23 Ιαν 2022

Κουράστηκε ο λαός από τις φιέστες.

Ονομαστήρια Αρχιερέως με 10 συλλειτουργούς Αρχιερείς και απουσία του λαού του Θεού…

Σχόλιο του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

 Είναι κάποιες παλαιές  συνήθειες που έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Δεν τις αντέχει πια ο λαός μας. Το ζητούμενο βέβαια, είναι να το αντιληφθούν αυτό οι… Ιεράρχες μας.Και να συμπεριφερθούν ανάλογα με την εποχή που ζούμε.

Το είδαμε και πάλι αυτό: σε ονομαστήρια Αρχιερέως με παρόντες 10  Αρχιερείς με τον εορτάζοντα και από ποίμνιο  και 20-30 πιστοί! Δηλαδή ένας Αρχιερεύς για δύο- τρεις  πιστούς!

Παρατάχθηκαν οι Ιεράρχες  στο κέντρο του Ναού –έτσι γέμισε λιγάκι- και ο ένας θαύμαζε την αρχιερατική στολή, τα εγκόλπια και την Μίτρα του άλλου.

Προς τι όλα αυτά Άγιοι;

Γιατί να δίνουμε λαβές στους πολιτικούς, στους αθέους, σ’ αυτόν τον λαό με τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει στις μέρες μας; Ποιούς εξυπηρετεί αυτός ο διασυρμός της Εκκλησίας;Θέλετε να τερματίσετε το κοντέρ;

Δεν έχετε  αντιληφθεί ότι όλα αυτά πάνε πια, πέρασαν; Ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν;

Μήπως είναι καιρός να επιστρέψουμε στο παλαιό, γνήσιο εκκλησιαστικό ήθος και έθος; Να τιμηθεί ο εορταζόμενος Αρχιερεύς!

Δεν αντιλέγω! Ας ιερουργήσει μόνος του με 2-3 ιερείς και διακόνους και οι τιμώντες αυτόν Αρχιερείς , ας παρίστανται προσευχητικά.

Έτσι και τον εορταζόμενο θα τιμήσουμε, θα τον καμαρώσουμε, θα του παραχωρήσουμε το μεγαλύτερο δώρο, την τέλεση του ιερού μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, και θα πανηγυρίσουμε σεμνά και ταπεινά!

Κουράστηκε ο λαός μας από τις φιέστες.

 Θέλει να νοιώσει την αύρα του Παναγίου Πνεύματος. Αφουγκραστείτε τα προβλήματά του και συμμεριστείτε τον πόνο του.

 Είναι δύσκολο το ζητούμενο;

Οι ναοί μας άδειασαν και δεν φταίει ο κόσμος! Κάνετε κάτι να τους ξαναγεμίσετε και τότε ίσως μπορέσετε πάλι να εορτάσατε με πανηγυρικά συλλείτουργα!

Προς το παρόν αλλάξτε στάση και τακτική  γιατί όλα αυτά θα γυρίσουν εναντίον της Εκκλησίας. Και αυτό ισχύει κυρίως για τους Ιεράρχες που από εγωισμό δεν βλέπουν!


exapsalmos,23 Ιανουαρίου 2022


6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τούς έχουν παρεξηγήσει: Συμπροσεύχονται οι άνθρωποι υπέρ των 7.500 οικογενειών των υγειονομικών πού βρίσκονται στό δρόμο εδώ και 5 μήνες.

Ανώνυμος είπε...

Να καταργηθούν τα αλλεπάλληλα λιβανίσματα και τα "εις πολλά έτη, δέσποτα". Καλά τα έλεγε ο π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος. Σωστά τα έγραψαν ο Παπαδιαμάντης και ο Κόντογλου. Στην εκκλησία πάμε για να συναντηθούμε με τον Χριστό. Χαίρομαι που σε μερικές ενορίες στο "Κύριε, Κύριε, επίβλεψον εξ ουρανού..." οι ψάλτες απαντούν "Αμήν" και όχι "Εις πολλά έτη, δέσποτα". Σε γνωστό μοναστήρι ο επίσκοπος ψάλλει ως απλός ψάλτης, χωρίς τυμπανοκρουσίες. Η περιβολή πρέπει να γίνει απλή. Ζούμε στον 21ο αιώνα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να διατηρείται η περιβολή των αυτοκρατόρων της Ρωμανίας. Και τι θα πει "δεσπότης"; (έτσι ονόμαζαν τους "βυζαντινούς" αυτοκράτορες) -αν και το έχει συνηθίσει ο κόσμος και δεν τον ενδιαφέρει. Επίσκοποι είναι.
Συγχωρέστε με. Με όλον τον σεβασμό.

π. Εμμανουήλ Χατζηδάκης είπε...

Δεν φταίνε αυτοί, αλλά ο λαός που τους ανέχεται. Δεν ντρέπονται λίγο όταν βλέπουν τις εικόνες των μεγάλων ιεραρχών στο ιερό ακάλυπτους με μόνο το τιμημένο και ταπεινό πολυσταύριο;

Ανώνυμος είπε...

Τρελαθηκατε; τι ειναι αυτά που λετε οι ανθρωποι κάνουν το παν για να βάλουν την μιτρα στο κεφαλι τους και να πουν το κυριε κύριε επιβλεψων εξ ουρανού κ λέτε γι φιεστες. Αυτό είναι το όνειρο των ειζτων αρχιμανδριτων. Κάθονται ντυμενοι αρχιερατικα μπροστα στον καθρέφτη ωρες κ αυτολιβανιζονται. Καταντια που την βλέπουμε καθημερινα. Με 100 φωτογραφιες των με την κάθε μπουρδα που θα πουν κ θα την αναρτησουν σαν θεολογικο λόγο. Ευτυχώς υπαρχουν κ ελάχιστες εξαιρέσεις που ισως να προκαλεσουν το ελεος του. Θεού. Παντως απο οσους έκαμε τελευταία ο. Ιερώνυμος ολοι πασχουν από αυτό το παθος της προβολης. Οι ναοι χωρις πιστους κ οι επίσκοποι περισσότεροι απο το ποιμνιο. Στην. Συνοδο δεν μπορουν να βάλουν ενα φρενο σε όλους αυτούς τους Αρχιερείς; ο κόσμος πειναει κ αυτοι εχουν 50 κ 50 αρχιερατικες στολες 100 εγκολπια ο καθεις. δωρα λενε. Πουληστε τα κ δωστε τα χρήματα εκει που πρέπει. Η χλιδή θα ειναι η καταστροφή μας. Ας τους φωτίσει ο. Θεός να καταλαβουν τουλαχιστον την αποστολη τους κ ας αφησουν τις φιεστες για τους εκτος της. Εκκλησίας

Ανώνυμος είπε...

Δεν ειναι μονο οι φιεστες κοιτάξτε τι αναβαζουν απο φωτο κ κειμενα καθημερινά; Λογος εποικοδομητικος σπάνια ακουγεται οτι πουν το θεωρουν λογο πνευματικό ποιο πολλές είναι οι φωτογραφίες των παρα τα λογια που λενε. Δεν μπορώ να καταλαβω μητροπολη δεν εχουν να καθίσουν; γυριζουν σαν την σβουρα. Απο ντροπή δεν τους λέμε κατι αυτοί δεν καταλαβαινουν πόσο κουραστικοί γίνονται ερχονται σε μοναστηρια κ ακους οτι χαζομάρα θελεις απο το στομα τους. Κοπτονται για τον μοναχισμο κ ζουν σαν κοσμικοι. Διερωτάται κανεις ποιο είναι το εργο τους; γιατί εγιναν κληρικοι κ μαλιστα φορουν και το μεγαλο σχήμα κ καυχωνται οτι ειναι μεγαλοσχημοι. Ξεφτιλιζουν κ το σχήμα κ τον εαυτόν τους. Ας μας αφησουν ησυχους δεν τους θέλουμε τέτοιους Αρχιερείς.

Ανώνυμος είπε...

Κι άμα πας να πεις τίποτα απ' αυτά που έγραψαν σωστά οι συναγανακτισμένοι προσχολιάσαντες, θα σου πούνε κιόλας ότι για μένα τα λες αυτά; Εγώ είμαι εις τύπον Χριστού! Μα το "εις τύπον Χριστού" είναι το ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ. Δεν είναι το ΔΕΔΟΜΕΝΟ. Δεν έγινες εις τύπον Χριστού επειδή φόρεσες τη μήτρα. ΚΑΛΕΙΣΑΙ να είσαι, να ζεις και να κηρύσσεις εις τύπον Χριστού, όπως όλοι μας, απλά για ένα ή δέκα λόγους παραπάνω εσύ.

Μα επιτέλους, βλέπετε εσείς φίλοι κανέναν τύπο Χριστού στις φωτογραφίες του άρθρου; Εμένα περισσότερο την αυλή του Χαμουραμπί της Βαβυλώνας με τους στρατηγούς και τους τοπάρχες του μου θυμίζει η εικόνα.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com