9 Μαρ 2009

Κύπρος: Σκληρή γλώσσα Λυσσαρίδη για Χριστόφια και Δημητρίου.


«Όταν λέμε ότι απέναντι στον κατακτητή προτάσσουμε τον πολιτισμό, την Ιστορία και την αξιοπρέπειά μας, κανείς περαστικός Υπουργός Παιδείας δεν μπορεί να το υποσκάπτει αυτό και να το εξευτελίζει».

Λύπη εκφράζει ο Βάσος Λυσσαρίδης για τον τρόπο που επέλεξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας να υπερασπιστεί τον Υπουργό Παιδείας Αντρέα Δημητρίου, στη διάρκεια της προχθεσινής συνέντευξης Τύπου με την ευκαιρία του ενός χρόνου διακυβέρνησής του. Ο επίτιμος πρόεδρος και ιστορικός ηγέτης της ΕΔΕΚ ερμηνεύει την προεδρική στάση ως συνυπευθυνότητα σε μια λανθασμένη πολιτική και μιλά με σκληρή γλώσσα.
Είναι αδιανόητο

"Είναι αδιανόητο", επισημαίνει, "ο Υπουργός Παιδείας να αποκαλεί δικοινοτικές ταραχές με συνενοχή των δύο κοινοτήτων την Τουρκανταρσία του 1963-64" και προσθέτει: "Τότε η Κυπριακή Δημοκρατία δέχτηκε ιταμό κτύπημα από την Τουρκία και τα ενεργούμενά της για να καταλυθεί η Δημοκρατία και να περάσουν τα διχοτομικά της σχέδια. Η ιστορική αλήθεια είναι μία και λέγει ότι τότε οι Κύπριοι πατριώτες έτρεξαν να στηρίξουν το ευνομούμενο κράτος και την ασφάλεια του λαού".
Ο Μακάριος στον Πενταδάκτυλο

"Στις κορυφές του Πενταδακτύλου έγιναν επικές μάχες με τους στασιαστές που εξόπλισε και καθοδηγούσε η Άγκυρα. Ο ίδιος ο Μακάριος, μετά τις επιχειρήσεις του Απριλίου του 1964, πήγε ο ίδιος στον Πενταδάκτυλο και έγινε ένα με τους άντρες της ομάδας Λυσσαρίδη και άλλους αγωνιστές της κυπριακής ελευθερίας. Αυτή την ιστορική αλήθεια ο Υπουργός της Παιδείας δεν θέλει να τη μάθουν αυτούσια τα παιδιά της Κύπρου. Όταν λέμε ότι απέναντι στον κατακτητή προτάσσουμε τον πολιτισμό, την Ιστορία και την αξιοπρέπειά μας, κανείς περαστικός Υπουργός Παιδείας δεν μπορεί να το υποσκάπτει αυτό και να το εξευτελίζει".
«Όχι στην παραχάραξη της Ιστορίας»

Ο Βάσος Λυσσαρίδης, σχολιάζοντας την πλήρη στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Ανδρέα Δημητρίου, λίγες μέρες μετά την αντιπαράθεση που είχε ξεσπάσει με αφορμή την ομιλία του στο μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου, αναφέρει στη "Σ":

"Ανέμενα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κρατηθεί μακριά απο τα λάθη του Υπουργού Παιδείας και να προσπαθήσει να βρει λύσεις για τη σωστή υλοποίηση του εκπαιδευτικού στόχου. Γιατί με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ουδείς διαφωνεί, η οποία πρέπει να είναι συνεχής και διαχρονική, γιατί τα πάντα ρει. Ωστόσο, ο εκπαιδευτικός στόχος για διακοινοτική συνεννόηση δεν μας επιτρέπει να παραχαράσσουμε και να αλλοιώνουμε την Ιστορία μας, που είναι βάθρο και ασπίδα αγώνα".Καταλήγοντας, ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε:

"Ο Αυξεντίου, που τιμά ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είπε στους Βρετανούς 'μολών λαβέ', εμπνεόμενος και καθοδηγούμενος απο το βάθος της Ελληνικής Ιστορίας. Αυτής της Ιστορίας που σήμερα κάποιοι θέλουν να αποχρωματίσουν από το αγωνιστικό και περήφανο μέρος της, για να μπορεί να ανεχθεί το άδικο που έγινε στην πατρίδα μας. Το θέμα είναι μείζον και δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή η συνέχιση μιας καταστροφικής πολιτικής. Η εφημερίδα 'Χαραυγή' το 1964 επαινούσε την προσπάθεια των νομίμων δυνάμεων να κρατήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, τώρα οικτίρει τις τοποθετήσεις μας. Διερωτώμαι κατά πόσον αλληλοαναιρούνται με αυτά που γράφουν σήμερα".
Πηγή:Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου