24 Μαΐ 2022

Η Εκκλησία της Σερβίας αναγνώρισε «Αυτοκέφαλη Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία».

Πατριάρχης Σερβίας από Σκόπια: Αναγνωρίζουμε την αυτοκεφαλία

Στην ανακοίνωση ότι το Πατριαρχείο Σερβίας αναγνωρίζει το αυτοκέφαλο στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος προέβη ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος στην ομιλία του από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Κλήμεντος Αχρίδος όπου συλλειτούργησε με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Στέφανο.

Ωστόσο για ακόμη μια φορά ο Σέρβος Πατριάρχης έκανε λόγο για “Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Αχρίδος”, ενώ επεσήμανε ότι την απόφαση αυτή έλαβε η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων. Με χαρά δέχθηκε την ανακοίνωση ο Αρχιεπίσκοπος κ. Στέφανος ο οποίος προανήγγειλε συλλείτουργο και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο την Κυριακή της Πεντηκοστής στο Φανάρι.  

Του Νικόλαου Ζαΐμη

Ο Προκαθήμενος της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα το οποίο του απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και από χθες πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια.

Στο Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Κλήμεντος Αχρίδος επί τη μνήμη των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου συμμετείχαν Ιεράρχες και των δύο Εκκλησιών ενώ ο ναός ήταν κατάμεστος από πιστούς και εκπροσώπους των κρατικών αρχών. Η επίσκεψη του Πατριάρχη Πορφυρίου γίνεται λίγες ημέρες μετά το συλλείτουργο συμφιλιώσεως, όπως χαρακτηρίστηκε, στο Βελιγράδι για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο Εκκλησιών οι οποίες για 55 χρόνια παρέμειναν ψυχρές καθώς το Πατριαρχείο Σερβίας είχε κηρύξει σχισματική την Εκκλησία των Σκοπίων.  Όλα όμως άλλαξαν ύστερα από την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 9 Μαΐου 2022 να δεχτεί σε ευχαριστιακή κοινωνία την Εκκλησία των Σκοπίων με την ονομασία Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και τον αποκλεισμό του όρου “Μακεδονία” και των παραγώγων του. Την απόφαση αυτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου χαιρέτησε μία εβδομάδα μετά, στις 16 Μαΐου 2022 η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων του Πατριαρχείου Σερβίας.

Ο Πατριάρχης Πορφύριος ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει την αυτοκεφαλία

Ο Πατριάρχης κ.κ. Πορφύριος χαιρέτισε τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Στέφανος, ενώ ακολούθως μίλησε για τη σημασία της συνάθροισης, τη σημασία της κοινότητας, επισημαίνοντας ότι οι διαφορές και οι λεπτομέρειες δεν έχουν σκοπό να μας χωρίσου, αλλά να μας ενώσουν σε αμοιβαία κοινότητα και αιώνια κοινωνία με τον Θεό.

“Είδα τις προάλλες και τώρα χαρά και αγάπη στα μάτια όλων σας. Βλέπω μια υποχρέωση και ένα καθήκον για εμάς τους ιεράρχες και αυτό είναι ότι η αγάπη και οι προσευχές σας στο Βελιγράδι και εδώ έχουν ξεπεράσει τον πειρασμό να κάνει ο Θεός ένα θαύμα, να καταλάβει ότι είμαστε ένα και ότι δεν μπορούμε ο ένας χωρίς τον άλλον. Και τώρα σας μεταφέρουμε άλλη μια είδηση. Η Συνέλευση των Επισκόπων της Ιεράς Συνόδου ανταποκρίθηκε ομόφωνα στο αίτημα της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπής Αχρίδος και αποδέχεται και αναγνωρίζει το καθεστώς του αυτοκέφαλου”, σημείωσε.

“Η Εκκλησία του Χριστού είναι το μόνο που δεν αλλάζει”

Ο Μακαριώτατος ανέφερε επίσης στο κήρυγμά του ότι “σήμερα χαίρεται όλη η Εκκλησία μαζί μας, ουρανός και γη, όταν οι αδελφοί αγαπιούνται, όταν γιορτάζουν το όνομα του Θεού, και χαιρόμαστε που μετά από πενήντα πέντε χρόνια τελέσαμε τη Θεία Λειτουργία στο Βελιγράδι. και μετά στα Σκόπια. Μία πίστη είναι η δική μας και η αγάπη μας, και γι’ αυτό χαιρόμαστε απερίγραπτα σήμερα, γιατί ένα θαύμα συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας, και είμαστε ανάξιοι συμμετέχοντες σε αυτό το θαύμα. Αυτό που έχει χωριστεί από το 1967, ο Θεός μας τίμησε να θεραπευθούμε”.

Στη συνέχεια του κηρύγματός του ο Πατριάρχης τόνισε “τα σύνορα αλλάζουν, άλλαξαν και σίγουρα θα αλλάξουν ξανά, αλλά η Εκκλησία του Χριστού είναι το μόνο που δεν αλλάζει, είναι αιώνια, είναι ο στύλος και το φρούριο της αλήθειας”.

“Οι πρόγονοί μας χαίρονται στην ουράνια Εκκλησία”

“Οι πρόγονοί μας τώρα χαίρονται μαζί μας στην ουράνια Εκκλησία, βλέποντας τη χαρά και την ενότητά μας”, με αυτά τα λόγια, μεταξύ άλλων, εξέφρασε τη χαρά του για τη σημερινή εξέλιξη με την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας από το Πατριαρχείο Σερβίας ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος κατά την ομιλία του από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Κλήμεντος.

“Πρόσφατα, στην πόλη των δύο ποταμών – στο Βελιγράδι, κάτω από εκείνο το υπέροχο τρούλο του ναού του Αγίου Σάββα, φώναξε η χαρά του λαού του Θεού, τόσο από τη Μακεδονία όσο και από τη Σερβία, ώστε ο αναστεναγμός ανακούφισης των προγόνων μας  και όλων μας ακούστηκε δυνατά. Και εκείνη η χαρά της αδελφικής συμφιλίωσης, που προέκυψε από τη μητρική πρωτοβουλία της Μητέρας Εκκλησίας – του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Παναγιωτάτου, και από την οποία προέκυψε η συγκατάβαση, γεμάτη αγάπη και κατανόηση από το αδελφό Σερβικό Πατριαρχείο, συνέβη στην πιο ευτυχισμένη περίοδο – το πνευματικό καλοκαίρι της ευλογημένης Πεντηκοστής. Και ιδού η δεύτερη λειτουργική εορτή της κοινωνίας, όταν ο Θεός μας έδωσε «εν μία καρδία», να δοξάσουμε το ένδοξο και μεγαλειώδες όνομά Του”, ανέφερε.

Συλλείτουργο στο Φανάρι την Κυριακή της Πεντηκοστής

Την ίδια ώρα στην ανακοίνωση ότι η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος έλαβε θετική απάντηση στο αίτημα που είχε υποβάλει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την τέλεση συλλείτουργου μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου κ. Στεφάνου, προέβη σήμερα ο Προκαθήμενος της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος.

Μετά την εξαγγελία του Πατριάρχη Σερβίας ότι η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων του Πατριαρχείου Σερβίας αναγωνρίζει ομόφωνα το αυτοκέφαλο στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος ο κ. Στέφανος ανέφερε ότι θα μεταβεί την Κυριακή της Πεντηκοστής στο Φανάρι προκειμένου να συλλειτουργήσει με τον Παναγιώτατο ο οποίος θα επιδώσει στον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος την Πράξη επίσημης αποδοχής της κανονικότητάς και κοινωνίας με όλες τις Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες όπως είχε γράψει το ope.gr υπήρξε έντονη κινητικότητα μεταξύ Σκοπίων και Φαναρίου για την τέλεση συλλείτουργου μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος.

Το όνομα

Ωστόσο παρά το γεγονός ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποδέχθηκε την Εκκλησία των Σκοπίων με το όνομα Αρχιεπισκοπή Αχρίδος το Πατριαρχείο Σερβίας ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει αυτοκεφαλία στην “Μακεδονική Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδος”.

Φαίνεται ότι ο Πατριάρχης Σερβίας κράτησε για έκπληξη την ανακοίνωση αυτή την οποία τόνισε ότι έλαβε ομόφωνα η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων του Πατριαρχείου Σερβίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις δεν υπήρξε κάποια τοποθέτηση για το όνομα καθώς η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων του Πατριαρχείου μετά και την ολοκλήρωση των εργασιών της το περασμένο Σάββατο δεν προέβη σε καμία περαιτέρω επίσημη τοποθέτηση σχετικά με το ζήτημα.

Φωτογραφίες – πληροφορίες: tvhram.rs

orthodoxianewsagency

…………………………………………………………

Δείτε σχετικά και

-Συνάντηση Πατριάρχη Σερβίας – Αρχιεπισκόπου Στεφάνου στα Σκόπια

-Η απάτη του αιώνος : «ΑΧΡΙΔΟΣ» Ο «ΣΚΟΠΙΩΝ»!

-Διπλωματικὴ ἡ ἀπόφασις τῆς Ἐκκλησίας τῆς Σερβίας διὰ τοὺς σχισματικοὺς τῶν Σκοπίων

-π. Θεόδωρος Ζήσης: Ουσιαστικά επαναλαμβάνεται από πλευράς εκκλησιαστικής, η συμφωνία των Πρεσπών.

-Συλλείτουργο αποκατάστασης της ενότητας στο Βελιγράδι

-Αυτοκεφαλία ζητά ο Πρόεδρος των Σκοπίων από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

-Συνάντηση Πατριάρχη Σερβίας – Βούτσιτς με επίκεντρο Σκόπια και Ουκρανία

-Ρουά ματ έκαναν στους Μητροπολίτες της Ελλάδος ο πατρ. Βαρθολομαίος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

-Ο Πατριάρχης Σερβίας θα συλλειτουργήσει με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος στις 19 Μαΐου

-Το Πατριαρχείο Σερβίας για το ζήτημα της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος

-Τό Φανάρι ἦλθεν εἰς κοινωνίαν μέ τούς ἀκοινωνήτους τῶν Σκοπίων! Δέν ἠρωτήθησαν οὔτε οἱ Προκαθήμενοι!

-«Φανάρι και….ΝΑΤΟ το ίδιο Συνδικάτο»

-Άραγε έχουμε μία νέα «εκκλησιαστική» συμφωνία των Πρεσπών; Οφείλει ο λαός μας, να γνωρίζει την αλήθεια! Μην του την κρύβεται άλλο!

-Έντονες αντιδράσεις από τα Σερβικά ΜΜΕ για την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

--Ποιοι αποφάσισαν να δεχθούν σε εκκλησιαστική κοινωνία τη σχισματική Αρχιεπισκοπή Σκοπίων

-Μόλις το Πάσχα ο Σκοπιανός Αρχιεπίσκοπος στο μήνυμά του προχώρησε σε ανθελληνική προπαγάνδα, μιλώντας για τα δίκαια των «Μακεδόνων»!

-Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δέχθηκε σε εκκλησιαστική κοινωνία την σχισματική Αρχιεπισκοπή Σκοπίων

-Τὸ ἐπίσημον περιοδικὸν τῆς Ἐκκλησίας ὑπὲρ τῆς Αὐτοκεφαλίας τῶν Σκοπίων;

-Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει αποφασίσει να δώσει άμεσα Αυτοκεφαλία στην σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων ακολουθώντας την διαιρετική για την Ορθοδοξία πρακτική που εφάρμοσε στην Ουκρανία.

-Γιατί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θέλει να παρουσιάζεται ως αναξιόπιστος εκκλησιαστικός ηγέτης; Τι έλεγε το 2016 για τον Αρχιεπ. Αχρίδος;

-Πάει γιά ἀναγνὠρισι κι᾿ἄλλης Αὐτοκεφάλου Ἐκκλησίας ὁ Βαρθολομαῖος ;

-Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποδέχθηκε Επίσκοπο της λεγόμενης ''Μακεδονικής Εκκλησίας''

-Δημήτριος Τσελεγγίδης: Γιατί ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναγνωρίζει ένα μόρφωμα το οποίο ο ίδιος είχε καταδικάσει;

-Δεμένα τα χέρια του Ιερώνυμου μπροστά στην «ανεξάρτητη Μακεδονική Εκκλησία»

-Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «την στιγμήν αυτήν δεν τίθεται θέμα αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας των Σκοπίων….». Νέα πρόσκληση στην Εκκλησία της Σερβίας

-Ο Ζάεφ ζητάει αυτοκεφαλία για την σχισματική Σκοπιανή Εκκλησία

-Βολοκολάμσκ: Η Ρωσική Εκκλησία γνωρίζει καλώς ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα συνεχίσει τη διαδικασία αναγνώρισης της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπής Αχρίδος MOC-OA»

-Σκοπιανός Μητροπολίτης Αγαθάγγελος: "Αυτοκεφαλία στην "Μακεδονική Εκκλησία" και ένωση των Μακεδόνων για την εθνική τους ταυτότητα"

-Δράμας Παύλος: «Σύνοδος Ιεραρχίας στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας Θεσσαλονίκη και να συζητηθεί εκτάκτως και προ ημερησίας διατάξεως το Αυτοκέφαλο των Σκοπίων»

-ΥΠΕΞ Σερβίας Ντάτσιτς: Ο Πατριάρχης να απορρίψει την Αυτοκεφαλία της πΓΔΜ όπως έχει αρνηθεί και για Μαυροβούνιο

-Ο Σκοπιανός Πρόεδρος ζητά ''Αυτοκεφαλία'' από τον Οικουμενικό Πατριάρχη


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ΒΙΑΣΥΝΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑ ΚΙ ΕΤΣΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΑΝΤΑ ΥΠΟΠΤΗ!ΜΟΛΙΣ ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΕΛΕΓΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΟΥΝ ΟΙ ΨΕΥΤΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ!ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΣΗΜΕΡΑ ΧΑΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ(ΛΟΓΩ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑΣ) Σ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΣΕ!ΔΕ ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΥ ΜΥΑΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΛΑ ΥΠΟΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝ ΑΥΤΩ(CIA ΚΑΙ ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ).

Ανώνυμος είπε...

Εν προκειμένω, νομίζω ότι η κίνηση της Σερβικής Εκκλησίας υποκινείται μάλλον απ' τη Μόσχα. Μάλλον δίνουν στα Σκόπια πιο πολλά απ' όσα τους δίνει το Φανάρι, για να τους προσεταιριστούν και βεβαίως να δημιουργήσουν προβλήματα στην Ελλάδα. Εις απάντησιν της θερμά εχθρικής στάσεως απέναντι στη Ρωσία όλων των ελληνικών επίσημων φορέων - εκκλησιαστικών και πολιτικών - των τελευταίων χρόνων. Με αποκορύφωμα εκκλησιαστικό το ουκρανικό κακοκέφαλο και πολιτικό την αποστολή φονικών και βαρέων όπλων προς ενίσχυσιν του καθεστώτος Ζελένσκι, που συνοδεύεται απ' ότι φαίνεται με αφοπλισμό των νησιών μας.

Καλώς τον δεχτήκαμε λοιπόν το χωρισμό της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και Νατοϊκή Ορθόδοξη Εκκλησία. Με τις υγείες μας και εις ανώτερα. Ο Θεός να μας λυπηθεί και να βάλει το Χέρι Του, αν και δεν καταλαβαίνω τι θα μας βρει για να μας λυπηθεί και να βάλει το Χέρι Του. Έπεται συνέχεια αυτές τις μέρες, με την επίσκεψη του "σκασίλα μου" στο Άγιον Όρος.

Ανώνυμος είπε...

ΟΧΙ, ΘΑ ΚΑΤΣΟΥΝ ΝΑ ΣΚΑΣΟΥΝ..!

Ανώνυμος είπε...

Είναι κατά τη γνώμη μου λάθος η θεώρηση της απόφασης των Σέρβων ως υπόχωρηση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δεν ήταν υποχώρηση αλλά ελιγμός, το πιθανότερο σε γνώση και των Ρώσων, με συνέπειες εαν πετύχει και στο Ουκρανικό πρόβλημα. Αλλά αυτά είναι "όνειρα" γιατί τελικά πρακτική σημασία θα έχει, ακομη και για τους Σκοπιανούς το Αυτοκεφαλο που θα πάρουν από το Φανάρι ,που θα τους κάνει ισότιμους με ολους τους άλλους Ορθοδόξους. Οσο για το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο η επίλυσή του εξαρτάται πλέον αποκλειστικά από την τύχη του πολέμου. Εάν ο πόλεμος τελειώσει με την ύπαρξη ανεξάρτητου από τους Ρώσους Ουκρανικού κράτους ,τότε στα όρια αυτού του κράτους θα αναγνωρισθεί από την πλειοψηφία των Ορθοδόξων Εκκλησιών η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας. Τωρα όλοι σιωπούν σε αναμονή του αποτελέσματος του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανιας.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com