Οι Βουλευτές Λευτέρης Χριστοφόρου, Άγγελος Βότσης και Γιώργος Βαρνάβα, συμμετείχαν σε Συνέδριο της Επιτροπής Διεθνούς Πολιτικής της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) με θέμα «Η Ορθόδοξη κοινότητα σε δοκιμασία από την παγκόσμια οικονομική κρίση», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 28 Μαΐου, στην Εύβοια.
Το Συνέδριο απασχόλησαν η παγκόσμια οικονομική κρίση και ο αντίκτυπος της στις οικονομίες των κρατών με ορθόδοξους πληθυσμούς, η συμβατότητα της ορθόδοξης ηθικής με την οικονομία της αγοράς, καθώς και μορφές συνεργασίας στις χώρες με ορθόδοξους πληθυσμούς υπό τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης.
Οι ομιλητές υπέδειξαν ως γενεσιουργό αιτία της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, την κρίση που διέρχονται οι ηθικές αξίες στις ανθρώπινες κοινωνίες ανά το παγκόσμιο. Επαναβεβαίωσαν επίσης προηγούμενη αναφορά τους κατά την περυσινή Γενική Συνέλευση της ΔΣΟ, στην ανάγκη επαναφοράς των αξιών της Ορθοδοξίας στον τρόπο λειτουργίας των οικονομικών, κρατικών και κοινωνικών δομών.
Σε σχετική παρέμβαση του ο κ. Χριστοφόρου προέβη σε σύντομη ανασκόπηση των γεγονότων που οδήγησαν στην παγκόσμια οικονομική κρίση, εκτιμώντας ότι αυτά ήταν αποτέλεσμα ανορθόδοξης και ανήθικης διαχείρισης των οικονομικών δεδομένων, ελλείψει περιοριστικών κανόνων που θα μπορούσαν να ρυθμίσουν τη λειτουργία της ελεύθερης, ανοικτής οικονομίας.
Με τη θέσπιση τέτοιων κανόνων με επίκεντρο τον άνθρωπο, έχοντας δηλαδή ως βάση τις αρχές της Ορθοδοξίας, είπε ο κ. Χριστοφόρου, η ελεύθερη οικονομία μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ευημερίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Στη συνέχεια, ο Κύπριος βουλευτής διατύπωσε την εκτίμηση ότι η κυπριακή οικονομία δεν δέχθηκε προς το παρόν σοβαρά πλήγματα από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Υπενθύμισε, ότι η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωζώνη που, εν μέσω κρίσης, παρουσίασε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009 θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Αυτό, ανέφερε ο κ. Χριστοφόρου, οφείλεται κυρίως στο χαρακτήρα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Κύπρου που είναι εμπορικά και όχι επενδυτικά, καθώς και στη νομισματική σταθερότητα που προσφέρει η Ευρωζώνη.
Τέλος, το Προεδρείο συνόψισε τα συμπεράσματα του Συνεδρίου, τα οποία θα συζητηθούν στη Γενική Συνέλευση της ΔΣΟ, τον Ιούνιο στο Βελιγράδι. Αναφέρεται συγκεκριμένα, ότι η ΔΣΟ, ως κατεξοχήν πολιτικός οργανισμός που παρεμβαίνει στα παγκόσμια κοινωνικά προβλήματα, θεωρεί ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση είναι ηθική κρίση. Σημειώνεται, επίσης, ότι η παρέμβαση για την αντιμετώπιση της κοινωνικής αδικίας και της φτώχειας είναι επιτακτική ανάγκη και καθήκον που απορρέει από τα διδάγματα, τις παραδόσεις και τις πεποιθήσεις της Ορθοδοξίας. Τονίζεται δε, η ανάγκη δραστηριοποίησης της ΔΣΟ σε ζητήματα οικονομίας, περιβάλλοντος, κοινωνικών αξιών και απειλών από έξαρση ακραίων εθνικιστικών δράσεων.
Στο Συνέδριο συμμετείχαν κοινοβουλευτικές αντιπροσωπίες από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Λευκορωσία, τη Ρωσική Ομοσπονδία και τη Συρία, καθώς και θεολόγοι, οικονομολόγοι και άλλοι ακαδημαϊκοί και εμπειρογνώμονες από χώρες μέλη της ΔΣΟ.
Πηγή: Ρωμιοσύνη
«Μη σκιάζεστε στα σκότη! Η λευθεριά σαν της αυγής το φεγγοβόλο αστέρι της νύχτας το ξημέρωμα θα φέρει». Ι. Πολέμης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου