Το φαινόμενο της επιλογής ξενόγλωσσων επιγραφών από ιδιώτες επαγγελματίες, επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα τείνει να λάβει τελευταία στη χώρα μας εκρηκτικές διαστάσεις.
Σε πολλά, μάλιστα, καταστήματα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ξενόγλωσσες επιγραφές ή επωνυμίες, παρότι υπάρχουν σχετικές διατάξεις που το απαγορεύουν.
Το γεγονός αυτό ανάγκασε το υπουργείο Εσωτερικών να αντιδράσει στέλνοντας, από τις αρχές ακόμη του καλοκαιριού, έγγραφο με θέμα τις ξενόγλωσσες επιγραφές προς την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και τις περιφέρειες της χώρας, όπου θυμίζει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και ζητά την άμεση και πλήρη εφαρμογή του.
Πρόκειται ειδικότερα για τη θεσμοθετημένη από το 2001 υποχρέωση αναγραφής στην ελληνική γλώσσα όλων των επιγραφών, με τις οποίες προσδιορίζεται η θέση, η διεύθυνση, η ιδιότητα ή η επαγγελματική δραστηριότητα φυσικού προσώπου ή η επωνυμία και το αντικείμενο δραστηριότητας ενώσεως φυσικών ή νομικών προσώπων, επιτρεπομένης ωστόσο (προαιρετικά) της παράλληλης παράθεσης επί αυτών ξενόγλωσσων λέξεων (συμπεριλαμβανομένων των κατοχυρωμένων εμπορικών σημάτων και εν γένει επωνυμιών), υπό την προϋπόθεση όμως της αναγραφής τους με μικρότερα στοιχεία.
Για την εφαρμογή της διάταξης καλούνται να μεριμνήσουν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, όλα τα επιμελητήρια, οι δήμοι και οι κοινότητες της χώρας, είτε κατά τις διαδικασίες έγκρισης του δικαιώματος χρήσης της επωνυμίας είτε κατά τις διαδικασίες αδειοδότησης των καταστημάτων.
Σημειωτέον ότι από τον ίδιο νόμο προβλέπεται όχι μόνο η αφαίρεση των παράνομων ξενόγλωσσων επιγραφών, αλλά και η επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες, με τη μορφή προστίμων που μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 6.000 ευρώ.
Πηγή :http://www.paron.gr/v3/new.php?id=34602&colid=&catid=33&dt=2008-11-16%200:0:0
Πηγή :http://www.paron.gr/v3/new.php?id=34602&colid=&catid=33&dt=2008-11-16%200:0:0
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου