1 Ιουν 2009

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος: Υπάρχει σήμερα χώρος στην Αττική για να έχουμε μια νέα Κύπρο;


Στην Αθήνα βρίσκεται ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, προσκεκλημένος του Μητροπολίτη Νικαίας Αλέξιου, για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις τις οποίες διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη, μέσα στα πλαίσια των εορτασμών της Κυριακής των Αγίων 318 Θεοφόρων Πατέρων της εν Νικαία Α΄ Οικουμενικής Συνόδου.
Χθες το απόγευμα, ο Κύπρου Χρυσόστομος παρευρέθη, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, στα εγκαίνια της Ιεράς Μονής των Αγίων Πατέρων στο Αιγάλεω και σήμερα το πρωί προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, Νικαίας, συμπαραστατούμενος από τον οικείο Μητροπολίτη και τους Μητροπολίτες Ζακύνθου Χρυσόστομο, Πειραιώς Σεραφείμ και τον Τιτουλάριο Μητροπολίτη Κορωνείας Παντελεήμων.
Στην αντιφώνηση του, στο καλωσόρισμα του Μητροπολίτη Νικαίας Αλεξίου, ο Κύπρου Χρυσόστομος αναφέρθηκε διεξοδικά στο κυπριακό πρόβλημα, στην συνεχιζόμενη κατοχή από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις καθώς επίσης και στις πιέσεις που ασκούνται για υποχωρήσεις προκειμένου να υιοθετηθεί μια από τις προωθούμενες λύσεις στο εθνικό μας πρόβλημα.
Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου εμφανίσθηκε αιχμηρός προς τους πολιτικούς μας άρχοντες, οι οποίοι, όπως είπε χαρακτηριστικά «μετέτρεψαν το πρόβλημα της Κύπρου από πρόβλημα εισβολής και κατοχής σε πρόβλημα διακοινοτικό».
«Έχει στόχους η Τουρκία στην Κύπρο»,
επεσήμανε ο Μακαριώτατος για να υπογραμμίσει ότι «η Τουρκία θέλει όλη την Κύπρο. Ομιλούν σήμερα περί δύο κρατών και μάλιστα δεν θέλουν να μετεξελιχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία σε ομοσπονδία. Θέλουν συνομοσπονδία δύο κρατών με μία ελαφρά ένωση και όποτε τα συμφέροντα αλλάζουν, αυτή να καταρρέει. Θέλουν το ένα πόδι τους να είναι στο Βορρά και το άλλο στον Νότο».
Ο Κύπρου Χρυσόστομος, υπογράμμισε με έμφαση ότι αν αυτή η επεκτατική βουλιμία της Τουρκίας βρει γόνιμο έδαφος στην Κύπρο, αν υποχωρήσουμε, αν απεμπολήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα μας, αν παραδώσουμε την γη των πατέρων μας στα χέρια τους, «διερωτούμε αν υπάρχει σήμερα χώρος στην Αττική για να έχουμε μια νέα Κύπρο, νέα Λευκωσία, νέα Λεμεσό, νέα Πάφο». Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, τόνισε ακόμη ότι «αν υποχωρήσουμε στις επιδιώξεις των εχθρών της Κύπρου και του Ελληνισμού, τότε να είστε σίγουροι ότι θα ανοίξει η όρεξη τους και στο Αιγαίο και στην Θράκη».

Ζητούμε τα ανθρώπινα μας δικαιώματα

Ιδιαίτερα καυστικός έναντι των κυβερνήσεων Αθήνας και Λευκωσίας εμφανίσθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Κυριακής στην Αθήνα. Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Μεγαλονήσου επέκρινε τον πρόεδρο Χριστόφια για την αλλαγή πολιτικής σε σχέση με τη διαχείριση του κυπριακού. Σε ό,τι αφορά την ελληνική κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί πως παρακολουθεί τις εξελίξεις από απόσταση ασφαλείας.
«Το εθνικό κέντρο έπρεπε να σταθεί κοντά μας. Έχει ευθύνες, θα έπρεπε να έχει και λόγο» τόνισε αναφερόμενος στην στάση της Ελληνικής κυβέρνησης ενώ περισσότερο δεικτικός ήταν για τον πρόεδρο της Κύπρου: «Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος με την συμφωνία της 8ης Ιουλίου έδεσε χειροπόδαρα και τον Ταλάτ και την Άγκυρα αλλά δυστυχώς ο νέος πρόεδρος απεμπόλησε όσα πέτυχε ο Παπαδόπουλος».
Ο Κύπρου Χρυσόστομος εκτίμησε πως εντός του έτους θα προταθεί ένα νέο σχέδιο για την «επίλυση» του Κυπριακού που όπως υποστήριξε «θα είναι χειρότερο από το σχέδιο Άναν».
«Ανησυχούμε σήμερα γιατί αν κρίνουμε από τις δηλώσεις από την Άγκυρά και την Τουρκοκυπριακή πλευρά δεν υπάρχουν περιθώρια για να επιτευχθεί μια υποφερτή λύση. Όχι δίκαιη αλλά υποφερτή» ανέφερε χαρακτηριστικά και αποκάλυψε πως στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή στην Λευκωσία του επισήμανε: «Το εθνικό κέντρο πρέπει να έχει λόγο επί του θέματος. Η Κύπρος είναι κομμάτι του Έθνους»
«Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εντεταλμένος από τον λαό αφού τον ψήφισε να διαχειρίζεται το ζήτημα. Όχι όμως μόνος. Όχι κατά το δοκούν ή ερήμην του Κυπριακού λαού ή της ελληνικής κυβερνήσεως. Πρέπει να συμπορευόμεθα με την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση»
σημείωσε.
Πάντως ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κατέστησε σαφές ότι το πρόβλημα είναι η εισβολή και κατοχή της νήσου και όχι οι σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων. «Έρχονται τουρκοκύπριοι και δουλεύουν στα ελεύθερα εδάφη. Δεν εχθρεύεται ο ένας τον άλλο. Μπορεί να υπάρξει πραγματική συμφιλίωση και συνεργασία. Το θετικό από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων είναι ότι αποδείχθηκε πως δεν υπάρχει διάσταση μεταξύ των λαών. Το πρόβλημα είναι η εισβολή και η κατοχή».
Ο κ. Χρυσόστομος εξέφρασε την άποψη πως οι ευρωπαίοι αλλά ακόμα και οι έλληνες δεν γνωρίζουν το κυπριακό. «Η κυπριακή και η ελληνική κυβέρνηση δεν πιέζουν, δεν κάνουν ανάλυση της κατάστασης στην Ε.Ε. Οι ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν το Κυπριακό. Δεν ζητούμε τίποτα. Τα ανθρώπινα δικαιώματά μας ζητούμε. Τα σπίτια μας και εντέλει τους τάφους των προγόνων μας. Εμείς θα συνεχίσουμε να λέμε την αλήθεια έξω από τα δόντια. Θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε την ανησυχία μας. Γιατί πονούμε. Άλλωστε αρκετά έχει συρρικνωθεί το ελληνικό έθνος».

Η προσυνοδική της Ελβετίας και η Ορθόδοξη Διασπορά

Την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία η προσυνοδική διάσκεψη των εκπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στο επίκεντρο της οποίας αναμένεται να βρεθεί το ακανθώδες ζήτημα της Ορθοδόξου Διασποράς.
Ερωτηθείς ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος για την θέση της Εκκλησίας της Κύπρου έναντι του ζητήματος που προκαλεί τριγμούς στην Ορθόδοξη ενότητα απάντησε: «Βεβαίως τασσόμαστε με όσα προβλέπουν οι κανόνες των Οικουμενικών Συνόδων. Τασσόμαστε στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου που έχει τον συντονιστικό ρόλο στην Ορθοδοξία. Και ακόμα εάν δεν υπήρχε ένα συντονιστικό κέντρο θα έπρεπα πριν κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση να το δημιουργήσουμε. Ε αυτό το κέντρο υπάρχει και είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας».
Ο κ. Χρυσόστομος ξεκαθάρισε με αυτή την τοποθέτηση του ότι οι κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες θα πρέπει περιορίζονται εντός της δικαιοδοσίας τους ενώ το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει την ευθύνη διαποίμανσης και των Ορθοδόξων Χριστιανών που διαβιούν εκτός των παραδοσιακών δικαιοδοσιών.
ΠΗΓΗ: ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου