5 Δεκ 2018

Aμετανόητος ο Γαβρόγλου, επιμένει ότι όσα είπαν Τσίπρας - Ιερώνυμος θα τηρηθούν απόλυτα, παρά τις διαφωνίες

Νόμος έστω και μονομερώς η συμφωνία με την Εκκλησία
Aμετανόητος ο Γαβρόγλου, επιμένει ότι όσα είπαν Τσίπρας - Ιερώνυμος θα τηρηθούν απόλυτα, παρά τις διαφωνίες
Ρεπορτάζ  Αντώνης Τριανταφύλλου

Aμετακίνητη από την αρχική πρόθεσή της, δηλαδή να νομοθετήσει μονομερώς και χωρίς τροποποιήσεις το περιεχόμενο της συμφωνίας Τσίπρα - Ιερωνύμου, έτσι όπως δόθηκε στη δημοσιότητα με το περίφημο κείμενο 15 σημείων της 6ης Νοεμβρίου, φέρεται ότι είναι η κυβέρνηση, ανεξάρτητα από την πορεία του διαλόγου με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις Εκκλησίες Ελλάδος και Κρήτης. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να δρομολογήσει μέχρι κεραίας την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας με βάση τη συμφωνία και τις αλλαγές στο καθεστώς των κληρικών, που θα δημιουργήσουν τον κατάλληλο χώρο για περίπου 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο. Ενδεικτική της αποφασιστικότητας που επιδεικνύει η κυβέρνηση ήταν η χθεσινή δήλωση του υπουργού Παιδείας μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των κληρικών των Εκκλησιών της Ελλάδος και της Κρήτης. 
«Ο νόμος θα κυρώνει μία συμφωνία. Η κύρωση μίας συμφωνίας σημαίνει -και θα έχει κι άλλα πράγματα- ότι δεν μπορεί να αλλάξει αυτή η συμφωνία αν δεν συμφωνούν και τα δύο μέρη. Αρα, η κατοχύρωση που θα προέρχεται μέσα από αυτήν την κύρωση είναι μία κατοχύρωση πολύ πιο έντονη από ό,τι υπάρχει σήμερα ως προς τη μισθοδοσία ή ό,τι άλλο περιέχει αυτή η συμφωνία» δήλωσε ο Κώστας Γαβρόγλου.
Πώς θα υλοποιηθεί
Ο υπουργός Παιδείας με απλά λόγια είπε ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει μονομερώς την κύρωση της συμφωνίας με την Εκκλησία. Ερωτήματα προκαλεί και ο τρόπος που θα υλοποιηθεί η συμφωνία, καθώς, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Κώστα Γαβρόγλου, πρόκειται για κύρωση νόμου. Βέβαια, σύμφωνα με νομική ερμηνεία, η συμφωνία που κυρώνεται με νόμο μετατρέπεται σε νόμο, επομένως μπορεί να τροποποιηθεί με νόμο, εν αντιθέσει με μια συμφωνία που για να αλλάξει θέλει συναίνεση του άλλου μέρους. 
Στον αντίποδα, οι εκπρόσωποι των κληρικών εμφανίστηκαν ακόμη μία φορά ξεκάθαρα αμετακίνητοι από τη διαπραγματευτική «γραμμή» τους να μην αποδεχθούν αλλαγές στο καθεστώς της μισθοδοσίας τους από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, ωστόσο δεν είπαν «όχι» στον διάλογο και συμφώνησαν να δουν το τελικό κείμενο της συμφωνίας προτού εκφραστούν και πάλι. 
Μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των κληρικών ο Κώστας Γαβρόγλου πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου και ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα για την πορεία του διαλόγου. 
Η πίεση μεταφέρεται στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο και στον Αρχιεπίσκοπο. Η ΔΙΣ την ερχόμενη εβδομάδα (11-13 Δεκεμβρίου) θα συνεδριάσει, προκειμένου να ορίσει τα μέλη της Επιτροπής Διαλόγου με την κυβέρνηση. Απορία, βέβαια, προκαλεί η ουσία αυτών των κινήσεων, καθώς, αν η κυβέρνηση φέρει μέσα στις επόμενες ημέρες το νομοσχέδιο στη Βουλή, μάλλον ο διάλογος θα είναι και στην ουσία και στον τύπο προσχηματικός και επί τετελεσμένου.
dimokratianews,05/12/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου