14 Δεκ 2009

Πολλές οι περιπτώσεις σύλησης τάφων


Η ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ και φρικιαστική πράξη κλοπής της σορού του αείμνηστου Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, δεν είναι η μοναδική ανά το παγκόσμιο. Δεκάδες είναι οι περιπτώσεις σύλησης τάφων που έχουν καταγραφεί στην ιστορία.
-Η πιο πρόσφατη, αφορούσε την περίπτωση του Αυστριακού Επιχειρηματία Φρίντριχ Καρλ Φλιγκ, όταν πέρσι τον Νοέμβριο, άγνωστοι ξέθαψαν τη σορό του και στη συνέχεια ζητούσαν λύτρα 100.000 ευρώ από την οικογένεια του για να την παραδώσουν πίσω. Η σορός του Φλιγκ, βρέθηκε μόλις πριν λίγο καιρό.
-Η πιο διάσημη ωστόσο σύληση τάφου με σκοπό την απαγωγή της σωρού, αφορά το διάσημο Βρετανό κωμικό Τσάρλι Τσάπλιν. Άγνωστοι έκλεψαν τη σορό του τρεις μήνες μετά το θάνατό του το 1978, από τον τάφο του στην Ελβετία. Για την υπόθεση είχαν συλληφθεί ένας Ελβετός και ένας Βούλγαρος οι οποίοι ζητούσαν 400.000 λίρες ως λύτρα για να την επιστρέψουν. Η σορός του τελικά, βρέθηκε λίγο μετά, 1 χλμ. περίπου μακριά από την οικία του στη Λωζάνη.
-Ακόμα μια περίπτωση κλοπής σωρού, αυτή τη φορά όχι για λύτρα, αλλά για πολιτικούς σκοπούς, είναι αυτή της Εβίτα Περόν, η οποία πέθανε το 1952. Ο σύζυγός της, Πρόεδρος της Αργεντινής Χουάν Περόν, είχε ταριχεύσει και εκθέσει το πτώμα της σε δημόσιο προσκύνημα.
Όταν αργότερα, ο Περόν ανετράπη από το στρατιωτικό πραξικόπημα, οι στρατιωτικοί, θεωρώντας ότι το νεκρό σώμα της Εβίτας θα αποτελούσε σύμβολο επανάστασης για το λαό της Αργεντινής, το έστειλαν στην Ιταλία. Το 1971 το ταριχευμένο πτώμα της Περόν εστάλη στο σύζυγό της, ο οποίος βρισκόταν στη Μαδρίτη. Επέστρεψε στην Αργεντινή το 1974.
-Λίγα χρόνια πριν και συγκεκριμένα το 1946 άγνωστοι σύλησαν τον τάφο του γνωστού Ιταλού δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι κλέβοντας τη σορό του. Την επέστρεψαν λίγους μήνες μετά, χωρίς το κάτω ένα άκρο.
-«Θύμα» κλοπής έπεσε και η σορός του Κάρολου Α’ της Αγγλίας, ο οποίος αποκεφαλίστηκε από τον Λόρδο Προστάτη Ολιβερ Κρόμβελ. Το αποκεφαλισμένο πτώμα του ετάφη στο Κάστρο του Γουίνστορ.
Λίγες εβδομάδες αργότερα άγνωστοι έκλεψαν το πτώμα του.
-Άλλη μια περίπτωση κλοπής σορού είναι και αυτή του Λουδοβίκου ΙΣτ΄. Η σορός του, εκλάπη από αγνώστους.
«Ο Φιλελεύθερος» - 14/12/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου