22 Φεβ 2023

Facebook: Η νέα συνδρομητική υπηρεσία που δίνει «προνόμια», ανοίγει το δρόμο για το απόλυτο ψηφιακό (αυτο)φακέλωμα

Facebook: Η νέα συνδρομητική υπηρεσία που δίνει «προνόμια», ανοίγει το δρόμο για το απόλυτο ψηφιακό (αυτο)φακέλωμα

To Facebook δημιουργεί υπηρεσία για «προνομιούχους» χρήστες - Μέσω marketing στήνεται η παγίδα για την απόλυτη ψηφιακή αιχμαλωσία

Συντάκτης: Ελευθέριος Ανδρώνης

Facebook: Τo παγκόσμιο φακέλωμα μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης περνάει σε μια νέα φάση στην οποία οι χρήστες δεν θα συμβιβάζονται μόνο με μερική παραχώρηση προσωπικών πληροφοριών (όπως έκαναν μέχρι τώρα) άλλα πλέον τους δίνονται λόγοι για να φακελωθούν οικειοθελώς ακόμα περισσότερο, και μάλιστα επί πληρωμή, ακολουθώντας κάποια ύπουλα τεχνάσματα του marketing.

Η ναυαρχίδα των ΜΚΔ, το Facebook, φέρνει μια νέα συνδρομητική υπηρεσία για Facebook και Instagram που θα ονομάζεται «Meta Verified» (η Meta είναι η μητρική εταιρεία του Facebook) και θα επιτρέπει στους χρήστες να πιστοποιούν την αυθεντικότητα των λογαριασμών τους, κερδίζοντας ένα «σήμα» επικυρωμένου προφίλ που θα τους παρέχει μια σειρά από «προνόμια», σε σχέση με τους απλούς χρήστες.

Η διαδικτυακή πλατφόρμα του Facebook η οποία δημιουργήθηκε το 2004, θυμόμαστε πως λανσαρίστηκε στο παγκόσμιο κοινό με το σλόγκαν «It’s free and always will be» (είναι δωρεάν και θα είναι για πάντα). Το 2019 αυτό το σλόγκαν που θεωρείτο ως αναπόσπαστη «υπογραφή» της πλατφόρμας, αποσύρθηκε από την εταιρεία σιωπηρά μετά από 15 χρόνια αθρόας προσέλκυσης «πελατών» που το 2020 μετρούσαν 2,85 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες.

Αφού περίπου το 36% του παγκόσμιου πληθυσμού αιχμαλωτίστηκε από την γοητεία του «δωρεάν» και λειτουργεί ως ενεργό «προϊόν» στη βιομηχανία του Facebook και αφού οι συνθήκες είναι απόλυτα ευνοϊκές, το ψηφιακό «μάντρωμα» αναβαθμίζεται και περνά σε νέο στάδιο για όσους είναι έτοιμοι να το δεχθούν.

Σήμερα λοιπόν η Meta, δοκιμάζει την επαλήθευση λογαριασμού επί πληρωμή για το Instagram και το Facebook με 11,99 δολάρια το μήνα στο διαδίκτυο και 14,99 δολάρια το μήνα στο κινητό. Σε μια ενημέρωση για το Instagram, ο διευθύνων σύμβουλος Mαρκ Ζούκερμπεγκ ανακοίνωσε ότι ένας λογαριασμός «Meta Verified» θα παρέχει στους χρήστες ένα «σήμα» επαλήθευσης, αυξημένη προβολή στις πλατφόρμες, προτεραιότητα στην υποστήριξη πελατών και πολλά άλλα.

Η λειτουργία επεκτείνεται στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία αυτή την εβδομάδα και θα φτάσει σε περισσότερες χώρες «σύντομα». Η εταιρεία περιέγραψε την προσπάθεια της ως μια «δοκιμή σε στάδια».

Τι σημαίνει αυτό στην πραγματικότητα; Το επιχειρηματικό τέχνασμα της Meta μας λέει: Θες να γλυτώσεις από την στρατιά των τρολ που δρουν ανεξέλεγκτα (με ευθύνη του Facebook που σκόπιμα δεν αποτρέπει εντελώς την δράση τους) και μπορεί να προσποιούνται ότι είσαι εσύ; Θες να έχει «κύρος» αυθεντικότητας το προφίλ σου; Θες να είναι περισσότερο ορατές οι αναρτήσεις σου και ο αλγόριθμος να δουλεύει ευνοϊκά για σένα; Θες να έχεις «first class» υποστήριξη πελατών για την εταιρεία σου;

Αν τα επιθυμείς όλα αυτά, τότε καλώς ήρθες στο «Meta Verified» και το αναβαθμισμένο φακέλωμα, που σου προσφέρει «ασφάλεια» από το «τοξικό» περιβάλλον της διαδικτυακής αλληλεπίδρασης.

Πιστοποίηση, φακέλωμα και ψηφιακές ταυτότητες

Το Facebook ουσιαστικά δημιουργεί χρήστες δύο «ταχυτήτων», όπως ακριβώς οι τεχνοκρατικές κυβερνήσεις δημιούργησαν πολίτες δύο κατηγοριών κατά την περίοδο της πανδημίας (άλλωστε και το Meta μια τεχνοκρατική «υπερκυβέρνηση» αποτελεί). Αν λοιπόν θέλεις να ανήκεις στην «προνομιούχα» κατηγορία, τότε θα πρέπει να καταβάλλεις συνδρομή και να υποβάλεις συγκεκριμένα στοιχεία (κρατικά έγγραφα όπως ταυτότητα, δίπλωμα, διαβατήριο, λογαριασμό ΔΕΚΟ κ.λπ.) που να πιστοποιούν ότι εσύ είσαι… εσύ.

Το κρατικό έγγραφο που σήμερα μπορεί να υπάρχει σε έντυπη μορφή, εν ευθέτω χρόνω θα ζητηθεί μόνο σε ψηφιακή μορφή ώστε να γίνει αποδεκτό, εφόσον οι κυβερνήσεις νομοθετήσουν συντονισμένα την ψηφιακή ταυτότητα που αρχικά είναι προαιρετική και στη συνέχεια θα θελήσουν να την κάνουν υποχρεωτική.

Αυτό σημαίνει πως μέσω των ΜΚΔ μπορεί να δημιουργηθεί ένα πολύ ισχυρό θέλγητρο για να αποδεχθεί ο κόσμος αναντίρρητα τις ψηφιακές ταυτότητες. Επιπλέον, οι ψηφιακές ταυτότητες (και η εμφύτευση τσιπ μετέπειτα) πιθανότατα θα γίνουν το απόλυτο «διαβατήριο» για το λεγόμενο μετασύμπαν που ετοιμάζει ο Zuckerberg και επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη του.

Το τυρί στην φάκα είναι αναμφισβήτητα πολύ δελεαστικό για ένα μεγάλο ποσοστό του κόσμου. Πόσα και πόσα εκατομμύρια χρηστών που σήμερα είναι εθισμένοι στο κυνήγι των «followers» και την παθολογική αυτο – επιβεβαίωση, δεν θα σπεύσουν ολοπρόθυμα να ενταχθούν σε μια υπηρεσία που θα αναβαθμίσει την προβολή τους;

Στον αντίποδα, όποιος δεν πληρώνει συνδρομή, θα πρέπει να υποστεί έναν ισοπεδωτικό αλγόριθμο που θα περιορίζει δραματικά την «ορατότητα» των αναρτήσεων του, ειδικά αν αυτές ενοχλούν τα κυρίαρχα αφηγήματα και «συλλαμβάνονται» από τις ιστοσελίδες που λειτουργούν ως «χωροφύλακες» της πληροφορίας και γκεμπελίσκοι του συστήματος. Βεβαίως αυτά είναι πράγματα που ήδη συμβαίνουν, άλλα πιθανότατα θα ενταθούν πολύ περισσότερο με το Facebook δύο ταχυτήτων.

Η συνδρομητική υπηρεσία που φέρνει το Meta στην πραγματικότητα αντιγράφει τη πρόσφατη αλλαγή που έκανε το Twitter, και ακολουθεί την επιχειρηματική τάση που ξεκίνησε στα μεγάλα ΜΚΔ ο Elon Musk, ο οποίος χρεώνει τους χρήστες του Twitter 8 δολάρια το μήνα για να έχουν μπλε σήμα «εγκυρότητας» στο προφίλ τους μέσω της υπηρεσίας Twitter Blue. Άρα έχουμε λοιπόν να κάνουμε με μια «ώθηση» που ακολουθούν όλες οι μεγάλες πλατφόρμες και όχι μόνο το Facebook.

Σχεδόν δύο δεκαετίες προεργασίας στα ΜΚΔ, έχουν φέρει τον κόσμο σε κατάσταση να αποζητά την αιχμαλωσία του. Τα πνευματικά ερείπια έδωσαν χώρο στον εθισμό. Ο εθισμός έδωσε χώρο στην αποβλάκωση. Η αποβλάκωση δίνει χώρο στην οικειοθελή παραχώρηση της ελευθερίας και της ιδιωτικότητας. Αν αναλογιστούμε την δύναμη που ήδη έχουν μαζέψει στα χέρια τους όλες οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες (Google, Facebook, Instagram, Twitter, YouTube κ.λπ.) τότε μπορούμε να συμπεράνουμε πόσο σημαντικό ρόλο μπορούν να παίξουν για την εγκαθίδρυση της επερχόμενης ψηφιακής δικτατορίας…

sportime,20 Φεβρουαρίου 2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου