13 Ιαν 2022

Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος: «Πιο τρομερός και πιο επικίνδυνος ιός στον κόσμο είναι οι αμαρτίες μας»

Η ποιμαντορική Εγκύκλιος των Χριστουγέννων του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονουφρίου

«Η Γέννησή σου, Χριστέ ο Θεός ημών,

ανέτειλε τω κόσμω το φως το της γνώσεως»

Σας χαιρετώ ολόψυχα όλους, θεoφιλείς αρχιερείς και ποιμένες, ευσεβείς μοναχοί και μοναχές, αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, κατά τη μεγάλη αυτή κοσμοσωτήρια εορτή της κατά σάρκα Γεννήσεως του Κυρίου, Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.

Κατά τις ιερές αυτές ημέρες, η αγία Ορθόδοξη Εκκλησία θυμάται με αγάπη και δοξάζει με προσευχή το μεγάλο μυστήριο της κατά σάρκα εμφάνισης του Θεού (Α' Τιμ. 3:16), μέσω του οποίου το θλιβερό γεγονός της απώλειας του Παραδείσου από τον άνθρωπο μετατράπηκε σε χαρμόσυνο γεγονός του ανθρώπου. Είναι η επιστροφή στον Παράδεισο.

Η Θεία Αγάπη, με τη θαυμαστή, μυστηριώδη δύναμή της δημιούργησε τον άνθρωπο από το χώμα. Ο Κύριος ξεχώρισε τον Αδάμ από όλα τα πλάσματα, στολίζοντάς τον με τη Θεία Του εικόνα. Ο Αδάμ έγινε φορέας της  εικόνας του αιώνιου Θεού. Τι μεγάλη τιμή για τον άνθρωπο! Ο Κύριος έδωσε στον Αδάμ τον Παράδεισο, στον οποίο έζησε και απολάμβανε τις ομορφιές του. Όμως, σύμφωνα με την ιερή ιστορία, ο άνθρωπος αμάρτησε και έχασε την αξιοπρέπειά του. Και η ιερή ιστορία μας περιγράφει το τι συνέβη στη συνέχεια: ο Αδάμ απομακρύνθηκε από τον Θεό και έμεινε ανίκανος να ζήσει στον Παράδεισο. Και η Θεία Αγάπη, χωρίς να περιορίζει τη θέλησή του, του επέτρεψε να ζήσει σε έναν κόσμο κατεστραμμένο από την αμαρτία, όπου ο Αδάμ εργάστηκε με τον ιδρώτα του μετώπου του και η γη γέννησε γι' αυτόν γαϊδουράγκαθα και αγκάθια (Γεν. 3:18).

Ο Αδάμ απομακρύνθηκε από τον Θεό, αλλά ο Θεός δεν απομακρύνθηκε από τον Αδάμ. Ο Κύριος έστειλε στον κόσμο τους προφήτες και τους δικαίους Του, οι οποίοι υπενθύμισαν στους απογόνους του Αδάμ τον χαμένο Παράδεισο. Και όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, ο ίδιος ο Κύριος έρχεται στον κόσμο. Η Θεία Αγάπη παίρνει επάνω Του την εικόνα του πεσόντος ανθρώπου, τον αποκαθιστά, τον αγιάζει και τον επιστρέφει στον Παράδεισο.

Ο ερχομός του Θεού στη γη γίνεται με μια θαυμαστή και μυστηριώδη απλότητα. Η Υπεραγία Θεοτόκος, από την οποία ο Θεός θέλησε να πάρει ανθρώπινη σάρκα και αίμα για τον εαυτό του, έρχεται στην πόλη της Βηθλεέμ. Η Αγία Οικογένεια ήρθε στη Βηθλεέμ με εντολή του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Αυγούστου, ο οποίος έκανε απογραφή του πληθυσμού, μη υποπτευόμενος ότι έτσι θα γινόταν όργανο στα χέρια του Θεού, με τον οποίο ο Κύριος εκπλήρωσε την αρχαία προφητεία σύμφωνα με την οποία ο  Μεσσίας Χριστός επρόκειτο να γεννηθεί στην πόλη της Βηθλεέμ (Μικ. 5:2).

Όταν ο Υιός του Θεού γεννήθηκε στη σπηλιά της Βηθλεέμ, η θαυμαστή δόξα του Θεού γέμισε τον κόσμο. Ο ουρανός χάρηκε, οι άγγελοι τραγούδησαν και όλη η φύση αγαλλίασε. Οι πρώτοι που έλαβαν την είδηση​​της Γέννησης του Υιού του Θεού ήταν οι απλοί βοσκοί της Βηθλεέμ, που έβοσκαν τα κοπάδια τους κοντά στην ευλογημένη σπηλιά. Ένας άγγελος του Θεού τους εμφανίστηκε και τους είπε: Μη φοβάστε, γιατί, ιδού, σας φέρνω καλά νέα για μεγάλη χαρά, που θα είναι σε όλους τους ανθρώπους. Διότι σε εσάς γεννήθηκε σήμερα στην πόλη του Δαβίδ ένας Σωτήρας, που είναι ο Χριστός ο Κύριος. Και αυτό θα είναι σημάδι για εσάς. Θα βρείτε το βρέφος τυλιγμένο σε σπάργανα, ξαπλωμένο σε μια φάτνη. Και ξαφνικά βρέθηκε μαζί με τον άγγελο ένα πλήθος από το ουράνιο στρατό να δοξάζει τον Θεό και να λέει: «Δόξα εν υψίστοις Θεώ, και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία» (Λκ. 2:10-14). Οι βοσκοί έσπευσαν στο σπήλαιο της Βηθλεέμ, βρήκαν τον Θείο βρέφος Χριστό και Τον προσκύνησαν με αγάπη, διηγούμενοι όσα τους είχε πει ο άγγελος.

Μετά τους χαρούμενους ποιμένες, την ημέρα της Γέννησης, τρεις Μάγοι ήρθαν από την Ανατολή για να προσκυνήσουν το νεογέννητο Θείο Βρέφος, τους οποίους ο Κύριος οδήγησε στη Βηθλεέμ από διάφορες χώρες με ένα θαυμαστό αστέρι. Και οι Μάγοι έφεραν μαζί τους δώρα: χρυσό, λιβάνι και σμύρνα—με τα οποία μαρτύρησαν ότι Αυτός που ήρθε στον κόσμο ήταν ο Βασιλεύς των Βασιλέων (Αποκ. 17:14) και ο Αρχιερέας των μελλοντικών ευλογιών (Εβρ. 9 :11), ο οποιος θα επέστρεφε τον χαμένο Παράδεισο στην ανθρωπότητα μέσω της εκούσιας ταλαιπωρίας και του θανάτου Του.

Και εμείς σήμερα, αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, όπως οι ευσεβείς ποιμένες, λατρεύουμε τον Κύριο και Σωτήρα μας και Τον ευχαριστούμε ταπεινά που Αυτός, ο Δημιουργός και οδηγός μας, ο προαιώνιος Υιός του προαιώνιου Πατέρα, έγινε ο Υιός του Ανθρώπου για να κάνει εμάς υιούς του Θεού. Μαζί με τους σοφούς Μάγους προσφέρουμε τα δώρα μας στο νεογέννητο Θείο Βρέφος: το χρυσάφι των ταπεινών προσευχών μας, το λιβάνι της ταπείνωσής μας και το μύρο της μετανοίας μας. Ο κόσμος στον οποίο ζούμε σήμερα έχει ιδιαίτερη ανάγκη για προσευχή, ταπείνωση και μετάνοια. Αυτές οι άγιες αρετές καλλιεργούν την αγάπη για τον Θεό και την αγάπη για τον άνθρωπο και κάνουν έναν άνθρωπο σαν τον Δημιουργό Του, ο οποίος είναι Αγάπη από την ίδια του τη φύση.

Ζούμε σε αποκαλυπτικούς καιρούς, που χαρακτηρίζονται από φόβο και σύγχυση. και χρειαζόμαστε προσευχή, ταπείνωση και μετάνοια, γιατί με αυτά προστατεύουμε τον εαυτό μας από τον φόβο και τη σύγχυση και χαράσσουμε για τον εαυτό μας ένα μονοπάτι προς τον Παράδεισο, προς την αιώνια, ευλογημένη ζωή.

Τα πρώτα λόγια του αγγέλου προς τους βοσκούς της Βηθλεέμ ήταν: Μη φοβάστε. Και σήμερα ο άγγελος της Γέννησης λέει στον καθένα μας: Μη φοβάστε, γιατί γεννήθηκε στον κόσμο ο Υιός του Ανθρώπου, που νίκησε την αμαρτία, με τους φόβους, τη σύγχυση και τις αρρώστιες της.

Σήμερα, που επικίνδυνοι ιοί εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο, πολλοί άνθρωποι σπεύδουν να κάνουν το εμβόλιο για να παρατείνουν την επίγεια ζωή τους. Αλλά εμείς που πιστεύουμε στον Χριστό ως Υιό του Θεού, ως Σωτήρα του κόσμου, γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένας άλλος, πιο τρομερός και πιο επικίνδυνος ιός στον κόσμο - οι αμαρτίες μας. Η αμαρτία μας στερεί την αιώνια ζωή μας. Πόσο χρειαζόμαστε εμείς, που φέρουμε το υψηλό όνομα του Χριστιανού, να σπεύσουμε να κάνουμε το πνευματικό εμβόλιο – τη μετάνοια, να νικήσουμε τον ιό της αμαρτίας και να σωθούμε για την αιώνια ζωή!

Και πάλι σας χαιρετώ, αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, με τη Γέννηση του Χριστού. Εύχομαι σε όλους υγεία, σωτηρία και την ευλογία του Θεού. Είθε η Θεία Αγάπη, που έχει προσκυνήσει τον Ουρανό στη γη, να αγγίξει κάθε ανθρώπινη καρδιά, να μας παρηγορήσει και να μας δώσει τη δύναμη να ξεπεράσουμε με θάρρος όλες τις δυσκολίες και τις πολυπλοκότητες της επίγειας ύπαρξης μας. Είθε το φως της σοφίας, που μας έφερε ο Υιός του Θεού που έγινε Υιός του Ανθρώπου, να λάμψει σε καθέναν από εμάς—ένα φως που αποκαλύπτει το ψέμα, ακόμα κι αν είναι κρυμμένο κάτω από το πρόσχημα της ευγένειας, ένα φως που μας δείχνει τον δρόμο που οδηγεί στον Παράδεισο. Αμήν.

Ευλογημένη Γέννηση!

Ταπεινός

† Ονούφριος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας 

Πηγή: orthochristian

oukraniko

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε τον κανονικό και μοναδικό αρχιεπίσκοπο Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο για τη γέμουσα πνευματικότητος χριστουγεννιάτικη εγκύκλιό του.
Λίαν ουσιαστική η αναφορά του στο πνευματικό εμβόλιο της μετανοίας που αποτελεί το μόνο όπλο εναντίον των ιών των πολλών και ποικίλων αμαρτιών μας.
Δυστυχώς, ο περί μετανοίας σύγχρονος επισκοπικός λόγος, έχει, εν πολλοίς, υποσκελισθεί από τον περί εμβολίων πληθωρικό λόγο.
Υπάρχουν, όμως, και οι φωτεινές εξαιρέσεις, όπως η συγκεκριμένη.
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Ποιμενας γνησιος ο. Κιέβου. Ονουφριος εν αντιθεσει με κατι νεοφανεις φωστηρες ημετερους που λογος τους ειναι διχαστικος. Μεσα σε διωγμους απο το φιλοδυτικο καθεστως κ εν πολοις ασχετο με την ορθοδοξια ο. Ονουφριος οδηγει τον λαον του τον πιστον ως άλλος. Μωυσης εις την βασιλεία του. Θεού. Ας ειχαμε κ εμεις εναν τετοιον εδω στην. Ελλάδα μας με λογον πάντοτε πνευματικον. Ο. Θεός να τον στηρίζει παντοτε γιατι σηκώνει μεγάλο σταυρό. Ας εχπυμε ολοι μας που προσευχομεια για την ειρηνη της. Εκκλησίας μας την ευχή του

Ανώνυμος είπε...

Ποσο παργηγορητικος κ ελπιδοφορος ο λογος του. Κιέβου. Ονουφριου. Ποιμένας γνησιος που γνωρίζει την αποστολη του που τα προβατα ακουνε κ γνωριζουν την φωνη του. Δεν εχει βγει απο το στομα του λογος κακός για κανεναν παρολους τους διωγμους που υφισταται το ποιμνιο του κ η. Εκκλησια εκει απο τους αμερικανοφιλους και ουνιτικα φερομενους δήθεν ορθοδοξους του. Επιφανιου κλπ ακομη κ απο εμας τους ελλαδιτες που ξεχασαμε οτι μεσα μας ρεει το ιδιο αιμα με τους αδελφους μας χριστιανους της κανονικης. Εκκλησίας και τους βριζουμε τους χλευαζουμε κλπ. Ο πολυς. Δραμας μιλαει για χαστουκι που εφαγαν το 1917 ξεχνα το δικο μας το1922 αυτοι ομως εμειναν ορθιοι μεσα στη λαίλαπα του αθεϊσμού κ εμεις τοτε κ τωρα τους κινηγησαμε. Θελαμε το πατριαρχειο δηλαδη να αναγνωρισουν την ζωντανη εκκλησια απομειναρι της οποιας ειναι ο Μακαριος με τον. Επιφανιο. Περασαν δια πυρος κ σιδήρου κ εμειναν ορθιοι. Εμεις υποτακτικοι πάντοτε των αμερικανων κ των αθεων. Οψομεθα ομως εις ους εξεκεντησαμε. Φοβερά η οργή του Θεού επι τους υιους της απειθειας.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com