10 Ιουν 2009

Θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για Εκκλησία, Θρησκευτικά, Προσευχή, Τζαμιά κτλ…


Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

Τασσόμαστε αναφανδόν υπέρ του απόλυτου διαχωρισμού της Εκκλησίας από το Κράτος ως του μόνου συστήματος που διασφαλίζει πλήρως την αμεροληψία του Κράτους έναντι των θρησκειών καθώς και την ουσιαστική άσκηση της θρησκευτικής ελευθερίας ως βασικού ανθρώπινου δικαιώματος.
Διεκδικούμε να τυποποιηθεί συνταγματικά ο διαχωρισμός της Εκκλησίας από το Κράτος σε μια επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά επίσης θεωρούμε ότι η επίτευξη της είναι εφικτή ακόμη και με το υπάρχον συνταγματικό πλαίσιο, δηλαδή μέσω μιας ριζικής νομοθετικής μεταρρύθμισης. Στην πράξη, ο διαχωρισμός της Εκκλησίας από το Κράτος συνεπάγεται:
1.
Πλήρη νομική αναγνώριση, ισότιμη της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας, όλων των θρησκευτικών μειονοτήτων της Ελλάδας (Μουσουλμάνων, Καθολικών, Εβραίων, Ευαγγελικών, Πεντηκοστιανών, Αντβεντιστών, Σαϊεντολόγων, Δωδεκαθεϊστών κλπ ) που επιθυμούν κάτι τέτοιο. Απόδοση σε αυτές με ειδική νομοθετική ρύθμιση του καθεστώτος του ειδικού θρησκευτικού νομικού προσώπου, χωρίς τη δυνατότητα ελέγχου σκοπιμότητας των σκοπών και της δράσης τους από το κράτος.
2. Κατάργηση του εκκλησιασμού και της πρωινής προσευχής.
3. Κατάργηση του σημερινού μαθήματος Θρησκευτικών
και αντικατάσταση του από μάθημα Θρησκειολογίας που θα αντιμετωπίζει με τρόπο ισότιμο, ουδέτερο και αμερόληπτο όλα τα θρησκεύματα και τα αθεϊστικά ρεύματα, και που θα διδάσκεται σε προαιρετική βάση (δηλαδή με δυνατότητα εναλλακτικής επιλογής μαθήματος Φιλοσοφίας Ιδεών κι Επιστημών εκ μέρους του / της μαθητή / τριας).
4. Κατάργηση του θρησκευτικού όρκου από κάθε δημόσια τελετή
(Βουλή, Δικαστήρια, Στρατός, Δημόσιες Υπηρεσίες) και κατάργηση θρησκευτικού εορτασμού εθνικών εορτών και επίσημης συμμετοχής της Πολιτείας σε θρησκευτικές τελετές.
5. Κατάργηση της νομοθεσίας για προσηλυτισμό
ως αντίθετης στην ελευθερία διακίνησης των θρησκευτικών απόψεων.
6. Θέσπιση υποχρεωτικού πολιτικού γάμου για όλους τους πολίτες (δηλ. με προαιρετικό τυχόν μεταγενέστερο θρησκευτικό).
7. Θέσπιση υποχρεωτικής ονοματοδοσίας στο ληξιαρχείο με αποσύνδεση από ενδεχόμενη θρησκευτική τελετή βάπτισης.
8. Αφαίρεση της αναφοράς σε θρήσκευμα από οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο
9. Ίδρυση επαρκών χώρων πολιτικού αποχαιρετισμού νεκρών σε όλα ανεξαιρέτως τα δημόσια νεκροταφεία.
10. Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών των Εκκλησιών για δραστηριότητες που δεν έχουν άμεσο φιλανθρωπικό χαρακτήρα (πχ. επιχειρηματικές).
11. Θέσπιση χρονοδιαγράμματος για μετάβαση σε καθεστώς οικονομικής αυτοτέλειας των Εκκλησιών, με ανάληψη της μισθοδοσίας των κληρικών τους από τις ίδιες
(με παράλληλη θέσπιση προαιρετικής φορολόγησης για ενδιαφερόμενους πολίτες και διασφάλιση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων όλων των εν ενεργεία κληρικών).
12. Απρόσκοπτη ίδρυση Ιερών Τεμένων (τζαμιών) σε περιοχές που δεν θα είναι δυσπρόσιτες και αποκομμένες από τον οικιστικό ιστό των πόλεων με πολυπληθείς μουσουλμανικούς πληθυσμούς (κυρίως Αθήνα). Αυτοδιαχείριση του καθεστώτος λειτουργίας των Ιερών Τεμένων (τζαμιών) από τις ίδιες τις κοινότητες Μουσουλμάνων. Ίδρυση μουσουλμανικού νεκροταφείου στην Αθήνα καθώς και σε κάθε πόλη όπου υπάρχει σχετικό αίτημα εκ μέρους μουσουλμανικής κοινότητας της περιοχής.
http://www.syriza.gr/dialogos-gia-to-programma/symboli-sto-programma-tis-thematikis-dikaiomaton-toy-syriza/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου