Τρείς Ρώμες και από εκεί -παντού
Η συμβολή στη συνένωση του χριστιανικού κόσμου είναι ο βασικός σκοπός του κοινού Σχεδίου της Ρωσικής Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλήσιας.
Η υλοποίηση αυτού του του Σχεδίου αρχίζει στις 25 Μαρτίου στη Μόσχα με τη συμμετοχή της Συνοδικής Χορωδίας της Μόσχας και της Ρωσικής Εθνικής Ορχήστρας υπό τη διεύθυνση του Μιχαήλ Πλετνιόφ. Ο διευθυντής της Συνοδικής Χορωδίας Αλεξέι Πουζακόφ, αναφερόμενος στην ουσία του νέου πολιτιστικού σχεδίου, είπε στο ΡΣ "Η Φωνή της Ρωσίας": «Φέτος την άνοιξη προβλέπεται να δωθεί μια σειρά συναυλιών στο πλαίσιο των διεθνών επαφών της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το Σχέδιο αυτό ονομάστηκε «Τρείς Ρώμες». Γίνεται λόγος για τη Μόσχα, την Κωνσταντινούπολη και την ίδια τη Ρωμη. Στη Μόσχα και την Κωνσταντινούπολη θα εκτελεστεί το ορατόριο του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα «Τα Κατά Ματθαίον Πάθη». Θα στεφθεί δε το Σχέδιό μας με μεγάλη συναυλία στις 20 Μαΐου στο Βατικανό εν παρουσία του Πάπα της Ρώμης Βενέδικτου του 16ου, όπου θα εκτελεστούν ρωσικές συνθέσεις»,- είπε ο Αλεξέι Πουζακόφ.
Η ιδέα του Σχεδίου «Τρεις Ρώμες» υποβλήθηκε πριν ένα περίπου χρόνο στη διάρκεια της συνάντησης του Πάπα της Ρώμης Βενέδικτου του 16ου και του βικαρίου του Πατριάρχη Μόσχας και πασών Ρωσιών, Μητροπολήτη Ιλαρίωνα. Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων δεν είναι μόνο επιφανής εκκλησιαστικός παράγοντας, αλλά και ταλαντούχος μουσικοσυνθέτης ακόμα. Είναι επίσης γνωστό, ότι ο Βενέδικτος ο 16ος είναι μεγάλος λάτρης της μουσικής τέχνης: στο δίσκο CD που εκδόθηκε τελευταία με τον τίτλο «Μουσική από το Βατικανό» ο ποντίφικας εκτελεί εκκλησιαστικούς ψαλμούς και σε συνοδεία μουσικής απαγγέλει προσευχές.
Εξάλλου, τέτοιο κοινό Σχέδιο της Ρωμαιοκαθολικής και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πρόσφατα ακόμα φαινόταν απίθανο γιατί υπήρχαν πολλά που χώριζαν τους χριστιανούς αδελφούς- από τις διαφορές στα εκκλησιαστικά δόγματα ως τη στάση τους απέναντι στις διεθνείς εξελίξεις. Σήμερα όμως η κατάσταση άλλαξε σημαντικά, χάρι στην κίνηση των εκπροσώπων των διαφόρων χριστιανικών εκκλησιών προς την συνάντησή τους, κάτι που είχε υπογραμμιστεί πριν τρία χρόνια ακόμα από τον Μητροπολίτη Κύριλλο-τώρα Πατριάρχη Μόσχας και πασών Ρωσιών. «Θα ήθελα να τονίσω με ικανοποίηση ότι οι σχέσεις μας έχουν θετικό δυναμισμό ανάπτυξης: από την περίοδο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «σφοδρές παγωνιές», περάσαμε στην περίοδο της αναθέρμανσης, κάτι που είναι ολοφάνερο. Καταλαβαίνουμε όλο και περισσότερο ότι οι δύο Εκκλησίες είναι σύμμαχοι σε πάρα πολλά προβλήματα που απασχολούν σήμερα την ανθρωπότητα»,- παρατήρησε ο Αγιότατος Πατριάρχης Κύριλλος.
Το μουσικό Σχέδιο «Τρεις Ρώμες», όπως θεωρούν οι διοργανωτές του, καλείται να προωθεί την ιδέα της διαδοχικότητας του χριστιανικού πολιτισμού- από τη δυτική ως την ανατολική παράδοση.
«Η Φωνή της Ρωσίας» - 25.03.2010
Πολύ αποκαλυπτικό το κείμενο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤρεις Ρώμες;
Και ο Παναγιότατος δεν αντιδρά; Πολύ περίεργο δεν είναι;