-Το μάθημα των Θρησκευτικών εισήχθηκε ξανά στα σχολεία της Σερβίας πριν από εννέα χρόνια και οι εμπειρίες μέχρι στιγμής είναι πολύ θετικές
«Η τύχη δεν αναζητείται, αλλά κτίζεται», έγραψε η 13χρονη Χριστίνα στο μάθημα των Θρησκευτικών, και η 10χρονη Δωροθέα λέει ότι «Η σοφία έρχεται μέσα στη σιωπή και την ειρήνη». Μπορεί κανείς να ακούσει άλλα πολλά ωραία και έξυπνα από τους μαθητές στο μάθημα των Θρησκευτικών και μάλιστα συχνά μας αφήνουν άναυδους με τις σκέψεις τους και τη γνώση τους. Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες ούτως ώστε να γίνονται αυτά τα μαθήματα όσο πιο ενδιαφέροντα και κατανοητά στα παιδιά διάφορης ηλικίας. Σχετικά με το μάθημα των Θρησκευθτικών στα σχολεία γράφει η δημοσιογράφος Ljiljana Sinđelić Nikolić.
Το μάθημα των Θρησκευτικών εισήχθηκε ξανά στα σχολεία της Σερβίας πριν από εννέα χρόνια και οι εμπειρίες μέχρι στιγμής είναι πολύ θετικές. Αυτές οι εμπειρίες γίνονται συχνά αντικείμενο συζήτησης, οργανώνονται διάφορα σεμινάρια για τους καθηγητές των Θρησκευτικών, συναντήσεις που είναι αφιερωμένες στην αναβάθμιση του τρόπου διδασκαλίας αυτού του μαθήματος, όπως και συναντήσεις που οργανώνουν οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας, των σχολείων και του σερβικού Υπουργείου Παιδείας. Μια τέτοια συνάντηση διοργανώθηκε στην Επισκοπή του Βάλιεβο. ¨Η συνεργασία μεταξύ της Εκκλησίας και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί έχουν το ίδιο στόχο, που είναι η γνώση των πνευματικών και των αιώνιων, ατελεύτητων, μεταφυσικών μυστηρίων του ουρανού και της Γης, με μια αλληλοπεριχώρηση και αλληλοσυμπλήρωση των κοσμικών επιστημών και της πνευματικότητας»,- είπε ο Σεβασμιότατος επίσκοπος του Βάλιεβο, κ. Μιλούτιν, συμπληρώνοντας ότι μόνο μέσα από αμοιβαίες συναντήσεις μπορεί να φτάσει κανείς σε σωστά συμπεράσματα και σε μια καρποφόρα συνεργασία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στα σχολεία βασικής εκπαίδευσης στην Επισκοπή του Βάλιεβο το 81% των μαθητών παρακολουθεί το μάθημα των Θρησκευτικών, και στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης το 65%. Ο επικεφαλής της Σχολικής διοίκησης του Υπουργείου Παιδείας για την πόλη Βάλιεβο, κ. Veroljub Lazarević, τόνισε: «Η Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία, που καλλιεργεί τη δική μας σερβική ιστορία και το συνολικό μας πολιτισμό, είναι εκείνη που μας έχει διατηρήσει σαν έθνος τόσους αιώνες και μας έχει κάνει να είμαστε αναγνωρίσιμοι και με την ταυτότητα απέναντι σε άλλα έθνη. ”
Οι νέοι καθηγητές των θρησκευτικών και οι ιερείς, με σκοπό να πηγαίνουν βήμα προς βήμα με την εποχή, βρίσκουν διάφορους τρόπους συνεργασίας μεταξύ των σχολείων και της εκκλησίας. Έτσι πρόσφατα στο ιερό ναό του αγίου Βασιλείου Οστρόσκι μια ομάδα μαθητών δημοτικού από το κοντινό σχολείο «Βασιλιάς Πέτρος Α’» έλαβε μέρος στη δραστηριότητα του εργαστηρίου που είναι αφιερωμένη στην ασφάλεια όταν πρόκειται για το ίντερνετ. Το συγκεκριμένο εργαστήριο βρίσκεται υπό την καθοδήγηση της ειδικού παιδαγωγού, κυρίας Γιασμίνας Milašinović, που είναι συνεργάτης του συμβουλευτικού κέντρου της ιεράς Αρχιεπισκοπής του Βελιγραδίου. Με την επιθυμία να γνωστοποιήσει στα παιδιά τους κινδύνους που υπάρχουν στο ίντερνετ, η Γιασμίνα είχε προετοιμάσει ενδιαφέροντα παιχνίδια και μαθήματα που καθενθουσίασαν τους μικρούς μαθητές. Με αυτή την ενέργεια η σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία συνδέθηκε με την ενέργεια του σερβικού Υπουργείου Τηλεπικοινωνιών της Σερβίας σχετικά με την προστασία των παιδιών στο ίντερνετ. Ακριβώς μέσα από την αλληλοεπίδραση των παιδιών, των γονέων, των καθηγητών είναι δυνατόν να καθοδηγούνται και μορφώνονται τα παιδιά, όμως αξίζει να έχει κανείς και την αίσθηση για τις σκέψεις τους. Έτσι η ενιάχρονη Ελλένη λέει με χαρά: «Τρώγε λιγότερα και δούλευε περισσότερα», ενώ η δεκατριάχρονη Καταιρίνα συμπεραίνει: «Όσο περισσότερο μιλάς, λιγότερο ακούς». Φιλοσοφικά και σοφά η δεκάχρονη Μίλιτσα παρατηρεί: «Αν συνεχώς κοιτάς στο πάτωμα, ποτέ δε θα δεις τον ουρανό».
http://glassrbije.org - 22/06/2010-
Και οι δικοί μας οι φωστήρες γιατί βιάζονται να το εξοστρακίσουν;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι το ακόμη πιο σοβαρό: Οι γεννίτσαροι του παιδαγωγικού Ινστιτούτου γιατί συνεργούν στο έγκλημα;
Πάντως μακάρι να ακολουθούσαν την Παιδαγωγική Διδασκαλία του κύριου Κοσμήτωρα μας κ.Κοκγούλη που μας έλεγε συναίχεια"Παιδιά μου σας παρακαλώ να πηγαίνετε στην εκκλησία σάς παρακαλώ με αγάπη".Απ'ότι μαθαίνω διδάσκονται τα βιβλία του αγαπητού μας καθηγητού (στο παιδαγωγικό)αλλά στην πορεία αλλάζουν παιδαγωγική μέθοδο.Ήθελα να ξέρω οι γεννίτσαροι του παιδαγωγικού απο πιά μασωνική στοά πέρνουν γραμμή...Έφτασε ο καιρός να κάνουμε το σύστημα που διδάσκοντε τα παιδιά μας στην Αμερική,να τα διδάσκουμε στο σπίτι μας,να οργανωθούμε και να αδειάσουμε τα σχολεία τους άϊντε και καλά τους ανεχόμαστε...
ΑπάντησηΔιαγραφή