30 Ιουν 2011

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης κάλεσε τους θρησκευτικούς οργανισμούς να συζητήσουν το μέλλον της Ευρώπης


Όπως αναφέρει το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας : Σε τρίτη συνεδρία φέτος συνήλθε από 20 έως 24 Ιουνίου 2011 στο Στρασβούργο η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (Κ.Σ.Σ.Ε.). Στα πλαίσια αυτής πραγματοποιήθηκε η ακρόαση της εισηγήσεως «Κοινός βίος – πολυμορφία και ελευθερία στην Ευρώπη του 21 αιώνα», η οποία συντάχθηκε από την ομάδα κορυφαίων παραγόντων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η ομάδα συγκροτήθηκε κατόπιν προτάσεως του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Τ. Γιάγκλαντ σε συνεργασία με την Τουρκία, η οποία προήδρευσε στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης από το Νοέμβριο 2010 έως το Μαΐο 2011. Της ομαδας ηγείθηκε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ. Τη Ρωσία εκπροσωπούσε ο Συνηγόρος του Πολίτη στη Ρωσική Ομοσπονδία κ. Β. Λουκίν.

Η εισήγηση παρουσιάσθηκε στις 11 Μαΐου 2011 στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στο τέλος ενεκρίθη ψήφισμα του Κ.Σ.Σ.Ε., όπου οι Ευρωπαίοι βουλευτές προέβησαν σε εκτίμηση της εισηγήσεως. Σημειωτέον ότι υπερψηφίσθηκε με 45 ψήφους υπέρ, 8 κατά και 12 αποχές.

Το ψήφισμα δέχεται ότι η εισήγηση δημιιουργεί «βάση για την περαιτέρω σκέψη για το μέλλον της Ευρώπης». Σύμφωνα με τους βουλευτές, εκτός πολιτικών, μη κυβερνητικών οργανισμών, συνδικάτων, συλλόγων νεολαίας, επιστημόνων, ΜΜΕ και τοπικών αρχών στη συζήτηση πρέπει να συμμετάσχουν οι εκπρόσποι θρησκειών. Μια ξεχωριστή παράγραφος αναφέρεται στη συνεργασία του Συμβουλίου της Ευρώπης με τους θρησκευτικούς οργανισμούς κατά την πορεία της συζητήσεως του μέλλοντος της Ευρωπαϊκής Ηπείρου. Η Κ.Σ.Σ.Ε. κάλεσε την Επιτροπή Υπουργών του Σ.Ε. κατά την πορεία υλοποίησης των συστάσεων της ομάδας κορυφαίων παραγόντων «να απευθύνεται στους εκπροσώπους θρησκειών για τη συμπαράσταση, όπου κρίνεται δυνατό, στη διεξαγωγή συζητήσεων για τις κοινές αξίες, την κοινή κληρονομιά, την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας».

Οι βουλευτές τόνισαν τη σημασία της διαπολιτιστικής προσέγγισης, η οποία προβλέπει την ενεργό συνεργασία των διαφορετικών πολιτιστικών ομάδων εντός κοινωνίας με σκοπό την επεξεργασία ενός καλύτερο πρότυπου συμβίωσης. «Ενίσχυση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών και της ταυτότητας πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αφανίζονται διαφορετικοί πολιτισμοί των επιμέρους ομάδων, αλλά να διατηρούνται και να εντάσσονται οι ιδιαίτερότητές τους στον κοινό ευρωπαϊκό χώρο», αναφέρει το κείμενο.

Επίσης η Κ.Σ.Σ.Ε. θεωρεί ότι: «Δεν πρέπει να αναμένει κανείς από τους ανθρώπους, οι οποίοι νόμιμα έρχονται σε μια χώρα να αρνηθούν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους (την πίστη, τη γλώσσα, τον πολιτισμό κλπ.). Όμως αναμένεται η εκδήλωση εκ μέρους τους βούλησης προς ένταξη στην κοινωνία της νέας χώρας τους όχι μόνο με την εκμάθηση της γλώσσας, αλλά και με τη μελέτη και τη κατανόηση του τοπικού πολιτισμού».

Ακόμα το ψήφισμα περιλαμβάνει την υπενθύμιση για την ανάγκη σεβασμού από τους μετανάστες των δημοκρατικών αξιών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την αποδοχή εκ μέρους τους της κυριαρχίας του νόμου. Οι κοινότητες δεν πρέπει να εμποδίζουν εκείνους όσοι θέλουν να αλλάξουν την πίστη ή τον πολιτισμό τους.

Τέλος, το ψήφισμα αναφέρει την ανάγκη λήψεως σοβαρών και συνεπών μέτρων στον τομέα παιδείας, της νεανικής και πληροφοριακής πολιτικής για την διατήρηση της πολιτιστικής πολυμορφίας της Ευρώπης και την ένταξη των μεταναστών.

1 σχόλιο:

  1. Έχουμε και ... γράφουμε :

    Μια ξεχωριστή παράγραφος αναφέρεται στη συνεργασία του Συμβουλίου της Ευρώπης με τους θρησκευτικούς οργανισμούς κατά την πορεία της συζητήσεως του μέλλοντος της Ευρωπαϊκής Ηπείρου.

    Και αλλού,

    Η Κ.Σ.Σ.Ε. καλεί την Επιτροπή Υπουργών του Σ.Ε. κατά την πορεία υλοποίησης των συστάσεων της ομάδας κορυφαίων παραγόντων «να απευθύνεται στους εκπροσώπους θρησκειών» κλπ. κλπ.

    Δηλαδή, άλλοτε θα έχουμε θρησκευτικούς οργανισμούς και πότε εκπροσώπους θρησκειών! Μάλιστα. Τι θα γίνει ύστερα; Θα οδηγηθούμε σε "οργανισμούς πίστης και τάξης". Το έδαφος υπάρχει.

    Θα σβύσουμε το "θρησκευτικούς"(ασθένεια η θρησκεία), θα αμβλύνουμε το "εκπροσώπους" (του Αγίου Πνεύματος) για να πέσουμε στα μαλακά και εκ του ασφαλούς στους "οργανισμούς", όπου η αταξία και η απίστία θα θριαμβεύει. Διότι "δεν μπορείς να λύνεις προβλήματα, με τον τρόπο που τα δημιουργείς", όπως έλεγε και ο σοφός Αϊνστάιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή