7 Μαρ 2009

Θεσσαλονίκη:Τρεις γάμοι και ένα διαζύγιο.


Ένα διαζύγιο σε κάθε τρεις θρησκευτικούς γάμους. Αυτή είναι κατά προσέγγιση η αναλογία που ισχύει αν συγκρίνουμε τον αριθμό αιτήσεων γάμων που κατατέθηκαν και των αντίστοιχων αιτήσεων διαζυγίων στη Θεσσαλονίκη.Αύξηση χρόνο με το χρόνο παρουσιάζουν οι αιτήσεις διαζυγίων. Σύμφωνα με το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, μόνο το 2008 κατατέθηκαν 3.346 αιτήσεις συναινετικών διαζυγίων, δηλαδή 192 περισσότερες από το 2007 και 135 από το 2006. Συνολικά, την τριετία 2006 - 2008, κατατέθηκαν 9.709 αιτήσεις διαζυγίων.

"Έκρηξη» διαζυγίων"

«Σπάσανε τα νεύρα μου, παιδί μου. Σήμερα μόνο, από το πρωί, έγιναν 10 αιτήσεις», λέει με πικρία ο πατήρ Στέφανος, υπεύθυνος για το γραφείο γάμων της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως. Για το έτος 2008 κατατέθηκαν στα γραφεία της Μητρόπολης 350 αιτήσεις διαζυγίων, ενώ οι άδειες γάμου για το ίδιο χρονικό διάστημα ήταν 1.600.
Οπως τονίζει ο πατήρ Στέφανος «από την αρχή αυτού του έτους έως σήμερα έφτασαν στα χέρια μας 75 αιτήσεις. Αν συνεχίσουμε έτσι θα ξεπεράσουμε τις 500 μέχρι το τέλος της χρονιάς».Η αναλογία γίνεται ακόμη πιο αξιοσημείωτη στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, όπου μόνον πέρσι έφτασαν στα γραφεία της 600 αιτήσεις διαζυγίων, ενώ οι άδειες γάμου δεν ξεπέρασαν τις 1.600. «Αν υπάρχει κάτι παρήγορο, είναι ότι τα περισσότερα από αυτά τα διαζύγια αφορούν γάμους μικρής διάρκειας και χωρίς παιδιά», επισημαίνει στον «Α» ο πατήρ Παλαιολόγος.Στην ανυπαρξία ουσιαστικής πνευματικής σχέσης ανάμεσα στο ζευγάρι και την Εκκλησία, αλλά και στην ανετοιμότητα των ανθρώπων που αποφασίζουν τελικά να παντρευτούν, εντοπίζουν τις κύριες αιτίες της αύξησης των διαζυγίων τόσο οι προαναφερόμενοι ιερείς, όσο και ο πατήρ Κωνσταντίνος, ομόλογός τους από την Ιερά Μητρόπολη Ν. Κρήνης - Καλαμαριάς. «Εναπόκειται αποκλειστικά στην πρωτοβουλία των ζευγαριών να αναζητήσουν μόνοι τους πνευματική καθοδήγηση», καταλήγει. Στη συγκεκριμένη μητρόπολη το 2008 εκδόθηκαν 428 άδειες γάμου και έγιναν 98 αιτήσεις διαζυγίων.

Οικονομικοί λόγοι

Για αρκετά πιο... υλιστικούς λόγους, απ' ό,τι η απουσία πνευματικής σχέσης, χωρίζουν τα ζευγάρια, σύμφωνα με την Αναστασία Σπυρίδου, δικηγόρο που ασχολείται χρόνια με τέτοιες υποθέσεις στη Θεσσαλονίκη. «Τα οικονομικά προβλήματα που συνεχώς οξύνονται τα τελευταία χρόνια είναι ένας σπουδαίος παράγοντας. Σαφώς υπάρχουν και οι εξωσυζυγικές σχέσεις, οι οποίες, ειδικά όταν γίνονται από τη γυναίκα, δε συγχωρούνται ποτέ από το σύζυγο, αλλά το οικονομικό μέρος επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις ανθρώπινες σχέσεις», ξεκαθαρίζει η κ. Σπυρίδου.Κοινώς, όσο οι λογαριασμοί μένουν απλήρωτοι, τόσο αυξάνονται οι καβγάδες. Σύμφωνα με την ίδια, ακόμη, πολλές και πολύ σοβαρές αντιδικίες καταλήγουν στη... «συναίνεση», έπειτα από μεγάλη προσπάθεια των δικηγόρων και όχι σε τόσο πολιτισμένο κλίμα όσο θα περίμενε κανείς.

Τα παιδιά γίνονται «άλλοθι»

Την εικόνα της σύγχυσης αντιμετωπίζουν πολλοί οικογενειακοί θεραπευτές που έρχονται αντιμέτωποι με υποθέσεις «προβληματικών γάμων». «Συνήθως το ζευγάρι που φτάνει σε μας για να αναζητήσει βοήθεια δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θέλει ή όχι να χωρίσει.Πολλοί ζητούν τη λύση από το θεραπευτή, ο οποίος, βέβαια, δεν επιτρέπεται να πάρει θέση. Από την άλλη, το ανήλικο παιδί λειτουργεί πολλές φορές ως άλλοθι ή εργαλείο -θα λέγαμε- προκειμένου να κρατηθεί πάση θυσία ένας γάμος. Από κει και πέρα αντιμετωπίζουμε καθημερινά πολλές περιπτώσεις μονογονεϊκών οικογενειών, που μετά το διαζύγιο, ζητούν καθοδήγηση σε θέματα που αφορούν το παιδί», σημειώνει στον «Α» ο κλινικός ψυχολόγος του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στην οικογενειακή θεραπεία, Φραγκίσκος Ζέης.
Πηγή: «Αγγελιοφόρος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου