19 Αυγ 2022

Επιστολή προς Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Μητροπολίτη Φιλίππων για το συλλείτουργο με τους σχισματικούς της Ουκρανίας

Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμε, Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Φιλίππων κ. Στέφανε ευλογείτε.

  Με μεγάλη αγωνία σας αποστέλλουμε αυτή την επιστολή, η οποία ευχόμαστε να μην καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων, αλλά να ληφθεί υπ’ όψιν, όσον αφορά την επίσκεψη του κ. Επιφανίου Ντουμένκο εις την πατρίδα μας. Ουκ ολίγες φορές το πιστό ποίμνιο έχει εκφράσει την αντίθεσή του για την αναγνώριση από πολλούς μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος (καθώς 10 από τους 69 μητροπολίτες, και κάποιοι ακόμη που ζήτησαν να μη δημοσιευθεί το όνομά τους, εξέφρασαν την αντίθεσή τους γι’ αυτήν την αναγνώριση κατά την Σύνοδο της Ιεραρχίας) της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, με επικεφαλής τον Επιφάνιο Ντουμένκο, διότι αμφιβάλλει για την εγκυρότητα τόσο της χειροτονίας του ιδίου, όσο και των μετά από εκείνον χειροτονιών. Είναι πράγματι αλήθεια, πως ο κύριος Επιφάνιος χειροτονήθηκε από τον τότε καθηρημένο κύριο Φιλάρετο Ντενισένκο, οπότε η χειροτονία του είναι ΑΚΥΡΗ. Μάλιστα, την καθαίρεση του Φιλαρέτου Ντενισένκο είχε στηρίξει και ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης, όταν με επιστολή του προς το Πατριαρχείο της Ρωσίας δήλωνε ότι «η καθ’ ημάς Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία αναγνωρίζουσα εις το ακέραιον την επί του θέματος αποκλειστική αρμοδιότητα της υφ’ Υμάς Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ρωσσίας αποδέχεται τα Συνοδικώς αποφασισθέντα περί του εν λόγω (Φιλάρετο), μη επιθυμούσα το παράπαν ίνα παρέξη οιανδήτινα δυσχέρειαν εις την καθ΄ Υμάς αδελφήν Εκκλησίαν». Επομένως, πώς ξαφνικά μας παρουσιάζετε ως κανονικό μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει χειροτονηθεί από καθηρημένο επίσκοπο και κάνετε στην άκρη τον κανονικό μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κύριο Ονούφριο; Πώς μπορείτε να συλλειτουργείτε με έναν άνθρωπο, που η χειροτονία του δεν έχει καμιά ισχύ;

   Το αποκορύφωμα της καταστάσεως αυτής είναι πως ο κύριος Επιφάνιος έχει απόλυτη κοινωνία με ουνίτες, οι οποίοι έχουν καταδικασθεί ως αιρετικοί από την Ορθόδοξο Εκκλησία. Υπάρχουν σχετικά βίντεο και φωτογραφικό υλικό, που αποδεικνύουν την κοινωνία Ουνιτών και επισκόπων της «Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας».

  Επιπλέον, δεν μπορούμε να μην συμπεριλάβουμε στην επιστολή αυτή και τις βίαιες αρπαγές ιερών ναών της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας από οπαδούς της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας, οι οποίες έχουν γίνει καθημερινότητα για τους πιστούς της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Μη μας πείτε ότι κι αυτά είναι ψέματα του διαδικτύου, υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας, γιατί τελευταία, δυστυχώς, το συνηθίζετε. Το διαδίκτυο πλημμυρίζει από εικόνες και βίντεο, με πιο πρόσφατο αυτό της διακοπής της Θείας Λειτουργίας από οπαδούς του κυρίου Επιφανίου, οι οποίοι έβγαλαν με τη βία τον ιερέα εκτός ναού. Δεν γίνεται να υπάρχει τέτοια βία από τους ιερείς της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας και ο κύριος Επιφάνιος και οι Επίσκοποί του να μην είναι ενημερωμένοι.

  Κατόπιν, ένα γεγονός που έμεινε στη μνήμη όλων των πιστών της Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι ότι κληρικοί της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας, τον καιρό που εφαρμόζονταν τα περιοριστικά μέτρα εν όψει του κορωνοϊού, προέτρεπαν τους οπαδούς-πιστούς τους να συμμετέχουν στη Θεία Λειτουργία με βιντεοκλήση και την ώρα του Καθαγιασμού να βάζουν στο τραπέζι της οικίας τους λίγο ψωμί και λίγο κρασί και αυτά θα… καθαγιάζονταν σε Σώμα και Αίμα Χριστού διαδικτυακά (σχετικό υλικό: https://www.romfea.gr/ekklisies-ts/ekklisia-tis-oukranias/37010-iereas-tis-autokefalis-ekklisias-tis-oukranias-koinonise-pistous-online

https://www.romfea.gr/ekklisies-ts/ekklisia-tis-oukranias/44981-e ).

   Όλα αυτά τα γεγονότα δεν μας αφήνουν περιθώριο παρά να δηλώσουμε ότι ο κύριος Επιφάνιος και η συνοδεία του είναι ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ εις την πατρίδα μας ως εκπρόσωποι της «Εκκλησίας της Ουκρανίας» και αναγνωρίζουμε ως μοναδικό προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας τον κύριο Ονούφριο.

  Μακαριώτατε, Σεβασμιώτατε, παρακαλούμε πολύ όπως λάβετε υπ’ όψιν σας την επιστολή αυτή, διότι σας κάνουμε γνωστό πως έχουμε αγανακτήσει και έχουμε κουραστεί να μην εισακούονται οι κραυγές αγωνίας των πιστών από τους ποιμένες τους. Σκεφθείτε, με τι συνείδηση θα συλλειτουργήσετε και θα συμπροσευχηθείτε με έναν άνθρωπο, που κάθε λόγος και πράξη του σκανδαλίζουν το ορθόδοξο ποίμνιο και δεν συμβαδίζουν με την Παράδοση της Εκκλησίας μας; Που η εγκυρότητα της χειροτονίας του «βρίσκεται στον αέρα»; Που η αναγνώριση της «Αυτοκεφάλου Εκκλησίας» με επικεφαλής τον κύριο Επιφάνιο έγινε βεβιασμένα και χωρίς την σύγκλιση μιας Πανορθοδόξου Συνόδου, αφού, όπως βλέπετε, δημιουργήθηκαν σχίσματα και διαταράχθηκε η ενότητα της Εκκλησίας; Ή μήπως δεν βλέπετε το κακό που έχει δημιουργηθεί μετά την αναγνώριση της ΑΕΟ; Πόσοι στέλνουν καθημερινά στους οικείους επισκόπους τους επιστολές αποτείχισης από την Εκκλησία της Ελλάδος, εξαιτίας του ουκρανικού ζητήματος, έχετε καθόλου αντιληφθεί; Έχετε συνειδητοποιήσει τη ζημιά που έχετε προκαλέσει στις ψυχές των ανθρώπων; Έχετε καταλάβει ότι οι πιστοί χριστιανοί (τους οποίους εσείς ονομάζετε υποτιμητικά φονταμενταλιστές και παλαιοημερολογίτες, ενώ ξέρετε ότι εκείνοι είναι κάθε Κυριακή στην Εκκλησία και σας γεμίζουν τα παγκάρια) έχουν αγανακτήσει εναντίον σας, επειδή δε λαμβάνετε υπ’ όψιν τη γνώμη τους, υποτιμώντας μάλιστα τη νοημοσύνη τους; Δεν είστε Εκκλησία μόνοι σας οι επίσκοποι, αλλά είμαστε κλήρος και λαός και καλό θα ήταν να το καταλάβετε το συντομότερο δυνατόν.

 Παρακαλούμε, λοιπόν, να ματαιώσετε την επίσκεψη αυτή του κυρίου Επιφανίου στην πατρίδα μας, δεν είναι αργά, γιατί από εμάς θα γλιτώσετε και θα πράξετε το δικό σας, αλλά από την οργή του Θεού κανείς μας δεν γλιτώνει.

ΥΓ. Για να σας προλάβουμε, δεν είμαστε ούτε αποσχισμένοι από το Σώμα της Εκκλησίας της Ελλάδος, ούτε φανατικοί παλαιοημερολογίτες, όπως συνηθίζετε να αποκαλείτε τους αντιδρώντες, παρά μόνον απλοί αγανακτισμένοι πιστοί.

 Με σεβασμό, 

(τα 26 ονόματα των πιστών βρίσκονται εντός της επιστολής).  

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΓΕ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΔΡΩΝΤΕΣ!ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΠΗΘΕΙ Ο ΘΕΟΣ,ΠΡΩΤΑ ΠΡΩΤΑ!

Ανώνυμος είπε...

ΜΟΥ ΑΡΕΣΑΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ,ΠΙΟ "ΔΥΝΑΤΑ" ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ!

Ανώνυμος είπε...

Ο ψευτο-Κιέβου Επιφάνιος!!!

Λυκούργος Νάνης είπε...

Θερμά συγχαρητήρια στους αδελφούς της Καβάλας για την ευθαρσή και πεπαρρησιασμένη αντίδρασή τους στο επικείμενο συλλείτουργο που υπηρετεί την αντικανικότητα και τους γεωπολιτικούς στόχους των ΗΠΑ.
Δυστυχώς, ικανή μερίδα του χριστεπωνύμου πληρώματος ανέχεται αδιαμαρτύρητα την κατάλυση της κανονικής τάξεως και τον τορπιλισμό της πανορθοδόξου ενότητος από τη μεριά του Φαναρίου, πρωτίστως και κυρίως, και ακολούθως από την πλευρά της ηγεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Θα δώσουμε λόγο όλοι μας, ποιμένες και ποιμενόμενοι, για τη στάση που κρατήσαμε μέχρι τώρα και που πρόκειται να κρατήσουμε στο λεγόμενο Ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα.
Η σκοπιμότητα δεν έχει θέση σε ζητήματα κανονικότητας.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com