30 Οκτ 2009

Η Κύπρος και το Συμβούλιο των Παπικών Επισκόπων της Ευρώπης


ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ από το Παρίσι ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου Γιούσεφ Σουέηφ όπου έλαβε μέρος, ως Προκαθήμενος της μαρωνιτικής Εκκλησίας της Κύπρου, στη Γενική Συνέλευση των Προέδρων των Συνόδων Ιεραρχίας Ευρώπης, που συνεκλήθη στο Παρίσι, από 1 μέχρι 4 Οκτωβρίου 2009.
Η Κύπρος ήταν παρούσα
για πρώτη φορά διά του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών κ.κ. Γιούσεφ Σουέηφ και έγιναν όλες οι απαιτούμενες από το κανονικό δίκαιο διαδικασίες για την εκλογή της ως μέλος του CCΕΕ.
Κατά την έναρξη των εργασιών της, ο πρόεδρος της συνέλευσης Καρδινάλιος Ρeter Εrdo επεξήγησε τη νενομισμένη διαδικασία προσκαλώντας τα μέλη να ψηφίσουν για την ένταξη της Κύπρου.
Όλοι ψήφισαν υπέρ και τώρα η Κύπρος είναι πλήρες μέλος και επίσημα παρούσα στο CCΕΕ. Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Σουέηφ ευχαρίστησε τους αρμοδίους τονίζοντας τον ρόλο που η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει με τη συμμετοχή της σε επίπεδο εκκλησιαστικής εμπειρίας και ιδιαίτερα στο καθημερινό βίωμα του οικουμενισμού μέσα στην κοινωνία η οποία χαρακτηρίζεται από τον πολυπολιτισμό.
Με την έννοια αυτή ενισχύεται ο θρησκευτικός διάλογος με όλα τα δόγματα αφού είναι η μόνη οδός για την επίλυση των προβλημάτων που ονομάζουμε «σύγκρουση πολιτισμών».
Έτσι διαμέσου της εκκλησιαστικής περιφέρειας των Μαρωνιτών, η Κύπρος εισέρχεται στο Συμβούλιο των Καθολικών Επισκόπων της Ευρώπης και η παρουσία της θα είναι μια αμοιβαία βοήθεια και μια ευκαιρία για να παρουσιάσει και να συζητήσει θέματα που έχουν σχέση με την κοινωνία και την Εκκλησία.

«Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»- Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009

ΣΧΟΛΙΟ ΑΚΤΙΝΩΝ

Τι είναι ο Μαρωνιτισμός

Οι Μαρωνίτες είναι κάτι παρόμοιο με τους Ουνίτες. Ιδρυτής του Μαρωνιτισμού είναι ο Μάρωνας (Αραβικά: Μαρ Μαρούν), που έζησε στα μέσα του 4ου αιώνα με αρχές του 5ου μ.χ. στην περιοχή της Κύρου του σημερινού Λιβάνου.
Στις αρχές του 7ου αιώνα, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία κλυδωνίζεται από τη διαμάχη γύρω από την αίρεση του Μονοθελητισμού, που υποστήριζε ότι ο Χριστός είχε μόνο μία θέληση.
Οι Μαρωνίτες θα υποστηρίξουν από την αρχή την αίρεση του Μονοθελητισμού.
Λόγω της σύγκρουσης που είχαν με την Ορθόδοξια, απεδέχθησαν το πρωτείο του Πάπα τον 12ο αιώνα και το 1736 προσχώρησαν στο Ρωμαιοκαθολικισμό, αποδεχόμενοι τον καταστατικό του χάρτη, διατηρώντας όμως τις τυπικές διαφορές τους με τους Παπικούς.
Μετά τον Πάπα της Ρώμης, επικεφαλής των Μαρωνιτών είναι ο Πατριάρχης που εδρεύει στον Λίβανο, όπου βρίσκεται εγκατεστημένο και το μεγαλύτερο μέρος των Μαρωνιτών,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου