16 Ιουν 2009

Σε διωγμό η Σαϊεντολογία και στη Γαλλία - Στην Ελλάδα εκκρεμεί η αναγνώρισή της…

Ενώ στην Ελλάδα η αμφιλεγόμενη διεθνώς «Εκκλησία της Σαϊεντολογίας» αναμένει την εξέταση από τις αρμόδιες αρχές του αιτήματός της για ίδρυση της Ελληνικής Εταιρίας Σαϊεντολογίας, στην Ευρώπη μετά την Γερμανία και η Γαλλία προχωρεί σε απαγόρευση λειτουργίας της. Πιο συγκεκριμένα: Η «Εκκλησία της Σαϊεντολογίας», που στις ΗΠΑ έχει καταφέρει να προσελκύσει αρκετούς λαμπερούς σταρ του Χόλιγουντ, όπως ο Τομ Κρουζ με τη σύζυγό του Κέιτι Χολμς, ο Τζον Τραβόλτα με την Κέλι Πρέστον, η Κίρστι Αλεϊ κ.ά., δεν φαίνεται να βρίσκει εξίσου εύφορο έδαφος και στην Ευρώπη, όπου αντιμετωπίζεται με μεγάλη καχυποψία. Εκτός από το ζεύγος Μπέκαμ, που σύμφωνα με φήμες προσηλυτίστηκαν από τον Τομ Κρουζ, το ευρωπαϊκό έδαφος δεν έχει να επιδείξει ανάλογα γνωστά ονόματα. Η παραθρησκευτική οργάνωση, ωστόσο, δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες αν και συναντά προβλήματα.
Ένα χρόνο μετά την απαγόρευση λειτουργίας της «Εκκλησίας της Σαϊεντολογίας» στη Γερμανία, το ίδιο επιδιώκει να πράξει και η Γαλλία. Το εάν θα τα καταφέρει, ωστόσο, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την έκβαση της δίκης που ξεκίνησε χθες στο ... και θα ολοκληρωθεί στις 10 Ιουνίου. Ενάγοντες είναι ένα πρώην μέλος της που κατηγορεί τη σέκτα για οργανωμένη αισχροκέρδεια και πλύση εγκεφάλου και η Ενωση Γάλλων Φαρμακοποιών, που καταγγέλλει τη Σαϊεντολογία για αθέμιτο ανταγωνισμό επειδή υποχρεώνει τα μέλη της να αγοράζουν μόνο τα εναλλακτικά φάρμακα που φέρουν τη σφραγίδα της «Εκκλησίας». Αφορμή για την πρώτη δίκη στη Γαλλία σε βάρος της αμερικανικής παραθρησκευτικής οργάνωσης στάθηκε η προσφυγή μιας Γαλλίδας που έπεσε κατά λάθος στα δίχτυα της σέκτας. Την πλησίασαν μέλη της οργάνωσης στο δρόμο και τη ρώτησαν εάν θέλει να υποβληθεί σε τεστ προσωπικότητας. Εκτοτε, όμως, ξεκίνησε μια άνευ προηγούμενου πνευματική χειραγώγηση εις βάρος της, με αποτέλεσμα να την εξαναγκάσουν να ξοδέψει 20.000 ευρώ σε βιβλία, σεμινάρια, φάρμακα και έναν ηλεκτρονικό μετρητή εγκεφαλικής ενέργειας, με δέλεαρ την επίτευξη της απόλυτης ευτυχίας. Η οργάνωση έχει κατηγορηθεί ότι ελέγχει απόλυτα τις ζωές των μελών της αποβλέποντας στην περιουσία τους όταν πεθαίνουν. Η «Εκκλησία της Σαϊεντολογίας» ιδρύθηκε το 1952 στις ΗΠΑ από τον Αμερικανό συγγραφέα Λαφαγιέτ Ρόναλντ Χάμπαρτ. Στην Ισπανία, αν και είχε κριθεί παράνομη, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία της έπειτα από προσφυγή της οργάνωσης στη Δικαιοσύνη.
http://www.greekinsight.com/?conID=25021

Η Σαϊεντολογία σε δίκη στο Παρίσι.Βαρύτατες κατηγορίες για αισχροκέρδεια και σύσταση συμμορίας

Ο γαλλικός Τύπος προβάλλει με μεγάλους τίτλους τη νέα δίκη κατά της Σαϊεντολογίας που άρχισε στο Παρίσι στις 25 Μαΐου και προβλέπεται να διαρκέσει έως τις 17 Ιουνίου.
Παραπέμπονται συνολικά επτά άτομα, πρωτεργάτες της Σαϊεντολογίας στο Παρίσι, ύστερα από μηνύσεις που υπεβλήθησαν από δύο πρώην μέλη-θύματα της Σαϊεντολογίας.Είναι η δεύτερη φορά που οι εκπρόσωποι της Σαϊεντολογίας στο Παρίσι κάθονται στο σκαμνί
. Η πρώτη ήταν το 2004. Οι κατηγορούμενοι διολίσθησαν τότε από την τσιμπίδα του νόμου με μικρές σχετικά ζημίες, που αφορούσαν κυρίως την εικόνα της Σαϊεντολογίας. Το ίδιο έγινε με μια άλλη δίκη, το 1997, στη Λυών.
Αυτήν τη φορά όμως τα πράγματα φαίνονται πολύ πιο δύσκολα για τη Σαϊεντολογία γιατί ενδεχόμενη καταδίκη της δεν θα αφορά μόνον ορισμένα πρόσωπα, αλλά την ίδια τη Σαϊεντολογία ως νομικό και ηθικό πρόσωπο. Με απλά λόγια, θα μπορούσε να σήμαινε αυτό την απαγόρευσή της στη Γαλλία ως επικίνδυνης κλειστής παραθρησκευτικής οργάνωσης (secte) και συμμορίας και τη διάλυσή της.Πολλαπλασιάζονται τα ύποπτα κρούσματα
παρά την αντίθετη προπαγάνδα
Τι είναι η Σαϊεντολογία;
Ο ιδρυτής της, ο δανός συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας, Ron Hubbard, την παρουσίασε για πρώτη φορά το 1954, ως η νέα «θρησκεία» που βασίζεται στην Επιστήμη. Γι' αυτό και την απεκάλεσε Σαϊεντολογία.
Όπως προκύπτει από τις καταγγελίες και τις μηνύσεις των παρουσιαζόμενων ως θυμάτων της, η στρατολόγηση των μελών της γίνεται με μια πολύ αθώα αρχή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση του Παρισιού άρχισε με διανομή φυλλαδίων στο Μετρό. Οι υποψήφιοι προσκαλούνταν να συμμετάσχουν σε απλά τεστ που μετρούν την ψυχική υγεία και ανοίγουν τον δρόμο για αυτοπεποίθηση και ευτυχία!
Η συνήθης συνταγή μετά το τεστ ήταν η παρακολούθηση, επί πληρωμή, σεμιναρίου για ψυχική κάθαρση και αναδόμηση. Το ένα σεμινάριο έφερνε το άλλο και η μια επιταγή την άλλη. Συστηνόταν σε όλους η αγορά ενός ηλεκτρόμετρου που παρουσιάζεται περίπου ως λειτουργικό εργαλείο της νέας «θρησκείας»! Συστήνονταν επίσης βιταμίνες, σάουνα και άλλα παρόμοια, που θυμίζουν μεθόδους ψυχικής χειραγώγησης και ελέγχου υπό το πρόσχημα της θεραπείας και της ψυχικής κάθαρσης.Η ψυχική χειραγώγηση παρακολουθούνταν από παράλληλη, ολοένα και μεγαλύτερη, οικονομική εισφορά και διάθεση περιουσιακών στοιχείων.
Εδώ ακριβώς υπεισέρχεται η Δικαιοσύνη και ερευνά πόσο πραγματικά ελεύθερα διέθεταν τα μέλη της Σαϊεντολογίας τον εαυτό τους και την περιουσία τους στη σαϊεντολογική «εκκλησία».
Πόσο νόμιμη είναι επίσης η συστηματική αυτή και ουσιαστικά καταναγκαστική ψυχολογική χειραγώγηση; Από την άποψη αυτή η Σαϊεντολογία τα έχει βρει δύσκολα γιατί πληθαίνουν από διάφορες πλευρές οι καταγγελίες για την ύπαρξη ενός πραγματικού συστήματος ελέγχου, που δεν διστάζει να καταφύγει σε πιέσεις, δυσφήμηση και απειλές κατά των μελών, που θα ήθελαν να αποκαλύψουν και να καταγγείλουν τις πρακτικές της.
Στη Γερμανία, οι καταγγελίες αυτές οδήγησαν στην απαγόρευσή της. Στο Βέλγιο έγινε πασίγνωστο το σκάνδαλο μ' έναν μεγάλο πιανίστα, που, κυριολεκτικά, έχασε τα πάντα λόγω της Σαϊεντολογίας και ξέσπασε τελικά με αποκαλύψεις στον Τύπο, που προκάλεσαν σάλο.
http://www.paron.gr/v3/new.php?id=41742&colid=&catid=33&dt=2009-05-31%200:0:0

Δείτε και:
Γαλλία: Υπόλογη για απάτη η Σαϊεντολογία
Βασική κατηγορία που αντιμετωπίζουν οι έξι ηγέτες του γαλλικού παραρτήματος, αλλά και το βιβλιοπωλείο που σχετίζεται με την Εκκλησία, είναι η «οργανωμένη απάτη» σε βάρος πρώην πιστών της. Οι έξι αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης 10 ετών και πρόστιμο αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η ίδια η Εκκλησία απειλείται με οριστικό κλείσιμο και πρόστιμο πέντε εκατομμύριων ευρώ.
Η πρώτη από τους τρεις ενάγοντες κατηγορεί
την Εκκλησία για πιέσεις που της άσκησε ώστε να καταβάλει το ποσό των 20.000 ευρώ για αγορά βιβλίων, ψυχοφαρμάκων και μιας συσκευής που ονομάζεται « ηλεκτρόμετρο», ενός οργάνου που υποτίθεται ότι μετράει την ψυχολογική κατάσταση του ατόμου.Τις νομικές διαδικασίες κίνησε ο ανεξάρτητος δικαστής Ζαν-Κριστόφ Ουλέν έπειτα από 11ετή έρευνα. Σε παρόμοιες καταγγελίες στο παρελθόν, η γαλλική Εισαγγελία είχε αποφανθεί ότι κίνητρο της αίρεσης ήταν « οι θρησκευτικές της πεποιθήσεις » και όχι το « οικονομικό συμφέρον ». Στην τελευταία από τις πέντε καταγγελίες που έχουν γίνει κατά της Σαϊεντολογίας στη Γαλλία από τη δεκαετία του 1970, το 2006, ο ένθερμος πιστός της και διάσημος ηθοποιός Τομ Κρουζ ζήτησε και έλαβε ακρόαση από τον Νικολά Σαρκοζί με στόχο τη διακοπή των νομικών διαδικασιών.
Ενάγουσα είναι και η Ένωση Γάλλων Φαρμακοποιών, που καταγγέλλει την Εκκλησία της Σαϊεντολογίας για αθέμιτο ανταγωνισμό
, επειδή υποχρεώνει τα μέλη της να αγοράζουν μόνο τα εναλλακτικά φάρμακα που φέρουν τη σφραγίδα της οργάνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου