Θρησκευτικά και εκκλησιαστική εκπαίδευση. Το υπουργείο Παιδείας κλίνει προς την απόφαση κατάργησης του υποχρεωτικού χαρακτήρα των Θρησκευτικών στο νέο Λύκειο. Η Ιεραρχία έχει δηλώσει αντίθετη με αυτήν την άποψη και έχει στο πλευρό της το σύνολο των θεολόγων και πολλούς πανεπιστημιακούς.
Η νέα χρονιά όμως θα καθορίσει και το μέλλον της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης. Οι ανώτατες σχολές που υπάρχουν βρίσκονται υπό διάλυση. Λειτουργούν χωρίς πλάνο και, έχοντας φορτωθεί δεκάδες προβλήματα, δεν έχουν τη στήριξη της επίσημης Εκκλησίας. Έμπειροι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν πως, αν δεν ληφθούν μέτρα τους επόμενους μήνες, οι εκκλησιαστικές σχολές θα καταρρεύσουν.
Η «Κάρτα του Πολίτη». Η νέα κάρτα που θα δοθεί στους πολίτες μέσα στο νέο έτος έχει ξεσηκώσει ήδη θύελλα αντιδράσεων. Πολλοί Μητροπολίτες έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους με το μέτρο του υπουργείου Εσωτερικών. Σε πολλές συνάξεις ιερέων οι Αρχιερείς δήλωσαν στους κληρικούς τους πως είναι στο πλευρό τους και τους στηρίζουν στην απόφασή τους να μην τις παραλάβουν. Η Ιερά Σύνοδος δεν έχει εκφράσει ακόμη την επίσημη θέση της, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στον Ιανουάριο.
Πάντως η απόφασή της δεν προβλέπεται να είναι υπέρ, αφού η ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί για να συμβουλεύσει τα συνοδικά μέλη έχει εκφράσει μεγάλες επιφυλάξεις, εκτιμώντας πως η κάρτα είναι διάτρητη από άποψη ασφάλειας και αφήνει εκτεθειμένα τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.
Ακόμη και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, που προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες με την κυβέρνηση, είπε σε Μητροπολίτες ότι «δεν μπορεί να προτείνει σε έναν άνθρωπο να παραλάβει αυτήν την κάρτα» και πως χρειάζεται να μπουν μεγαλύτερες δικλίδες ασφαλείας υπέρ των πολιτών.
«Το Παρόν» 02/01/2011 (Απόσπασμα άρθρου)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου