6 Δεκ 2009

Το άσυλο και ο πάτος του βαρελιού


Ιωάννης Κ. Καρακώστας

ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ σε ποια κατάσταση φοβίας, ψυχολογικής ομηρείας και κατάθλιψης βρίσκονται τον τελευταίο καιρό όσοι από τους πανεπιστημιακούς ιθύνοντες και δασκάλους συμμετέχουν στα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών και μηνών. Οι φοιτητές, και μη, ορισμένων ακραίων παρατάξεων ασκούν συνεχή, καταθλιπτική πίεση στους πανεπιστημιακούς, ακόμη και βία, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα, με παραστάσεις ομάδων φωνασκούντων, αν όχι κραυγαζόντων, και με ευθεία απειλή βίαιων αντιδράσεων στις περιπτώσεις που οι πανεπιστημιακοί ιθύνοντες και μη δεν πειθαρχήσουν στις αποφάσεις και στις προτροπές των πιο πάνω ομάδων, οι οποίες σημειωτέον συνεργάζονται πλέον εμφανώς ή αφανώς με ακραίες- πάσης κατηγορίας- μονάδες κρούσεως αντιεξουσιαστών. «Να μην κλείσετε τα κτίρια του κέντρου τις ημέρες της φασαρίας, γιατί αν τα κλείσετε θα τα κάψουμε όλα» απειλούν σκαιώς τις πρυτανικές αρχές, τους προέδρους των πανεπιστημιακών τμημάτων, κ.ά. «Γιατί όμως;» διερωτάται κανείς.
Η απάντηση δίδεται από τους ίδιους τους αντιδρώντες των πιο πάνω ομάδων, οι οποίοι κατηγόρησαν για παράδειγμα τον πρόεδρο της Νομικής που έκλεισε το κτίριο στις 17 του Νοέμβρη και τον θεώρησαν υπεύθυνο για τους προσαχθέντες και συλληφθέντες εκείνων των ημερών. «Γιατί, αν ήταν ανοικτό το κτίριο, θα κατέφευγαν στο “άσυλο” και θα απετρέποντο οι συλλήψεις...».
Οι περισσότεροι πανεπιστημιακοί, αν όχι όλοι, υποκύπτουν στην πίεση και φοβούμενοι για τον εαυτό τους και τους φοιτητές τους στην καλύτερη περίπτωση τα χειρότερα, υποχωρούν και υποχωρούν...
Τι κάνουν για τα παραπάνω οι πολιτικοί οι οποίοι θέσπισαν το άσυλο όπως ορίστηκε, ερμηνεύεται και εφαρμόζεται σήμερα· οι οποίοι θέσπισαν προνόμια για τους φοιτητές, για παράδειγμα όσον αφορά την εκλογή πανεπιστημιακών οργάνων, πρωτοφανή για τα παγκόσμια δεδομένα; Τι κάνουν οι πολιτικοί οι οποίοι οργάνωσαν και εισήγαγαν τα κόμματα και τη συνακόλουθη διαπλοκή στην πανεπιστημιακή παιδεία; Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις νίπτουν τας χείρας τους και μεταθέτουν στις πρυτανικές αρχές ή στην πολιτική εξουσία τη λύση του προβλήματος, αντί να ομονοήσουν και να αποφασίσουν από κοινού μέτρα εξυγίανσης.
Τι κάνουν για τα παραπάνω τα δικαστήρια που επιλαμβάνονται υποθέσεων βιαιοπραγιών
κατά πανεπιστημιακών οργάνων, αλλά και κατά φοιτητών; Αθωώνουν τους κατηγορούμενους, υποτίθεται φοιτητές, «για το κτίσιμο» των πρυτανικών αρχών, π.χ. της Θράκης λόγω συγγνωστής πλάνης...
Αυτό είναι το κλίμα αυτής της εποχής: φοβισμένοι, αν όχι τρομοκρατημένοι, και σε βαριάς μορφής κατάθλιψη τελούντες πανεπιστημιακοί άρχοντες, αδιάφοροι οι περισσότεροι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι όλων των βαθμίδων, έχοντες εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια συμβολής στην ανάκαμψη· απαξιωτική η στάση όλων των πολιτών για τους πανεπιστημιακούς, πολιτικούς και αστυνομικούς και για την εκάστοτε παραπαίουσα πολιτική ηγεσία· λαϊκίζουσες και ανεύθυνες παρατάξεις· όχι πάντοτε εποικοδομητική θέση τού τύπου αρνητική στάση όλων έναντι «του ελληνικού φαινομένου»... «Φτάσαμε στον πάτο» λένε όλοι και με την προβολή της γνωστής ελληνικής ένστασης «δεν βαριέσαι καημένε, εγώ θα αλλάξω αυτόν τον τόπο;» προτρέπουν και αποθαρρύνουν όσους ελαχίστους έχουν απομείνει στην πρώτη.
Ο κ. Ιωάννης Κ. Καράκωστας, καθηγητής Νομικής Σχολής, είναι αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου των Αθηνών.
Πηγή:«ΤΟ ΒΗΜΑ» - 06-12-2009

6 σχόλια:

  1. ΤΕΛΙΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΣΥΛΟ ΙΔΕΩΝ Ή ΚΑΚΟΠΟΙΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΒΑΝΔΑΛΩΝ ΕΣΧΑΤΗΣ ΑΛΗΤΕΙΑΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να ελπίζουμε ότι μετά και τα σημερινά επεισόδια κάτι θα αλλάξει; Σίγουρα παρακάτω δεν μπορούμε να πάμε, οπότε ας το πάρουμε χαμπάρι ότι η Ανώτατη Παιδεία εκτός από δικαίωμα είναι και προνόμιο και ευθύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τόσο δύσκολο είναι για το πανεπιστήμιο να έχει φρουρούς ασφαλείας ώστε και η πολιτική αστυνομία να μην επεμβαίνει και το κύρος του πανεπιστημιακού ασύλου να είναι κατοχυρωμένο και η ασφάλεια να είναι κατοχυρωμένη;

    Ετσι γίνεται στα πανεπιστήμια της Αμερικής. Υπάρχουν αστυνομικοί του πανεπιστημίου οι οποίοι δεν αφήνουν το χώρο να γίνει ασύδοτος και άντρο κακοποιών.

    Γιατί υπάρχει δυσκολία να εφαρμοστεί το ίδιο σύστημα στην Ελλάδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΑΣΥΛΟ ΑΛΗΤΕΙΑΣ.
    ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥΣ.
    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τελικά αγαπητέ σχολιαστά των 9.26΄ έχουμε άσυλο ΚΑΚΟΠΟΙΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΒΑΝΔΑΛΩΝ ΕΣΧΑΤΗΣ ΑΛΗΤΕΙΑΣ, ό-
    πως ΟΡΘΟΤΑΤΑ έγραψες!! Αυτά όμως τα
    κακοποιά στοιχεία ΚΑΠΟΙΟΙ "τα εφύ-
    τευσαν, τα πότισαν, τα κορφολόγη-
    σαν κι έβγαλαν φύλλα και κλαδιά κι εσκέπασαν την γειτονιά", όπως έλεγε
    ένα τραγουδάκι στο αναγνωστικό της Α΄Δημοτικού! Το 1990 πρωτοεμφανίστη
    κε η μόδα της κατάληψης, που είχε και το πρώτο θύμα τον καθηγητή Τεμ
    πονέρα! Έκτοτε όχι μόνο έγινε μόδα
    και έθος στα σχολεία, αλλά πέρασε και σε άλλους χώρους, δρόμους, δημό
    σια κτίρια κ.λπ. Τώρα σε ότι αφορά το άσυλο, εγώ ήξερα τη λέξη μόνο για κάποια ιδρύματα ή ευπαθείς κοι-
    νωνικές ομάδες. Τώρα έτσι όπως θε-
    σπίσθηκε και ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ας το λου-
    στούν οι δημιουργοί και ΚΥΡΙΩΣ οι υπερασπιστές του! Σε ό,τι αφορά τις "επετείους" δε μας έφτανε η 17 Νοέμβρη, αλλά αποκτήσαμε και την 6Δεκέμβρη και έχει ο Θεός ποιες ακό-
    μη θα εφεύρουν οι σεσηπότες νόες, που ως έργο τους έχουν την ΚΑΤΑΣΤΡΟ
    ΦΗ έθνους και κράτους! Είναι λέτε ΤΥΧΑΙΟ αυτό ή βαδίζουν κάποιοι βάσει σχεδίου;;!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 6 Δεκέμβριος 2009 11:51 μμ Ανώνυμος: "Σε ό,τι αφορά τις "επετείους" δε μας έφτανε η 17 Νοέμβρη, αλλά αποκτήσαμε και την 6 Δεκέμβρη και έχει ο Θεός ποιες ακό-
    μη θα εφεύρουν οι σεσηπότες νόες, που ως έργο τους έχουν την ΚΑΤΑΣΤΡΟ
    ΦΗ έθνους και κράτους! Είναι λέτε ΤΥΧΑΙΟ αυτό ή βαδίζουν κάποιοι βάσει σχεδίου;;!!"

    Το σχέδιο είναι ένα. Επιβολή του παγκόσμιου κράτους της γαλήνης, της ηρεμίας, της ειρήνης. Θα είναι το κράτος του ελεγχόμενου πληθυσμού (προκαθορισμένες γεννήσεις) και των προσδιορισμένων ανθρώπων. Μετά από ευδόκιμη υπηρεσία 35 με 40 χρόνια θα οδεύουν όλοι προς τον αξιοπρεπή θάνατο ή αν συμβεί κάτι νωρίτερα, θα πηγαίνουν για ανακύκλωση (μεταμόσχευση). Φυσικά θα υπάρχει η απόλυτη και αναντικατάστατη εξουσία κάποιων "ευλογημένων" (από την ανώτερη δύναμη) και οι υπόλοιποι θα είναι τα ευχαριστημένα και προσκυνημένα ανδράποδα. Που θα ζουν, επιτέλους, όμρφα, ήρεμα, γαλήνια και ειρηνικά.

    Και ως προς τις "επετείους", το Πολυτεχνείο ξεθώριασε. Καιρός να το φρεσκάρουμε με έναν ήρωα ... από σπόντα.

    Να σημειώσω παρενθετικά ότι κοντά στο σπίτι μου υπάρχει ένα μικρό πάρκο. Κάθε βράδυ, στη μια ακραία και υποφωτισμένη πλευρά του - και λίαν βρώμικη - μαζεύονται κάποια περιθωριακά στοιχεία. Πίνουν και ζητιανεύουν από τους περαστικούς. Μπορεί να γίνονται και άλλα πράγματα (...). Αυτές τις δυο τελευταίες ημέρες έχουν εξαφανιστεί εντελώς. Το "μεροκάματο" βγαίνει διαφορετικά. Γι΄ αυτό έχουμε τις "επετείους".

    ΑπάντησηΔιαγραφή