27 Μαΐ 2010

Δηλώσεις υπέρ του Πάπα στην Κύπρο

Προσωπικότητες της συμπρωτεύουσας διαφωνούν με τις αντιδράσεις για την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου

Στο αντίθετο ρεύμα ο μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος

Δεν είναι δυνατόν, λένε με μια φωνή παράγοντες κι απλός κόσμος της Λεμεσού, να προσβάλλουμε με δηλώσεις κι ενέργειες τη μεγαλύτερη ίσως προσωπικότητα σήμερα στον κόσμο. Κρίνουν ακόμη αδιανόητο το γεγονός, θρησκευτικοί ιεράρχες όπως ο μητροπολίτης Λεμεσού, αντί να καλλιεργούν την αγάπη να συντηρούν και να υποδαυλίζουν ένα αρνητικό κλίμα ενάντια στον Πάπα. Σε χθεσινή μας έρευνα, οι πολίτες της Λεμεσού στηλιτεύουν ως ατόπημα την τοποθέτηση Αθανάσιου και καταθέτουν επιχειρήματα για την ανάγκη αποδοχής και καλής υποδοχής ακόμη, του θρησκευτικού ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Επιχειρήσαμε να εξασφαλίσουμε την απάντηση του μητροπολίτη Λεμεσού στις αντιδράσεις των συμπολιτών μας, αλλά ο επίσκοπος απουσίαζε. Ζητήσαμε να έχουμε την άποψη του υπεύθυνου Διαφώτισης της Μητρόπολης κ. Σταύρου Ολύμπιου, ο οποίος αρνήθηκε να την καταθέσει, φοβούμενος μήπως τη διαστρεβλώσουμε. Ασχέτως των διαφωνιών, η επίσκεψη του Πάπα θα πραγματοποιηθεί. Αυτό που ανησυχεί, είναι η στάση που θα κρατήσουν κάποιοι γραφικοί παραθρησκευτικών οργανώσεων στην Κύπρο και την Ελλάδα, οι οποίοι σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, οι οποίες βεβαίως δεν θα διαφύγουν των ξένων ΜΜΕ που θα καλύψουν την επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο. Ο Θεμιστοκλής Ναθαναήλ και ο Πέτρος Μιχαηλίδης, συνταξιούχοι από τη Λεμεσό, μιλώντας στον «Π» για την επίσκεψη ,ανέφεραν χαρακτηριστικά:«Έχουμε πιο σοβαρά προβλήματα σ΄ αυτή την κοινωνία, απ΄ το να μας απασχολεί η επίσκεψη του Πάπα. Ο Πάπας είναι μεγάλη δύναμη. Εκπροσωπεί ένα δισεκατομμύριο 200 εκατομμύρια καθολικούς στον κόσμο».


Δεν πείθουν κανένα οι διαφωνούντες


Αγαπάτε αλλήλους...


Ο ζωγράφος Γόρης Γρηγοριάδης, ερωτηθείς για την αντίθεση του Μητροπολίτη στην έλευση του Πάπα δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή δεν μιλάμε απλώς για ένα λάθος. Το θεωρώ εγκληματικό, όταν η μητροπολιτική έδρα της Λεμεσού έβγαλε ανακοινώσεις ενάντια στην επίσκεψη του Πάπα, του... καθ΄ όλα χριστιανού Πάπα. Τέτοιες συμπεριφορές θυμίζουν την προ της Αλώσεως εποχή. Ας σκεφτούν οι συμπολίτες μας πώς συμπεριφέρονται αυτοί που πρεσβεύουν το «θεός προ πάντων αγάπη εστί» κι ας κρίνουν αν οι τοποθετήσεις Αθανασίου συνάδουν με το πνεύμα μιας σύγχρονης και δημοκρατικής πόλης».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λεμεσού Δημήτρης Σολωμονίδης, σημείωσε στον «Π» ότι εκφράζει προσωπική άποψη η οποία βεβαίως δεν δεσμεύει τον εμποροβιομηχανικό κόσμο της Λεμεσού. Όπως είπε «ο Πάπας για όσους δεν το αντιλαμβάνονται είναι και αρχηγός κράτους. Δεν συμφωνώ φυσικά με τους ιεράρχες που τον χαρακτηρίζουν αιρετικό, ούτε με τη γενικότερη αντίληψη ότι εμείς είμαστε οι «καθαρότεροι» απέναντι στον Χριστό.
Αλίμονό μας αν σήμερα δεν είμαστε σε θέση να βρούμε έναν τρόπο συνεννόησης με τα διαφορετικά θρησκευτικά δόγματα, κατά πόσο μάλλον με χριστιανούς».
Ο διδάκτωρ Φιλοσοφίας Μενέλαος Αβραάμ σημείωσε πως «είναι απίστευτο κι αδιανόητο τη στιγμή που αναπτύσσεται ο διαπολιτισμικός και διαθρησκευτικός διάλογος με στόχο τον αλληλοσεβασμό, αλληλοκατανόηση και την αλληλοαναγνώριση των άλλων στη διαφορετικότητά τους, κάποιοι να συντηρούν τον θρησκευτικό αποκλεισμό και να ενισχύουν κατ΄ επέκταση τον θρησκευτικό φανατισμό. Κι ανάμεσά τους να βρίσκονται ιεράρχες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Πέραν όλων των άλλων, ο 'Αγιος Λεμεσού καταλαβαίνει πως με τη θέση του προσβάλλει, εν αγνοία ή εν συνειδήσει του, τους Μαρωνίτες και τους Λατίνους, όπως και τις χιλιάδες ξένους, καθολικούς που διαμένουν στην Κύπρο;»



O βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιάννος Λαμάρης, σημειώνει ότι οι αντιδράσεις αποτελούν «αναχρονισμό που παραπέμπει σε άλλες εποχές. Ο καθένας μας, και ιδιαίτερα οι ιεράρχες μας, επιβάλλεται σήμερα να κατανοούν και να διδάσκουν τον σεβασμό στην ελευθερία της πίστης. Κι όπου δεν είναι κατανοητό, μέσα από τον διάλογο να αναζητούμε και να βρίσκουμε την κοινή συνισταμένη. Είναι προφανές πως οι τελευταίες δηλώσεις που έγιναν για τον Πάπα από τον μητροπολίτη Αθανάσιο, ελέγχονται πρώτα απ΄ όλα από το κριτήριο του κόσμου της Λεμεσού».



Διαφωνία με τις αντιδράσεις εκφράζει και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χρ. Πουργουρίδης, ο οποίος ξεκαθαρίζει πως «η επίσκεψη του Πάπα δεν έχει θρησκευτική διάσταση, αλλά πολιτική, αφού έρχεται ως προσκεκλημένος του Προέδρου της Δημοκρατίας και οπωσδήποτε θα ζητήσει να δει και να τον δουν οι καθολικοί που βρίσκονται στην Κύπρο. Ο κ. Πουργουρίδης θεωρεί «πως κάθε αντίδραση είναι άκαιρη και «στην κατάσταση μάλιστα που βρίσκεται η Κύπρος, έχει πολλά να επωφεληθεί παρά να χάσει από τον ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας».



H πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Ελπίδα Κεραυνού Παπαηλιού, ξεκαθαρίζει ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις, οι οποίες βεβαίως και δεν δεσμεύουν την ακαδημαϊκή κοινότητα. Σημειώνει πως διαφωνεί με τη στάση του μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου και κρίνει τους όποιους φόβους του αβάσιμους. «Δεν πιστεύω», συνεχίζει η κ. Κεραυνού, «πως κινδυνεύουμε να αλλαξοπιστήσουμε επειδή θα έλθει ο Πάπας στην Κύπρο. Όλοι οι χριστιανοί πρέπει να διακρίνονται από μια χάρη ευγένειας έναντι κάθε φιλοξενούμενου, ιδιαίτερα όταν μας επισκέπτεται μια προσωπικότητα, όπως ο Πάπας».



H γυμνασιάρχης Χριστίνα Βαλανίδου εκφράζει έκπληξη για «τη θέση του μητροπολίτη Λεμεσού έναντι του Πάπα. Ο ίδιος όλη τη σχολική χρονιά επισκέπτεται συχνά εκπαιδευτήρια της πόλης, όπου βρίσκονται και πολλά αλλόθρησκα παιδιά. Πώς γίνεται να μιλούμε για αγάπη, σεβασμό στη διαφορετικότητα και ταυτόχρονα να υπονομεύουμε τις ίδιές μας τις διακηρυγμένες αρχές; Η εποχή μας επιβάλλει καλή πίστη, διάλογο για τις διαφορές μας κι όχι αφορισμούς, αλληλοκατανόηση και συνεργασία με τους ανθρώπους κάθε δόγματος», καταλήγει.



Ο δήμαρχος Λεμεσού, Αντρέας Χρίστου, δεν συμμερίζεται τις θέσεις για αντίδραση στην επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου, δηλώνοντας πως «οφείλουμε να επιδεικνύουμε την πρέπουσα στάση και να αποδίδουμε τη σωστή φιλοξενία σε μια προσωπικότητα επιρροής, όπως είναι ο Πάπας». Ο κ. Χρίστου, αναγνωρίζοντας την ύπαρξη αντιθέσεων, εξέφρασε την άποψη όπως «οι διαφορετικές θέσεις ή απόψεις μας στα επιμέρους θέματα, μπορούν να τεθούν και να συζητηθούν σε άλλο χρόνο».


ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ- ΠΟΛΙΤΗΣ - 27/05/2010, Σελίδα: 20

6 σχόλια:

  1. "O βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιάννος Λαμάρης, σημειώνει ότι οι αντιδράσεις αποτελούν «αναχρονισμό που παραπέμπει σε άλλες εποχές. Ο καθένας μας, και ιδιαίτερα οι ιεράρχες μας, επιβάλλεται σήμερα να κατανοούν και να διδάσκουν τον σεβασμό στην ελευθερία της πίστης."

    Κυπριανός Χ : Ο καθένας μας διερωτάται τι θέλει να πει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ με αυτό το : "οι ιεράρχες επιβάλλεται να κατανοούν και να διδάσκουν σήμερα το σεβασμό στην ελευθερία της πίστης".

    Για ποιό σεβασμό, σε ποιά ελευθερία και σε ποιά πίστη αναφέρεται; Μιλεί ως βουλευτής, δηλαδή ως πολιτικό πρόσωπο. Επομένως θέλει τους ιεράρχες - αν δεν τους το επιβάλλει - να διδάσκουν το σεβασμό στην ελευθερία η οποία είναι απότοκος από μιά πολιτική πίστη με ένδυμα θρησκευτικότητας.

    Αλλά αυτή είναι μια πίστη-μαϊμού, αφού η διπλωματία "δεν έχει το Θεό της". Αλλά έχει τον πάπα της. Που πηγαίνει στην Κύπρο κατόπιν προσκλήσεως του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Με ποιά, λοιπόν, ιδιότητα ήθελε ο βουλευτής ΑΚΕΛ να αποφανθεί ο επίσκοπος Λεμεσού για την επίσκεψη; Να αποφανθεί ως εκκλησιαστικός, σαν πολιτικός ή σαν σύνθετη θρησκευτικοπολιτική "καρικατούρα".

    Ο επίσκοπος μίλησε ως επίσκοπος για την επίσκεψη στην Κύπρο ενός ψευδοεπισκόπου, που αυτός και οι προκάτοχοί του έχουν κάνει άνω κάτω την ανθρωπότητα. Άλλοτε να μας παρουσιάζονται ως θρησκευτικοί ηγέτες και άλλοτε σαν πολιτικές προσωπικότητες : "τη μεγαλύτερη ίσως προσωπικότητα σήμερα στον κόσμο" (sic). Οπότε δεν ξέρουμε πότε μιλάμε και κρίνουμε πολιτικά και μεσάνυχτα έχουμε όταν ανακατεύονται τα θρησκευτικά.

    Τελικά δεν καταλαβαίνω. Αυτοί που θα πάνε να τον υποδεχθούν τι θα είναι; Πιστοί; Πολιτικοποιημένοι πιστοί ή απλά οπαδοί της πολιτικής του διαπολιτισμού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παρακαλώ τους πιό πάνω" Χριστιάνούς",να μελετήσουν καλά το Ευαγγέλιο και τούς Αγίους Πατέρες και μετά να κάνουν "δηλωσεις υπέρ του πάπα στην Κύπρο".Και να σας προτείνω ένα βιβλίο "Ορθόδοξη Εκκλησία και Οικουμενισμός",που θα σας βοηθείση να έχετε ορθόδοξη Αγιοπατερική και Αγαπητική άποψη για το θέμα του πάπα.Με τον τρόπο που κάνετε δηλώσεις είναι σαν να μας λέτε ότι εσείς έχετε παραπάνω Αγάπη απο τους Αγίους μας και ιδιαίτερα έχετε παραπάνω αγάπη απο τον Αγιο Λεμεσού!!!Ο Απόστολος της Αγάπης ο Ευαγγελιστής Ιωάννης έλεγε ούτε χαίρε να λέμε στους αιρετικούς,δέν είχε Αγάπη ο Απόστολος;Ο Αγιος Μάρκος ο Ευγενικός που έλεγε να αποφεύγουμε τους παπικούς-λατίνους σαν τα φίδια για πιό λόγο άραγε το είπε,απο μίσος;Η ορθοδοξία μας αγαπά όλους τους ανθρώπους ,και τους αιρετικούς και τους αμαρτωλούς,την αίρεση και την αμαρτία ΜΟΝΟ μισάμε τον άνθρωπο ποτέ διότι είναι εικόνα Θεού,ΞΕΧΩΡΙΣΤΕ αυτά τα δύο σημεία διότι με τοις δηλώσεις σας κάνετε μεσάνυκτα απο την Ορθόδοξη διδασκαλία,αν δέν σας αρέσει η Ορθοδοξία μπορείτε να πάτε ελέυθερα στον αγαπητό σας πάπα και να προσκηνήσετε την παντόφλα του.Ενα είναι το σίγουρο με αυτά που δηλώσατε ,βασικά δεν γνωρίζετε ότι η Αγάπη που αναφέρεστε συνέχεια πάει ζεύγος με την Αλήθεια,και εσείς επειδή είστε ημιμαθείς λέτε μισή την Αλήθεια...Επίσης ξεκάθαρα φαίνετε η αλαζονεία σας με το να υποτιμήσετε την Ορθοδοξότατη Αγιοπατερική και Αγιοπνευματική στάση του Λεμεσού τελικά εσείς που κατέχετε την Αγάπη και την Αλήθεια να σας προτείνω να πάτε στους Αγγλικανούς (γυναίκες και άνδρες )για να σας χειροτονήσουν επισκόπους εξάλου έχετε παρόμοια φρονήματα.Ένα είναι το σίγουρο ότι είστε αρκετά μπαζομένοι και χρειάζεστε (και εγώ ο ελεϊνός)απομπάζομα και μετά να μιλάμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από όλους αυτούς που έκαναν δηλώσεις υπάρχει έστω και ένας που εξομολογείται και κοινωνεί και εκκλησιάζεται;

    Αυτό μετρά.

    Αλλιώς λόγια του καφενείου όλοι ξέρουν να πουν.

    Ο Αγιος Λεμεσού έκανε το χρέος του και αξίζει των συγχαρητηρίων μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευγε στον κ.Κυπριανό για τον ωραιο προβληματισμό,νομίζω οι πλείστοι πολιτικοι πάσχουν απο το σύνδρομο διχασμένης προσοπικώτητας την μιά μερα είναι πολιτικοί και όταν υπάρχει κανένα πρόβλημα εκκλησιαστικό θυμούνται να παίξουν και τον ρόλο των πιστών,που είστε τον υπόλοιπο χρόνο κ΄θριοι πολιτικάντιδες,η μόνη φάση για να βρεθείτε σε ναό είναι να πάνε τα κανάλια και να έχει κανένα μνημόσυνο!Δέν σας βλέπουμε πουθενά μετά λές και ανοίγει η γή και σας καταπίνει ή θα είστε πραγματικοί ορθόδοξοι Χριστιανοί΄και να εκφράζεστε και για θρησκευτικά θάματα ή να σταματήσετε να μιλάτε...αρκεστείτε στην ψευδοδιπλωματία σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητοί σχολιαστές,

    Νομίζω ότι θα καταλαβαίνετε τον κατευθυνόμενο και καταστροφικό ρόλο των πληρωμένων και κατευθυνόμενων μέσων διαμόρφωσης γνώμης.

    Εμείς είμαστε για τα μπάζα. Κανείς δεν μας διαβάζει, κανείς από τους μισθωτούς κατασκευστές γνώμης δεν επιθυμεί να ακουστούν ή να διαβαστούν αυτά που γράφουμε.

    Αντί αυτών, δίνεται στο αναγνωστικό κοινό, στον εν πολλοίς αδιάφορο αναγνώστη, η άποψη κάποιων υποτίθεται διακεκριμένων προσώπων. Για να μας πουν τις ανοησίες τους και να παγιώσουν την κυρίαρχη γνώμη της βλακείας.

    Άπειρες φορές έστελνα Γράμματα στις εφημερίδες με παρόμοιο περιεχόμενο. Ποτέ όμως δεν τα δημοσίευαν. Ένας μάλιστα μου είχε πει : "Εμείς είμαστε πολιτική εφημερίδα και όχι θρησκευτική". Αλλά αυτή η ακριβοπληρωμένη γραφίδα της δημοσιογραφίας έθιγε συχνότατα θρησκευτικής φύσεως ζητήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παρατηρήσατε ότι ο κ.Σταύρος Ολύμπιος του γραφείου Διαφωτισης,τιν έκανε "κινέζος",πολύ διαφωτιστικός ήταν πες τουλάχιστο βρε αδερφέ ότι συμφωνείς με τον Δεσπότη σου και άσε τις πολιτικές τακτικές και τους ελιγμούς ,ο κάθε ηλίθιος είπε την γνώμη του και εσείς κ. Ολύμπιε "τέρας" των θεολογικών γραμμάτων και "μην τον είδατε τον Παναή!"Πολύ ύποπτος ο ρόλος σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή