Η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» - 01/09/2009 ζήτησε από διάφορα κόμματα να απαντήσουν σε ορισμένες ερωτήσεις σχετικά τη θεωρία της εξέλιξης.
Επικρίνει μάλιστα το Υπουργείο Παιδείας γιατί όπως λέει δεν έκανε καμία εκδήλωση στα σχολεία για να εορτασθεί η φετινή επέτειος των 150 ετών από την έκδοση του βιβλίου του Κάρολου Δαρβίνου «Περί της Καταγωγής των Ειδών» το οποίο θεωρεί το σημαντικότερο επιστημονικό βιβλίο των τελευταίων αιώνων.
Οι απαντήσεις είναι ενδεικτικές για το επίπεδο κάποιων πολιτικών κομμάτων:
Θεωρείτε ανησυχητικό ότι ένα τέτοιο μεγάλο ποσοστό στην Ελλάδα αμφισβητεί τα πορίσματα της επιστήμης και πιστεύετε ότι αυτό εκφράζει τις αδυναμίες του εκπαιδευτικού μας συστήματος;
Α. Διαμαντοπούλου (ΠΑΣΟΚ): «Το εκπαιδευτικό μας σύστημα έχει ιδιαίτερες αδυναμίες τόσο στην παραγωγή της έρευνας όσο και στη διάχυση των πορισμάτων της. Η διάχυση των πορισμάτων των ερευνών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αλλά και ευρύτερα στους πολίτες, απαιτεί πολιτική βούληση, επιστημονική επάρκεια και αίσθημα αποστολής».
Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΝ): «Το αποτέλεσμα της σχετικής έρευνας για την Ελλάδα είναι όντως ανησυχητικό. Πιστεύω ότι αντανακλά τις αδυναμίες του εκπαιδευτικού συστήματος να μεταδώσει τα δεδομένα της επιστημονικής έρευνας και να καλλιεργήσει την κριτική σκέψη».
Τ. Αβραντίνης (Δράση): « Οπωσδήποτε δεν είναι ευχάριστο ότι ο ορθολογισμός δεν επικρατεί στην ίδια τη χώρα που τον όρισε. Η θεωρία της "φυσικής επιλογής" είναι λογικό να ενοχλεί τους πιστούς, αποδεικνύει ότι η ύπαρξη ενός Δημιουργού δεν είναι απαραίτητη για να εξηγήσουμε ακόμα και τα πιο περίπλοκα βιολογικά φαινόμενα, ιδίως το φαινόμενο της ζωής».
Πιστεύετε ότι η μονόπλευρη πληθωρική και συστηματική προβολή θρησκευτικών εκπομπών (π.χ. λειτουργίες) και η παντελής απουσία από τα κρατικά ΜΜΕ εκπομπών όπου θα προβάλλεται ο επιστημονικός αθεϊσμός έχουν συμβάλει στη δημιουργία του προβλήματος;
Α. Διαμαντοπούλου: «Κάθε επιστημονική έρευνα και τα πορίσματά της δεν είναι εξ ορισμού αντίθετα με το θρησκευτικό συναίσθημα και την πίστη (σε αντιδιαστολή βέβαια με τη θρησκοληψία). Με τα δεδομένα της κοινωνίας μας, η εξώθηση σε παρόμοια μονοσήμαντη αντιπαράθεση κινδυνεύει να αποβεί σε βάρος της έρευνας. Ζητούμενο δεν είναι η προβολή του επιστημονικού αθεϊσμού ή η στέρηση της παρακολούθησης της λειτουργίας μια Κυριακή πρωί από ένα από τα πολλά κανάλια που μπορεί να επιλέξει ένας πολίτης. Ζητούμενο είναι μια κρατική τηλεόραση πλουραλιστική, που σε συνδυασμό με το εκπαιδευτικό σύστημα θα απαντά και στις πνευματικές και επιστημονικές ανησυχίες των πολιτών, διευρύνοντας τους ορίζοντές τους».
Δ. Παπαδημούλης: «Στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, με συνυπευθυνότητα της κυβέρνησης της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, διατηρείται ένα καθεστώς "κρατικοποίησης της Εκκλησίας" και "εκκλησιαστικοποίησης του Κράτους". Αυτή η σύμφυση βλάπτει και τους δυο θεσμούς και στη συγκεκριμένη περίπτωση λειτουργεί ενισχυτικά σε όσα προανέφερα για το εκπαιδευτικό σύστημα».
Τ. Αβραντίνης: «Δεν πιστεύω ότι το πρόβλημα του ανορθολογισμού θα λυνόταν με την παρουσίαση του επιστημονικού αθεϊσμού. Ο ανορθολογισμός δεν συνδέεται μόνο με το θρησκευτικό συναίσθημα, όπως αποδεικνύει και η προβολή θεωριών συνωμοσίας από στελέχη της κυβέρνησης για πλείστα όσα θέματα (πυρκαγιές 2007, γεγονότα Δεκεμβρίου 2008) που δεν σχετίζονται με μεταφυσικές πεποιθήσεις» .
Πιστεύετε ότι η παρουσία πολιτικών ηγετών σε θρησκευτικές εκδηλώσεις (π.χ. Παναγία της Τήνου) ενισχύει το κύρος των φορέων που αντιστρατεύονται την επιστημονική θεωρία της εξέλιξης και της δημιουργίας των έμβιων ειδών;
Α. Διαμαντοπούλου: «Θεωρώ τις εθιμικές θρησκευτικές εκδηλώσεις ως στοιχείο της κουλτούρας και των παραδόσεων των τοπικών κοινωνιών. Πολύ απέχουν από το να τις δαιμονοποιούμε και είναι διαφορετικής σημασίας γεγονότα από την παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας σε θεσμούς της πολιτείας. Αυτός που πρώτος αντιστρατεύεται κάθε επιστημονική θεωρία είναι η άγνοια και ακόμη χειρότερα η ημιμάθεια. Αυτό ισχύει και εδώ».
Δ. Παπαδημούλης: «Το κύριο πρόβλημα με την πλειοψηφία της πολιτικής ηγεσίας του τόπου είναι ότι αποφεύγει να πει καθαρά τη γνώμη της σε τέτοια θέματα. Γιατί οι περισσότεροι πολιτικοί φοβούνται ότι αν πουν την αλήθεια, θα χάσουν ψήφους. Και ως είναι γνωστόν, στην Ελλάδα του 21ου αιώνα οι ρασοφόροι αντίπαλοι της θεωρίας της εξέλιξης επηρεάζουν και κατευθύνουν ένα μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων».
Τ. Αβραντίνης: «Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία πολιτικών σε λατρευτικές εκδηλώσεις, υπό κάποια θεσμική ιδιότητα, οπωσδήποτε νοθεύει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους».
Τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει το ΠΑΣΟΚ αν αναλάβει την εξουσία για να διορθώσει αυτή την κατάσταση (στο βαθμό φυσικά που κρίνει ότι η κατάσταση χρειάζεται διόρθωση);
Α. Διαμαντοπούλου: «Πιστεύουμε στην τεράστια σημασία της έρευνας και δεν είναι τυχαίο ότι το ΠΑΣΟΚ μιλά για 5% στην εκπαίδευση και 2% στην έρευνα, με ορίζοντα 4ετίας. Πιστεύουμε στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και προφανώς των πορισμάτων της επιστημονικής έρευνας. Η επιστημονική κοινότητα έχει και αυτή τη δική της ευθύνη προώθησης και προβολής των δικών της πορισμάτων».
Παιδιά μακρυά απο τους πιθήκους και τους απόγονούς τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαμμιά ψήφος!
Να χαίρονται την ευγενή καταγωγή τους όσοι πλανώνται ότι κατάγονται απο πιθήκους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ θεωρία της εξέλιξης είναι μια εντελώς ανυπόστατη επιστημονικά θεωρία.
Ανυπόστατη όχι με την έννοια ότι δεν υπάρχει αλλά ότι δεν έχει στερεά θεμέλια! Της λείπει: το πείραμα, η παρατήρηση και ο μαθηματικός λογισμός που είναι τα τρία πόδια της επιστήμης.
Είναι θεωρία φαντασίας και μόνο!
Γι' αυτό και δέχεται σφοδρές κριτικές και απο τους ίδιους τους βιολόγους!
Ένας πιστός