2 Σεπ 2010

Ανησυχητική αύξηση αυτοκτονιών

Θηλιά στον λαιμό πολλών Ελλήνων βάζουν τα χρέη που έχουν, ειδικά σε τράπεζες. Η αύξηση των αυτοκτονιών στη Θεσσαλονίκη φτάνει σε ποσοστό το 80%, όπως αποτυπώνεται σε στοιχεία που διαθέτουν οι αστυνομικές αρχές και οι επιστήμονες. Πολλές από αυτές γίνονται λόγω χρεών. Σημειώνεται ότι οι αριθμοί φαίνεται πως αυξάνονται μετά τους μήνες εισόδου του ΔΝΤ στην ελληνική οικονομική πραγματικότητα.

Ενδεικτικό είναι πως το πρώτο εξάμηνο του έτους 21 άτομα έβαλαν τέλος στη ζωή τους, όταν οι αυτόχειρες όλο το 2009 ήταν 28. Αυξημένος είναι και ο αριθμός των ατόμων που επιχειρούν να αυτοκτονήσουν, καθώς το 2009 καταγράφηκαν 27 περιπτώσεις, ενώ το φετινό πρώτο εξάμηνο 19. Οι αριθμοί έχουν την ίδια ανοδική πορεία και στην αρχή του δεύτερου εξαμήνου, καθώς, σύμφωνα με πρόχειρες καταγραφές των αστυνομικών αρχών, το δίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν, και, περισσότερο από αυτές, οι απόπειρες.

“Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα οι περιπτώσεις ανθρώπων που αυτοκτονούν ή προσπαθούν να αυτοκτονήσουν έχουν αυξηθεί. Οι λόγοι είναι κυρίως οικονομικοί, παρότι οι συγγενείς τους αποφεύγουν να δηλώσουν αυτό ως αίτιο”, παρατηρούν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Σε απόλυτα νούμερα, οι αυτοκτονίες στη Θεσσαλονίκη λόγω χρεών ήταν 3 το πρώτο εξάμηνο του 2010, όσες και όλο το 2009, ενώ οι απόπειρες ήταν 2 φέτος και 5 πέρσι. Ωστόσο αυξημένος είναι ο αριθμός των περιπτώσεων για τις οποίες δεν έχουν επισήμως καταγραφεί οι λόγοι (16 αυτοκτονίες και 10 απόπειρες το πρώτο εξάμηνο το 2010). Σε αυτούς τους αριθμούς διωκτικές αρχές και επιστήμονες πιστεύουν ότι κρύβονται πολλά περιστατικά που συνδέονται άμεσα με την οικονομική κατάσταση του αυτόχειρα.

“Οι ‘λοιπές αυτοκτονίες’ είναι πολύ περισσότερες απ’ ό,τι πέρσι, και αυτό έχει μία εξήγηση: πως οι κύριες αιτίες μπορεί να είναι οικονομικές”, επισήμαναν επιστήμονες. Στις περιπτώσεις αυτές οι συγγενείς των αυτοχείρων προτιμούν να δηλώνουν στις διωκτικές αρχές πως ο άνθρωπός τους αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα ψυχολογικά προβλήματα ή και παροδική κατάθλιψη, παρά να προβάλλουν τα οικονομικά αδιέξοδα στα οποία είχε περιέλθει. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., στις περιπτώσεις αυτοκτονιών που καταγράφηκαν στο κεφάλαιο “λοιποί λόγοι” περιλαμβάνονται το πρώτο εξάμηνο φέτος 16 περιπτώσεις, όταν όλο το 2009 ήταν 13, ενώ αυξημένες είναι και οι απόπειρες, με τον φετινό αριθμό να ανέρχεται σε έξι μήνες σε 10, όταν όλο το 2009 ήταν 8. Υπενθυμίζεται ότι, για να καταγραφεί από τις διωκτικές αρχές πως μία αυτοκτονία είχε κίνητρο τα χρέη, πρέπει να υπάρχει σημείωμα του αυτόχειρα που να εξηγεί σχετικούς λόγους.

“Νιώθουν ότι ανήκουν στο περιθώριο”

Μεγάλη ανησυχία και έντονο προβληματισμό προκαλεί η κατάσταση που παρουσιάζεται όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό και αφορά αυτοκτονίες ανθρώπων οι οποίοι δεν αντέχουν τα χρέη τους και τερματίζουν τη ζωή τους. Το ποσοστό των ανθρώπων αυτών αυξάνεται με ιλιγγιώδη ρυθμό.

Συνηθισμένοι τρόποι αυτοκτονίας είναι ο απαγχονισμός, ο αυτοπυροβολισμός αλλά και οι πτώσεις από κάποιο κτίριο. Φαίνεται, δηλαδή, από τους τρόπους που επιλέγουν οι αυτόχειρες, ότι είναι αποφασισμένοι να δώσουν τέλος στη ζωή τους. Πρόκειται συνήθως για ανθρώπους που νιώθουν λύπη, έχουν ανασφάλεια και χαμηλή αυτοεκτίμηση, αισθάνονται αποτυχημένοι και πάσχουν από κατάθλιψη.

Έντονο άγχος τους διακατέχει και θεωρούν ότι με την αυτοκτονία θα επέλθει η λύτρωση και για τους ίδιους αλλά και για τους ανθρώπους που ζουν γύρω τους. Δυστυχώς, οι άνθρωποι αυτοί πιέζονται αφόρητα, έρχονται σε απόγνωση και νιώθουν ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο. Νιώθουν ότι δεν μπορούν πλέον να είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό σύνολο και ότι ανήκουν στο περιθώριο. Επισημαίνουμε ότι ιδιαίτερα σημαντική και χρήσιμη θα ήταν η υποστήριξη και η βοήθεια τόσο από το στενό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον όσο και από κάποιον ειδικό.

«Μακεδονία»02/09/2010/ Κώστα Καντούρη & Άννας Κουρουμπλή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου