Σε μια κρίσιμη φάση για το Κυπριακό προετοιμάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς η ιστορική επίσκεψη του πάπα από τις 4 έως τις 7 Ιουνίου στη Μεγαλόνησο. Αν και με την εκλογή Ερογλου οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού φαίνεται να «παγώνουν», η Εκκλησία της Κύπρου στηρίζει μικρές ελπίδες στην ενδεχόμενη παρέμβαση του ποντίφικα, όχι τόσο στην τουρκική πλευρά, αλλά στους ευρωπαίους ηγέτες.
Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, μιλώντας στην «Κ.Ε.», ξεκαθάρισε: «Ελπίζω να θέλει να βοηθήσει. Πιστεύω ότι μπορεί να επηρεάσει τους ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι καθολικοί». Θεωρεί ότι αν οι διπλωματικοί αντιπρόσωποι του Βατικανού συντονιστούν σε όλα τα κράτη, μπορούν να καταφέρουν κάτι σημαντικό. «Βεβαίως, δεν ξέρω αν θα κάνει κάτι ο πάπας», προσθέτει ο ηγέτης της Κυπριακής Εκκλησίας, «όμως εγώ θα του θέσω το θέμα. Αν δεν γίνουν παραχωρήσεις στο εδαφικό και στο περιουσιακό, δεν βλέπω να προχωρεί η υπόθεσή μας. Τα σπίτια 200.000 Ελλήνων τι θα γίνουν; Θα τους τα χαρίσουμε; Πρέπει να φύγουν τα στρατεύματα και οι έποικοι. Να δοθούν πίσω τα εδάφη μας και να διευθετηθεί το περιουσιακό. Αν θέλουν οι Τούρκοι, ας μείνουν στο βόρειο τμήμα. Οχι όμως στα δικά μας τα σπίτια. Αυτά είναι ξεκαθαρισμένα ζητήματα για την Κυπριακή Εκκλησία».
Ο αρχιεπίσκοπος προσθέτει: «Στο σχέδιο Ανάν, είδα ότι υπήρχαν δύο-τρία χωριά μαρωνιτών χριστιανών. Εκεί τράβηξαν μια γραμμή και τα άφησαν και τα τρία στον δικό μας χριστιανικό τομέα κι όχι, ας πούμε, στο καντόνι των Τούρκων. Την ίδια στιγμή, δικά μας χωριά μείνανε εκτός. Αυτό αποδεικνύει ότι ο πάπας κούνησε το δαχτυλάκι του».
Ο Χρυσόστομος υπενθυμίζει ότι, όταν είχε επισκεφθεί το Βατικανό και συναντήθηκε με τον πάπα, τον είχε παρακαλέσει να δώσει ένα μήνυμα στους Ευρωπαίους «να μην βλέπουν την Τουρκία με γνώμονα το οικονομικό συμφέρον, αλλά με βάση την αρχή της ηθικής και του δικαίου. Μου χαμογέλασε και μου είπε ότι δυστυχώς οι Ευρωπαίοι θέλουν επανευαγγελισμό. Θέλοντας να πει ότι η χριστιανική τους πίστη έχει ξεθωριάσει».
Πέρα από την ενδεχόμενη βοήθεια όσον αφορά το Κυπριακό, χιλιάδες αναμένεται να είναι οι επισκέπτες κατά το τριήμερο της παραμονής του πάπα στην Κύπρο. Ηδη οι τουριστικοί πράκτορες στο νησί έχουν αρχίσει να οργανώνουν εκδρομές χιλιάδων χριστιανών, που εκδηλώνουν ιδιαίτερη προτίμηση για την Πάφο, απ' όπου πέρασε ο απόστολος Παύλος, στα χνάρια του οποίου βαδίζει με αυτό το ταξίδι του και ο Βενέδικτος. Τουλάχιστον 20.000 θα είναι οι πιστοί που θα παρακολουθήσουν τη λειτουργία που θα τελέσει ο πάπας στο Στάδιο Ελευθερίας στη Λευκωσία.
Πονοκέφαλος για τις αστυνομικές αρχές του νησιού, οι οποίες λαμβάνουν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, είναι οι ζηλωτές ορθόδοξοι, που δεν επιθυμούν επαφές με τους Ρωμαιοκαθολικούς και τον πάπα. Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος όμως είναι κατηγορηματικός: «Αυτοί είναι ορισμένοι ακραίοι. Εχουν ζήλον ου κατ' επίγνωσιν. Δεν είναι σωστοί ορθόδοξοι. Ούτε καν τους λαμβάνω υπ' όψιν».
Η επίσκεψη του πάπα στην Κύπρο έρχεται και σε μια περίοδο δύσκολη για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, καθώς πληθαίνουν οι φωνές εναντίον του ίδιου του Βενέδικτου για τα φαινόμενα παιδεραστίας καθολικών κληρικών. «Η επίσκεψη του πάπα στην Κύπρο», λέει ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, «αποφασίσθηκε πέρυσι, πριν βγουν στην επιφάνεια αυτά τα σκάνδαλα. Εν πάση περιπτώσει, πιστεύω ότι είναι μια ευκαιρία για την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία να εισαγάγει και αυτή το θεσμό των εγγάμων κληρικών».
Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου δεν είναι βέβαιος ότι θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν στο τέλος της επίσκεψης, ενώ ελπίζει ότι ο ποντίφικας θα κομίσει στην Εκκλησία της Κύπρου, τμήμα των λειψάνων του αποστόλου Βαρνάβα.
..."Ούτε καν τους λαμβάνω υπ' όψιν"
ΑπάντησηΔιαγραφήΜας το λένε ευθέως κιόλας!
Τελικά δεν ευθύνονται αυτοί, διάλεξαν να είναι Οικουμενιστές με επίγνωση, δικαίωμά τους!
Εμείς όμως ενώ διαμαρτυρόμαστε για τον Οικουμενισμό, για τις κακοδοξίες και τη κοινωνία με την παναίρεση αυτή, εντούτοις τους θυμιατίζουμε και από πάνω!
Δεν είμαστε ούτε ζεστοί ούτε κρύοι αλλά χλιαροί...
Αναρωτιέμαι δεν εμπιστευόμαστε ότι ο Θεός θα μας βοηθήσει όταν επιτέλους αγωνιστούμε όπως πρέπει απέναντι στον Οικουμενισμό, δηλαδή καμία εκκλησιαστική κοινωνία με την αίρεση; Δεν πιστεύουμε στη βοήθεια του Θεού και κοιτάμε τις μηδαμινές μας δυνάμεις και για αυτό δεν προχωρούμε στην αποτείχιση από τους Οικουμενιστές Επισκόπους, Αρχιεπισκόπους και Πατριάρχες; Ή ανησυχούμε επειδή θα μας στιγματίσουν ως αποσυνάγωγους φονταμενταλιστές ή επειδή φοβόμαστε μήπως χάσουμε διάφορες ευκαιρίες και δυνατότητες στο κοινωνικό μας κύκλο;
Δεν υπονοώ να κάνουμε δικές μας Συνόδους εισάγοντας σχίσματα στην Εκκλησία αλλά μόνο το προφανές, δηλαδή διακοπή του μνημοσύνου των Οικουμενιστών και όσων κοινωνούν με τους Οικουμενιστές! Αν οι ιερείς μνημονεύουν "Πάσης Επισκοπής Θείας της Ορθοτομούσης τον Λόγο της Σης Αληθείας" και οι Επίσκοποι μας ορθοτομούν πράγματι τον Λόγο της Αληθείας, τότε θα μνημονεύονται. Άλλωστε η Θεία Λειτουργία στο Όνομα του Χριστού δεν γίνεται ή μήπως γίνεται στο όνομα του Επισκόπου και για αυτό δεν θέλουν με τίποτα τη διακοπή του μνημοσύνου τους;
Κύπρου Χρυσόστομος :Πιστεύω ότι μπορεί να επηρεάσει τους ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι καθολικοί
ΑπάντησηΔιαγραφήΚυπριανός Χ : Πιστεύω (εις ένα Θεόν) ότι μπορεί να επηρεάσει τους ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι καθολικοί και πιστεύουν ... στο εκ του Πατρός και εκ του Υιού εκπορευόμενο Άγιον Πνεύμα. Δηλαδή, άλλοτε στο εκ του Πατρός εκπορευόμενο και πότε στο εκ του Υιού. Δηλαδή στον πάπα, ο οποίος κάνει το ίδιο. Άλλοτε μας φανερώνει το εκ του Πατρός πνεύμα και άλλοτε του Υιού. Οπότε; Οπότε ζαλάδα, τρέχα γύρευε και οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν πιστεύουν σε τίποτα. Ο Κύπρου Χρυσόστομος πάντως πιστεύει!
