19 Νοε 2021

Οικονόμου για μέτρα σε ναούς: Πήραμε την απόφαση μετά την υπόδειξη της Ιεράς Συνόδου – Οι επίτροποι θα ελέγχουν τη διαδικασία

Τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση στη λήψη πρόσθετων μέτρων για τους ανεμβολίαστους, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού, εξήγησε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σημειώνοντας ότι οι βασικοί άξονες της στρατηγικής δεν έχουν αλλάξει. Αναφορικά με τα μέτρα στους ναούς ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι είναι μία απόφαση την οποία η κυβέρνηση κατόπιν της υπόδειξης της Ιεράς Συνόδου.

Ωστόσο, οι αναφορές που έγιναν από τον Πρωθυπουργό, από τον Υπουργό Υγείας το πρωί και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για την Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι μέσα από αυτή γινόταν προτροπή προς τους πιστούς που δεν έχουν εμβολιαστεί να κάνουν τα ανάλογα διαγνωστικά τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού. Τέλος σε όλα όσα λέγονται από χθες το βράδυ αναμένεται να μπει με την έκδοση της ΚΥΑ η οποία θα ορίζει ακριβώς τη διαδικασία, με την Εκκλησία της Ελλάδος, μέχρι στιγμής, να μην έχει προβεί σε κάποια αντίδραση για τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης.

Οι επίτροποι θα ελέγχουν τη διαδικασία

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου κατέστησε απολύτως σαφές ότι οι πιστοί που δεν έχουν εμβολιαστεί, θα μπαίνουν στις εκκλησίες μόνο με την επίδειξη rapid test και αν στους ελέγχους που θα γίνονται, διαπιστωθεί ότι δεν τα έχουν, θα επιβάλλονται κυρώσεις σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος.

«Στις εκκλησίες πηγαίνουν άνθρωποι ηλικιών που είναι ευάλωτοι στον κορωνοϊό, είτε έχουν εμβολιαστεί κι έχει περάσει το διάστημα που έχουν ανοσία είτε είναι ανεμβολίαστοι. Εκεί από την πρώτη στιγμή σε συνεργασία με την Ιερά Σύνοδο είπαμε ότι οι άνθρωποι που μπαίνουν μέσα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν θωρακισμένοι. Είπαμε λοιπόν ότι θα απαιτείται το τεστ μετά και την υπόδειξη της Ιεράς Συνόδου και οι επίτροποι της εκκλησίας θα είναι επιφορτισμένοι με το να ελέγχουν αυτή τη διαδικασία και δειγματοληπτικά τα όργανα της Πολιτείας θα κάνουν κι εκεί ελέγχους. Οι πιστοί οφείλουν να καταλάβουν ότι πρέπει να πειθαρχήσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Πλεύρης: Μέτρο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί στοχευμένα

Νωρίτερα για το μέτρο της εισόδου στις εκκλησίες μόνο με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ή rapid test για τους ανεμβολίαστους καθώς και στον έλεγχο που θα γίνεται αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων κατά της πανδημίας.

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στα λεγόμενα του Πρωθυπουργού κατά το χθεσινό μήνυμα που απηύθυνε στους πολίτες ενώ έκανε λόγο και για την Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου, η οποία όμως προτρέπει και δεν υποχρεώνει στη διενέργεια τεστ τους πιστούς.

Ωστόσο επεσήμανε ότι είναι ένα μέτρο το οποίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί στοχευμένα όπως σε άλλους χώρους, ενώ η κυβέρνηση προέβη στην λήψη αυτού του μέτρου για να στείλει ένα μήνυμα σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ: 

Και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ότι υπάρχει Εγκύκλιος και από την Ιερά Σύνοδο για τον τρόπο που οι ίδιοι μπορούν να κάνουν τους ελέγχους και θα υπάρχουν και στοχευμένοι έλεγχοι. Προφανώς οι έλεγχοι σε εκκλησίες γίνονται στη διάρκεια που έχει η ίδια η Ιερά Σύνοδος με την δυνατότητα των λειτουργιών που δίνεται στους δικούς της λειτουργούς τη δυνατότητα να ελέγξουν, αλλά σίγουρα δεν είναι ένας έλεγχος που μπορεί να γίνει στοχευμένα όπως σε άλλους χώρους. Άρα δεν άλλαξε κάτι αλλά προκειμένου και σε αυτούς τους χώρους να υπάρξει ένα μήνυμα που απευθύνεται σε κόσμο που είναι ανεμβολίαστοι, να έχουν ένα μήνυμα και κίνητρο να εμβολιαστούν παραπάνω μπήκε αυτό το μέτρο. Να σας θυμίσω ότι η ίδια η κυβέρνηση όταν χρειάστηκε να μπει σε μέτρα να μην γίνονται καθόλου λειτουργίες το έκανε, η ίδια η κυβέρνηση στα προηγούμενα μέτρα έβαλε εργαστηριακά μέτρα σε όλους όσους είναι στον χώρο εργασίες και η ίδια αυτή κυβέρνηση επεκτείνει τα μέτρα στοχευμένα όπως είπε ο Πρωθυπουργός στους ανεμβολίαστους και δεν επηρεάζεται καθόλου η κανονικότητα των εμβολιασμών”.

Αυτό που με σαφήνεια ανέφερε η τελευταία Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου ήταν ότι υποχρεωτικά σε τεστ θα έπρεπε να υποβάλλονται όσοι από τους ιερείς, ψάλτες και το βοηθητικό προσωπικό δεν ήταν εμβολιασμένοι, ένα μέτρο το οποίο εφαρμόζεται εδώ και αρκετούς μήνες άλλωστε.

Τί θα ισχύει από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου

Στις αγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, λαϊκές και ζαχαροπλαστεία), στα φαρμακεία και τα ΜΜΜ για τις αστικές μετακινήσεις, είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και δεν απαιτείται έλεγχος covid pass. Μπορούν δηλαδή να έχουν πρόσβαση εμβολιασμένοι, νοσήσαντες και ανεμβολίαστοι.

Στα ΜΜΜ για τις υπεραστικές μετακινήσεις, στην εκπαίδευση, στους χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς), στους χώρους λατρείας, στο λιανεμπόριο στα κομμωτήρια και στους ανοικτούς χώρους εστίασης είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και θα γίνεται έλεγχος covid pass. ‘Αρα πρόσβαση έχουν οι εμβολιασμένοι, οι νοσήσαντες και οι ανεμβολίαστοι με αρνητικό PCR -RAPID test.

Στους κλειστούς χώρους εστίασης, στα θέατρα και τους κινηματογράφους, στα μουσεία, τα γυμναστήρια και τα γήπεδα είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και θα έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες.

Επίσης υπενθυμίζεται ότι από τις 13/12 αναγκαία προϋπόθεση εισόδου για τους άνω των 60 ετών εμβολιασμένους πολίτες θα είναι η αναμνηστική δόση μετά την παρέλευση 7μήνου από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Για τους ανήλικους 4-17 ετών επιτρέπεται η είσοδος στους ανοικτούς χώρους εστίασης, στους κλειστούς χώρους εστίασης, στα θέατρα και τους κινηματογράφους, στα μουσεία, τα γυμναστήρια και τα γήπεδα με επίδειξη self test.

orthodoxianewsagency

Δείτε και

-Κυριάκος Μητσοτάκης: “Με ράπιντ τεστ οι πιστοί στις εκκλησίες” Επικαλέστηκε εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου-Τι λέει ακριβώς η εγκύκλιος

-Η ΔΙΣ ζητά «νά τηρῶνται ἐπακριβῶς ἅπαντα τά μέτρα προστασίας» και «προτρέπει πατρικώς» τους πιστούς να εμβολιασθούν και όσοι δεν το έχουν κάνει να υποβάλλονται σε ράπιντ ή μοριακό τεστ για να εισέρχονται στους Ναούς !

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κατόπιν του γνωστού, θλιβερού πρωθυπουργικού διαγγέλματος,που θυμίζει άλλες εποχές και ο νοών νοείτω..., επιβάλλεται εκ των πραγμάτων η κατεπείγουσα σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας. Το προκύψαν ζήτημα τυγχάνει άκρως σοβαρό και επ ουδενί δύναται να το χειρισθή η λεγόμενη ΔΙΣ και μάλιστα στα πλαίσια τηλεδιάσκεψης.
Είναι αδιανόητο τα προαύλια και οι θύρες των ιερών ναών να μετατραπούν σε πεδία αντεγκλήσεων και λογομαχιών
και οι επίτροποι σε χωροφύλακες, συνεπεία της άφρονος κυβερνητικής αποφάσεως.
Η Εκκλησία ενώνει εξ ορισμού και δεν μπορεί, επ ουδενί, να υπηρετήσει καθ οιονδήποτε τρόπο τον ήδη αρξάμενο και συνεχώς επιτεινόμενο εθνικό και κοινωνικό διχασμό με αιτία κατά κύριο λόγο το θέμα του εμβολιασμού.
Ούτε μπορεί η Εκκλησία να αποπέμπει άνευ σοβαρού πνευματικού λόγου τα μέλη της που προσέρχονται να εκκλησιασθούν.
"Εκκλησία καλείται φερωνύμως διά το ΠΑΝΤΑΣ εκκαλείσθαι και ΟΜΟΥ συνάγειν".
Δεν περιμέναμε, βεβαίως, από τον κ. Μητσοτάκη και τα σημιτικά πολιτικά έκγονα με τα οποία συγκυβερνά τη χώρα οδηγώντας την στον όλεθρο, να γνωρίζει στοιχειώδεις αρχές εκκλησιολογίας. Προφανώς, για τους εν λόγω κυρίους, τα σούπερ μάρκετ και η ομαλή λειτουργία της αγοράς στον "αξιακό" τους κώδικα υπέρκεινται της Εκκλησίας. Κάτι τέτοιο άλλωστε διαφάνηκε κατά τον παρελθόντα Μάρτιο αλλά και άλλες φορές, από την έναρξη της παρούσης υγειονομικής περιπέτειας και κρίσεως.
Το θέμα δεν είναι τι κάνει ο κ.Μητσοτάκης, αλλά το πώς οι ταγοί της Εκκλησίας διασφαλίζουν τον ομαλό εκκλησιαστικό βίο, τον οποίο επιβουλεύονται οι αυταρχικές και καταλυτικές της αυτοτέλειας και της αξιοπρέπειας της Εκκλησίας κυβερνητικες αποφάσεις.
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Φαντασθείτε τους επιτρόπους να διαπληκτίζονται με τον κόσμο και τους πιστούς να λογομαχούν μεταξύ τους και μέσα στο ναό να τελείται η φρικτή ιερουργία!
Και υπάρχουν "χριστιανοί" που επικροτούν αυτά τα αίσχη!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com