18 Οκτ 2014

Ελληνικά βιβλία με όλη την αλήθεια για τους 1.100 μαθητές της Ελληνικής Μειονότητας Αλβανίας


BIBLIA ALBANIA

Για τους 1.100 μαθητές της Ελληνικής Μειονότητας Αλβανίας
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ!
Παραδόθηκαν χθες στον Έλληνα Πρόξενο 15 νέα βοηθητικά εγχειρίδια 
Γ. ΚΑΨΑΛΗΣ: Eκπληρώνουμε ένα εθνικό μας χρέος…
 Η κυβέρνηση Ράμα θέλει να κλείσει την Παιδαγωγική Ακαδημία Αργυροκάστρου
• Διαχρονική είναι η προσπάθεια της επίσημης Αλβανίας για την υποβάθμιση της εκπαίδευσης που λαμβάνει η μαθητιώσα νεολαία της Ελληνικής Μειονότητας, την οποία επιχειρεί με διάφορες μεθοδεύσεις και για ευνόητους λόγους, είτε μέσω των επίσημων σχολικών βιβλίων που τα ελληνόπουλα διδάσκονται, είτε βάζοντας εμπόδια σε ελληνικά εκπαιδευτήρια.

Από την πλευρά του το ελληνικό Κράτος στηρίζει τα δημόσια σχολεία της γειτονικής χώρας στα οποία φοιτούν πάνω από 1.100 παιδιά της Ελληνικής Μειονότητας και το έργο που αυτά επιτελούν. Η στήριξη αυτή δεν είναι πάντα αρκετή, αλλά τουλάχιστον η χώρα μας βοηθάει όσο μπορεί, κυρίως μέσα από τη συνεργασία με Πανεπιστημιακά ιδρύματα. Κι εδώ ο ρόλος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποδεικνύεται και είναι πρωταγωνιστικός!
Αυτή τη φορά το ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ηπείρου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, έφτιαξε, στο πλαίσιο προγράμματος με τίτλο «Παιδεία Ομογενών» 15 νέα βοηθητικά εγχειρίδια για τα ελληνόπουλα της Αλβανίας,
τα οποία είναι ποιοτικά, επιστημονικά τεκμηριωμένα και αποτελούν μία πολύ σημαντική εκπαιδευτική προσφορά προς τη Μειονότητα. 
Εξάλλου, οι Αλβανοί στα «επίσημα» βιβλία τους που διδάσκονται στα σχολεία εσκεμμένα παραποιούν βασικά στοιχεία, τουλάχιστον όσον αφορά την ιστορία της περιοχής μας αλλά και τα γεωγραφικά σύνορα των Βαλκανίων!
Την ίδια στιγμή, μάλιστα, γίνεται γνωστή με ερώτηση στην ελληνική Βουλή άλλη μία Αλβανική μεθόδευση, η οποία αυτή τη φορά έχει στο… στόχαστρο την Παιδαγωγική Ακαδημία Αργυροκάστρου που λειτουργεί εδώ και 61 ολόκληρα χρόνια στη γείτονα χώρα.
Τα νέα βιβλία
Τα 15 νέα σχολικά εγχειρίδια που θα μοιραστούν στους μαθητές της Ελληνικής Μειονότητας, ο αριθμός των οποίων τελευταία παρουσιάζει αύξηση αφού υπάρχει κύμα επιστροφής στα πάτρια εδάφη από την Ελλάδα της κρίσης (!), παρουσιάστηκαν χθες επίσημα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από τον Πρύτανη Γιώργο Καψάλη και τους επιστήμονες που αποτέλεσαν την συγγραφική ομάδα και παραδόθηκαν στον Γενικό Πρόξενο Αργυροκάστρου Νίκο Κοτροκόη, παρουσία και του Προέδρου των Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αλβανίας Βαγγέλη Παππά.
Ο Γιώργος Καψάλης
«Με την έκδοση αυτών των βιβλίων εκπληρώνουμε ένα βασικό χρέος μας προς τα σχολεία της ελληνικής Μειονότητας. Θέλω να πιστεύω ότι τα εγχειρίδια αυτά αποτελούν μία εθνική προσφορά στο χώρο της εκπαίδευσης της μαθητιώσας νεολαίας της Μειονότητας. Το επίπεδό τους είναι τέτοιο που μπορούν να καλύψουν ανάγκες και του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος», δήλωσε χθες ο Πρύτανης Γιώργος Καψάλης, ο οποίος είναι και ο επιστημονικός υπεύθυνος της συγκεκριμένης προσπάθειας.
Όπως ανέφερε, «στόχος μας με αυτό το διδακτικό υλικό είναι να αναπτύξουμε την κριτική σκέψη των μαθητών και βρισκόμαστε σε διαρκή διάλογο με τους φορείς εκπαίδευσης της Μειονότητας ώστε να ανταποκριθούμε στις εκπαιδευτικές απαιτήσεις τους ελληνόπουλων». 
Ο Πρύτανης σημείωσε ότι το υλικό αυτό είναι επιπρόσθετο και δεν έρχεται να αντικαταστήσει τα επίσημα βιβλία που δίνει η Αλβανία στα σχολεία, ενώ για πρώτη φορά διατίθενται και βιβλία δασκάλου που παρέχουν πληροφορίες και καθοδηγούν τους εκπαιδευτικούς στο έργο τους.
Παράλληλα, είπε ότι ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων αποφοίτων από δημόσια σχολεία της Αλβανίας δίνουν εξετάσεις και σπουδάζουν εν συνεχεία στην Ελλάδα και γι’ αυτούς τα συγκεκριμένα βιβλία θα είναι σημαντική βοήθεια, ενώ τόνισε πως έχει εκτυπωθεί ένας αριθμός αντιτύπων ικανός να τροφοδοτεί τα ελληνόπουλα για τα επόμενα 10 χρόνια. Όλα αυτά έγιναν με την άδεια των αλβανικών αρχών. 
Ο Πρύτανης ανέφερε τέλος ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι πρόθυμο να διοργανώσει και επιμορφωτικά σεμινάρια για τους Έλληνες εκπαιδευτικούς της Αλβανίας, ώστε να διευκολυνθούν στο έργο τους.
Ο Πρόξενος Αργυροκάστρου
Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο Ν. Κοτροκόης χαρακτήρισε ως τεράστια εθνική προσφορά για τη μαθητιώσα νεολαία της Μειονότητας την δημιουργία των 15 νέων σχολικών εγχειριδίων, τα οποία, όπως είπε, δεν υποκαθιστούν τα επίσημα βιβλία του αλβανικού Κράτους αλλά έρχονται ως υποστηρικτικό υλικό για τα ελληνόπουλα. 
«Η ελληνική Πολιτεία στηρίζει το έργο των μειονοτικών σχολείων μέσα από τη συνεργασία της με ελληνικά Πανεπιστήμια και κυρίως αυτό των Ιωαννίνων που είναι το πιο κοντινό», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε πως είναι εποικοδομητική η πρόταση του Γ. Καψάλη για την διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων για τους ομογενείς εκπαιδευτικούς. 
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι στις περιοχές Αργυροκάστρου, Αγίων Σαράντα και Δέλβινου, όπου και ο βασικός «κορμός» της Μειονότητας, λειτουργούν περί τις 40 σχολικές μονάδες, οι περισσότερες εκ των οποίων αμιγώς μειονοτικές. Σε κάποιες περιπτώσεις όπως στους Αγ. Σαράντα υπάρχουν ειδικά τμήματα στα Αλβανικά σχολεία στα οποία φοιτούν Έλληνες.
Η συγγραφική ομάδα 
Μιλώντας εκ μέρους της συγγραφικής ομάδας που επιμελήθηκε τα εγχειρίδια, η αναπλ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σμαράγδα Παπαδοπούλου διαβεβαίωσε ότι τα βιβλία και ενδιαφέροντα κείμενα έχουν και είναι «στημένα» έτσι ώστε να βελτιώσουν τις γλωσσικές επιδόσεις των παιδιών, προετοιμάζοντας την είσοδό τους αργότερα σε ελληνικά ΑΕΙ. 
Η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Μεταξούλα Μανικάρου τόνισε ότι γίνεται ένας μεγάλος αγώνα στους κόλπους της ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας για την μετάδοση της ελληνικής γλώσσας, ενώ ο Διδάκτορας του Παν/μίου Ιωαννίνων Δημήτρης Γουλής ανέφερε ότι η ελληνική Πολιτεία έχει χρέος να βοηθήσει στην εκπαίδευση των ομογενών μας στην Αλβανία ώστε να προσαρμοστούν στις απαιτητικές συνθήκες του 21ου αιώνα.
Η Ακαδημία στο… στόχαστρο
Κι ενώ από πλευράς της Ελλάδας γίνεται αυτή η πολύ σημαντική προσπάθεια για την εκπαιδευτική στήριξη των ελληνόπουλων της Αλβανίας, η Κυβέρνηση Ράμα μεθοδεύει το κλείσιμο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Αργυροκάστρου, ενός ιδρύματος με μεγάλη εκπαιδευτική προσφορά προς τη Μειονότητα!
Το θέμα έφεραν στην ελληνική Βουλή οι βουλευτές Γιάννης Δημαράς και Γαβριήλ Αβραμίδης ύστερα από καταγγελίες Βορειοηπειρωτών και αντίστοιχα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. 
Σύμφωνα μ’ αυτά,  η αλβανική κυβέρνηση σκέφτεται να κλείσει την Ακαδημία, η οποία μετρά 61 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και αποτελούσε ένα σημαντικότατο ίδρυμα που εκπαίδευσε χιλιάδες δασκάλους, οι οποίοι κράτησαν «ζωντανό» τον Ελληνισμό στα σκληρά χρόνια της Δικτατορίας του Εμβέρ Χότζα.
«Να αντιδράσουμε…»
Οι δύο βουλευτές αναφέρουν στην ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Παιδείας ότι «το 1996 η ελληνική κυβέρνηση ανακαίνισε τις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας με έργα συνολικού κόστους 140 εκατ. δραχμών και το Αλβανικό Υπουργείο Παιδείας έρχεται σήμερα και αμφισβητεί την χρησιμότητα  ύπαρξής της. Αν δεν υπάρξει αντίδραση το κλείσιμό της είναι ζήτημα χρόνου».
Μεθοδεύσεις όπως η συγκεκριμένη έχουν στόχο την εξάλειψη κάθε τι ελληνικού στη γειτονική χώρα και την πλήρη αλβανοποίηση του χώρου και ειδικότερα του Βορειοηπειρωτικού, τονίζουν χαρακτηριστικά και ζητούν η ελληνική κυβέρνηση να  κινηθεί άμεσα για να βάλει φραγμό στα σχέδια της Αλβανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου