4 Ιουν 2011

Διαθρησκειακό Συνέδριο στη Βουδαπέστη. Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

IMG_5810 - Отдел внешних церковных связей РПЦ
IMG_5811 - Отдел внешних церковных связей РПЦ
IMG_5815 - Отдел внешних церковных связей РПЦ
IMG_5828 - Отдел внешних церковных связей РПЦ
IMG_5832 - Отдел внешних церковных связей РПЦ
IMG_5835 - Отдел внешних церковных связей РПЦ

Ουγγαρία: Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στη Διεθνή Διάσκεψη για το Διαθρησκειακό Διάλογο στη Βουδαπέστη

Τη μοναδική προοπτική της θρησκείας, να παράσχει ισορροπία στον κόσμο της παγκοσμιοποίησης, να καταπολεμήσει το φονταμενταλισμό και το ρατσισμό, να αναπτύξει τη θρησκευτική ανεκτικότητα σ’ ένα κόσμο συγκρούσεων, όπως επίσης και τη διατήρηση της φυσικής ισορροπίας, τονίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος σε μήνυμά του προς τη Διεθνή Διάσκεψη για το Διαθρησκειακό Διάλογο, που ολοκλήρωσε απόψε τις τριήμερες εργασίες της στη Βουδαπέστη, στο πλαίσιο της ουγγρικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο εξάμηνο του 2011.

Στο μήνυμά του ο κ. Βαρθολομαίος υπογραμμίζει ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο από το 1994 με σειρά διεθνών διοργανώσεων έχει προαγάγει και εμβαθύνει το διαθρησκειακό διάλογο, θεωρώντας πως οι θρησκευτικές κοινότητες μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, όπως είναι ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, ο εξτρεμισμός και η τρομοκρατία, συνειδητοποιώντας ταυτόχρονα ότι ανήκουν στην ανθρωπότητα, κατοικούν τον ίδιο κόσμο και είναι δημιουργήματα του ίδιου Θεού.

Αναφέρεται επίσης στον ηγετικό ρόλο που ανέλαβε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο διαθρησκειακό διάλογο, όντας τοποθετημένο γεωγραφικά σε μια από τις πιο ευαίσθητες παγκοσμίως περιοχές, στο σταυροδρόμι μεταξύ ηπείρων και πολιτισμών, διεξάγοντας διάλογο από το 1977 με την Ιουδαϊκή κοινότητα σε θέματα όπως η παράδοση και ανανέωση στον σύγχρονο κόσμο, ενώ από το 1986 με τον μουσουλμανικό κόσμο για ζητήματα ειρήνης, συνύπαρξης, δικαιοσύνης και πλουραλισμού.

«Καμία θρησκευτική κοινότητα από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, ενώ είναι αναγκαία η ηγεσία πολιτικών και κυβερνήσεων» τονίζει ο χαρακτηριστικά Οικουμενικός Πατριάρχης.

Σε παρέμβασή του στη Διάσκεψη στη Βουδαπέστη, ο Επίσκοπος Γαλλίας Εμμανουήλ, υπό την ιδιότητα του ως Προέδρου της Διάσκεψης των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, τόνισε την ανάγκη επείγουσας αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και των νέων μεταναστευτικών ροών που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα των ανισοτήτων και των διάφορων γεωπολιτικών ανακατατάξεων στα σύνορα της Ευρώπης --ιδιαίτερα στον αραβικό κόσμο, καθώς πλοία απελπισμένων ναυαγούν διαρκώς στην ιταλική νήσο Λαμπεντούζα-- και οι οποίες επηρεάζουν άμεσα την θρησκευτική πολυμορφία.

Ο Επίσκοπος Εμμανουήλ τόνισε ότι η συνύπαρξη μεταξύ Χριστιανών, Μουσουλμάνων και Εβραίων, πρέπει να ειδωθεί μέσα από την επιβεβαίωση των ιδιαίτερων πολιτιστικών παραδόσεων τους, ως το μόνο στοιχείο πρόσβασης προς τη διαρκή νεωτερικότητα, μακριά από την κρίση ταυτότητας και αποτελώντας η Μεσόγειος το συνδετικό εκείνο ιστό, μέσω του οποίου η Ευρώπη πρέπει να δράσει για τη συμφιλίωση και την ενότητα, ενώ υπογράμμισε τον ιδιαίτερο ρόλο που η θρησκεία μπορεί να διαδραματίσει σ’ αυτή τη διαδικασία.

Στο χαιρετισμό της στη Διάσκεψη, η ελληνικής καταγωγής πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουγγαρία, Ελένη Τσακοπούλου-Κουναλάκη, υπογράμμισε τη δέσμευση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στις «αξίες της θρησκευτικής ανεκτικτητας καθώς και της ελευθερίας έκφρασης που αποτελούν τους θεμελιώδεις πυλώνες της οικοδόμησης του μελλοντικού κόσμου».

Μίλησε επίσης για την ανάγκη καταπολέμησης της Ισλαμοφοβίας στον σύγχρονο κόσμο, αλλά και την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων των χριστιανικών κοινοτήτων σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη .

Πηγή: ΑΠΕ © - «Express»3/06/2011

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας στο Διαθρησκειακό Συνέδριο στην Ουγγαρία

Στην οργάνωση πρωτοστάτησε η Κυβέρνηση της Ουγγαρίας. Στην εκδήλωση παρέστησαν πολλοί εκπρόσωποι του Χριστιανισμού, του Ιουδαϊσμού και του Ισλάμ, κρατικοί παράγοντες της Ουγγαρίας, Πρέσβεις των ξένων χωρών και μελη διάφορων διεθνών οργανισμών. Η τελετή έναρξης του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε στα βασιλικά ανάκτορα στα προάστια του Βουδαπέστι.

Κηρύττοντας την έναρξη του Συνεδρίου ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας κ. Ζολτ Σεμγιέν απεύθυνε χαιρετισμό στους συνέδρους εκ μέρους της Κυβέρνησης της χώρας του. Ο κ. Σεμγιέν εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αρχή της κρατικής ουδετερότητας έναντι των θρησκευτικών ομολογιών δεν πρέπει να σημαίνει την προώθηση εκ μέρους της Πολιτείας των αποκλειστικά κοσμικών αξιών. Σύμφωνα με τον κ. Αναπληρωτή Πρωθυπουργό «ο χωρισμός της Εκκλησίας από την Πολιτεία, ο οποίος είναι καταχυρωμένος στα Συντάγματα δημοκρατικών κρατών, δε σημαίνει και το χωρισμό της Εκκλησίας από την Κοινωνία». «Ο σκοπός της Πολιτείας συνίσταται στη δημιουργία θεμελίων για ένα μελετημένο διομολογιακό διάλογο και στην εξασφάλιση της θρησκευτικής ελευθερίας των πολιτών», πιστεύει ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός.

Ο Γραμματέας της Επικράτειας για θέματα θρησκειών κ. Λάσλο Σασφάλφι στην ομιλία του τόνισε ότι «η θρησκευτική ελευθερία κείται στη βάση των Ευρωπαϊκών αξιών». Η Ευρωπαϊκή Κυβέρνηση φέρνει ευθύνη για την εξασφάλιση δυνατότητας στις παραδοσιακές ομολογίες να εκθέσουν ανοιχτά την άποψή τους και να συμμετέχουν ενεργά στο κοινωνικό γίγνεσθαι της Ευρώπης. Όπως θεωρεί ο κ. Σασφαλφί, «η Ευρώπη σήμερα καλείται να αναπτύξει το σύστημα της κοινωνικής δικαιοσύνης, στα πλαίσια της οποίας η θρησκευτική πολυμορφία θα επιτρέψει μάλλον την επίλυση των προβλημάτων παρά τη δημιοουργία αυτών».

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας παρουσίασε την ομιλία με θέμα «Πρόβλημα της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας. Τι μπορούμε να κάνουμε από κοινού;». Ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ υπογράμμισε την επικαιρότητα του συγκεκριμένου φόρουμ εξαιτίας της αυξήσεως του προβλήματος της διακρίσεως σε βάρους των χριστιανών παγκοσμίως. «Ακριβώς τώρα, όπως ποτέ παλαιότερα έχει σημασία ο διαθρησκειακός διάλογος, που αποβλέπει στην κατάθεση μαρτυρίας της πίστεως και παραδόσεως από κάθε κοινότητα καθώς και στην εμπέδωση σχέσεων καλής γειτονιάς και αλληλοκατανόησης. Αυτός ο διάλογος, κατ΄εμέ, δεν πρέπει να περιορίζεται σε γενικές διατυπώσεις και εκκλήσεις που δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά να αποτελέσει πραγματική συμβολή στην διευκόλυνση της θέσεως των πιστών. Οι θρησκευτικοί παράγοντες πρέπει να αντιστέκονται στην μισαλλοδοξία έναντι των χριστιανών, μουσουλμάνων και ιουδαΐων. Κανένα τέτοιο περιστατικό δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο στη ροή καθημερινών ειδήσεων και εξελίξεων. Όλοι εμείς ο καθένας από τη θέση του καλούμαστε να κάνουμε το παν που εξαρτάται από μας. Μόνο σε αυτή την περίπτωση η φωνή των ανθρώπων της πίστεως θα γίνει πειστική και ισχυρή φωνή δικαιοσύνης». .

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιλαρίωνας επεσήμανε ότι η Ουγγαρία είναι μια από τις χώρες που επανειλημμένως εφιστούσε την προσοχή της Ευρωπαϊκής κοινότητας στην επίθεση εναντίον των Κοπτών στην Αίγυπτο την 1 Ιανουαρίου 2011. «Την περίοδο της προεδρίας της Ουγγρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Επιτροπή Υπουργών της ΕΕ ανέθεσε στην Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για τις Εξωτερικές Σχέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας κα Κάτριν Έστον την ενημέρωση για τις κινήσεις της ΕΕ για την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας. Είμαι βέβαιος ότι η Ουγγαρία θα συνεχίσει να πρωτοστατεί και να υποστηρίζει την υιοθέτηση κειμένων για την προστασία των χριστιανών στο διεθνές επίπεδο και στο περαιτέρω. Ανάμεσα στα ήδη υιοθετημένα κείμενα πρέπει να αναφερθεί το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου της 20 Ιανουρίου 2011 «Για την κατάσταση των χριστιανών υπό το φως της θρησκευτικής ελευθερίας» και το παρόμοιο ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης», είπε αν κατακλείδι ο Ιεράρχης.

Митрополит Волоколамский Иларион выступил на межрелигиозной конференции в Венгрии & Mospat

Φωτογραφίες -moskva.bezformata.ru/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου