23 Ιουν 2009

Κύπρος: Ο Χότζας «σπιτώθηκε» σε 82 εκκλησίες


Αποκαλυπτική έρευνα για τη βεβήλωση θρησκευτικών χώρων στα κατεχόμενα που μετατράπηκαν σε μουσουλμανικά τεμένη

Αποκαλυπτική είναι η έρευνα της Βυζαντινής Ακαδημίας Κύπρου για την κατάσταση των κατεχόμενων εκκλησιών. Όσες εκκλησίες δεν μετατράπηκαν σε σταύλους, σε νυχτερινά κέντρα, σε αποθήκες, έγιναν μουσουλμανικοί χώροι λατρείας.
Σε συνολικά 82 εκκλησίες δεν αφέθηκε ούτε ίχνος χριστιανικό. Μετατράπηκαν σε τεμένη. Οι περισσότερες βρίσκονται στην επαρχία Αμμοχώστου. Ο κατάλογος καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του ψευδοκράτους ότι μόνο 27 εκκλησίες έγιναν μιναρέδες.
Ο αριθμός 82 ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς δεν κατέστη δυνατό να διαπιστωθεί η κατάσταση κάποιων ιερών ναών που βρίσκονται σε χώρους που είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο του κατοχικού στρατού.
Ο μεγαλύτερος ναός της Κύπρου το 1974, του Χρυσοσώτηρου στην Ακανθού (φωτο) ήταν από τους πρώτους που μετατράπηκαν σε τζαμί. Η εικόνα της Αγίας Αικατερίνης διασώθηκε από κάποιο Τουρκοκύπριο.«Στρατόπεδά μας τα τζαμιά, σπαθιά μας οι μιναρέδες» φωνάζουν από τα κατεχόμενα οι ακραίοι εθνικιστές «Γκρίζοι Λύκοι», κουβαλητοί της Άγκυρας και του κατοχικού καθεστώτος, οι οποίοι επιδιώκουν την εθνοκάθαρση από την πρώτη στιγμή που πάτησαν το πόδι τους στην Κύπρο.
Στα πλαίσια αυτής της ενορχηστρωμένης προσπάθειας, εντάσσεται και η λεηλασία των κατεχόμενων εκκλησιών μας. Όσες γλύτωσαν από το πλιάτσικο, όσες δεν μετατράπηκαν σε μάντρες, σε αποθήκες, σε νυχτερινά κέντρα, σε τουριστικά γραφεία και στρατιωτικούς κοιτώνες, “σπιτώνουν” σήμερα τους διάφορους Χοτζάδες.
Μετατράπηκαν σε μουσουλμανικούς χώρους θρησκείας, σε τεμένη, αφού πρώτα εξαφάνισαν από τις εκκλησίες μας κάθε χριστιανικό ίχνος.
Η Βυζαντινή Ακαδημία Κύπρου, υπό τη διεύθυνση του πρωτοπρεσβύτερου Δημοσθένη Δημοσθένους, ολοκλήρωσε την περασμένη εβδομάδα, μετά από έρευνα και συγκέντρωση στοιχείων και μαρτυριών που κράτησαν χρόνια, τον καταρτισμό του καταλόγου των κατεχόμενων εκκλησιών μας που μετατράπηκαν σε τεμένη.
Ο απολογισμός πονά: Συνολικά 82 εκκλησίες, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στην επαρχία Αμμοχώστου. Από τα κτίσματα των εκκλησιών αυτών αφαιρέθηκε ο σταυρός. Εσωτερικά αφαιρέθηκαν τα πάντα, έμειναν γυμνοί οι τοίχοι.
Αφαιρέθηκαν τα χριστιανικά σύμβολα, ο εξοπλισμός, οι εικόνες, η Αγία Τράπεζα, οι σκάμνοι. Στους εσωτερικούς τοίχους στρώθηκαν χαλιά και τοποθετήθηκαν μουσουλμανικά σύμβολα, ενώ στους εξωτερικούς χώρους των ναών τοποθετήθηκαν μεγάφωνα για να ακούγεται η φωνή του Χότζα.
Όπως τονίζει ο πατήρ Δημοσθένης, τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς του ψευδοκράτους, ότι δηλαδή, περιορίζονται σε 27 οι κατεχόμενες εκκλησίες που μετατράπηκαν σε τεμένη.
Προσθέτει μάλιστα, πως ο αριθμός των 82 ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατή η διαπίστωση της τύχης των ναών που βρίσκονται εντός των στρατιωτικών ζωνών που οριοθέτησε ο κατοχικός στρατός, όπου απαγορεύεται η πρόσβαση ακόμη και στους Τουρκοκύπριους.
Σημειώνεται ότι στις 82 υπό αναφορά εκκλησίες, δεν περιλαμβάνονται ούτε οι κατεχόμενοι ναοί οι οποίοι μετατράπηκαν σε τζαμιά κατά το 16ον αιώνα και συγκεκριμένα από το 1571 και εντεύθεν.
Σύμφωνα με τον π. Δημοσθένη, η μετατροπή χριστιανικών ναών σε τεμένη άρχισε από την πρώτη ημέρα της τουρκικής εισβολής, αμέσως μετά την κατάληψη της κατεχόμενης Κερύνειας, όταν δόθηκε άδεια στους Τούρκους στρατιώτες να χρησιμοποιούν χριστιανικούς ναούς για να προσεύχονται, αφού πρώτα φρόντισαν να τους διαρρυθμίσουν ανάλογα…
Η συλλογή των πρώτων στοιχείων και μαρτυριών για καταρτισμό του καταλόγου των κατεχόμενων εκκλησιών που μετατράπηκαν σε τεμένη πάει πολύ πίσω, στο 1983, όταν δημιουργήθηκε το Εργαστήριο Συντήρησης Εικόνων και Χειρόγραφων της Αρχιεπισκοπής, το οποίο επίσης διευθύνει ο π. Δημοσθένης.
Το 1995, με την ίδρυση της Βυζαντινής Ακαδημίας Κύπρου, εκδόθηκε ο πρώτος κατάλογος των κατεχόμενων Εκκλησιών, ο οποίος κοινοποιήθηκε μεταξύ άλλων, στο Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Τότε η Τουρκία, σε αντιπερισπασμό δημοσίευσε κατάλογο με τα τεμένη που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές, προβάλλοντας τον ατεκμηρίωτο ισχυρισμό ότι έχουν λεηλατηθεί.
Επί τούτου, αρκεί μόνο να αναφερθεί ότι κάθε χρόνο στον κρατικό προϋπολογισμό υπάρχει διαθέσιμο κονδύλι στο Υπουργείο Εσωτερικών, που πλησιάζει το €1 εκατ. και το οποίο διατίθεται αποκλειστικά για τη συντήρηση των τουρκοκυπριακών μνημείων και τεμενών.
Το 2000, η Βυζαντινή Ακαδημία Κύπρου εξέδωσε έναν τόμο στην αγγλική γλώσσα με τις 520 κατεχόμενες εκκλησίες, στον οποίο περιλαμβάνονται και φωτογραφικά ντοκουμέντα, που αποδεικνύουν περίτρανα το μέγεθος της λεηλασίας που έχουν υποστεί.
Η Εκκλησία της Κύπρου σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών, κινητοποιήθηκε σε διεθνές επίπεδο για να καταγγείλει το βανδαλισμό των εκκλησιών, αλλά και την καταπάτηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων. Ο συγκεκριμένος τόμος στάλθηκε, μεταξύ άλλων, στην αμερικανική Γερουσία και Βουλή, στον ΟΗΕ, στο Ευρωκοινοβούλιο, στη Βουλή των Λόρδων. Κάτι ανάλογο θα γίνει και με τον εν λόγω κατάλογο των Εκκλησιών που μετατράπηκαν σε τεμένη.

ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 82 ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΑΝ ΣΕ ΤΕΜΕΝΗ

Εικόνα της Αγίας Αικατερίνης, διέσωσε Τουρκοκύπριος από συλημένη εκκλησία και την παρέδωσε στην Αρχιεπισκοπή, μαζί με άλλες τέσσερις εικόνες το 1994, χωρίς μάλιστα να ζητήσει αμοιβή, όπως έπραξαν άλλοι στο παρελθόν. «Έφερα τις εικόνες γιατί εν δικές σας» είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον π. Δημοσθένη.
Οι πέντε εικόνες μεταφέρθηκαν στο εργαστήριο Συντήρησης Εικόνων και Χειρόγραφων της Αρχιεπισκοπής όπου και συντηρήθηκαν.
Οι 82 κατεχόμενες εκκλησίες για τις οποίες εξασφαλίστηκαν στοιχεία και μαρτυρίες ότι έχουν μετατραπεί από το κατοχικό καθεστώς σε τεμένη, δηλαδή τόπο προσευχής μουσουλμάνων, είναι οι ακόλουθες:
Επαρχία Λευκωσίας
Απόστολος Ανδρέας Νεαπόλεως Λευκωσία Άγιος Γεώργιος - Έξω Μετόχι Παναγία Ευαγγελίστρια - Γερόλακκος Αγία Μαρίνα - Κυθρέα Συρκανιά - Κυθρέα Παναγία Χαρδακιώτισσα - Κυθρέα Άγιος Ιωάννης - Μια Μηλιά Παναγία Ελεούσα - Σκυλλούρα Παναγία - Τραχώνι Κυθρέας
Επαρχία Κερύνειας
Άγιος Γεώργιος - Κερύνεια Αγία Βαρβάρα - Κερύνεια Άγιος Αμβρόσιος - Άγιος Αμβρόσιος Άγιος Επίκτητος - Άγιος Επίκτητος Άγιος Ερμόλαος - Άγιος Ερμόλαος Άγιος Γεώργιος - Άγιος Γεώργιος Αγία Μαρίνα - Μπέλλαπαϊς Άγιος Γεώργιος - Μπέλλαπαϊς Αγία Μαρίνα - Διόριος Απόστολος Πέτρος και Παύλος - Φτέρυχα Άγιος Μάμας - Καλογραία Ευαγγελίστρια - Καραβάς Γενέθλιον Θεοτόκου - Κάρμι Άγιος Γεώργιος - Κάτω Δίκωμο Απόστολος Λουκάς - Κλεπίνη Άγιος Μηνάς - Λάπηθος Αγία Παρασκευή - Λάπηθος Άγιος Δημητριανός - Λάρνακας Λαπήθου Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Λιβέρα Άγιος Γεώργιος - Όρκα Απόστολος Ανδρέας - Πάναγρα Προφήτης Ζαχαρίας - Πάνω Δίκωμο Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης - Βασίλεια
Επαρχία Αμμοχώστου
Παναγία Χρυσοσπηλιώτισσα - Αμμόχωστος Αγία Αικατερίνη - Αμμόχωστος Αγία Φωτεινή - Άγιος Ανδρόνικος Άγιος Γεώργιος - Άγιος Γεώργιος Σπαθαρικού Άγιος Ηλίας - Άγιος Ηλίας Άγιος Νικόλαος - Άγιος Νικόλαος Λευκονοίκου Αρχάγγελος - Γιαλούσα Μεταμόρφωσις Σωτήρος - Ακανθού Αγία Παρασκευή - Αγκαστίνα Άγιος Ανδρόνικος και Αθανασίας - Αρναδι Τίμιος Πρόδρομος - Άσσια Παναγίας - Έγκωμη Άγιος Λουκά - Επτακώμη Άγιος Γεώργιος - Φλαμούδι Άγιος Μάμας - Γαϊδουράς (Νέα Σπάρτη) Άγιος Γεώργιος - Γεράνι Άγιος Γεώργιος - Γύψου Τίμιος Πρόδρομος - Καλοψίδα Αρχάγγελος Μιχαήλ - Κώμα του Γιαλού Άγιος Γεώργιος - Κώμη Κεπήρ Σωτήρος - Λευκόνοικο Άγιος Δημήτριος - Λεονάρισσο Άγιος Γεώργιος - Λημνιά Άγιος Νικόλαος - Λημνιά Παναγία Θεοτόκος - Λύση Άγιος Γεώργιος - Μαραθόβουνος Άγιος Ανδρόνικος - Μηλιά Άγιος Επιφάνειος - Μηλιά Παναγία - Νέτα Τίμιος Σταυρός - Πηγή Άγιος Γεώργιος - Πραστειό Προφήτης Ηλίας - Στύλλοι Άγιος Σέργιος και Βάκχος - Ταύρου Άγιος Γεώργιος - Τρίκωμο Άγιος Βασίλειος - Βασίλι Άγιος Γεώργιος - Βαθύλακας Άγιος Μάμας - Βιτσάδα Άγιος Γεώργιος - Βοκολίδα Αγία Θέκλα - Βοκολίδα
Διαμέρισμα Μόρφου
Αγία Παρασκευή - Μόρφου Άγιος Γεώργιος - Φιλιά Άγιος Γεώργιος - Καπούτι Παναγία - Κατωκοπιά Άγιος Νικήτας - Νικήτας Άγιος Νικόλαος - Πεντάγια Άγιος Στυλιανός - Πραστειό Μόρφου Άγιος Νικόλαος - Συριανοχώρι Τίμιος Σταυρός - Κάτω Ζώδια Άγιος Γεώργιος - Κάτω Ζώδια Αρχάγγελος - Πάνω Ζώδια
Πηγή:ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου