19 Σεπ 2009

Η νυφούλα της Υεμένης


ΗΤΑΝ μόλις 12 χρόνων κοπέλα. Παιδί ακόμα. Στη χώρα της, την Υεμένη, όπως και σε άλλες μουσουλμανικές, δεν είναι ασυνήθιστο οι άνδρες να παντρεύονται «μικρές νυφούλες».

Η ΦΟΖΙΓΙΑ ΑΜΠΝΤΑΛΑ ΓΙΟΥΣΕΦ εξαναγκάστηκε από τους γονείς της να παντρευτεί έναν άνδρα που είχε τα διπλάσιά της, ακριβώς, χρόνια. Εμεινε έγκυος σχεδόν αμέσως μετά τον γάμο και την περασμένη Τετάρτη μεταφέρθηκε ετοιμόγεννη στο νοσοκομείο, στην επαρχία Αλ-Ζάχρα, περίπου 200 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα Σαναά. Δυο μερόνυχτα κοιλοπονούσε και την Παρασκευή γέννησε το παιδί της, νεκρό. Λίγο αργότερα πέθανε και η ίδια από ακατάσχετη αιμορραγία.
Ο Αχμέντ αλ-Κουρέσι, πρόεδρος του εκεί Οργανισμού για την Προστασία των Παιδιών, είπε ότι τυπικώς ο θάνατος της Φοζίγια οφείλεται «σε κακές ιατρικές συνθήκες» στη χώρα του, αλλά ουσιαστικά, συνέχισε, οφείλεται σε έλλειψη εκπαίδευσης «για να μη σπρώχνουν οι γονείς, όσο φτωχοί κι αν είναι, τα μικρά κορίτσια τους σε πρόωρους γάμους». Το κάνουν για να ξεφορτωθούν «ένα βάρος» από την πλάτη τους, αφού συνήθως έχουν και άλλα, πολλά παιδιά να θρέψουν.
ΟΠΩΣ και σε πολλές άλλες, απομακρυσμένες από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, επαρχίες σε χώρες της Μέσης Ανατολής, όπου κατοικούν φυλές με παλιές και φανατικές θρησκευτικές αρχές και όπου ισχύει απαρέκκλιτα ο ισλαμικός νόμος, στην παραθαλάσσια πόλη Χοντέιντα, όπου ζούσε η Φοζίγια και η οικογένειά της, περισσότερα από τα μισά μικρά κορίτσια που γεννιούνται και μεγαλώνουν εκεί εναξαγκάζονται σε πρόωρο γάμο πολύ πριν γίνουν 18 ετών.
Συνήθως, οι σύζυγοί τους είναι τριπλάσιας ηλικίας και παντρεύονται και πολλές άλλες γυναίκες. Ο γάμος συμφωνείται μεταξύ των οικογενειών και οι γονείς που δίνουν τις νυφούλες, δίνουν και την προίκα της. Από εκεί και ύστερα, «το βάρος» αναλαμβάνει ο γαμπρός. Μερικές φορές οι γονείς της νύφης τού ζητούν να περιμένει λίγα χρόνια προτού την καταστήσει έγκυο. Τις πιο πολλές φορές ο γαμπρός λέει «εντάξει», αλλά δεν το τηρεί.

ΜΙΑ ΣΚΕΨΗ

«Οι γάμοι παιδιών στερούν από τα κορίτσια την παιδική τους ηλικία, τους αρνούνται την εκπαίδευση και τους κλέβουν την αθωότητά τους. Είναι συχνά το αποτέλεσμα φτώχειας και άγνοιας. Πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αντιμετωπιστούν οι βαθύτερες αιτίες, ώστε να αποτρέψουμε τραγικούς θανάτους, όπως αυτοί της 12χρονης Fawziya και του μωρού της». Η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF, Ανν Βένεμαν.

ΕΝΑΣ ΑΡΙΘΜΟΣ

5 φορές
μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν στον τοκετό απ' ό,τι οι γυναίκες 20 ετών, διατρέχουν τα κορίτσια, σαν τη Φοζίγια, που γεννούν πριν από την ηλικία των 15 ετών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/09/ 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου