22 Μαΐ 2023

Βελιγράδι: Ενάντια σε κάθε διαχωρισμό του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων από τη Σερβία η Ιερά Σύνοδος

Στο πλαίσιο της τακτικής συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, κατόπιν εισήγησης του Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου, που διεξήχθη στην κρύπτη του Αγίου Πρίγκιπα Λαζάρου στον Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι, γίνεται έκκληση να επικρατήσει ένα πνεύμα ειρήνης και ανεκτικότητας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. 

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

“Επαναλαμβάνοντας τη θέση της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας ότι είναι ενάντια σε κάθε διαχωρισμό του Κοσσυφοπεδίου και των Μετόχια από τη Σερβία, η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων απευθύνει έκκληση τόσο στους Αλβανούς όσο και στους Σέρβους να λύσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με πνεύμα ανεκτικότητας και αμοιβαίου σεβασμού, επειδή ήταν θέλημα Θεού οι δύο λαοί να μοιράζονται τον ίδιο ζωτικό χώρο του Κοσσυφοπεδίου και των Μετόχια”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ακόμη η Ιερά Σύνοδος “απευθύνει έκκληση να γίνουν τα πάντα για να επιτευχθεί η μέγιστη αμοιβαία ανοχή και ο αμοιβαίος σεβασμός, προκειμένου να υπάρχει μια φυσιολογική και καλύτερη ζωή για κάθε πολίτη του Κοσσυφοπεδίου και Μετόχια . Όλα τα προβλήματα στις αμοιβαίες σχέσεις μπορούν και πρέπει να λυθούν με διάλογο. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η συνύπαρξη Σέρβων και Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο είναι όχι μόνο δυνατή αλλά και απαραίτητη. Προσευχόμαστε στον Κύριο να βασιλεύει η ειρήνη στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια και να εγκαθιδρυθεί μια κανονική ζωή με όλους όσους ζουν εκεί”.

Παρακάτω μερικά αποσπάσματα από την ανακοίνωση της τακτικής συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων:

“Τον περασμένο χρόνο, καταγράφηκαν δεκάδες επιθέσεις σε λαούς, ιερά, σπίτια και περιουσίες Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και στα Μετόχια, οι οποίες οδήγησαν στο γεγονός ότι, ως ένδειξη ειρηνικής αλλά αποφασιστικής διαμαρτυρίας, Σέρβοι από σερβικούς δήμους στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων αποχώρησαν από τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου, ενώ η Ένωση Σερβικών Δήμων δεν έχει συσταθεί σύμφωνα με τις ήδη συναφθείσες και υπογραφείσες συμφωνίες με την Πρίστινα, με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες το 2013 και το 2015″, υπογραμμίζεται στην αρχή της ανακοίνωσης της τακτικής συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων.

“Η εν Σερβία Ορθόδοξη Εκκλησία πάντα υποστήριζε ότι όλα τα προβλήματα στο Κοσσυφοπέδιο και στα Μετόχια επιλύονται ειρηνικά και μέσω διαλόγου, καθώς και ότι εξυπηρετούν πάντα τον σκοπό της ειρηνικής συνύπαρξης των Σέρβων, των Αλβανών και όλων των άλλων λαών που ζουν σε αυτήν την περιοχή. Στις συνεδριάσεις της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων όλων των προηγούμενων ετών, η Εκκλησία μας έχει δηλώσει ξεκάθαρα και κατηγορηματικά, καθώς και στη φετινή σύνοδο υποδεικνύει, ότι η αποδοχή της αυτοανακηρυγμένης ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων, άμεσα ή έμμεσα, de facto. ή de iure, θα ήταν σε ευθεία αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, που θεσπίστηκε βάσει του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και άλλων γενικά εφαρμοστέων πράξεων και αρχών. Κάτι τέτοιο δεν έχει την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή της πλειοψηφίας των χωρών του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των πέντε χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό αναπόφευκτα θα προκαλούσε αυξημένη μετανάστευση του σερβικού λαού και θα καθιστούσε αδύνατη όχι μόνο την ειρηνική συνύπαρξη όλων, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και θρησκείας, αλλά και την ίδια την επιβίωση του λαού μας στις υπεραιωνόβιες εστίες του. Επομένως, θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις αποκλειστικά με σεβασμό σε αρχές που ισχύουν εξίσου για όλους στον κόσμο”, όπως επισημαίνεται.

Γίνεται προσπάθεια πρόκλησης διεθνούς έντασης και περιφερειακής αστάθειας

“Η καλύτερη απόδειξη για αυτό είναι οι τελευταίες επιθετικές κινήσεις των αρχών της Πρίστινα, που στρέφονται κατά της σερβικής κοινότητας και της Αγίας Εκκλησίας, οι οποίες έχουν προκαλέσει το χαμηλότερο δυνατό επίπεδο σχέσεων από το 1999, καθώς και το γεγονός ότι λαμβάνονται αποφάσεις που διχάζουν βαθιά τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων, προκαλώντας μια άνευ προηγουμένου διεθνούς ένταση και περιφερειακή αστάθεια, η οποία, μακροπρόθεσμα, κάνει τη ζωή του λαού μας και της Εκκλησίας μας πολλές φορές πιο δύσκολη. Είναι σαφές ότι ο στόχος των θεσμών του Κοσσυφοπεδίου είναι να δημιουργήσουν ένα εθνικά αλβανικό Κοσσυφοπέδιο στο οποίο δύσκολα μπορεί να υπάρξει ελεύθερη και κανονική ζωή για τους Σέρβους. Με την ευκαιρία αυτή, η Εκκλησία καταδικάζει επίσης όλες τις επιθέσεις κατά του σερβικού λαού, των καταφυγίων και της περιουσίας του, ιδιαίτερα τις τρομοκρατικές ένοπλες επιθέσεις σε μεμονωμένους Σέρβους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, καθώς και μυστικούς καταλόγους βάσει των οποίων οι Σέρβοι, ακόμη και πρώην μέλη της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου , συλλαμβάνονται και κρατούνται. Επίσης, η απαλλοτρίωση γης που ανήκει σε Σέρβους γίνεται παράνομα, με στόχο να τους ασκηθεί πρόσθετη πίεση και να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν. Απαιτούμε να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι δράστες αυτών των εγκλημάτων και να προστατεύονται όλοι οι ευάλωτοι”, όπως τονίζεται.

Ζημιές και καταστροφές σε δεκάδες ιερά

“Η εν Σερβία Ορθόδοξη Εκκλησία βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις διεθνών αξιωματούχων και σεβαστών φορέων που ασχολούνται με θέματα προστασίας των θρησκευτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Εκτός από τη σειρά επιθέσεων στους ναούς μας και την αποτροπή της κανονικής διαδικασίας αναστήλωσης, δεκάδες ιερά μας υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν, ιδιαίτερα την περίοδο 1999-2004. Η ζωή στα μοναστήρια μας και τις ενορίες μας είναι πολύ δύσκολη. Με διάφορους τρόπους, οι αλβανικές αρχές του Κοσσυφοπεδίου ξεκίνησαν τη διαδικασία αλλαγής και επανερμηνείας των προηγούμενων νόμων, οι οποίοι περιελάμβαναν εγγυήσεις για την προστασία της ιδιοκτησίας και των οικονομικών δικαιωμάτων και που επιτρέπουν την αυτοβιωσιμότητα των μοναστηριών μας. Κατά κανόνα, οι ανώτατοι Αλβανοί αξιωματούχοι δεν αποδέχονται το πραγματικό και επίσημο όνομα της Εκκλησίας μας που επιβεβαιώνεται από τη νομοθεσία του Κοσσυφοπεδίου, ούτε τις εγγυήσεις που ενσωματώνονται στους νόμους”, όπως αναφέρεται.

Οι λύσεις που προτείνει η εν Σερβία Ορθόδοξη Εκκλησία

“Γι’ αυτό η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων τονίζει ιδιαίτερα την ανάγκη να δοθεί η μεγαλύτερη προσοχή σε αυτά τα ζητήματα αναζητώντας λύσεις στα προβλήματα στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια: διατήρηση της ταυτότητας και της εκκλησιαστικής οργάνωσης της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια, αποτροπή του ιστορικού αναθεωρητισμού, διατήρηση της περιουσίας της Εκκλησίας μας και δημιουργία συνθηκών για την επιστροφή κατασχεθείσας ή σφετερισμένης περιουσίας, διατήρηση των οικονομικών ωφελειών που επιτρέπουν την ομαλή λειτουργία των μοναστηριών μας και της Επαρχίας Ράσκας και Πριζρένης στο σύνολό της. Επί του παρόντος, πολλά μοναστήρια, εκκλησίες και οικογένειες δεν είναι οικονομικά βιώσιμες και μπορούν να επιβιώσουν μόνο με τη βοήθεια της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας, καθώς και με δωρεές και με την ανάπτυξη γεωργικών και άλλων δραστηριοτήτων που παρέχουν οικονομική υποστήριξη στη ζωή των ιερών μας, επιτρέποντας την υποδοχή πιστών και καλεσμένων, καθώς και ενισχύοντας το έργο των εκκλησιαστικών κουζινών”, όπως επισημαίνεται.

Ανάγκη για διεθνή προστασία

“Το γεγονός ότι η Εκκλησία μας στο Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια χρειάζεται πολύ πιο ενεργή διεθνή προστασία έναντι της μεροληπτικής συμπεριφοράς των θεσμών του Κοσσυφοπεδίου με ενισχυμένες διεθνείς εγγυήσεις και αποτελεσματική εποπτεία, προκειμένου να αποτραπούν όλες οι πιθανές καταχρήσεις και να εποπτεύεται η εφαρμογή των νόμων και των δικαστικών αποφάσεων, οι οποίες δεν πρέπει να ερμηνευθούν αυθαίρετα, να αλλάξουν ή να καταργηθούν σε βάρος της Εκκλησίας μας”, όπως τονίζεται.

Επί 24 χρόνια η εν Σερβία Ορθόδοξη Εκκλησία δέχεται επιθέσεις

“Επί αιώνες, η εν Σερβία Ορθόδοξη Εκκλησία υπήρξε το κύριο στήριγμα του λαού μας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια και ο κύριος παράγοντας για την ενότητα, την επιβίωση και τη διατήρηση της εθνικής, πνευματικής και πολιτιστικής της ταυτότητας. Χωρίς την ειδική προστασία της Εκκλησίας, η επιβίωση του λαού μας και η επιστροφή των εξόριστων δεν θα ήταν ποτέ δυνατή. Γι’ αυτό η ανησυχία για τα δικαιώματα του σερβικού λαού στο Κοσσυφοπέδιο και στα Μετόχια δεν διαχωρίζεται από την ανησυχία για την προστασία των βασικών δικαιωμάτων και αναγκών της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία ζει σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες εδώ και είκοσι τέσσερα χρόνια, εκτεθειμένη σε επιθέσεις και διάφορες μορφές παραβιάσεων βασικών θρησκευτικών, περιουσιακών, ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων“, όπως υπογραμμίζεται.

“Υποστηρίζοντας τον διάλογο και την ειρηνική επίλυση όλων των ζητημάτων στο Κοσσυφοπέδιο και τη Μεόθια, η εν Σερβία Ορθόδοξη Εκκλησία επιθυμεί να προσφέρει τη δική της συμβολή στην ανάπτυξη των διεθνικών σχέσεων, να συνεργαστεί με άλλες Εκκλησίες και θρησκευτικές κοινότητες, και να συμμετάσχει ενεργά στη δημιουργία συνθηκών για την ελεύθερη και ασφαλή ζωή του σερβικού και αλβανικού λαού, καθώς και όλων των θρησκευτικών και εθνικών κοινοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια και παντού στον κόσμο”, καταληγει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων ξεκίνησαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας 15 Μαΐου υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου κ.κ. Πορφυρίου.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει ο Κανονισμός, η συνεδρίαση αρχίζει με την έγκριση της ημερήσιας διάταξης που αποτελείται από τα θέματα που κατατέθηκαν από την Ιερά Σύνοδο των Επισκόπων, και συνεχίζεται με την εξέταση των εκθέσεων για το Ποιμαντικό έργο όλων των επισκόπων της επισκοπής, των κεντρικών εκκλησιαστικών φορέων, οργάνων και ινστιτούτων.

Στο τέλος της συνεδρίασης η Σύνοδος εκδίδει δελτίο Τύπου για το έργο της.

Φωτογραφίες: TV Hram

orthodoxianewsagency

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου