18 Μαρ 2009

Κύπρος:Μεγάλη παραβατικότητα ανηλίκων.


Πατέρας 11χρονου μαθητή εισήλθε στην τάξη, κατά την ώρα διδασκαλίας, σε σχολείο της Λάρνακος, και χτύπησε τον δάσκαλο, μπροστά στα μάτια των έντρομων παιδιών. Και, ο λόγος; Επειδή, ο δάσκαλος έκανε παρατήρηση στο 11χρονο παιδί του για ανάρμοστη συμπεριφορά!


Επισκέφθηκε το σχολείο ο υπουργός Παιδείας.
Καμπανάκι στο υπουργείο Παιδείας από το περιστατικό ξυλοδαρμού δασκάλου από γονέα.


Λάρνακα:
Το μήνυμα ότι τα σχολεία στην Κύπρο δεν είναι πεδία μάχης και ότι σε αυτά γίνεται καλή εκπαιδευτική δουλειά, έστειλε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου, προσθέτοντας πως το Υπουργείο ανησυχεί για τα επεισόδια που σημειώνονται κατά καιρούς σε σχολεία όπου δάσκαλοι και καθηγητές ξυλοφορτώνονται είτε από γονείς είτε από μαθητές.
Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού μιλούσε στους δημοσιογράφους ύστερα από επίσκεψη που πραγματοποίησε εκτάκτως στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου όπου έγινε χθες το συμβάν με τον ξυλοδαρμό του δασκάλου από τον πατέρα μαθητή και παρακάθισε σε σύσκεψη με τη Διεύθυνση του σχολείου και τον Σύνδεσμο Γονέων.
Σε δηλώσεις του ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι «θα πάρουμε αποφάσεις στο Υπουργείο για την διαχείριση του συγκεκριμένου επεισοδίου» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η ηρεμία στο σχολείο επανέρχεται και θα πρέπει να βοηθήσουμε το σχολείο να βρει ξανά την ηρεμία του χωρίς υπερβολική δημοσιότητα για το θέμα. Νομίζω ότι η πολλή δημοσιότητα πολλές φορές ενεργοποιεί αντικοινωνικές συμπεριφορές σε εκείνους που είναι επιρρεπείς να τις εκδηλώσουν», είπε.
Σε ερώτηση εάν ο πατέρας που ξυλοκόπησε το δάσκαλο εξέφρασε μεταμέλεια, ο Υπουργός απάντησε ότι δεν θεωρεί σωστό να μπει σε λεπτομέρειες για το επεισόδιο και πρόσθεσε ότι «καταδικάζω απερίφραστα το επεισόδιο αυτό και εκφράζω τη στήριξή μου προς το δάσκαλο, το σχολείο και τη διεύθυνση αλλά ας αφήσουμε τους ειδικούς να ασχοληθούν με το θέμα».
Ο κ. Δημητρίου απάντησε αρνητικά σε ερώτηση κατά πόσον έγινε καταγγελία στην Αστυνομία για το συμβάν, ενώ σε άλλη ερώτηση είπε πως «υπάρχουν επεισόδια τα οποία τα ξέρουμε και τα ακούμε. Απ’ ότι με ενημέρωσαν στο σχολείο, η Λάρνακα δεν έχει περισσότερα τέτοια επεισόδια από άλλες περιφέρειες» ανέφερε.
Πρόσθεσε πως το Υπουργείο Παιδείας έχει κάποια στοιχεία και σημείωσε ότι «έχουμε ζητήσει να καταγραφούν τα επεισόδια σε όλα τα σχολεία της Κύπρου με εγκύκλιο την οποία είχα στείλει ο ίδιος πριν από περίπου ένα μήνα. Έχουμε καταγράψει τα επεισόδια, είναι περίπου 2% στο σύνολο του μαθητικού πληθυσμού και τα σοβαρά επεισόδια είναι κάπου 240».
Το Υπουργείο Παιδείας συνέχισε επαγρυπνεί, «μας ανησυχούν τα επεισόδια αυτά αλλά το μήνυμα είναι πως τα σχολεία δεν είναι πεδία μάχης κάθε πρωί. Στα σχολεία γίνεται καλή εκπαιδευτική δουλειά και υπάρχουν πολλές άλλες θετικές δραστηριότητες» είπε και πρόσθεσε πως «έχουμε αυτά τα επεισόδια που μας ανησυχούν και γι’ αυτό ενεργοποιήσαμε όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν».
Ανέφερε ακόμα ότι «είναι έτοιμα η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης και το Παρατηρητήριο όπως και ένα πλέγμα μέτρων. Σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υπουργείου Εργασίας έχουμε διαλέξει κάποια σχολεία τα οποία θα έχουν την παρακολούθηση κοινωνικού λειτουργού που θα συνδέσει την αντιμετώπιση μέσα στο σχολείο με τις οικογένειες. Επίσης έχουμε υποβάλει πρόταση προς το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για οικονομική στήριξη της δημιουργίας κέντρων ψυχικής υγείας στις κύριες πόλεις της Κύπρου» είπε.
Ο κ. Δημητρίου σημείωσε επίσης ότι «το Υπουργείο Παιδείας αναπτύσσει μια πλήρη συγκροτημένη πολιτική για τη δημιουργία θεσμών μόνιμων για την αντιμετώπιση των θεμάτων. Αυτά τα επεισόδια» είπε όταν έρχονται στην αντίληψη του Υπουργείου «μπαίνουν στα πλαίσια αυτών των θεσμών όπως θα μπει και το συγκεκριμένο επεισόδιο».
Ερωτηθείς εάν θα θεσμοθετηθεί ψυχολόγος μέσα στα σχολεία, ο Υπουργός απάντησε πως «βρισκόμαστε σε διαδικασίες συνολικής αναδιοργάνωσης της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας. Η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουμε αξιολογήσει την Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας με μια ομάδα ξένων εμπειρογνωμόνων και προχωρούμε σε αναδιοργάνωσή της ακριβώς για να την καταστήσουμε ικανή να χειρίζεται άμεσα αυτά τα επεισόδια», είπε.
Ερωτηθείς κατά πόσον το συγκεκριμένο περιστατικό με τον ξυλοδαρμό του δασκάλου θα καταγγελθεί στην Αστυνομία ο Υπουργός Παιδείας δεν θέλησε να εισέλθει σε αυτές τις λεπτομέρειες και πρόσθεσε πως «θα δούμε συνολικά την αντιμετώπιση αυτού του επεισοδίου».

Απόπειρες αυτοκτονίας μαθητών

Ο Υπουργός Παιδείας κλήθηκε να σχολιάσει και το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» στο οποίο αναφέρει ότι σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Παιδείας 27 μαθητές έκαναν εντός του 2008 απόπειρα αυτοκτονίας.
«Όλα αυτά τα καταγράφουμε εμείς. Προφανώς μας ανησυχούν και προφανώς είμαστε ενεργοποιημένοι» είπε και πρόσθεσε πως ακριβώς γι’ αυτό «αναδιοργανώνουμε και την Υπηρεσία των Σχολικών Συμβούλων και την Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας για να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά αυτά τα φαινόμενα που ήρθαν στην Κύπρο όπως και σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Πρέπει να είναι κατανοητό, συνέχισε ο Υπουργός «ότι η επιθετικότητα και η αντικοινωνική συμπεριφορά εισάγεται στα σχολεία μας απ’ έξω από την κοινωνία και μερικές φορές από την ίδια την οικογένεια».
Πηγή: «Φιλελεύθερος»
Διαβάστε και :
ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου