9 Ιουλ 2020

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: η ενσωμάτωση των ΛΟΑΤΚΙ στις κοινωνίες παράγοντας που καθορίζει την επιτυχία τους στην μετα-κορωνοϊό εποχή

Στο Παγκόσμιο Oικονομικό Φόρουμ όπου συμμετέχουν εκατοντάδες μεγάλες επιχειρήσεις, υποστηρίχτηκε ότι η καλύτερη ενσωμάτωση των τρανς (διεμφυλικών) και των ομοφυλόφιλων «αποτελεί το μυστικό για την μετά-κορωνοϊό επιτυχία των πόλεων».

Η πανδημία του κορωνοϊού χρησιμοποιείται τώρα για την προώθηση της ιδεολογίας των φύλων (έμφυλων ρόλων και τις σχετικές θεωρίες) και της ομοφυλοφιλίας.
Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ενός μη-κυβερνητικού οργανισμού που εδράζεται στο Νταβός της Ελβετίας και αποτελείται από εκατοντάδες μεγάλες επιχειρήσεις, υποστηρίζεται ότι η καλύτερη ενσωμάτωση των τρανς (διεμφυλικών) και των ομοφυλόφιλων «είναι το μυστικό για την μετά-κορωνοϊό επιτυχία των πόλεων».
«Υπάρχει ένα αυξανόμενο σύνολο ενδείξεων ότι οι πόλεις που ενσωματώνουν τους ΛΟΑΤΚΙ διαθέτουν ισχυρότερα ‘οικοσυστήματα καινοτομίας’, υψηλότερα επίπεδα νεωτεριστικών πρωτοβουλιών και είναι περισσότερο ικανές να προσελκύσουν ανθρώπους με ταλέντο και να παρέχουν υψηλή ποιότητα ζωής – καθιστώντας τες πιο ορθά τοποθετημένες για ανάκαμψη της οικονομίας», υποστήριξε το άρθρο. «Μία νέα ανάλυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας προτείνει ένα ενδεχόμενο στοιχείο με το οποίο οι οικονομίες ίσως γίνουν ικανές να ανακάμψουν γρηγορότερα: την ενσωμάτωση των ΛΟΑΤΚΙ, που συσχετίζεται με την αντοχή της οικονομίας μιας χώρας».
«Η ανάλυση από το Open For Business (Άνοιγμα Για Επιχειρήσεις), έναν συνασπισμό εταιρειών που προωθεί την ισότητα για τους ΛΟΑΤΚΙ, δείχνει μια ισχυρά θετική συσχέτιση (0,67) ανάμεσα στο πόσο ανθεκτική είναι μια οικονομία και το πόσο αποδέχεται τα μέλη της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ», έγραψε ο Jon Miller, που τυγχάνει ιδρυτής του Open For Business.
Μια πιο κοντινή ματιά στην ανάλυση όμως, αποτυπώνει μάλλον μια διαφορετική εικόνα.
Οι πόλεις που δεν κατηγοριοποιούνται ούτε ως «ανοικτές στην ενσωμάτωση των ΛΟΑΤΚΙ» ούτε ως ανταγωνιστικές, βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στο Ιράν, το Μαρόκο, το Κατάρ, την Ινδονησία και τη Λευκορωσία. Κανένα από αυτά τα μέρη δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη οικονομικά ή πολιτικά σταθερή δημοκρατία, όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες και μεγάλα τμήματα της Ευρώπης, όπου βρίσκονται οι πόλεις με τις κορυφαίες βαθμολογίες στην ανάλυση.
Η ανάλυση στην πραγματικότητα δεν απέδειξε μια αιτιολογική σχέση μεταξύ της «ενσωμάτωσης των ΛΟΑΤΚΙ» και της «οικονομικής σταθερότητας και ανθεκτικότητας». Οι χώρες με την καλύτερη «οικονομική ανθεκτικότητα» είναι αυτές που έχουν ένα ισχυρά καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα και αντίστοιχο καθεστώς νομοθεσίας. Αυτοί είναι πολύ πιθανότερα οι πραγματικοί παράγοντες που προάγουν την «οικονομική σταθερότητα και ανθεκτικότητα» παρά η «ενσωμάτωση των ΛΟΑΤΚΙ», καθώς συνδέονται άμεσα με την οικονομία.
Μια δίκαιη ανάλυση θα συνέκρινε οικονομίες που βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο και η μόνη διαφορά τους είναι η «ενσωμάτωση των ΛΟΑΤΚΙ».
Όπως τόνισε το άρθρο του Παγκοσμίου Φόρουμ Οικονομίας, υπέρμαχοι της παγκοσμιοποίησης σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου αποδέχονται ως δεδομένη μια «σχέση μεταξύ ανθεκτικότητας και ενσωμάτωσης».
«Η Παγκόσμια Τράπεζα περιγράφει τις ‘ανοικτές στην ενσωμάτωση ΛΟΑΤΚΙ κοινωνίες’ ως μια διάσταση-κλειδί των ανθεκτικών πόλεων με αειφόρο ανάπτυξη», έγραψε ο Miller. «Ο OECD (Οργανισμός για Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη) αναγνωρίζει την ‘ανοικτή στην ενσωμάτωση ΛΟΑΤΚΙ κοινωνία’ ως κινητήρια δύναμη της ανθεκτικότητας μιας πόλεως. Το ΔΝΤ (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) διατείνεται ότι μια οικονομία είναι ‘περισσότερο εύθραυστη και λιγότερο ανθεκτική όταν δεν είναι ανοικτή στην ενσωμάτωση ΛΟΑΤ+’. Μια αναφορά από το περιβάλλον των Ηνωμένων Εθνών ανακάλυψε επίσης ότι η ενσωμάτωση ΛΟΑΤ+ απαιτείται για μια ‘επιτυχημένη αστική ατζέντα ανθεκτικότητας’».
Το Παγκόσμιο Φόρουμ Οικονομίας αφιέρωσε στον ιστότοπό του ένα ολόκληρο τμήμα για τον «Μήνα Pride 2020» (Pride-«περηφάνεια»: γνωστός πλέον χαρακτηρισμός για εκδηλώσεις των ομοφυλοφίλων και λοιπών μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας)
Τον Ιανουάριο του 2019, αρκετές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων της MasterCard και της Microsoft, ξεκίνησαν μια «Σύμπραξη για την ΛΟΑΤΙ Ισοτιμία» στην ετήσια συνάντηση του Παγκοσμίου Φόρουμ Οικονομίας, με σκοπό να εγγράψουν τουλάχιστον 100 ακόμη εταιρείες ως το τέλος του 2020. Μέχρι τη στιγμή συγγραφής αυτού του άρθρου, έχουν εγγραφεί 17 εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι The Coca Cola Company, PepsiCo και Procter & Gamble.
Ο σκοπός είναι να δημιουργήσουν ένα «πλαίσιο νομικό-οικονομικού ελέγχου» για να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις να αξιολογήσουν το δικό τους επίπεδο συμμόρφωσης με τα στάνταρ των Ηνωμένων Εθνών, αλλά επίσης και να έχουν ένα αντίκτυπο στην κοινωνία ευρέως, σε παγκόσμια κλίμακα, προς την κατεύθυνση της «ενσωμάτωσης» των ΛΟΑΤΙ.
Τα μέλη της «Σύμπραξης για την ΛΟΑΤΚΙ Ισοτιμία» στοχεύουν στην υλοποίηση «των πέντε Στάνταρ Διαχείρισης για Επιχειρήσεις των Ηνωμένων Εθνών για την Αντιμετώπιση των Διακρίσεων Έναντι Μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, παρέχοντας εργαλεία και πόρους στις εταιρείες για να προάγουν και να υλοποιήσουν την ενσωμάτωση των ΛΟΑΤΚΙ παγκοσμίως».
Επιθυμούν επίσης να υποστηρίξουν τους «επικεφαλής επιχειρήσεων μέσω του Παγκοσμίου Φόρουμ Οικονομίας στο να επιταχύνουν την ενσωμάτωση των ΛΟΑΤΚΙ στο εργασιακό περιβάλλον και στο να προωθήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους», καθώς επίσης και να προωθήσουν «καλύτερες πρακτικές και μέσα αξιολόγησης για να βοηθήσουν τις εταιρείες να ικανοποιήσουν τις δεσμεύσεις και τις ευθύνες τους σε μια παγκόσμια ισότητα για τους ΛΟΑΤΚΙ».
Πριν τη διακίνηση και προώθηση της ιδεολογίας των φύλων εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, ακτιβιστές υπέρ των εκτρώσεων είχαν προσπαθήσει να εκμεταλλευτούν την κρίση στο χώρο της υγείας για να απαιτήσουν ευκολότερη πρόσβαση σε χημικές εκτρώσεις, γνωστές επίσης ως το χάπι της έκτρωσης.
Οι γενικοί εισαγγελείς είκοσι πολιτειών της Αμερικής είχαν υποστηρίξει στα τέλη Μαρτίου ότι η Στρατηγική Αξιολόγησης Ρίσκου και Μετριασμού χρήσης (REMS – Risk Evaluation and Mitigation Strategy) για το χάπι έκτρωσης δημιουργεί «αχρείαστες καθυστερήσεις σε
γυναίκες που επείγονται για πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», βάζοντάς τες σε κίνδυνο καθώς τις «εξαναγκάζουν» να ταξιδεύουν σε μια πολιτεία όπου οι εκτρώσεις δεν έχουν ανασταλεί.
«Αυτές οι γυναίκες θέτουν τον εαυτό και τις οικογένειές τους σε κίνδυνο όταν αναγκάζονται να αναζητούν μακριά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που χρειάζονται και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει δράση η οποία να εξασφαλίζει ότι, ανεξάρτητα από το πού ζούνε, μπορούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν την απαραίτητη, ασφαλή και νόμιμη περίθαλψη για εκτρώσεις».
Αντιδρώντας στα παραπάνω, 159 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των Η.Π.Α. τα οποία τάσσονται κατά των εκτρώσεων, και η Γερουσία, απευθύνθηκαν στον Stephen Hahn, διοικητή του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA – Food and Drug Administration) ζητώντας του να «συνεχίσει να εφαρμόζει δυναμικά τη Στρατηγική Μετριασμού και Αξιολόγησης Ρίσκου χρήσης του χαπιού έκτρωσης (REMS), εξαιτίας του κινδύνου που υπάρχει για τη μητέρα κατά τη διαδικασία έκτρωσης».
Ο Joe Biden, υποψήφιος για πρόεδρος από την πολιτική παράταξη των Δημοκρατικών, είχε ομιλήσει για την πανδημία του κορωνοϊού σε σχέση με την πολιτική δράση για την κλιματική αλλαγή, αυτή τη φορά σε μια ερανική εκδήλωση στις 23 Απριλίου.
Ο Edward-Isaac Dovere, που γράφει για το περιοδικό The Atlantic, παρέθεσε κατά λέξη από την ομιλία του Biden ότι «ο COVID ρίχνει άπλετο φως πάνω στον δομικό ρατσισμό που μαστίζει τους νόμους, τους θεσμούς και τον πολιτισμό μας. Και αποτελεί ένα καμπανάκι αφύπνισης, αφύπνισης για δράση για το θέμα της κλιματικής αλλαγής συνολικά και για να επιτευχθεί κλιματική δικαιοσύνη».
Προηγουμένως, ο Biden είχε αναγνωρίσει στην ανάκαμψη που απαιτείται μετά την πανδημία του COVID-19 μια «ευκαιρία» για «μια ριζική αλλαγή, εκ θεμελίων, της επιστήμης που ασχολείται με την υπερθέρμανση του πλανήτη».
ΑΠΟΛΕΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ -enromiosini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου