22 Δεκ 2020

Ευτελισμός της Εκκλησίας Κύπρου από ανειδίκευτους Επιδημιολόγους

Ευτελισμός της Εκκλησίας Κύπρου από ανειδίκευτους Επιδημιολόγους

Γράφει ο Χρήστος Κ. Οικονόμου, Πρόεδρος Τμήματος Θεολογίας Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Τ. Πρόεδρος και Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης

Το ανακοινωθέν της έκτακτης συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου, της 15ης Δεκεμβρίου 2020 «θεωρεί ότι τα νέα μέτρα είναι υπερβολικά και άδικα για την Εκκλησία». Και λόγω της ψυχολογικής κόπωσης του λαού ανέμεναν διαφορετική αντίκρυση του θέματος του εκκλησιασμού εκ μέρους της κυβέρνησης «ιδιαιτέρως κατά την επί θύρας περίοδο των μεγάλων εορτών της Χριστιανοσύνης». Επίσης, επεσήμανε το ανακοινωθέν της έκτακτης Συνόδου ότι επειδή ο λαός κρατήθηκε μακριά από τους ναούς κατά τις ημέρες του Πάσχα, «δεν μπορεί να γίνει το ίδιο ούτε για τις εορτές του Αγίου Δωδεκαημέρου ούτε και κάθε Κυριακή».

Υποστήριξε μάλιστα το ανακοινωθέν ότι αν για χώρους προμήθειας υλικών αγαθών υπάρχει πρόνοια από τις σχετικές υγειονομικές διατάξεις, «θα πρέπει να δίδεται μεγαλύτερη έμφαση στην απόκτηση πνευματικών εφοδίων από τον λαό».

Ακολούθως, το ανακοινωθέν κάνει λόγο για την απαραίτητη ανάγκη του πιστού Κυπριακού λαού για εκκλησιασμό και συμμετοχή στα μυστήρια της Εκκλησίας και γι’ αυτό επισημαίνει ότι δεν θα πρέπει οι ναοί να τίθενται στην ίδια μοίρα με άλλους χώρους συνάθροισης.

Εύστοχα αναφέρεται ότι αν για χώρους προμήθειας υλικών αγαθών επιτρέπεται η λειτουργία τους «θα πρέπει να δίδεται μεγαλύτερη έμφαση στην απόκτηση πνευματικών εφοδίων από τον λαό». Στο σημείο αυτό θέλω ιδιαίτερα να τονίσω ότι τέτοιες ευαισθησίες από τους Πανεπιστημιακούς «Επιδημιολόγους» του Υπουργείου Υγείας και για τον ίδιο τον Υπουργό αποτελούν ψηλά γράμματα και άγνωστα δεδομένα αφού φαίνονται, εκτός δύο εξαιρέσεων, ότι και στον τομέα της λοιμωξιολογίας πολύ μικρή περιορισμένη και ανεπαρκής είναι η γνώση τους. Παραθέτω τα βασικά μέλη της επιτροπής με την ειδικότητά τους:

1. Λεόντιος Κωστρίκκης, Καθηγητής Βιολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου.
2. Πέτρος Καραγιάννης, Καθηγητής Μικροβιολογίας Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
3. Κωνσταντίνος Τσιούτης, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου.
4. Γιώργος Νικολόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου, Οδοντίατρος, Επιδημιολογία του aids. Εξέπεσε η εκλογή του από το Διοικητικό Δικαστήριο.
5. Ζωή Δωροθέα Πανά, Λέκτορας Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, Παιδίατρος.
6. Μαρία Κολιού, Επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος.

Αυτές οι θέσεις ευθύνης, κατά την άποψή μου, δεν είναι για τους ώμους μη ειδικών επιστημόνων στο χώρο της επιδημιολογίας – λοιμωξιολογίας. Γι’ αυτό, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, συνιστώ και πάλι στο κράτος να μη χάνει το χρόνο του και να προχωρήσει στην πρόσληψη εξειδικευμένων επιστημόνων, οι οποίοι με το βάρος της γγνώση και της εμπειρίας τους θα απελευθερώσουν τον πληθυσμό από την ψυχολογική και αστυνομική καταπίεση και την οικονομική εξαθλίωση. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός η συνέχεια του ανακοινωθέντος της Εκκλησίας της Κύπρου: «Καλούμε την Κυβέρνηση όπως επανεξετάσει τη θέση της ως προς την παρουσία των πιστών στους ναούς και στις μεγάλες εορτές , αλλά και κάθε Κυριακή». Με έμφαση στο ανακοινωθέν τονίζεται η τήρηση όλων των σχετικών υγειονομικών διατάξεων, ώστε η σύναξη στη λατρεία των πιστών να μη συμβάλλει στη διασπορά του ιού.

Η καταληκτική πρόταση του ανακοινωθέντος της Ιεράς Συνόδου αναφέρει ότι «είμαστε σίγουροι ότι η Κυβέρνηση θα ακούσει τα δικαιολογημένα αιτήματά μας και επανεξετάζοντας τη θέση της θα δώσει στον θρησκευόμενο λαό μας την ευκαιρία να εορτάσει χριστιανοπρεπώς τα κοσμοσωτήρια γεγονότα της επί γης επιφανείας του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού».

Δυστυχώς, η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη υπήκουσε στην ομάδα των ανειδίκευτων Επιδημιολόγων, κατά τη γνώμη ειδικών επιστημόνων, και αρνήθηκε τόσο την τέλεση της λειτουργίας της Πρωτοχρονιάς, η οποία είναι μεγάλη Δεσποτική εορτή, και του Μεγάλου Βασιλείου, και απέρριψε το αίτημα της Ιεράς Συνόδου και άφησε τον πιστό λαό της πολύπαθης και μαρτυρικής Κύπρου εκτός των ναών και τη λατρεία του αληθινού Θεού του, το στήριγμα και την ελπίδα του διά μέσου των αιώνων της μακραίωνης χριστιανικής λατρείας του τις Κυριακές.

Όταν η ελληνική κυβέρνηση έδωσε στο χριστεπώνυμο πλήρωμα άνεση λατρείας του Τριαδικού Θεού, παρά την τραγική κατάσταση από την πανδημία του κορωνοϊού, η κυπριακή κυβέρνηση έδωσε ψίχουλα στην τοπική Εκκλησία, λόγω ανεπάρκειας των συμβούλων της.

Ο λαλήστατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ έδειξε διοικητική και ηγετική ανεπάρκεια να πείσει τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Υγείας της κυβέρνησης και εξαφανίστηκε από το προσκήνιο αντιλαμβανόμενος ότι τα αρμόδια όργανα τον ενέπεξαν και δι’ αυτού ευτέλησαν την Εκκλησία της Κύπρου.

Παράλληλα Αρχιερείς της Εκκλησίας της Κύπρου, οι οποίοι έκαναν σκληρές δηλώσεις, τονίζοντας ότι «ο νόμος του Θεού είναι πάνω από το νόμο του κράτους», άλλοι υπογραμμίζοντας ότι «τα νέα μέτρα είναι υπερβολικά και άδικα», αναμένει ο Κυπριακός λαός να δει τις αντιδράσεις τους. Η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κύπρου υπετάγη στον Καίσαρα. Στους Επιδημιολόγους και Υπουργό Υγείας, οι οποίοι ισοπεδώνουν την Εκκλησία χωρίς διάλογο, αλλά με την εξουσία του Καίσαρα και την πλήρη υποτίμηση ενός άκακου νεογέννητου παιδίου, ο οποίος αν γνώριζαν ότι αυτό το παιδίο είναι ο προαιώνων υπάρχων Θεός, θα γονάτιζαν ευλαβικά μπροστά στη φάτνη του. Αυτός είναι εκείνος που αναγέννησε τον άνθρωπο, ανακαίνισε τη κτίση και οδήγησε τον πεπτωκότα άνθρωπο στην οδό της αλήθειας και της σωτηρίας. Ο πιστός λαός της Κύπρου αναμένει ιδείν το τέλος.

Θα αποδεχθούν ο Αρχιεπίσκοπος και η Ιερά Σύνοδος της Κυπριακής Εκκλησίας αδιαμαρτύρητα αυτή την απόφαση ή θα απαιτήσουν να γίνει διάλογος με εμπειρότερους, πιο καταρτισμένους και διεθνώς αναγνωρισμένους ειδικούς Επιδημιολόγους ή θα αποδεχθούν σιωπηλά τον ευτελισμό και διασυρμό της Εκκλησίας της Κύπρου;

orthodoxianewsagency

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου