23 Μαρ 2011

Νίκος Ι. Νικολόπουλος, «Στο στόχαστρο της τρόϊκας και οι μισθοί του Κλήρου;»

Παρέμβαση του Ν. Ι. Νικολόπουλου για τις παρασκηνιακές ενέργειες διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας

«Στο στόχαστρο της τρόϊκας και οι μισθοί του Κλήρου;»

Το καυτό θέμα του διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους, το οποίο αναθερμαίνει εν κρυπτώ η Κυβέρνηση, φέρνει στη Βουλή ο Βουλευτής Αχαΐας Νίκος Ι. Νικολόπουλος με αφορμή τις διαφαινόμενες προθέσεις της Κυβέρνησης να διακόψει την μισθοδοσία του Κλήρου!

Ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι άρχισε ο διάλογος, ενώ η Υπουργός Παιδείας δήλωσε από βήματος του London School of Economics ότι τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας, με βάση την οποία η Υπουργός Παιδείας, δεν κάνει λόγο για διάλογο αλλά για παγιωμένη θέση οριστικού διαχωρισμού, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο προβληματισμός της έγκειται στον τρόπο που θα μπορούσε να γίνει το δύσκολο αυτό εγχείρημα και όχι στο αν θα γίνει!..

«Έτσι, ζήτημα που παρασκηνιακά έχει προκύψει, είναι αυτό της μισθοδοσίας του Κλήρου, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας. Η μισθοδοσία του Κλήρου, ανέρχεται σε 220 εκατομμύρια ετησίως και κορυφαίο στέλεχος της Κομισιόν έθεσε και αυτό το ζήτημα επί τάπητος, δηλαδή το ενδεχόμενο να διακοπεί η μισθοδοσία, μέρους ή του όλου», δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος την ώρα που ιεράρχες, διαμηνύουν ότι εάν υπάρξει ζήτημα μισθοδοσίας του Κλήρου θα προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, επικαλούμενοι το ΙΑ΄ ψήφισμα της Εθνοσυνέλευσης του Άργους βάσει της οποίας «τα χρήματα που παίρνει το Κράτος από τις διαλυμένες μονές, θα χρησιμοποιηθούν για την τροφή και τη συντήρηση του Κλήρου».

«Το ίδιο έγινε και ψηφίστηκε το 1933-1934. Με λίγα λόγια όλα τα χρήματα από την εκποίηση της περιουσίας 416 Μονών, αποτελούν και περιουσία του ταμείου για τη συντήρηση του Κλήρου, ενώ υπάρχει και η σύμβαση του 1952 με βάση την οποία το ελληνικό Κράτος, πήρε από την Εκκλησία 770.000 στρέμματα με τον όρο να μισθοδοτεί τους ιερείς και τους επισκόπους», παρατηρεί ο κ. Νικολόπουλος, ο οποίος κατέθεσε Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στην Ερώτησή του ο κ. Νικολόπουλος, «την ίδια ώρα φαίνεται ότι εξελίσσεται «μυστική διπλωματία» ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την ηγεσία της Διοικούσης Εκκλησίας, σύμφωνα και με τις δηλώσεις τόσο του Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου ότι δηλαδή έχει αρχίσει διάλογος όσο και από τη δήλωση της κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου ότι τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού».

«Η δήλωση του κ. Παπανδρέου στις 6 Νοεμβρίου του 2010 στην οποία μεταξύ άλλων τόνιζε ότι «είμαι υπέρ του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας, έχουμε ξεκινήσει ήδη διάλογο με την Εκκλησία γύρω από αυτό το θέμα. Θεωρούμε ότι μέσα από τον διάλογο μπορούμε να βρούμε λύσεις», δεν διαψεύσθηκε ποτέ από τον Έλληνα Πρωθυπουργό», δήλωσε ο Αχαιός Βουλευτής.

Ο κ. Νικολόπουλος, ερωτά τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Παιδείας, αν υπάρχει παγιωμένη θέση της Κυβέρνησης υπέρ οριστικού διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας, με ποιον τρόπο θα γίνει και αν έχει ξεκινήσει διάλογος με την ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος και σε ποια φάση βρίσκεται.

Σε ό,τι αφορά στη μισθοδοσία του Κλήρου, ο κ. Νικολόπουλος ερωτά αν όντως η τρόϊκα ζητά την διακοπή της μισθοδοσίας των κληρικών και ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης. Ειδικότερα, ερωτά αν είναι δεσμευτικές ή όχι, η Εθνοσυνέλευση του Άργους και η σύμβαση του 1952 περί τη μισθοδοσία του Κλήρου και τι θα κάνει η Κυβέρνηση αν η Εκκλησία της Ελλάδος ή μεμονωμένοι ιερείς προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου