1 Μαΐ 2009

ΣΦΕΒΑ:Ανακοίνωση για την επίσκεψη Καραμανλή στην Αλβανία


Με μεγάλη έκπληξη και απορία τα μέλη της ΣΦΕΒΑ, παρακολουθήσαμε τα διαδραματισθέντα κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Κων. Καραμανλή στην Αλβανία την περασμένη Δευτέρα 27-4-2009. Κανείς βεβαίως δεν διαφωνεί με την προσπάθεια να καλλιεργηθούν σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τους γειτονικούς μας λαούς. Ωστόσο δεν περιμέναμε ποτέ ότι στις επαφές της, η ελληνική κυβέρνηση (μετά από αφωνία 5 ημερών) θα άφηνε εντελώς αναπάντητη τη σοβαρότατη αλβανική δικαστική πρόκληση εις βάρος του αγωνιστή προέδρου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και δημάρχου Χειμάρρας κ. Βασ. Μπολάνου.
Έντονη επίσης ήταν η απογοήτευση που μας εξέφρασαν πολλοί Βορειοηπειρώτες που παρακολούθησαν τον κ. Καραμανλή να αναφέρεται αόριστα σε μειονότητες, να σιωπά επί της ουσίας στα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τους Βορειοηπειρώτες (εκπαίδευση, ελευθερία θρησκείας, ελεύθερη απογραφή, καταπάτηση περιουσιών, κ.α.), να εξισώνει για πρώτη φορά τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες με τους αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα, και να εναγκαλίζεται την αλβανική πολιτική ηγεσία δίνοντας μία πλαστή εικόνα ότι διώξεις δεν υφίστανται και όλα βαίνουν καλώς στις μεταξύ μας σχέσεις. Αλήθεια, έχει ξεκαθαρίσει η επίσημη Ελλάδα ποιά περιοχή θεωρεί ως Βόρειο Ήπειρο; Αποδεχόμαστε ότι είναι μόνο οι μειονοτικές ζώνες(τα 99 χωριά του Αργυροκάστρου και των Αγίων Σαράντα) όπως δηλώνουν οι Αλβανοί, και αν όχι γιατί δεν το θέτουμε στις διμερείς συνομιλίες με τους Αλβανούς; Και δεν μπορούσε ο Έλληνας πρωθυπουργός (εφόσον τελικά πραγματοποίησε την επίσκεψη) να αφιερώσει λίγες ώρες για μία επίσκεψη στη Βόρειο Ήπειρο,στέλνοντας και τα ανάλογα μηνύματα, αλλά περιορίστηκε να συναντήσει την ηγεσία της ομογένειας (δηλ. τον υπόδικο για τους Αλβανούς κ.Β.Μπολάνο) ανεπίσημα, στο περιθώριο του προγράμματός του; Πολύ περισσότερο θλιβόμαστε αν αληθεύουν τα γραφέντα σε αλβανικές εφημερίδες ότι υπήρξε αμοιβαία υποχώρηση από δηλώσεις τόσο για τη Βόρειο Ήπειρο από την πλευρά μας, όσο και για το θέμα των Τσάμηδων από την πλευρά των Αλβανών, καθώς εξισώνονται δύο εντελώς ετεροβαρή και ανόμοια ζητήματα.. Αν πάλι όπως έγραψαν οι δημοσιογράφοι που κάλυψαν την επίσκεψη, θεωρείται επιτυχία η υπογραφή συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα (που έγινε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο) και τα στρατιωτικά νεκροταφεία (με την "μεγαλοψυχία" της Αλβανίας που επέτρεψε ένα επιπλέον από το ήδη υπάρχον) λυπούμαστε βαθύτατα για τους στόχους που θέτει η ελληνική διπλωματία.
Πολύ φοβούμαστε ότι με τον τρόπο αυτό όχι μόνο δεν στηρίζουμε τους αδελφούς μας αλλά αποθαρρύνονται και οι λίγοι Βορειοηπειρώτες που αγωνίζονται στις πατρογονικές τους εστίες ενάντια σε κάθε είδους πιέσεις και δυσκολίες, καθώς η Ελλάδα φαίνεται να αντιμετωπίζει το θέμα όχι ως πρωτεύον εθνικό ζήτημα, αλλά υποτονικά, μέσα στο όλο πλέγμα των σχέσεων μας με την Αλβανία.
Πηγή:http://www.sfeva.gr/2855432A.el.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου