«Αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης. Σπάνιο προηγούμενο»,- έτσι χαρακτήρισε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου για την ανάρτηση του Σταυρού στα σχολεία της Ιταλίας ο ηγούμενος Φιλάρετος, αντιπρόσωπος του Μοσχοβίτικου Πατριαρχείου στο Συμβούλιο Ευρώπης.
Το Ευρωπαίκό Δικαστήριο του Στρασβούργου αναγνώρισε τελευταία νόμιμη την ανάρτηση του Σταυρού στα ιταλικά δημόσια σχολεία, ακυρώνοντας με αυτό τον τρόπο την απόφαση του πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου που είχε παρθεί το 2009 και που είχε προκαλέσει κύμα διαμαρτυριών στην ιταλική κοινωνία.
«Η υπόθεση για το Σταυρό είτε η υπόθεση της κ.Λαούτσι κατά της Ιταλίας»- έτσι ακριβώς χαρακτηρίστηκε ειρωνικά αυτή η ιστορία, η οποία διήρκησε σχεδόν 10 χρόνια»,- είπε στο ΡΣ "Η Φωνή της Ρωσίας" ο ηγούμενος Φιλάρετος.
«Η υπόθεση αυτή είχε εμφανιστεί σε μιά συγκεκριμένη οικογένεια- στην οικογένεια της Σόιλε Λαούτσι. Η πολίτισσα της Ιταλίας φινλαδικής καταγωγής, που βλέπει τα θρησκευτικά σύμβολα άκρως ριζοσπαστικά, θεωρούσε ότι οποιαδήποτε παρουσία οποιωνδήποτε θρησκευτικών συμβόλων παραβιάζει τα δικαιώματα των παιδιών της. Στην αρχή προσπαθούσε να λύσει αυτά τα προβλήματα σε επίπεδο του σχολείου, όπου σπούδαζαν τα παιδιά της. Αργότερα απευθύνθηκε σε διάφορα Δικαστήρια της Ιταλίας, τα οποία δεν ικανοποίησαν τις απαιτήσεις της για την αποκαθήλωση των Σταυρών από τα σχολεία. Τότε, το 2006, αποτάνθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι δικαστικές ακροάσεις συνεχίζονταν μερικά χρόνια και τελικά, τον Νοέμβριο του 2009 το Δικαστήριο πήρε απόφαση υπέρ της κ.Λαούτσι. Η απόφαση αυτή προκάλεσε οργή τόσο ανάμεσα στους κατοίκους της Ιταλίας, όσο και ανάμεσα σε πολλούς χριστιανούς σε όλο τον κόσμο. Στο Στρασβούργο υποβλήθηκε έφεση την οποία το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν μπορούσε παρά να δεχτεί».
- «Ως μία τρίτη πλευρά σ΄αυτή την υπόθεση πρόβαλαν πολυάριθμες κοινωνικές, ανθρωπιστικές και θρησκευτικές οργανώσεις του κόσμου, καθώς επίσης και 8 κράτη της Ευρώπης, ανάμεσα στα οποία ήταν και τέτοιες ιστορικά ορθόδοξες χώρες όπως είναι η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ρωσία και η Αρμενία. Αυτή η πλατιά κοινωνική αντίδραση ανάγκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να επαναθεωρήσει και να καταργήσει την προηγούμενη του απόφαση, καθώς επίσης και να δηλώσει ρητά ότι η παρουσία των Σταυρών στα ιταλικά σχολεία δεν παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα δικαιώματα του αθρώπου. Πραγματικά στην Ιταλία ισχύει ιστορικά ειδική νομοθεσία η οποία θεωρεί νόμιμη την παρουσία των Σταυρών στις τάξεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που εκπροσωπεί τη Διεθνή Νομοθεσία στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη δοσμένη περίπτωση πήρε υπόψη του τις παραδόσεις της νομοθεσίας μιάς χώρας-μέλους της ΕΕ. Το γεγονός αυτό έχει μεγάλη σημασία σήμερα, που η διαδικασία της παγκοσμιοποίησης συνοδεύεται από την ομοιοποίηση που συντελείται σε διάφορους τομείς της ζωής του ανθρώπου. Η τελευταία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έδειξε ότι στον τομέα των παραδόσεων και της θρησκείας πρέπει να υπολογίζονται οι ιδιομορφίες ξεχωριστών κρατών, τα οποία δικαιούνται να λύνουν μόνα τους όλα αυτά τα προβλήματα»,- παρατήρησε συμπεραίνοντας ο ηγούμενος Φιλάρετος, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου της Μόσχας.
Παρ'ότι οι αιρετικοί δεν εικονίζουν σωστά τον Εσταυρωμένο, η απόφαση αυτή είναι πολύ ευχάριστη για όλους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίδων
ΙΤΑΛΙΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο επικυρώνει την απόλυση του δικαστή που δεν δίκαζε γιατί υπήρχαν σταυροί στις αίθουσες
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ιταλίας, το ανώτερο δικαστήριο της χώρας, επικύρωσε την απόλυση του δικαστή ο οποίος αρνήθηκε να δικάσει υποθέσεις με την αιτιολογία ότι υπήρχαν Εσταυρωμένοι στις αίθουσες των δικαστηρίων.
Ο Δικαστής Luigi Tosti είχε προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, αφού απολύθηκε από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (CSM), πέρσι επειδή αρνήθηκε να εκτελέσει τα δικαστικά του καθήκοντά στο δικαστήριο, στην πόλη Camerino από τον Μάιος του 2005 έως τον Ιανουάριο του 2006, σε «ένδειξη διαμαρτυρίας» για την παρουσία του Σταυρού στις αίθουσες του δικαστηρίου.
Ο Tosti, που είναι Εβραίος, υποστήριξε ότι η παρουσία των Σταυρών στις Ιταλικές δικαστικές αίθουσες ήταν μια «απειλή για τη θρησκευτική ελευθερία», και ότι οι κατηγορούμενοι έχουν το συνταγματικό δικαίωμα να δικαστούν σε ‘κοσμικές’ αίθουσες δικαστηρίων.
Η υπουργός Παιδείας Mariastella Gelmini ονόμασε την απόφαση «μια μεγάλη νίκη για την υπεράσπιση ενός ουσιαστικού συμβόλου της ιστορίας της χώρας μας και της πολιτιστικής μας ταυτότητας."
"Ο σταυρός συμπυκνώνει τις αξίες του Χριστιανισμού, τις βασικές αρχές του ευρωπαϊκού πολιτισμού και του δυτικού πολιτισμού", είπε η Υπουργός στα μέσα ενημέρωσης.
«Είναι ένα σύμβολο που δεν χωρίζει αλλά ενώνει και η παρουσία του ... δεν αποτελεί απειλή για τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους ή την θρησκευτική ελευθερία"
http://redskywarning.blogspot.com/2011/03/blog-post_23.html