22 Σεπ 2010

Ο μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος για την ενδυματολογική εμφάνιση και τη συμπεριφορά του σύγχρονου κληρικού.

Αίσθηση προκάλεσε η εισήγηση του μητροπολίτη Φθιώτιδος Νικολάου προ ημερών στην ημερίδα της Συνοδικής Επιτροπής Θείας Λατρείας και Ποιμαντικού Εργου, με θέμα την ενδυματολογική εμφάνιση και τη συμπεριφορά του σύγχρονου κληρικού.

«Εκείνο που κάνει τον ιερέα είναι το ράσο του. Είναι ευτύχημα και ευλογία μεγάλη, ότι εις την Εκκλησία μας εξακολουθούμε να φέρωμε το τίμιο ράσο» αναφέρει στην αρχή της εισήγησής του ο Νικόλαος και συνεχίζει: «Η ευπρέπεια της εμφανίσεως του ιερέως πρέπει να είναι βασική έκφραση και συστατικό της διαγωγής του. Ούτε εξεζητημένη εμφάνιση, προκλητικός καλλωπισμός, πολυτελή ράσα, αρωματισμένα χέρια που χαρακτηρίζονται ως αλλότρια της ιερατικής τάξεως, ούτε πάλι ρυπαρότητα, προχειρότητα και αποκρουστικότητα».

Ο μητροπολίτης Νικόλαος στη συνέχεια της εισήγησής του γίνεται γλαφυρότατος, διεκτραγωδώντας την ενδυματολογική εμφάνιση κάποιων κληρικών που υπάρχουν δυστυχώς σε κάποιες μητροπόλεις. «Ούτε παρδαλό αντερί, μεταξωτές κάλτσες, αρώματα, ξυρισμένα μάγουλα και σβέρκος, ούτε πάλι καλυμμαύχι φυσαρμόνικα, γλιτσασμένο ράσο και κουρελοποιημένο, γένια και μαλλιά άπλυτα, να αποπνέουν οσμή του ιδρώτος». Η εικόνα που δημιουργείται από την περιγραφή του Νικολάου προκαλεί μεν γέλιο αλλά και προβληματισμό, και όπως σημείωσε ηλικιωμένος κληρικός της μητρόπολης Φθιώτιδος: «Μήπως για να τα λέει ο δεσπότης υπάρχουν ανάμεσά μας και τέτοιοι κληρικοί;»

Στην εισήγησή του ο Νικόλαος αναφέρει πώς πρέπει να είναι ο ιερέας: «Οι χριστιανοί θέλουν τον ιερέα φιλόκαλο και όχι καλλωπιστή. Να είναι πάντα καθαρός και περιποιημένος. Να μυρίζει λιβάνι και να αποπνέει την αύρα της ιεροπρέπειας και της κοσμιότητος». Επίσης αναφέρεται σε εκείνους τους ιερείς που θέλουν να φαίνονται «κοσμικοί και σύγχρονοι»: «Πολλοί φίλοι και συγγενείς παρακινούν τον ιερέα να είναι πιο κοσμικός, πιο σύγχρονος, πιο λαϊκός και για να έχει τη φιλία τους κάνει υποχωρήσεις. Οι συναναστροφές αυτές φθείρουν το ήθος του και τη σεμνότητά του».

«espressonews»22/09/2010 – Κώστας Ζαφειρίου

6 σχόλια:

  1. Δυστυχώς η εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Φθιώτιδος είναι μία έκθεση ιδεών προσανατολισμένη σε ευσεβιστικούς ατραπούς. Δεν έλαβε υπ΄όψιν του ούτε Ι.Κανόνες, ούτε τον Άγιο Συμεών τον Θεσσαλονίκης, ούτε την διάκριση κοσμικού-εφημεριακού κλήρου και μοναχικού.
    Ηταν εντελώς απαράδεκτη η εισήγησή του. Θα πρέπει κανείς να την διαβάσει ολόκληρη γιά να βγάλει συμπεράσματα.
    Άλλωστε αυτό επεδίωκε. Να κάνει εντύπωση στους συνιεράρχες του, δείχνοντας το πόσο " παραδοσιακός" είναι.
    Άραγε το ράσο κάνει τον παπά ή ο παπάς το ράσο?
    Δυστυχώς όσα ράσα και αν φορέσουν οι κληρικοί αυτό δεν τους σώνει από την απαξίωση στη συνείδηση του λαού του Θεού. Ο κόσμος σήμερα ζητάει άλλον τύπο παπά.
    Τον καθαρό και απλό ιερέα και στην εμφάνιση και στην ψυχή και στυην διακονία και στους τρόπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι αηδία ο μοντέρνος κληρικός που δεν σέβεται τίποτα και ούτε θυμάται την αποστολή του.

    Ξενοφώντας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εύγε στον αγαπητό ανώνυμο 23 Σεπτεμβρίου 2010 1:36 π.μ.. Άψογο το σχόλιό του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. To ράσο είναι το χαρακτηριστικό στοιχείο των ιερωμένων και δεν πρέ-
    πει να αποβληθεί εντελώς,αλλά κά-
    πως να τροποποιηθεί.Δεν υπάρχει πε-
    ρίπτωση να αποδεχθεί ο κόσμος τον
    ιερέα χωρίς αυτό τουλάχιστον στην
    Ελλάδα!Σιγουρα το ράσο δεν κάνει τον παπά,αλλά και παπάς δε στέκεται
    χωρίς το ράσο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νομίζω πως όποιοι μιλάνε για τροποποίηση του ράσου έχουν πέσει άθελα τους στην παγίδα του νεωτερισμού και είναι ένα βήμα πριν την αποδοχή της αποβολής του.

    Χριστόφορος

    ΑπάντησηΔιαγραφή