5 Ιουν 2022

Πατριάρχης Σερβίας: 3 συλλείτουργο με τον Αρχιεπίσκοπο Οχρίδος

  

Το τρίτο συλλείτουργο του Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου με τον Αρχιεπίσκοπο Οχρίδος κ. Στέφανο (από την ημέρα που το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποφάσισε να αποκαταστήσει την μέχρι πρότινος σχισματική εκκλησία των Σκοπίων) τελέστηκε σήμερα το πρωί (Κυριακή, 5 Ιουνίου) στον Καθεδρικό Ναό του Βελιγραδίου. Της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Πορφύριος, ενώ συλλειτούργησε ο Αρχιεπίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Οχρίδος (την οποία το Πατριαρχείο Σερβίας εξακολουθεί να αναφέρει ως Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Αχρίδος), και πλειάδα Ιεραρχών των δύο Εκκλησιών. 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Πατριάρχης Σερβίας επέδωσε μέσω του Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου έναν τόμο στον Αρχιεπίσκοπο Οχρίδος. Το πιθανότερο είναι πως με τον τόμο αυτό οι Σέρβοι έδωσαν εγγράφως τη συγκατάθεσή τους, ώστε η Αρχιεπισκοπή Οχρίδος να ζητήσει και να λάβει κανονική αυτοκεφαλία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Την Κυριακή των Αγίων Πατέρων, λοιπόν, επέλεξε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας για ακόμα ένα συλλείτουργο, στο οποίο καλούμενος να κηρύξει τον θείο λόγο είπε τα εξής:

«Όταν η Εκκλησία πολλαπλασιάζεται, πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι στο πνεύμα του Ευαγγελίου του Χριστού και του λόγου Του · ότι δεν διαιρείται, αλλά πολλαπλασιάζεται και μεγαλώνει, μεγαλώνοντας εντός της αγάπης και αυξάνοντάς την. Η Εκκλησία δεν χωρίζεται ανάλογα με τα συστατικά της μέρη, για να κλειστεί στον εαυτό της, να γαλουχήσει αποκλειστικά κάτι που έχει επίγειο στόχο, αλλά πολλαπλασιάζεται και οργανώνει έτσι ώστε το επίγειο, αυτό που είναι δώρο Θεού, να πολλαπλασιάζεται και να μεγαλώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μέσω αυτής της ανάπτυξης, υπό όρους, κάθε τμήμα της Εκκλησίας μπορεί να δοθεί σε άλλα μέλη και να αναπτυχθούμε όλοι μαζί με αγάπη και ενότητα πίστεως, και αυτό είναι το δίδαγμα και το μήνυμα της σημερινής γιορτής των Αγίων Πατέρων της Α’ Οικουμενικής Συνόδου».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Πορφύριος ευλόγησε τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου να παραδώσει στον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο τον τόμο για την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας. (Εδώ, ωστόσο, εγείρεται ένα ερώτημα, αφού οι πληροφορίες του Πατριαρχείου Σερβίας μιλούν για «τόμο» -χωρίς να εξηγούν τι εννοούν, ενώ εκ των Σκοπίων γίνεται λόγος για «τόμο για την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας». Εξάλλου, ο τόμος αυτοκεφαλίας χορηγείται μόνον από τον Οικουμενικό Πατριάρχη).

«Σήμερα, με τη χάρη του Θεού, έχουμε την ευκαιρία να επικυρώσουμε αυτό που ήδη υπάρχει μεταξύ μας, και αυτό είναι η ενότητα, που κάποτε διαταράχθηκε», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Πορφύριος.  

     

 Εξάλλου και σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα το “ΒΗΜΑ”, ο Αρχιεπίσκοπος Οχρίδος κ. Στέφανος, απαντώντας στο ερώτημα της δημοσιογράφου Μαρίας Αντωνιάδου:  «Τελικά η Αυτοκεφαλία θα σας παραχωρηθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ή από το Πατριαρχείο Σερβίας», ξεκαθαρίζει: «Έμεινε στην ισχύ η παράδοση, λοιπόν, μόνο το Οικουμενικό Πατριαρχείο να εκδίδει τόμους αυτοκεφαλίας, ενώ οι άλλες Εκκλησίες να το δέχονται αυτό με σεβασμό».

Πηγές: www.tvhram.rs, religija.mk

orthodoxianewsagency

……………………………………………………

Tο Πατριαρχείο Σερβίας εξακολουθεί να αναφέρει την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος ως Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Αχρίδος

Патријарх српски Порфирије уручио архиепископу Стефану Томос којим се потврђује аутекефалност Македонске Православне Цркве - Охридске Архиепископије

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је 5. јуна 2022. године светом архијерејском Литургијом у Саборном храму Светог архангела Михаила у Београду уз саслужење Његовог Блаженства Архиепископа охридског и македонског г. Стефана.

Саслуживали су високопреосвећена господа митрополити преспанско-пелагонијски Петар, дебарско-кичевски Тимотеј, повардарски Агатангел, европски Пимен, кумановско-осоговски Григорије и преосвећена господа епископи зворничко-тузлански Фотије, крушевачки Давид, ремезијански Стефан, топлички и изабрани шабачки Јеротеј, хвостански и изабрани западноевропски Јустин, изабрани епископ јегарски архимандрит Нектарије, у молитвеном присуству високопреосвећеног митрополита тетовско-гостиварског г. Јосифа и преосвећене господе епископа хераклејског Климента, бачког Иринеја, марчанског Саве и умировљеног канадског Георгија.

На крају свете Литургије Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије уручио је Његовом Блаженству Архиепископу македонском и охридском г. Стефану Томос којим се потврђује аутекефалност Македонске Православне Цркве - Охридске Архиепископије. Вест у изради!

……………………………………………………

Δείτε σχετικά και

-Ὁ νεοεσφιγμενίτης δικαιώνει τὸ «Μακεδονικὸν» ψευδοαφήγημα;

-Βοοῦν ἐκ τῶν τάφων Ἁγιορεῖται κατὰ τοῦ παραδιδόντος τὴν Ἀχρίδα εἰς Σκοπιανούς!

-Τα περί συναινέσεως από το Πατριαρχείο Σερβίας δεν είναι ‘’πανσλαβισμός’’

-Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος: «Τα Αυτοκέφαλα είναι μετέωρα»

-Νέα σοβαρή κρίση στην Ορθοδοξία

-Η Εκκλησία της Σερβίας αναγνώρισε «Αυτοκέφαλη Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία».

-Συνάντηση Πατριάρχη Σερβίας – Αρχιεπισκόπου Στεφάνου στα Σκόπια

-Η απάτη του αιώνος : «ΑΧΡΙΔΟΣ» Ο «ΣΚΟΠΙΩΝ»!

-Διπλωματικὴ ἡ ἀπόφασις τῆς Ἐκκλησίας τῆς Σερβίας διὰ τοὺς σχισματικοὺς τῶν Σκοπίων

-π. Θεόδωρος Ζήσης: Ουσιαστικά επαναλαμβάνεται από πλευράς εκκλησιαστικής, η συμφωνία των Πρεσπών.

-Συλλείτουργο αποκατάστασης της ενότητας στο Βελιγράδι

-Αυτοκεφαλία ζητά ο Πρόεδρος των Σκοπίων από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

-Συνάντηση Πατριάρχη Σερβίας – Βούτσιτς με επίκεντρο Σκόπια και Ουκρανία

-Ρουά ματ έκαναν στους Μητροπολίτες της Ελλάδος ο πατρ. Βαρθολομαίος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

-Ο Πατριάρχης Σερβίας θα συλλειτουργήσει με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος στις 19 Μαΐου

-Το Πατριαρχείο Σερβίας για το ζήτημα της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος

-Τό Φανάρι ἦλθεν εἰς κοινωνίαν μέ τούς ἀκοινωνήτους τῶν Σκοπίων! Δέν ἠρωτήθησαν οὔτε οἱ Προκαθήμενοι!

-«Φανάρι και….ΝΑΤΟ το ίδιο Συνδικάτο»

-Άραγε έχουμε μία νέα «εκκλησιαστική» συμφωνία των Πρεσπών; Οφείλει ο λαός μας, να γνωρίζει την αλήθεια! Μην του την κρύβεται άλλο!

-Έντονες αντιδράσεις από τα Σερβικά ΜΜΕ για την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

--Ποιοι αποφάσισαν να δεχθούν σε εκκλησιαστική κοινωνία τη σχισματική Αρχιεπισκοπή Σκοπίων

-Μόλις το Πάσχα ο Σκοπιανός Αρχιεπίσκοπος στο μήνυμά του προχώρησε σε ανθελληνική προπαγάνδα, μιλώντας για τα δίκαια των «Μακεδόνων»!

-Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δέχθηκε σε εκκλησιαστική κοινωνία την σχισματική Αρχιεπισκοπή Σκοπίων

-Τὸ ἐπίσημον περιοδικὸν τῆς Ἐκκλησίας ὑπὲρ τῆς Αὐτοκεφαλίας τῶν Σκοπίων;

-Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει αποφασίσει να δώσει άμεσα Αυτοκεφαλία στην σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων ακολουθώντας την διαιρετική για την Ορθοδοξία πρακτική που εφάρμοσε στην Ουκρανία.

-Γιατί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θέλει να παρουσιάζεται ως αναξιόπιστος εκκλησιαστικός ηγέτης; Τι έλεγε το 2016 για τον Αρχιεπ. Αχρίδος;

-Πάει γιά ἀναγνὠρισι κι᾿ἄλλης Αὐτοκεφάλου Ἐκκλησίας ὁ Βαρθολομαῖος ;

-Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποδέχθηκε Επίσκοπο της λεγόμενης ''Μακεδονικής Εκκλησίας''

-Δημήτριος Τσελεγγίδης: Γιατί ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναγνωρίζει ένα μόρφωμα το οποίο ο ίδιος είχε καταδικάσει;

-Δεμένα τα χέρια του Ιερώνυμου μπροστά στην «ανεξάρτητη Μακεδονική Εκκλησία»

-Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «την στιγμήν αυτήν δεν τίθεται θέμα αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας των Σκοπίων….». Νέα πρόσκληση στην Εκκλησία της Σερβίας

-Ο Ζάεφ ζητάει αυτοκεφαλία για την σχισματική Σκοπιανή Εκκλησία

-Βολοκολάμσκ: Η Ρωσική Εκκλησία γνωρίζει καλώς ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα συνεχίσει τη διαδικασία αναγνώρισης της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπής Αχρίδος MOC-OA»

-Σκοπιανός Μητροπολίτης Αγαθάγγελος: "Αυτοκεφαλία στην "Μακεδονική Εκκλησία" και ένωση των Μακεδόνων για την εθνική τους ταυτότητα"

-Δράμας Παύλος: «Σύνοδος Ιεραρχίας στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας Θεσσαλονίκη και να συζητηθεί εκτάκτως και προ ημερησίας διατάξεως το Αυτοκέφαλο των Σκοπίων»

-ΥΠΕΞ Σερβίας Ντάτσιτς: Ο Πατριάρχης να απορρίψει την Αυτοκεφαλία της πΓΔΜ όπως έχει αρνηθεί και για Μαυροβούνιο

-Ο Σκοπιανός Πρόεδρος ζητά ''Αυτοκεφαλία'' από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ ΑΝΑΛΟΓΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΒΑΣΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΤΙ ΕΔΩ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ!ΕΓΩ ΩΣ ΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΕ ΔΕΧΟΜΑΙ ΣΑΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥΣ ΤΗΝ ΨΕΥΔΟΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΨΕΥΤΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ!ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΩΣΤΑ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ!ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑΞΗ ΝΑ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΤΟΝ ΤΟΜΟ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑΣ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΕΙ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ!ΚΙ ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΕΝΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ,ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥΣ!

Ανώνυμος είπε...

Ο ΨΕΥΔΟΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΣ "ΘΥΜΙΖΕΙ" ΤΟ ΠΑΠΙΚΟ ΠΡΩΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ Ή ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ;

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com