Κύπρου Χρυσόστομο; : Βεβαίως, δεν ξέρω αν θα κάνει κάτι ο πάπας, όμως εγώ θα του θέσω το θέμα. Αν δεν γίνουν παραχωρήσεις στο εδαφικό και στο περιουσιακό, δεν βλέπω να προχωρεί η υπόθεσή μας.
Κυπριανός Χ : Δηλαδή, η "ατζέντα" έχει μέσα πολιτικά θέματα. Τότε γιατί δεν βγάζει το ράσο;
Κύπρου Χρυσόστομος : Ο Χρυσόστομος υπενθυμίζει ότι, όταν είχε επισκεφθεί το Βατικανό και συναντήθηκε με τον πάπα, τον είχε παρακαλέσει να δώσει ένα μήνυμα στους Ευρωπαίους να μην βλέπουν την Τουρκία με γνώμονα το οικονομικό συμφέρον, αλλά με βάση την αρχή της ηθικής και του δικαίου. Μου χαμογέλασε και μου είπε ότι δυστυχώς οι Ευρωπαίοι θέλουν επανευαγγελισμό. Θέλοντας να πει ότι η χριστιανική τους πίστη έχει ξεθωριάσει
Κυπριανός Χ : Όταν θα επανευαγγελιστεί ο ίδιος ο πάπας, αφήνοντας στην άκρη το αιρετικό φιλιόκβε και όλες τις άλλες κακοδοξίες που επισσώρευσε, τότε θα επανευαγγελιστούν και οι Ευρωπαίοι. Δεν γίνεται διαφορετικά.
Ως προς τα άλλα, τον "ου κατ΄επίγνωση ζήλο των ζηλωτών" και τον "κατ΄ επίγνωση" των άλλων, θα περιμένουμε τους 20.000 πιστούς θεατές, που θα παρακολουθήσουν τη λειτουργία που θα τελέσει ο πάπας στο Στάδιο Ελευθερίας στη Λευκωσία, να μας τον μάθουν. Για ζήλο της ελευθερίας και της αγάπης θα μας πουν. Όχι όμως και για το ζήλο της αλήθειας.
Για τον πρώτο ανώνυμο σχολιαστή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛέγει πολλά που χρήζουν απάντησης αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι της ώρας να συζητηθούν. Σε άλλα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας
Θα σταθω ΜΟΝΟΝ σε ένα.
"Οταν ορθοτομούν το λόγο της αληθείας", ισχυρίζεται, "οι επίσκοποι τότε θα μνημονεύονται όταν δεν τον ορθοτομούν θα σταματά το μνημόσυνο".
Και ερωτούμε: Βάσει της κρίσης ποιου; Ποιος θα κρίνει πότε τον ορθοτομούν και πότε όχι; Ενας επίσκοπος, πολλοί επίσκοποι, μια σύνοδος, ένας ηγούμενος 1000 μοναχών και Αγιος άνθρωπος μεγάλου κύρους όπως ο Αγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης, ενας ιερέας με λίγους λαικούς ή μια ομάδα λαικών χωρίς ιερέα;
Από την απάντηση στο ερώτημα αυτό φαίνεται πότε και ποιος αρχίζει και πώς σταματά μια αποτείχιση.
Αλλιώς αρχίζει αποτείχιση και καταλήγει σε σχίσμα έστω και αν δεν είναι αυτή η αρχική πρόθεση των πρωταγωνιστών της. Οταν δεν έχεις τους μηχανισμούς να την τερματίσεις την οδηγείς αργά ή γρήγορα στον γκρεμό.
Αν αυτή τη στιγμή τρεις επίσκοποι των Νέων χωρών σταματούσαν το μνημόσυνο ή και το Αγιον Ορος κτλ θα τους λέγαμε μπράβο επειδή θα ξέραμε ότι η παύση του μνημοσύνου είναι ορθοδόξως ελεγχόμενη.
Οταν όμως το παύσιμο του μνημοσύνου γίνει από ιδιώτες ένα στη Θεσσαλία, ένα στη Μακεδονία και ένα στην Ηπειρο ΤΟΤΕ κανείς δεν ασκεί πραγματικό έλεγχο των εξελίξεων.
Αρα η αποτείχιση σ' αυτές τις περιπτώσεις αντεδείκνυται.
Τουλάχιστον αν είμαστε άνθρωποι με ακμαίο ορθόδοξο εκκλησιαστικό φρόνημα.
Αν μια επιπόλαιη κουβέντα από αυτές που λέγει επί καθημερινής βάσεως ο γνωστός για τη θεολογική του ανεπάρκεια και όχι μόνον Αρχιεπίσκοπος Κύπρου προσφέρεται ως αφορμή για να δικαιολογηθεί η αποτείχιση το γεγονός αυτό και μόνον αποδεικνύει την πενία ουσιαστικών επιχερημάτων για να αποτολμηθεί το εγχείρημα.
Διαβάζοντας τα παραπάνω σχόλια προβληματίστηκα με αυτά που αναφέρει ο ανώνυμος 09 Μαΐου 2010 2:57 μ.μ. και θέλω να ρωτήσω τον κύριο Τελεβάντο αν η συμπροσευχή με τον αιρετικό Πάπα και προστάτη των παιδεραστών και μνημόνευσή του σαν Επισκόπου της Πρεσβυτέρας Ρώμης δεν είναι λόγος αποτείχισης; Η παραβίαση των Ιερών Κανόνων δεν μας δείχνει ότι δεν γίνεται και ορθοτόμηση της Αληθείας;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔήμητρα
Ποτέ δεν είπα ότι η αποτείχιση δεν είναι επιτρεπτή ΑΛΛΑ ότι πρέπει να γίνεται από επισκόπους ή θεσμούς και προσωπικότητες πανορθοδόξου κύρους και αγιότητας ώστε να είναι ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ για να γίνεται εμπόδιο των οικουμενιστικών σχεδίων. ΟΧΙ εργαλείο που θα οδηγήσει σε σχίσμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πιο ωραία εικόνα "Μακαριότατε" θα είναι όταν όλοι οι Αδελφοί Κύπριοι Χριστιανοί Ορθόδοξοι γυρίσουν τα νώτα τους στην επίσκεψη και στους εξωμότες επισκόπους που θα προστρέξουν να φιλήσουν την παντούφλα του ποντίφικα! Τότε, μόνος με τον σύντροφο Χριστόφια, θα προσπαθείς να διασκεδάσεις τις εντυπώσεις με τους μεταφερόμενους λατίνους «πιστούς». Όσο για την διπλωματία του ποντίφικα θα είναι τόσο αποτελεσματική, όσο ήταν και μετά τη σύνοδο της Φλωρεντίας, που έστειλε τα αναρίθμητα στρατεύματα να σώσουν την Βασιλεύουσα από τις ορθές των Οθωμανών! Γνωρίζεις καλύτερα από εμένα, ότι ο ποντίφηξ πάλλεται από χαιρεκακία και ηδονή όταν Ορθόδοξοι Έλληνες του ζητούν βοήθεια και λύση στα προβλήματά τους, προβλήματα στα οποία όχι μόνο δεν προτίθεται να συνδράμει προς επίλυση, αλλά πλέον ως γνώστης αυτών, θα πράξει ότι είναι δυνατόν για την διόγκωση, την περαιτέρω επιπλοκή και την παγίωση των αδιεξόδων σε αυτά. Η δε αφέλειά σου να δημοσιοποιείς τις υπεκφυγές του ποντίφικα (λ.χ. στις παρακλήσεις σου προς τον ποντίφικα "να δώσει ένα μήνυμα στους Ευρωπαίους να μην βλέπουν την Τουρκία με γνώμονα το οικονομικό συμφέρον, αλλά με βάση την αρχή της ηθικής και του δικαίου" σου χαμογέλασε και σου είπε ότι "δυστυχώς οι Ευρωπαίοι θέλουν επανευαγγελισμό".) δείχνει και την απίστευτη ελαφρότητα και επιπολαιότητα με την οποία χειρίζεσαι τα τόσο λεπτά και σοβαρά εθνικά θέματα. Και κάτι τελευταίο: για να πείσεις το Βατικανό τους ευρωπαίους να αντιμετωπίσουν την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας με βάση τους κανόνες της ηθικής και του δικαίου, θα πρέπει το ίδιο το Βατικανό να έχει ηθική και δίκαιο. Αυτές, όμως, οι λέξεις δεν υπάρχουν στα λεξικά του Βατικανού. Ο μόνος "ευαγγελισμός" του Βατικανού στην δυτική Ευρώπη ήταν να διαγράψει και από αυτούς τις λέξη «ηθική – δίκαιο» και τα συνώνυμά τους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε τον Μακαριότατο για τα καλά του λόγια,εάν δεν μας ελάμβανες υπόψιν θα σταματούσατε να απειλούσατε μοναχούς,κληρικούς και λαϊκους και θα μας καλούσατε να μας μιλήσετε σαν πνευματικός στοργικός πατέρας.Αλλά μόνο οινο-πνευμα(κρασάκια)με τον Κάσπερ(το φιλικό φαντασματάκι)είστε καλός να κάνετε!!!Ευτυχός που δεν μας λαμβάνετε υπ'όψιν,για να εναποθέσουμε εξ'ολοκλήρου τις ελπίδες μας στον Θεό γιατί απο εσας τίποτε δεν περιμένουμε.Και αφού δεν είμαστε σωστοί ορθόδοξοι,διδάξτε μας πώς να γίνουμε(μοι γένοιτο),να προσεύχεστε τουλάχιστον να γίνουμε σωστοί ορθόδοξοι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιλικρινά πολλά από τα άρθρα που γράφει ο κύριος Τελεβάντος που αρέσουν πολύ και χαίρομαι που καυτηριάζει τον Οικουμενισμό και μας ενημερώνει για λεπτομέρειες που εμείς που δεν είμαστε θεολόγοι δεν θα γνωρίζαμε. Αλλά κύριε Τελεβάντο ειλικρινά διαβάζοντας την απάντησή σας "...πρέπει (η αποτείχιση) να γίνεται από επισκόπους ή θεσμούς και προσωπικότητες πανορθοδόξου κύρους και αγιότητας..." αναρωτιέμαι μήπως είσαστε ονειροπόλος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν είχαμε Ιεράρχες του μεγέθους του Αγίου Σπυρίδωνα, του Μεγάλου Αθανασίου ή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου τότε ναι, συμφωνώ μαζί σας! Αυτό όμως που έχουμε είναι την εκπλήρωση της Προφητείας του Οσίου Νείλου του Μυροβλήτου για τους ανθρώπους των εσχάτων καιρών όπου οι κληρικοί θα γίνουν οι χειρότεροι και οι ασεβέστεροι όλων!!! Σύμφωνα με τις ενέργειες Πατριαρχών και Επισκόπων διαπιστώνουμε τη σχέση τους με την Μασονία. Ή είναι Μασόνοι ή προάγουν τα σχέδια της Μασονίας (βλέπε Οικουμενισμός). Όχι όλοι βέβαια αλλά οι περισσότεροι και λόγου χάρη ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ Βαρθολομαίος!
Πώς εξηγείται αυτό; Πώς εξηγείται ότι για να γίνει κάποιος Επίσκοπος πρέπει να έχει δεχτεί τον Οικουμενισμό; (Όχι όλοι αλλά οι περισσότεροι;)Τελικά αφού η νόσος βρίσκεται εντός των τειχών (αν τα τείχη είναι οι Ποιμένες) μένει ο πιστός λαός ως θεματοφύλακας της Πίστης...