26 Ιουλ 2010

Τρόποι χρηματοδότησης παπικών πανεπιστημίων

Τον Ιούνιο η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι 1 στους 3 νέους ηλικίας 15-25 ετών είναι χωρίς δουλειά. Φυσικά, αυτό δεν αφορά την 26χρονη Μπάρμπαρα Μπερλουσκόνι. Την πρώτη κόρη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από τη δεύτερη σύζυγό του Βερόνικα Λάριο, η οποία εξασφάλισε διατροφή 300.000 ευρώ ως επιστέγασμα ενός επεισοδιακού διαζυγίου.

Αμέσως μόλις αποφοίτησε (με «άριστα») από το καθολικό πανεπιστήμιο Υγείας - Ζωής Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου, η κόρη του Σίλβιο και της Βερόνικα δέχτηκε πρόταση από τον 90χρονο πρύτανη δον Λουίτζι Βερζέ να... αναλάβει μια έδρα οικονομικών. Και συγκεκριμένα γύρω από τη σκέψη του Nομπελίστα Ινδού οικονομολόγου Αμάρτια Σεν, οι θέσεις του οποίου αποτέλεσαν αντικείμενο της πτυχιακής της διατριβής!

Ο 90χρονος πρύτανης και ιερέας δον Λουίτζι Βερζέ πρόσφερε πανεπιστημιακή έδρα στην κόρη του Μπερλουσκόνι, Μπάρμπαρα, αμέσως μετά την αποφοίτησή της.

Ολα αυτά έγιναν το βράδυ της Πέμπτης, με τρόπο που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο διδακτικό προσωπικό του Σαν Ραφαέλε.

Κι αυτό επειδή ο σεβάσμιος πρύτανης - ρωμαιοκαθολικός ιερέας, που συνδέεται με προσωπική φιλία με τον Καβαλιέρε από τη δεκαετία του ‘60, ρώτησε φόρα παρτίδα τη δεσποινίδα Μπερλουσκόνι «αν πιστεύει ότι θα ήταν εφικτή η ίδρυση ενός τμήματος οικονομικών σπουδών στο Σαν Ραφαέλε, το οποίο θα μπορούσε να αναλάβει η ίδια»!

«Αυτό ήταν απροκάλυπτο αίτημα χρηματοδότησης προς την κυβέρνηση», κατήγγειλε σε γραπτή επιστολή η καθηγήτρια Φιλοσοφίας Ρομπέρτα ντε Μοντιτσέλι.

Η οποία -ω του θαύματος- όχι μόνο εξαιρέθηκε από την αξιολόγηση της «άριστης» διατριβής της Μπάρμπαρα Μπερλουσκόνι, αλλά δεν της επιτράπηκε καν να τη διαβάσει!

Η καθηγήτρια Ντε Μοντιτσέλι κατήγγειλε τον πρύτανη για «διακριτική μεταχείριση των υπολοίπων αποφοίτων» προς όφελος της κόρης του πρωθυπουργού, ενώ το ίδρυμα αναγκάστηκε να διευκρινίσει ότι «ο πρύτανης δεν προσέφερε δουλειά στη νεαρή απόφοιτο, ούτε αδίκησε τους άλλους αποφοίτους, κατά παράβαση των ακαδημαϊκών κανόνων ηθικής».

Στήριξη

Ο πρόεδρος της Φιλοσοφικής Σχολής και ο αντιπρύτανης στήριξαν τον Λουίτζι Βερζέ, υποστηρίζοντας πως η Μπάρμπαρα Μπερλουσκόνι είχε ήδη πάρει άριστα σε 10 μαθήματα και πως η πρόσκλησή του ήταν μια «πατρική παραίνεση» χωρίς τίποτε το μεμπτό.

Ο πατήρ Λουίτζι Βερζέ ίδρυσε το Σαν Ραφαέλε το 1996, αλλά η γνωριμία του με τον Μπερλουσκόνι χρονολογείται από τη δεκαετία του ‘60. Τον περιβάλλει, μάλιστα, η ακαθόριστη αχλύς ενός «καθολικού πνευματικού γκουρού / θεραπευτή» που είχε υποσχεθεί στον Μπερλουσκόνι ότι θα τον βοηθήσει να μείνει «ακμαίος και πλούσιος έως τα βαθιά γεράματα».

Οταν τον Μάρτιο ο αμφιλεγόμενος αυτός ιερωμένος γιόρτασε τα 90ά του γενέθλια, ο Καβαλιέρε άφησε να εννοηθεί ότι είναι το alter ego του: «Μου δίνει άφεση αμαρτιών προτού καν του εξομολογηθώ. Ξέρει τα πάντα για μένα και όλα τα κρίματά μου».

Και ο υπέργηρος κληρικός, όμως, δήλωσε πρόσφατα στο Μιλάνο ότι «ο Μπερλουσκόνι στάλθηκε από τη Θεία Πρόνοια για να σώσει την Ιταλία». Το ένα χέρι νίβει το άλλο...

«Έθνος» 26/07/2010# - Γιάννης Παπαδάτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου