23 Δεκ 2021

Εὐθύνεσθε διὰ τὰς χειροτονίας Σας , Σεβασμιώτατοι!

Προσφάτως, ὁ ὁμότιμος καθηγητὴς Χειρουργικῆς τοῦ ΕΚΠΑ Δημήτριος Λινός, ἐχειροτονήθη ὑπὸ τοῦ Σεβ. Δημητριάδος κληρικός. Κατὰ τὴν χειροτονίαν ἠσπάζετο τὴν Ἁγίαν Τράπεζαν μὲ μάσκα! Τὸ πρῶτον κείμενον ποὺ ἐδημοσίευσε μετὰ τὴν χειροτονίαν του εἶναι κατὰ τῶν ράσων! Πρὸς τὴν ΔΙΣ: Χειροτονεῖτε ἐπίτηδες τοιούτους κληρικοὺς ἢ μήπως ἁπλῶς θέτετε τὰς χεῖρας ταχέως καὶ ἄνευ ἐξετάσεως; Ποῖοι εἶναι οἱ «φωτισμένοι ἱεράρχες» ποὺ ὁμιλοῦν διὰ τὴν κατάργησιν τοῦ ράσου; Παραθέτομεν ἀπόσπασμα ἀπὸ ἄρθρον του εἰς τὴν ἐφημερίδα «Καθημερινὴ» τῆς 12ης Δεκεμβρίου 2021:

«Ἡ ἀνταπόκριση θὰ ἦταν μεγαλύτερη στὴ Χώρα μας ἂν δὲν ὑπῆρχε ἡ ἀπόφαση τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τοῦ 1855 ποὺ ἐπέβαλε, χάριν ὁμοιομορφίας πρὸς τοὺς μοναχούς, τὰ ράσα ἐκτὸς τοῦ Ναοῦ καὶ στοὺς ἔγγαμους κληρικούς, μία παράδοση ποὺ δὲν ἴσχυε μέχρι τότε. Βέβαια ἤδη ἀπὸ τὸ Πανορθόδοξο Συν­έδριο τῆς Κωνσταντινουπόλεως (Μάιος – Ἰούνιος 1923) ἰσχύει ὅτι «ἡ ἐξωτερικὴ περιβολὴ τοῦ κλήρου ὡς ἔχει σήμερον, οὐδὲν ἔχει τὸ κοινὸν οὔτε πρὸς τὴν οὐσίαν τῆς ἱεροσύνης, οὔτε πρὸς τὴν ἀρχαίαν πρᾶξιν τῆς Ἐκκλησίας, ἀλλὰ εἶναι ἀποτέλεσμα μακρᾶς ἐξελίξεως καὶ ποικίλων παραγόντων»… Πολλοὶ φωτισμένοι Ἱεράρχες κατὰ καιροὺς μίλησαν γιὰ τὴν ἐπέκταση τοῦ κανόνα αὐτοῦ καὶ σὲ ὅλους τοὺς ἔγγαμους ἱερεῖς. Ἔτσι, περισσότεροι γιατροὶ καὶ ἄλλοι ἐπιστήμονες στὴν Ἑλλάδα θὰ μποροῦσαν εὐκολότερα νὰ γίνουν καὶ ἱερεῖς».

Ορθόδοξος Τύπος

13 σχόλια:

  1. "5 έχοντες μόρφωσιν ευσεβείας την δε δύναμιν αυτής ηρνημένοι..." (Β΄ ΠΡΟΣ ΤΙΜΟΘΕΟΝ, 3)
    Πολλούς, τους απασχολεί περισσότερο η μυστική ή όχι ανάγνωση των ευχών ή εάν ο κληρικός θα πρέπει να φορά ράσα, παρά το εάν κατά τον Άγιο Νικόλαο Καβάσιλα ο διάκονος θα πρέπει να εισέρχεται στον κλήρο κεκαθαρμένος, Ιερέας θα πρέπει να χειροτονείται ο Πεφωτισμένος και Αρχιερέας θα πρέπει να χειροτονείται ο Τεθεωμένος.,
    Και όλα αυτά, παρά την πάροδο δύο ετών αφού ο Κύριος επέτρεψε να μπουν χαλινάρια και καπίστρια στα πρόσωπά μας και να κλείσουν οι Ναοί του. Προφανώς γιατί είναι ικανοποιημένος με το είδος της Λατρείας που Του προσφέραμε και Του προσφέρουμε....
    Μυαλό δε βάλαμε και ούτε θα βάλουμε μου φαίνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πεφωτισμένος;
      Πεφωτισμένοι είναι μέλη μυστικών εταιρειών, τα οποία ισχυρίζονται ότι φωτίζονται άμεσα από το Θεό, χωρίς τα μυστήρια.
      Μάλλον εννοείς Φωτισμένος.
      Τεθεωμένος;;;;

      Διαγραφή
    2. «Τας εορτάς υμών μισεί η ψυχή μου» κραυγάζει ο Θεός μέσω του προφήτου Ησαΐα (1,14) και συμπληρώνει αμέσως πιο κάτω «εγενήθητέ μοι εις πλησμονήν = σας μπούχτισα…». Τα ίδια σημειώνει και ο προφήτης Αμώς (5,21)· «Μεμίσηκα, απώσμαι εορτάς υμών και ου μη οσφρανθώ θυσίας εν ταις πανηγύρεσιν υμών·». Παρόμοια αναφέρουν και άλλοι προφήτες στις προφητείες τους.)

      Διαγραφή
  2. Ώστε τη γνωστή και μη εξαιρετέα, σοβαροφανή φυλλάδα "Καθημερινή", την "έπιασε ο πόνος", κατά το δη λεγόμενο, για τις χειροτονίες γιατρών και άλλων επιστημόνων και ενετόπισε το πού έγκειται η σχετική δυσκολία: στο τιμημένο ράσο...
    Και κατέφυγε στο αλήστου μνήμης (αρνητικής εννοείται) "Πανορθόδοξο Συνέδριο", το προκαλέσαν τόση πνευματική ζημία στον εκκλησιαστικό βίο.
    Δεν είναι καινούριος ο πόλεμος κατά του ράσου.
    Οι υπέρμαχοι της καταργήσεώς του, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι "προοδευτικοί" κληρικοί και λαϊκοί , καθώς και κάποιοι θεολόγοι
    , οι οποίοι "εκ του κόσμου λαλούσιν και ο κόσμος αυτών ακούει" (Α Ιωάννου, 4,5).
    Και τις "κοιλιόπνευστες" θεωρίες τους, για να θυμηθούμε και το μακαριστό π. Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο, σοφιστείες μάλλον, επιχειρούν, ανεπιτυχώς φυσικά, να τις επενδύσουν με "θεολογικό" μανδύα...
    Κατανοούμε την αδυναμία τους να συντονίσουν το φρόνημα και την πρακτική τους με το Κυριακό λόγιο περί "στενής και τεθλιμμένης οδού". Δεν παύουν, όμως, οι ολέθριες αυτές απόψεις τους,οι γέμουσες κοσμικού πνεύματος να ναρκοθετούν τον εκκλησιαστικό βίο και να υπονομεύουν την ενότητα της Εκκλησίας.
    Υπάρχει, πάντως, και μια νότα φαιδρότητας στο άρθρο της εν λόγω φυλλάδας: τα περί "φωτισμένων ιεραρχών"...
    Αν και μάλλον κλαυσίγελως προκαλείται στους ορθοφρονούντες πιστούς, άμα τη αναγνώσει της σχετικής φράσεως...
    Λ.Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο άγιος Λουκάς ο ιατρός (καλή ώρα)
    αρνιόταν σθεναρά να βγάλει το ράσο του και μάλιστα απαντούσε στους διώκτες του ότι θα του το αφαιρούσαν μαζί με το δέρμα του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προς πρώτο ανώνυμο: "και ταύτα έδει ποιήσαι, κακείνα μη αφιέναι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/47480-dimitriados-ignatios-o-thriskeftikos-fanatismos-einai-san-ta-narkotika
    Ο μητροπολίτης Δημητριάδος, κατ εξοχήν εκλεκτός και ηγαπημένος των συστημικών ΜΜΕ, τα οποία από μεθόδου και εκ συστήματος υπονομεύουν Εκκλησία και Έθνος, προωθούν το θρησκευτικό οικουμενιστικό συγκρητισμό και χλευάζουν το Ορθόδοξο Ηθος, μεταξύ άλλων "χαριτωμένων" και "πολιτικά ορθών" τα οποία εξήλθαν του έρκους των οδόντων του, απαντώντας σε ερώτηση για τη χειροτονία των γυναικών (πού το πάνε, πού το φέρνουν όλο εκεί καταλήγουν...) δήλωσε τα εξής "αμίμητα" :
    "Ερωτηθείς για το θέμα του εκσυγχρονισμού της Εκκλησίας και το ζήτημα της χειροτονίας γυναικών, αναφέρθηκε σε έναν υφέρποντα συντηρητισμό, «ο οποίος δεν επιτρέπει να δούμε ούτε την αναβίωση του θεσμού των Διακονισσών, που υπήρχε στην Εκκλησία και δεν καταργήθηκε ποτέ"...
    Άλλωστε η ανεκδιήγητη" Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών ", της οποίας προΐσταται ο εν θέματι μητροπολίτης, το θλιβερό αυτό εργαστήριο αποδομήσεως της γνήσιας Θεολογίας και νεοταξικό παραμάγαζο, επανειλημμένως έχει αναδείξει ως δήθεν υπαρκτό το συγκεκριμένο, ανύπαρκτο για την Ορθόδοξη Εκκλησία ζήτημα, προκαλώντας, και δικαίως, δεινό σκανδαλισμό και σφοδρή αγανάκτηση.
    Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι, όπως έγραψε, χαρακτηριστικά, ο καθηγητής Μαντζαρίδης "
    Αλλά και σήμερα η προώθηση γυναικών στην ιερωσύνη δεν είναι άσχετη με την διάδοση νεογνωστικών και νεοπαγανιστικών αντιλήψεων, που χαρακτηρίζουν το γενικότερο πνεύμα της εποχής μας" (βλέπε https://www.pemptousia.gr/2015/04/feminismos-ke-ierosini-ginekon2/).
    Και να ήταν μονάχα ο συγκεκριμένος επίσκοπος!
    " Άρρητα ρήματα " περί ομοφυλοφιλίας ελάλησε προσφάτως ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας και παλαιότερα ο μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος...
    Και η προϊσταμένη τους αρχή κωφεύει ενόχως...
    Λ.Ν.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ποιος είσαι συ που αφήνεις να εννοηθεί ότι ο Κύριος δεν είναι ικανοποιημένος από το είδος της λατρείας που του προσφέραμε και του προσφέρουμε;
    Εσύ ερμηνεύεις το Θεό;
    Δεν φοβάσαι να γράφεις τέτοια πράγματα και να βάζεις το όνομα του Θεού στο στόμα σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχεις καταλάβει ότι είμαστε όλοι υπό επιτίμιο;

      Διαγραφή
  7. Για τις δηλώσεις Ν. Ιωνίας Γαβριηλ περί ομοφυλοφυλιας θα μιλήσει κάνεις; Θα σειστει ο τόπος;Το διαδυκτιο; Τίποτα απολύτως; Η αναθεωριτικη ομαδα εντος της Εκκλησίας καλπάζει αδελφοί... Στα όπλα στα όπλα.. Στα όπλα τα πνευματικά αδελφοί..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σε ενδεχόμενο επίτιμο είμαστε προφανώς όχι γιατί θέλουμε τη μυστική ανάγνωση των ευχών ούτε γιατί θέλουμε να διατηρηθεί το ράσο αλλά για τον οικουμενισμό, την εκκοσμίκευση και το μοντερνισμό κάποιων "πεφωτισμένων" δεσποτάδων, παπάδων και λαϊκών.
    Τόσο δύσκολο να το καταλάβεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μη μας κάνει εντύπωση το μπαράζ δηλώσεων. Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται, και δεν υπάρχει λόγος να εξαιρεθεί από την παροιμία ο προβατόσχημος λύκος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή