26 Ιαν 2023

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: “ Η Εκκλησία της Ρωσίας είναι αυτή που έχει παπικές αξιώσεις και όχι το Οικουμενικό Πατριαρχείο…”

Εσπερίδα για την Ουκρανία το αυτοκέφαλο και τον πόλεμο (Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023)

Στην κατάμεστη αίθουσα τελετών της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων της Αθήνας για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία εξετάστηκαν όλες οι παράμετροι του θέματος αυτού σε συνδυασμό με το αυτοκέφαλο της ουκρανικής Εκκλησίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής με τις παρεμβάσεις τους προκάλεσαν αίσθηση. Επίσης παρέστησαν και μίλησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος, οι Μητροπολίτες Καμερούν Γρηγόριος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Νέας Ιωνίας Γαβριήλ και Λαρίσης Ιερώνυμος με τον πρώην αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και καθηγητή συνταγματικού Δικαίου κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και τους δημοσιογράφους κα Μαρία Αντωνιάδου και κα Αδαμαντία Λιόλιου, καθώς και τους κ.κ. Τάσο Τέλογλου, Νικόλα Βαφειάδη, Δημήτρη Τριανταφυλλίδη και Ανδρέα Λουδάρο, όπου συζήτησαν και ανέλυσαν όλες τις πτυχές του θέματος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών επίσκοπος Ευρίπου Χρυσόστομος, ο διευθυντής του γραφείου εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου των Καθολικών Αθηνών, οι Μητροπολίτες Κρήνης Κύριλλος και Κηφισίας Κύριλλος, ο εκπρόσωπος της Μονής Σινά στην Αθήνα αρχιμανδρίτης Πορφύριος, ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ξένοι διπλωμάτες.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ομιλία του τόνισε πως «ουδεμία σχέση άμεση ή έμμεση έχει με γεωπολιτικά δεδομένα και με την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η χορήγηση του Αυτοκεφάλου στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας».

Όπως δήλωσε ο Παναγιώτατος, «τον πόλεμο τον συνδέει τεχνηέντως η Εκκλησία της Ρωσίας με το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο για να καλύψει τις ευθύνες της και τις μεγάλες φιλοδοξίες της. “Αυτή ήταν που βάθυνε το χάσμα μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων και όχι το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο που δόθηκε στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό. Η αντίδραση της Ρωσίας απορρέει από προσπάθεια επιβολής επί του ουκρανικού λαού και από την απουσία υγιούς εκκλησιαστικής συνείδησης», σημείωσε.

Μάλιστα, επισήμανε ότι «η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης έδωσε χείρα βοηθείας στη Ρωσία για να λυθεί το Ουκρανικό αλλά οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες, με υπαιτιότητα της ρωσικής πλευράς η οποία ωστόσο δεν το παραδέχεται».

Ανέφερε δε ότι η Εκκλησία της Ρωσίας είναι αυτή που έχει παπικές αξιώσεις και όχι το Οικουμενικό Πατριαρχείο. «Η Μόσχα δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στους Ουκρανούς να έχουν Αυτοκέφαλη Εκκλησία επειδή θέλει να τους καταδυναστεύει εκείνη θέλει να μετατρέψει την Ορθοδοξία σε συνομοσπονδία Εκκλησιών για να έχει λόγο. Η απροκάλυπτη αλαζονική και ηγεμονική νοοτροπία της θα αναδείξει τον κομβικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον ορθόδοξο λόγο».

«Το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο είναι τετελεσμένο εκκλησιαστικό γεγονός και δεν μπορεί να το ακυρώσει καμία προπαγάνδα και κανένας πόλεμος. Η Εκκλησία της Ρωσίας επιδιώκει αδίστακτα τη μητροκτονία. Είμαστε όλοι μάρτυρες της καταστροφής που εκτυλίσσεται επί ουκρανικού εδάφους. Πρέπει να επιτευχθεί αμέσως η κατάπαυση του πυρός”, επεσήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και απηύθυνε πρόσκληση σε όσες Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες δεν το έχουν ήδη πράξει να προχωρήσουν στην αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας», κατέληξε.

Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος σημείωσε πως «είμαστε οι πρώτοι που δεχθήκαμε τα πυρά της ρωσικής εισβολής. Αν ένιωσαν ότι τους αδικώ, ας με διέγραφαν από τα δίπτυχα όπως και έκαναν. Από την ημέρα αναγνώρισης του Επιφανίου έγινα αιρετικός και αυτοί είναι σωστοί. Αν είχαν λίγη εκκλησιαστική ευπρέπεια έπρεπε να σεβαστούν τον χώρο όπως τον σεβάστηκα και εγώ. Ποτέ δεν επιχείρησα να εισβάλω εγώ στους αντιφρονούντες στην Ρωσική Εκκλησία διότι σέβομαι τον χώρο τους».

«Ο τρόπος τους ήταν άσχημος, ανέντιμος, προσπαθούν να εξαγοράσουν τις συνειδήσεις των Αφρικανών ιερέων, οι οποίοι οι περισσότεροι παρακαλούν τους δικούς μας επισκόπους να επιστρέψουν στο δικό μας Πατριαρχείο».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, ο οποίος ήταν εκ των κεντρικών ομιλητών στην Α΄ Στρογγυλή Τράπεζα, τόνισε στην ομιλία του ότι, «αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι οι συνέπειες μιας αρρωστημένης εκκλησιολογικής κατάστασης η οποία δεν είναι τωρινή».

«Τώρα η Εκκλησία της Μόσχας ευλογεί έναν επεκτατικό πόλεμο ο οποίος είναι ανεπίτρεπτος θεολογικώς και κανονικώς. Όμως έχουν βρει και πάλι την δικαιολογία. Πάνε στην Ουκρανία για να την απο-σατανικοποιήσουν. Κάνουν πόλεμο για να διώξουν τον διάβολο και όλα τα κακά που έρχονται από τη Δύση. Και δυστυχώς ο Πατριάρχης Κύριλλος στα κηρύγματά του διαστρέφει και το Ευαγγέλιο και την Ορθόδοξη Θεολογία. Παρουσίασε το παράδειγμα του Θεού, ο οποίος παρέδωσε τον Υιό του στον κόσμο για να θυσιαστεί. Και απευθυνόμενους στους Ρώσους, τους κάλεσε να θυσιαστούν και αυτοί στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. Τους υποσχέθηκε παραδείσους και αγιότητα αν μαρτυρήσουν για την πατρίδα τους. Εδώ, όπως καταλαβαίνετε, μιλάμε για εκκλησιαστική διαστροφή. Η Εκκλησία της Ρωσίας συμπεριφέρεται σαν εκκλησιαστικός υπόκοσμος. Προσπαθούν όλα να τα κατοχυρώνουν πνευματικά και θεολογικά, αλλά αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί».

Περαιτέρω, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας διέκρινε πως «τα τρέχοντα γεγονότα στην επικράτεια της Ουκρανίας δεν αποτελούν συνέπειες της χορήγησης του Αυτοκεφάλου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά συνέπειες μιας αρρωστημένης σκέψης η οποία θα πρέπει να μας προβληματίσει».

Από τη μεριά του ο μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος, υπογράμμισε πως «εγώ αγαπώ τον ρωσικό λαό και την παράδοση του και όλο αυτό που ως πνευματικότητα οι άγιοι της Ρωσίας έχουν δημιουργήσει και διαμαρτύρομαι εντόνως διότι σήμερα ενδεχομένως η Ρωσική εκκλησία όλο αυτό να το προδίδει και να το αποστρέφεται προκειμένου υποταγμένη για πολιτικούς σκοπούς να υπηρετήσει κάτι άλλο. Εγώ, επιθυμώ την ρωσική πνευματικότητα και την ρωσική ορθόδοξη εκκλησία όπως την έχω γνωρίσει μέσα από τα αναγνώσματα του Ντοστογιέφσκι, μέσα από τους βίους της ρωσικής εκκλησίας και μέσα από όλα αυτά της ρωσικής παράδοσης που έχει προσφέρει στην παγκόσμια ορθοδοξία», κατέληξε ο ιεράρχης της γειτονικής πόλης.

Να σημειωθεί, ότι η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Ανάδειξης Ελληνικού και Ορθόδοξου Πολιτισμού μέσω της δράσης «Ορθοδοξία in forum» (Η Ορθοδοξία σε διάλογο).

trikalaola.gr

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μια ματιά στα ονόματα των πρωταγωνιστών της αντι-ρωσικής αυτής μαζώξεως φθάνει και περισσεύει...
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Η Άννα Διαμαντοπούλου γιατί έλειπε;

Ανώνυμος είπε...

Στον καθρέπτη μιλούσε.ρεζιλι σε όλη την οικουμένης έχει γίνει.Σκασίλα μου. Αυτό το μένος δεν θα έχει καλό τέλος ίχνος Χριστού πουθενά μόνο για την πτωτοκαθεδρια μιλάει όπου βρεθεί κ βρίζει τους Ρώσους.ο Θεός να τον ελεήσει.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com