26 Μαρ 2024

Ο μητροπολίτης Τσερκάσι και Κάνεφ Θεοδόσιος διηγήθηκε στον ΟΗΕ τις διώξεις της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας από την κυβέρνηση της Ουκρανίας

 

Ο μητροπολίτης Τσερκάσι και Κάνεφ Θεοδόσιος μίλησε στις 20 Μαρτίου 2024 στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο της συσκέψεως με θέμα «Κοινές συζητήσεις επί της καταστάσεως στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που απαιτούν την προσοχή του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ», μεταδίδει η Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων επικαλούμενη την μη κυβερνητική οργάνωση «Κοινωνική Προστασία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Ο ιεράρχης αναφέρθηκε στα περιστατικά σωματικής βίας σε βάρος πιστών της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, στις αρπαγές ιερών ναών και τις αγωγές που καταθέτουν οι Αρχές, ειδικότερα όσον αφορά την κατάσχεση οικοπέδων, επί των οποίων ευρίσκονται οι ιεροί ναοί.

«Ως επαρχιούχος επίσκοπος μιας εκ των εκκλησιαστικών επαρχιών της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας υφίσταμαι ποινική δίωξη από την ουκρανική κυβέρνηση για την απόκρουση των παραβιάσεων των δικαιωμάτων των πιστών, για την έκφραση των θρησκευτικών μου πεποιθήσεων και τη διατύπωση της θεολογικής μου θέσεως. Ποινικές διώξεις κινήθηκαν και εναντίον μερικών άλλων μητροπολιτών του δόγματός μας, ένας εκ των οποίων, παρόλο που διανύει το 76ο έτος της ηλικίας του καταδικάσθηκε σε πενταετή φυλάκιση μόνον και μόνον επειδή έλεγε την αλήθεια στα κηρύγματά του», επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος κ. Θεοδόσιος, ο οποίος τόνισε ότι ειδικοί εισηγητές του ΟΗΕ απέστειλαν τρία μηνύματα στην Ουκρανία, αλλά και τα τρία δεν έτυχαν της δεούσης προσοχής των Αρχών.

«Η παρανομία των ουκρανικών Αρχών θα πρέπει να σταματήσει. Προτρέπω τη διεθνή κοινότητα να προστατεύσει πιο δυναμικά τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία», δήλωσε ο ιεράρχης.

mospat.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου