13 Ιουν 2009

Σκληρό παζάρι για Χάλκη - Θετική - αλλά χωρίς ιδιαίτερη σημασία - η επαναλειτουργία της

Μετά τις δηλώσεις Ερντογάν και τον σχεδόν εκβιαστικό παραλληλισμό της αναγνώρισης των μουφτήδων της Θράκης και της υποτιθέμενης «τουρκικής» μειονότητας, στα πλαίσια αμοιβαιότητας, ώστε να συζητηθεί η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, θα δούμε δύο σχετικά διαφωτιστικά άρθρα.


Σκληρό παζάρι για Χάλκη-Δυτική Θράκη
Επανέρχονται με δηλώσεις τους Ερντογάν, Μπαγίς
Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Θέμα προβλημάτων της μειονότητας στη Θράκη θέτει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ερντογάν, απαντώντας σε ερώτηση του δικτύου NTV για το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη επισήμανε ότι «μπορεί να συζητηθεί».
«Πάντα το αναφέρω στους αρμόδιους. Αλλά τι κάνει η άλλη πλευρά; Λένε ακόμη επισήμως "δεν σε αναγνωρίζω" σε έναν μουφτή που εξέλεξαν οι πολίτες μου στη Δυτική Θράκη και δέχονται ως μουφτή αυτόν που έχουν διορίσει οι ίδιοι. Ποιός εκλέγει τον Πατριάρχη εδώ; Η Ιερά Σύνοδος.
Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου πρέπει να είναι Τούρκοι υπήκοοι, σύμφωνα με τη Λωζάνη. Αυτή τη στιγμή τα μέλη της Ιεράς Συνόδου δεν είναι πολίτες μας.
Αλλά εμείς δείξαμε κατανόηση και σε αυτό. Τους είπαμε, τουλάχιστον να κάνουν αίτηση για τουρκική υπηκοότητα. Εμείς είμαστε εντάξει.
Τι έκανε όμως η άλλη πλευρά; Τίποτα. Δεν ανέχονται ούτε τη λέξη Τούρκος στη Δυτική Θράκη. Πώς μπορεί;
Τελικά το δικαστήριο εξέδωσε απόφαση και αγχώθηκαν για το τι θα κάνουν. Θα πρέπει να σέβονται παντού με τον ίδιο τρόπο το δίκαιο των μειονοτήτων».

«Τα έχω αναφέρει πολλές φορές στην κ. Ντόρα και στον κ. Κώστα»

Όταν ο Ερντογάν ρωτήθηκε για την επίσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιήσει στην Αθήνα και για το αν θα θέσει τα θέματα αυτά στην ελληνική κυβέρνηση. «Τα έχω αναφέρει πολλές φορές στον φίλο μου τον Καραμανλή.
Τα έχω πει και στην κυρία Ντόρα και στον κύριο Κώστα. Δεν μπορούν όμως να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Λένε απλώς θα το δούμε. Αλλά εκεί φοβούνται πολύ από την πίεση των μέσων ενημέρωσης».
Αναφορά στο ίδιο θέμα έκανε και ο Τούρκος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Εγκεμέν Μπαγίς, επικεφαλής της τουρκικής ομάδας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι η Χάλκη πρέπει να επαναλειτουργήσει, όχι επειδή είναι το θέλει η Ε.Ε. αλλά επειδή είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Εμείς ως Τουρκία μπορούμε να το συζητήσουμε και να αποφασίσουμε-για την επαναλειτουργία της Χάλκης- αλλά πιστεύω ότι είναι αδικία προς τους πολίτες μας να το κάνουμε επειδή το θέλουν η Αμερική και η Ευρώπη.
Αν θα υπάρξει κάποιο σχετικό βήμα, πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει με ευαισθησία τις ανάγκες που έχουν οι Τούρκοι αδελφοί μας στη Δυτική Θράκη ως προς τα εκπαιδευτικά και θρησκευτικά τους καθήκοντα.
Αλλά δεν βρίσκω λογικό να αξιολογείται το θέμα ως διαδικασία σχετική με την Ε.Ε.».

Για το άνοιγμα των λιμανιών

Ο Ερντογάν, έδωσε επίσης έμφαση στο ζήτημα της «αμοιβαιότητας» όσον αφορά το Πρόσθετο Πρωτόκολλο ΕΕ-Τουρκίας, που ορίζει ότι η Τουρκία θα πρέπει να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και τα αεροσκάφη: «Λέμε ναι, αλλά με αμοιβαιότητα από πλευράς Νότιας Κύπρου, Βόρειας Κύπρου και Τουρκίας. Αλλά η Νότια Κύπρος θα πρέπει να ανοίξει το αεροδρόμιο Ερτζάν. Λέμε ναι σε ό,τι ορίζει η αμοιβαιότητα».
Οι απόψεις των Τούρκων αξιωματούχων συνδέονται με το άρθρο που δημοσιεύτηκε χθες στην τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ. Σύμφωνα με τον διευθυντή και αρθρογράφο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, Ερντάλ Σαφάκ, «δεν πρόκειται να διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις αν η Τουρκία δεν τηρήσει αυτά που αναφέρονται στο Πρόσθετο Πρωτόκολλο, δηλαδή, αν δεν ανοίξει τα λιμάνια στους Ελληνοκυπρίους. Με έναν όρο όμως.
Αν η Τουρκία κάνει ένα βήμα σε έναν άλλο χώρο. Για παράδειγμα, μπορεί να αποφασίσει η Τουρκία την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη και να περιμένει την κατάλληλη στιγμή να το ανακοινώσει».
Πηγή: «ΝΕΑ»12/06/2009

Η θετική -αλλά χωρίς ιδιαίτερη σημασία- επαναλειτουργία της Χάλκης
και η επικοινωνιακή εκμετάλλευση μιας κατασκευασμένης "εθνικής επιτυχίας"..


H κοινή γνώμη στην Ελλάδα θεωρεί την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη σοβαρό εθνικό θέμα. Δικαιολογημένα, εάν σκεφθούμε ότι είναι στην κορυφή της διπλωματικής ατζέντας.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για «άδειο πουκάμισο».
Η επαναλειτουργία θα ήταν θετική εξέλιξη, αλλά χωρίς ιδιαίτερη σημασία.
Θεολογικές σχολές υπάρχουν άφθονες. Η επιβίωση του Πατριαρχείου δεν εξαρτάται από τη Χάλκη. Εξαρτάται από τη δυνατότητα στον θρόνο να εκλέγεται ιεράρχης που δεν θα έχει τουρκική ιθαγένεια.
Η δύναμη του Πατριαρχείου πηγάζει από τον οικουμενικό χαρακτήρα του, από το γεγονός ότι οι ορθόδοξες εκκλησίες τού αναγνωρίζουν πρωτοκαθεδρία.
Γι’ αυτό και η Αγκυρα αρνείται επιμόνως να του αναγνωρίσει την οικουμενικότητα και το αντιμετωπίζει αποκλειστικά σαν τοπική εκκλησία.
Τα σχετικά με το Πατριαρχείο θέματα είναι...ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ως τέτοια είναι ήδη στην ατζέντα των ευρωτουρκικών και αμερικανοτουρκικών σχέσεων.
Η Αθήνα πρέπει να τα θέτει, αλλά όχι να τα καθιστά τμήμα ενός διμερούς παζαριού, όπως επιδιώκει η Αγκυρα.
Πολύ περισσότερο, το ασήμαντο θέμα της σχολής στη Χάλκη.Εάν η Τουρκία ήταν ένα δημοκρατικό κράτος δεν θα υπήρχε αντικείμενο συζήτησης.
Αλλά και έτσι όπως είναι τα πράγματα, εάν το Φανάρι θέλει, μπορεί να επαναλειτουργήσει άμεσα τη σχολή.
Οι καθηγητές και οι φοιτητές μπορούν να παραμένουν στη γειτονική χώρα σαν τουρίστες, μπαινοβγαίνοντας κάθε τρίμηνο.
Το κύρος της σχολής, άλλωστε, πηγάζει από τη βούλα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και όχι από την τουρκική αναγνώριση.
Υπενθυμίζουμε ότι πριν την κλείσουν (1971), οι τουρκικές αρχές την αναγνώριζαν σαν μονοετή μεταλυκειακή τεχνική σχολή (!), ενώ στην πράξη οι σπουδές ήταν τετραετείς.
Η Αγκυρα δεν έχει να χάσει τίποτα από την επαναλειτουργία της σχολής στη Χάλκη. Παζαρεύει, όμως, σκληρά, για να αποσπάσει ανταλλάγματα στη Θράκη.
Εδώ και χρόνια επιχειρεί να διασυνδέσει τα ζητήματα του Πατριαρχείου και της αρπαγής ελληνικών περιουσιών με τη μουσουλμανική μειονότητα.
Με τον τρόπο αυτόν προσπαθεί και να εξισορροπήσει τις πιέσεις που δέχεται για την παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το πολιτικά σημαντικό των ημερών είναι ότι την τουρκική μεθόδευση υιοθέτησε ευθέως ο κ. Ομπάμα στη σύντομη συνάντησή του με τον κ. Βαρθολομαίο. Η Αθήνα, όμως, δεν έχει συμφέρον να παίξει το σε βάρος της παιχνίδι.
Η επιβίωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει συναισθηματική σημασία για τον Ελληνισμό, αλλά πολιτική για την Ουάσιγκτον. Εάν πέσει το Φανάρι, η πρωτοκαθεδρία στον ορθόδοξο κόσμο θα περάσει στη Μόσχα.
Οι Αμερικανοί δεν θέλουν οι Ρώσοι να αποκτήσουν ένα πρόσθετο όχημα για άσκηση επιρροής στην ευρύτερη περιοχή. Επειδή, όμως, δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν τους Τούρκους στέλνουν τον λογαριασμό στην Αθήνα!
Το χειρότερο είναι ότι η Αθήνα δείχνει έτοιμη να τον πληρώσει. Θα πέσει στην παγίδα, επειδή έχει εδώ και χρόνια αναγάγει το ασήμαντο θέμα της Χάλκης σε μείζον.
Το κριτήριο των κυβερνώντων είναι περισσότερο η επικοινωνιακή εκμετάλλευση μιας κατασκευασμένης εθνικής «επιτυχίας» και λιγότερο η εξυπηρέτηση των πραγματικών εθνικών συμφερόντων.
Πηγή:( Greece Salonika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου