14 Νοε 2021

Παραλληλισμός Βαρθολομαίου-Ιερού Χρυσοστόμου από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ Ελπιδοφόρος στην ομιλία του στο παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, που βρίσκεται στο Westfield του New Jersey, κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας χθες (13 Νοεμβρίου 2021).

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ομιλία του:

Σεβασμιώτατε,

Αγαπητοί κληρικοί,

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί και αδελφές,

Σε αυτήν την εορτή του Πολιούχου της Θεοσώστης Μητροπόλεως του Νιου Τζέρσεϋ, ως Πατριαρχικός Επίτροπος, χαίρομαι που βρίσκομαι μαζί σας –τους πιστούς Ορθόδοξους Χριστιανούς της Μητροπόλεως– για να γιορτάσουμε τη μνήμη και τα νοήματα του εξαίρετου και χρυσόστομου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως Ιωάννη του Χρυσοστόμου.

Σκέφτομαι ότι ένας άλλος αξιόλογος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως ήταν μόλις πριν λίγες μέρες εδώ στη χώρα μας και στην Ιερά Αρχιεπισκοπή – ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, του οποίου η «βασιλεία» στον θρόνο του Χρυσοστόμου ήταν πολύ μεγαλύτερης διάρκειας, αλλά όχι απαραίτητα πολύ πιο εύκολη. Ο Ιερός Χρυσόστομος ήταν γνωστός τόσο για το ότι έλεγε την αλήθεια όσο και για το ότι κατείχε «απίστευτα» τις Γραφές και κήρυττε με τρόπο κομψό και εύγλωττο.

Και ο Πνευματικός μας πατήρ στην Κωνσταντινούπολη έχει την ίδια Αποστολική αρετή να λέει την αλήθεια με αγάπη. [*] Πράγματι, δεν φοβάται να πει την αλήθεια στην Εκκλησία. Και μοιράζεται το ίδιο θάρρος και την ίδια τόλμη με τον άγιο προκάτοχό του.

Γι’ αυτό στη σημερινή συγκέντρωση για τη Θεία Ευχαριστία αισθανόμαστε τη διπλή παρουσία αυτών των γιγάντων της πίστεως της Αγίας Μητέρας Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως. Ο πρώτος διώχθηκε από το Κράτος –την τότε Αυτοκρατορία– και από «ψευδαδέρφους» εντός της Εκκλησίας, όπως και τώρα ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης. Είναι όπως λέει ο Άγιος Απόστολος Παύλος στην προς Γαλάτας επιστολή του:

Αλλά εξαιτίας των ψευδαδελφών που δεν είχαν επίγνωση, που γλίστρησαν για να κατασκοπεύσουν την ελευθερία μας, την οποία έχουμε εν Χριστώ Ιησού, για να μας φέρουν την σκλαβιά – δεν υποταχτήκαμε ούτε μια στιγμή, για να μπορέσει η αλήθεια του ευαγγελίου να διατηρηθεί για εσάς. (2.4 διὰ δὲ τοὺς παρεισάκτους ψευδαδέλφους, οἵτινες παρεισῆλθον κατασκοπῆσαι τὴν ἐλευθερίαν ἡμῶν ἣν ἔχομεν ἐν Χριστῷ ᾽Ιησοῦ, ἵνα ἡμᾶς καταδουλώσουσιν 2.5 οἷς οὐδὲ πρὸς ὥραν εἴξαμεν τῇ ὑποταγῇ, ἵνα ἡ ἀλήθεια τοῦ εὐαγγελίου διαμείνῃ πρὸς ὑμᾶς).

Βλέπετε πώς οι Άγιοι της Εκκλησίας δεν υποχωρούν, «έστω και για μια στιγμή». Αυτός ήταν ο Άγιος Παύλος. Αυτός ήταν ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Και αυτός είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος!

Γιατί και μέσα στην Εκκλησία βλέπουμε τόσες κακίες όσες και αρετές. Η ανθρώπινη φύση έχει πάντα ανάγκη από λύτρωση και μεταμόρφωση. Και χρειαζόμαστε –και, πράγματι, έχουμε– έναν πνευματικό πρωταθλητή στο ιερό πρόσωπο της Παναγιότητάς Του. Συμμετέχει στη χάρη που ανύψωσε τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο στον θρόνο της Κωνσταντινούπολης. Και σήμερα, στο Φανάρι, ο Πατριάρχης τοποθετεί με μεγάλη ταπείνωση την Ιερά Εικόνα του Αγίου Χρυσοστόμου στον Πατριαρχικό Θρόνο και τα ιερά λείψανά του φέρονται στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, για να τιμήσουν τον δίκαιο προκάτοχό του, ο οποίος είναι επίσης ο ένθερμος μεσολαβητής του στη Βασιλεία του Θεού.

Αγαπητοί μου Χριστιανοί,

Αυτές τις μέρες, που σε όλο τον κόσμο υπάρχουν τόσες προκλήσεις για τη Μητέρα Εκκλησία – μέσα και έξω από το Σώμα της Ορθοδοξίας – ας παρακαλέσουμε θερμά τον Ιερό Χρυσόστομο να προσέχει την καθέδρα του Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου Αποστόλου, που υπηρέτησε με τόση ειλικρίνεια, αφοσίωση, ευσέβεια. Είθε να φυλάττει τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη – να τον ελεεί με υγεία, μακροζωία και σθένος να ηγείται της Εκκλησίας, η οποία ενίοτε αντιστέκεται στην κανονική τάξη που τόσο καλά γνωρίζει ο Παναγιώτατος. Και είθε να προσέχει αυτή την Ιερά Αρχιεπισκοπή και την Ιερά Μητρόπολη του Νιου Τζέρσεϋ, που τον τιμά μέσα από αυτό ακριβώς το Παρεκκλήσιο και τις διακονίες που προκύπτουν από αυτήν την Ἕδρα, όπου η διακονία προς τους Πιστούς είναι πάνω από όλα.

Έχουμε την καλή και ευσεβή διακονία των αδελφών μας: Επισκόπου Μηδείας Απόστολου, του Πανοσιολογιώτατου π. Χριστοφόρου Οικονομίδη, Πρωτοσυγκέλλου σας και του Διακόνου Φιλόθεου, που εκπροσωπούν όλες τις τάξεις των κληρικών, που εργάζονται μαζί για το καλό της Εκκλησίας και τη δόξα του Θεού.

Επομένως, κατά την κοινωνία μας της Αγίας Τράπεζας σε αυτή τη Θεία Λειτουργία που φέρει το όνομα του Ιερού Χρυσοστόμου, καθώς και στην μεταξύ μας κοινωνία, που θα συνεχιστεί στη συνέχεια στην εκδήλωση μετά τη Λειτουργία, είθε να λάβουμε τις ευλογίες του Θεού και να έχουμε αγάπη ο ένας για τον άλλον.  Ας δοξάσουμε τον Θεό, που αναδεικνύει ηγέτες και ήρωες της Πίστεως όπως ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ώστε η Εκκλησία να ζει πάντα με ελπίδα για την πληρότητα της Πίστεως. Δόξα τῷ Θεῷ πάντων ἕνεκεν! Ἀμήν.

orthodoxianewsagency

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κηρύγματα σκοπιμοτήτων, προπαγάνδας και αποπροσανατολισμού των χριστιανών.

Αντί ο ποιμένας να καλλιεργεί τις ψυχές των χριστιανών με τις αρετές των αγίων και να εμπνέει στη μίμησή τους που είναι η ουσία του εορτασμού τους με απώτερο στόχο την εν Χριστώ σωτηρία
καπηλεύεται τα ιερά και τα όσια (όπως είναι ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, το μοναδικό συγγραφικό του έργο και η μαρτυρική βιωτή του) προκειμένου να δικαιολογηθούν τα σύγχρονα διεθνή πολιτικά παιχνίδια και οι πολιτικοί εκβιασμοί με εμπλεκόμενο το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Πρόκειται για μια ακόμη καπηλεία σε βάρος του αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου με σκοπό τη χειραγώγηση των Χριστιανών.

Spiros είπε...

Ο Ιερός Χρυσόστομος δεν θα συλλητουργουσε με αιρετικούς Αφού έλεγε την αλήθεια

Ανώνυμος είπε...

Να'ναι καλά ο Αμερικής, είχα καιρό να γελάσω έτσι!!!!

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημα δεν είναι μονάχα ο ασεβέστατος και ανίερος παραλληλισμός του πατριάρχη Βαρθολομαίου με το μεγάλο άγιο και οικουμενικό διδάσκαλο.
Είναι και το γεγονός ότι υπάρχουν "χριστιανοί" που ανέχονται αδιαμαρτύρητα το εν λόγω αίσχος και το προβάλλουν μέσα από τα ιστολόγιά τους...
Δεν αναφέρομαι, βέβαια, στις ανύπαρκτες αντιδράσεις των Ελλαδιτών επισκόπων έναντι των "αρρήτων ρημάτων" του καθαιρετέου αρχιεπισκόπου Αμερικής...
Αυτοί εδώ και δεκαετίες "καταπίνουν" το κομβολόγιο των οικουμενιστικών προδοτικών πατριαρχικών ενεργειών...
Λ.Ν.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com