10 Δεκ 2022

Ουκρανία – Απέλυσαν την αξιωματούχο που αντιτασσόταν στην απαγόρευση της κανονικής Ουκρανικής Εκκλησίας.

 

Το Υπουργικό Συμβούλιο της Ουκρανίας απέλυσε εχθές μία αξιωματούχο, γνωστή για την αντίθεσή της στην απαγόρευση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία θα παραβίαζε την Ουκρανική νομοθεσία και θα προκαλούσε μεγάλη αστάθεια στην κοινωνία.

Οι επικεφαλίδες που ισχυρίζονταν ότι ο Πρόεδρος Ζελένσκυ απαγόρευσε την Εκκλησία και της πήρε την Λαύρα ήταν υπερβολικές και δημιούργησαν εντυπώσεις, ωστόσο, όλο και πιο σοβαρά βήματα γίνονται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μέχρι εχθές η Έλενα Μπόγκνταν ήταν επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνοπολιτικής και Ελευθερίας της Συνείδησης. Η ενέργεια έγινε λίγες ημέρες αφότου ο Πρόεδρος Ζελένσκυ διέταξε την Υπηρεσία να ελέγξει το καταστατικό της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας υπό τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο, για να δει εάν υπάρχει κάποια «εκκλησιαστική-κανονική σχέση με το Πατριαρχείο Μόσχας».

Διέταξε επίσης να κατατεθεί νομοσχέδιο για την απαγόρευση κάθε θρησκευτικής οργάνωσης που συνδέεται με την Ρωσσία.

Η απόλυση της Μπόγκνταν δεν αποτελεί έκπληξη, καθότι ο Ζελένσκυ διέταξε επίσης η Υπηρεσία να μεταρρυθμιστεί και να τεθεί υπό την άμεση εξουσία του Υπουργικού Συμβουλίου, και επειδή η Μπόγκνταν ήταν γνωστή για τον νηφάλιο και αντικειμενικό της λόγο σχετικά με το θέμα της Εκκλησίας.

Εκτός από την προειδοποίηση για κοινωνική αποσταθεροποίηση, επιβεβαίωσε επίσης ότι το καταστατικό της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που εγκρίθηκε στο Συμβούλιο τον Μάιο δεν δείχνει να έχει καμμία σχέση με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Επιπλέον, με φόντο τις επανειλημμένες εκκλήσεις να αφαιρεθεί η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου από την Εκκλησία και να δοθεί στους σχισματικούς, τόνισε ότι η λεγόμενη «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας» δεν έχει καν αρκετούς μοναχούς για να ‘στελεχώσουν’ την Λαύρα.

Πρόσφατα σε μία συνέντευξη η Μπόγκνταν αναφέρθηκε σε αυτά τα ζητήματα.

Η απόλυσή της ανακοινώθηκε από την αναπληρώτρια του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης του Ποροσένκο, Ειρήνη Γκερασένκο [Irina Geraschenko]:

Επιτέλους! Το Υπουργικό Συμβούλιο απέλυσε την Έλενα Μπόγκνταν από τη θέση της επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας της Ουκρανίας για την Εθνοπολιτική και την Ελευθερία της Συνείδησης. Ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς έναν πιο απεχθή και αντιεπαγγελματικό διορισμό. Παρόλα αυτά, η κυρία που υπερασπιζόταν ιδεολογικά την Εκκλησία της Μόσχας είχε την στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και ασχολούνταν με θρησκευτικά ζητήματα. Η Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη επέμενε εδώ και καιρό στην αποδέσμευση της Μπόγκνταν. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Και σύμφωνα με την εντολή του Ζελένσκυ, η Κρατική Υπηρεσία για την Εθνοπολιτική και την Ελευθερία της Συνείδησης βρίσκεται τώρα υπό τον άμεσο έλεγχο του Υπουργικού Συμβουλίου.

Orthodox Christianity

ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου