10 Ιουν 2021

Αναβολή του συνεδρίου για τον Αλή Πασά

Δήμος Ιωαννιτών: Ανέβαλε άρον άρον για… Οκτώβριο (;) το συνέδριο για τον Αλή Πασά

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

«Προφανείς σκοπιμότητες» και διαστρέβλωση επικαλείται -όπως ήταν αναμενόμενο- ο Δήμος Ιωαννιτών σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε και στο οποίο προσπαθούσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα σχετικά με το συνέδριο για τον… Αλή Πασά.

Από τη μια, όπως ενημερώνει σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, το συνέδριο μεταφέρεται για τον… Οκτώβριο, με τη «βολική» δικαιολογία των επιδημιολογικών δεδομένων, αλλά από την άλλη προσπαθεί με ιδιαίτερα προβλέψιμο τρόπο να πείσει ότι δεν πρόκειται για συνέδριο για τον Αλή Πασά, αλλά για την… «εποχή» του.

Συγκεκριμένα στο δελτίο Τύπου τονίζεται ότι «συγκεκριμένοι κύκλοι και με προφανείς σκοπιμότητες διαστρεβλώνουν τα πραγματικά γεγονότα υποστηρίζοντας ότι η δημοτική Αρχή έχει επιλέξει να τιμήσει τον Αλή Πασά». «Πρόκειται για ένα συνειδητό ψεύδος» συνεχίζει και σημειώνει ότι «μέσα από τεκμήρια και νέα επιστημονικά δεδομένα θα αναδειχθεί η κρισιμότητα της εποχής αυτής στην κήρυξη και την εξέλιξη της Ελληνικής Επανάστασης».

Πρόκειται περί δικαιολογιών που δεν πείθουν, αφού ο ίδιος ο τίτλος «Ο Αλή Πασάς και η εποχή του» είναι ξεκάθαρος. Άλλωστε μια από τις αγαπημένες μεθόδους των «αποδομητών» είναι η διαστρέβλωση της Ιστορίας μέσω της συστηματικής προβολής συγκεκριμένων ιστορικών λεπτομερειών και της ταυτόχρονης αποσιώπησης άλλων, εξαιρετικά σημαντικότερων, όπως π.χ. του ρόλου των Σουλιωτών, μόνον και μόνον διότι αυτές οι πρώτες εξυπηρετούν συγκεκριμένα αφηγήματα.

Όπως ξεκάθαρο είναι ακόμη ότι η απόφαση του Δήμου Ιωαννιτών να αναβάλει τη διεξαγωγή του συνεδρίου οφείλεται στις αντιδράσεις. Το θέμα που ανέδειξε η «δημοκρατία» αναπαρήχθη ευρέως στα τοπικά μέσα, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες της «δημοκρατίας» οι αντιδράσεις ξεπέρασαν και τα ελληνικά σύνορα, καθώς ακόμη και στη… Χειμάρρα η οργή ξεχείλισε για την απόπειρα «αγιοποίησης» του Αλή Πασά. Πολλοί σύλλογοι Ηπειρωτών (Σουλιώτες, Σαρακατσάνοι, Βλάχοι, Βορειοηπειρώτες) καθώς και αιρετοί από την περιοχή, κάποιοι από αυτούς με οικογενειακούς δεσμούς με τις μεγάλες οικογένειες των Σουλιωτών, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τη διοργάνωση του συνεδρίου. Όχι για το περιεχόμενο των εισηγήσεων, αλλά κυρίως για τη χρονιά που επιλέχθηκε να γίνει αυτό και για την προκλητικότητα του τίτλου.

Ακριβώς αυτήν την παράμετρο τονίζει στη «δημοκρατία» και ο Δημήτριος Μπότσαρης, προεδρεύων του Συλλόγου Απανταχού Σουλιωτών: «Αυτό που εμείς λέμε, που θίγουμε, δεν έχει να κάνει με τον Αλή Πασά, αλλά με την προσπάθεια που γίνεται να τον συνδέσουν με την Επανάσταση και τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από αυτήν. Δεν μπορείς να τα μπερδεύεις αυτά τα δύο πράγματα και να συνδέεις τον Αλή Πασά με την Επανάσταση». «Μεταχειρίζονται τα 200 χρόνια από την Επανάσταση για να αναδείξουν τον Αλή Πασά» συμπληρώνει.

Προς το παρόν, και μετά την ανακοίνωση της αναβολής, οι πολιτιστικοί φορείς θέτουν το όπλο παρά πόδα. Υπόσχονται όμως να επανέλθουν τον Οκτώβριο, εάν χρειαστεί.

dimokratianews,10|06|2021

………………………………………………………………

Πανελλήνιες αντιδράσεις για εκδήλωση αφιερωμένη στον τύραννο της Ηπείρου

ΕΞΟΡΓΙΖΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΗ ΠΑΣΑ

proinoslogos.gr

Πρόκειται για διεθνές επιστημονικό συνέδριο κι όχι τιμών, λέει τώρα ο Δήμος Ιωαννιτών και το μεταθέτει αντί για Ιούνιο, τον Οκτώβριο

Έντονη διαμαρτυρία μέσω του «Π.Λ.» και από τον εκπρόσωπο των Σουλιωτών, απόγονο των Μποτσαραίων Δημ. Μπότσαρη

• Πανελλήνιες αντιδράσεις προκαλεί η διοργάνωση από το Δήμο Ιωαννιτών Διεθνούς Συνέδριου αφιερωμένο στον Αλή Πασά, τον τύραννο της Ηπείρου.

Η πραγματοποίηση του Συνεδρίου, που είχε προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα για το τριήμερο 18-20 Ιουνίου, τελικά όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ μετατέθηκε για τον Οκτώβριο.

Ως δικαιολογία επικαλείται τα «υγειονομικά δεδομένα», όμως πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι η απόφαση μετάθεσης της ημερομηνίας ελήφθη μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπάρχουν από Ηπειρώτες, αλλά και από το θόρυβο που προκάλεσαν δημοσιεύματα ακόμη και Μέσων Ενημέρωσης πανελλήνιας εμβέλειας. 

Χθες ο Δήμαρχος επιχείρησε μάλιστα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για διεθνές επιστημονικό συνέδριο και όχι για συνέδριο τιμής για τον Αλή Πασά και έχει προγραμματιστεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. «Θα είναι αφιερωμένο στην εποχή του Αλή Πασά και μέσα από τεκμήρια και νέα επιστημονικά δεδομένα θα αναδειχθεί η κρισιμότητα της εποχής αυτής στην κήρυξη και την εξέλιξη της Ελληνικής Επανάστασης», ανέφερε. 

Ούτε η ανακοίνωση αυτή στάθηκε ικανή να μετριάσει την οργή των Ηπειρωτών, που και μόνο η αναφορά του Δήμου ότι «η ιστορία έχει αποδείξει ότι γράφεται μόνο με αλήθειες» θεωρούν ότι επιβεβαιώνουν τον προβληματισμό τους. 

Η πιο έντονη και τεκμηριωμένη ανακοίνωση διαμαρτυρίας υπογράφεται από τον απόγονο των «Μποτσαραίων» Δημήτρη Μπότσαρη, ο οποίος είναι και προεδρεύων του Συλλόγου Απανταχού Σουλιωτών, που είναι έντονα ενοχλημένοι για την εκδήλωση για τον τύραννο, την καταδικάζουν και άρχισαν τη συλλογή υπογραφών διαμαρτυρίας. 

 Ο Δ. Μπότσαρης στον «Π.Λ.»

Ο κ. Δημήτρης Μπότσαρης κοινοποίησε την επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου με προσωπικό εισαγωγικό σημείωμα προς τον «Πρωινό Λόγο». Συγκεκριμένα αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Αγαπητέ κύριε Κουτσολιόντο, 

Σας αποστέλλω μια επιστολή διαμαρτυρίας διότι όπως αναφέρεται και σε δημόσια ανακοίνωσή του, ο Δήμος Ιωαννιτών έχει προγραμματίσει για τις 18-20 Ιουνίου επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 και με αυτή τη δικαιολογία διοργανώνει διεθνές συνέδριο, με τιμώμενο πρόσωπο τον Αλή Πασά, καθότι ο τίτλος του συνεδρίου είναι “o Aλή Πασάς & η εποχή του”, χωρίς καμιά άλλη αναφορά στους ήρωες της Ηπείρου, στους λόγιους και στους Εθνικούς Ευεργέτες.... Ως Πρόεδρος των απανταχού Σουλιωτών και ως απόγονος της φάρας των Μποτσαραίων, αλλά και ως Έλληνας, δεν θα μπορούσα να μην διαμαρτυρηθώ δημόσια, καθώς έγινα και αποδέκτης αρκετών πανελλαδικών διαμαρτυριών...».

 Το... έργο του Αλή Πασά

Το κείμενο του Συλλόγου είναι «καταπέλτης» κατά του Δήμου Ιωαννιτών και αναδεικνύει και το... έργο του Αλή Πασά σε σφαγές, λεηλασίες, αποτρόπαια εγκλήματα. «Η ιστορία με αλήθειες», όπως αναφέρει στη χθεσινή του ανακοίνωση ο Δήμος Ιωαννίνων, με το Σύλλογο να υπενθυμίζει επιγραμματικά «τα “κατορθώματα” του Αλή πασά, o οποίος έσφαξε τους πρόκριτους στο Χόρμοβο και 600 άτομα στο Γαρδίκι το 1812, όπως έσφαξε  και τους κατοίκους της ηρωϊκής Χειμάρας το 1805 μέσα στις εκκλησίες, ανήμερα του Πάσχα, όπως έκοψε στα τέσσερα, τον αγωνιστή παπά-Θύμιο Βλαχάβα και κρέμασε τα κομμάτια του στη πόλη, όπως σκότωσε τον Κατσαντώνη, σπάζοντάς του, όλα τα κόκκαλα στο αμόνι, όπως έπνιξε τη κυρά Φροσύνη, στη λίμνη των Ιωαννίνων και σωρεία άλλων δολοφονιών και θηριωδίες κάθε είδους, καθώς και αποτρόπαιες  πράξεις βασανισμού, εξανδραποδισμού, λεηλασίες και φρικαλεότητες».

«Άραγε, όλα αυτά, θα αποσιωπηθούν σε αυτό Συνέδριο, ή θα εμφανιστούν ως «παράπλευρες απώλειες», από τη δράση μιας «εξαιρετικής προσωπικότητας», που πρέπει, με πόνο ψυχής, αλλά και μεγάλη αγανάκτηση, να ξαναθυμηθούν οι Ηπειρώτες;» αναρωτιέται ο Σύλλογος που επικρίνει την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου που συμφώνησε με την πρόταση του Δημάρχου, αλλά και τον Υφυπουργό Γιώργο Αμυρά, ο οποίος είχε εκφράσει τη χαρά και τη βεβαιότητά του για μεγάλη επιτυχία αυτών των εκδηλώσεων. 

 Ασεβής πράξη το συνέδριο 

Ο Σύλλογος Απανταχού Σουλιωτών,  σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης τονίζει  ότι «εάν πραγματοποιηθεί η όποια αναφορά στον Αλή Πασά, κατά το Διεθνές Συνέδριο, θα πρόκειται για μια απαράδεκτη και ασεβή πράξη, τόσο προς τις επετειακές γιορτές των 200 χρόνων από το ΄21, όσο και προς τους πεσόντες Ηπειρώτες ήρωες και κατ΄ εξοχήν, στα όπλα τμήματα του τότε Ελληνισμού, το Σούλι και τους Σουλιώτες που ο Αλή Πασάς εξόντωσε σταδιακά και μεθοδικά».

Συνεχίζοντας ο Σύλλογος Απανταχού Σουλιωτών «εκθέτει» το Δήμο Ιωαννιτών, αναφέροντας ότι «τουλάχιστον εφέτος, εάν ήθελε να οργανώσει ένα κάποιο συνέδριο που να σχετίζεται με τις γιορτές των 200 χρόνων από το 1821, θα έπρεπε να το είχε αφιερώσει στον μεγάλο εχθρό του Αλή Πασά, τους ήρωες του Σουλίου που έχυσαν το αίμα τους, μέχρι και την τελευταία μέρα της Επανάστασης, διότι με αυτό που επέλεξε, παραβιάζεται κάθε έννοια της κοινής λογικής και του κοινού αισθήματος, με τη μηδενική αναφορά στους Σουλιώτες και τους αγώνες του κάθε Ηπειρώτη αγωνιστή που είναι το σύμβολο της Ελληνικής Ηπείρου και άξιοι κάθε τιμής και μνήμης και όχι ο Αλή Πασάς. Αιδώς Αργείοι...».

 Συλλογή Υπογραφών

Ο Σύλλογος των Απανταχού Σουλιωτών, καλεί κάθε Ελληνίδα και Έλληνα πατριώτη, εφόσον συμφωνεί το κείμενο διαμαρτυρίας και καταγγελίας, να το προσυπογράψει ονομαστικά και με την ιδιότητά του στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο (link) https://forms.gle/4hJmaMS8JTuC8aqQA ώστε -όπως αναφέρει- να συμβάλλει στη προσπάθεια, αλλαγής τίτλου, περιεχόμενου ή ακόμη και ματαίωσης, αυτής της απαράδεκτης εκδήλωσης, από το πρόγραμμα του Δήμου.

……………………………………………………………………………

Τι λέει ο Δήμος Ιωαννιτών για το «συνέδριο για τον Αλή πασά»

https://www.epirusnews.eu/ti-leei-o-dimos-ioanniton-to-synedrio-ton/

«Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία σειρά δημοσιευμάτων που στρέφεται εναντίον του Δήμου Ιωαννιτών με αφορμή την διοργάνωση διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Συγκεκριμένοι κύκλοι και με προφανείς σκοπιμότητες διαστρεβλώνουν τα πραγματικά γεγονότα υποστηρίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή έχει επιλέξει να τιμήσει τον Αλή Πασά!

Πρόκειται για ένα συνειδητό ψεύδος.

Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό την διοργάνωση ενός διεθνούς, επιστημονικού συνεδρίου το οποίο θα είναι αφιερωμένο στην εποχή του Αλή Πασά.

Μέσα από τεκμήρια και νέα επιστημονικά δεδομένα θα αναδειχθεί η κρισιμότητα της εποχής αυτής στην κήρυξη και την εξέλιξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Το συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και με στόχο να αναδείξει μία ολόκληρη ιστορική περίοδο αλλά και την πόλη των Ιωαννίνων.

Με βάση τα υγειονομικά δεδομένα οι ημερομηνίες διεξαγωγής έχουν μεταφερθεί για τον Οκτώβριο.

Την Οργανωτική Επιτροπή απαρτίζουν κορυφαίες προσωπικότητες της χώρας και συγκεκριμένα οι:

-ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ, ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ και ο πιο σημαντικός μελετητής αυτής της περιόδου με σημαντικό ερευνητικό και συγγραφικό έργο.

-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΡΕΥΝΩΝ, ΤΟΜΕΑΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ

-ΑΝΝΑ ΜΑΝΔΥΛΑΡΑ, ΕΠΙΚΟΥΡΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

-ΜΑΡΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ , ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ

-ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ , ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΓΕΝΝΑΔΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

-ΑΜΑΛΙΑ ΠΑΠΠΑ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΓΑΚ

-ΤΑΣΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ , ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ

-ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

………………………………..

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τί να πει κανείς; Αλή και τρεις Αλή...μονό μας.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com