12 Μαΐ 2021

Οι αποφάσεις της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Μάιο (12/5/2021). Φάκελοι κατά των Μητροπολιτών Αιτωλοακαρνανίας και Κυθήρων λόγω απειθαρχίας

Δελτία Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Οι αποφάσεις της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Μάιο (12/5/2021).

Συνήλθε χθες και σήμερα, 11 και 12 Μαΐου 2021, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την χθεσινή και την σημερινή Συνεδρία της η Δ.Ι.Σ.:

Προέβη σε μία εκτενή θεώρηση των κατά την παρελθούσα Πασχάλιο περίοδο συμπεριφορών και πειθαρχίας των παντός βαθμού Κληρικών προς τις Αποφάσεις Αυτής της Συνεδρίας της 20ής Απριλίου 2021, ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών και εξέφρασε την πικρία και αποδοκιμασία Της για τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες παρατηρήθηκαν εκ προθέσεως διαφοροποιήσεις από τις ομόφωνες Συνοδικές Αποφάσεις.

Γι’ αυτό και μετά πολλής θλίψεως απεφάσισε να ζητήσει από την Συνοδική Επιτροπή επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων τον σχηματισμό φακέλλων και την υποβολή εισηγήσεων περί των επομένων ενεργειών Αυτής σχετικώς προς τις επιστολές και λοιπές ενέργειες των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, με τις οποίες οι εν λόγω Αρχιερείς εξεδήλωσαν απειθαρχία και έλλειψη σεβασμού προς την ομόφωνη απόφαση του συλλογικού οργάνου διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως προς την έκτακτη διαδικασία τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών.

Μετά λύπης ο Μακαριώτατος Πρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου διεπίστωσε, και συναπεδέχθησαν οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Αρχιερείς, ότι ιδίως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ, και μέσω νεωτέρου κειμένου του προς την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, καταφέρεται εναντίον των Αποφάσεων Αυτής, επιμένει να μην αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των δυσκόλων και εκτάκτων αποφάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την δημόσια υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αυτοαπομονώνεται και θέτει εαυτόν μακράν της συλλογικής προσπάθειας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία στο σύνολό Της πασχίζει και εργάζεται τόσο για την την ακώλυτη επιτέλεση της Θείας Λατρείας, όσο και για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

Επίσης αποφάσισε την αποστολή Εγκυκλίου Σημειώματος προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος περί των παρατηρηθεισών περιπτώσεων μη τηρήσεως των Αποφάσεων Αυτής σε ελαχίστους ανά την Ελληνική Επικράτεια Ιερούς Ναούς, παραγγέλλουσα την λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων από πλευράς των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, ενώ αποφάσισε να ενεργήσει τα δέοντα και προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών για την περίπτωση Ιερού Παρεκκλησίου Αυτής, όπου παρατηρούνται και κατά κόρον προβάλλονται άτοπες λειτουργικές συνήθειες και πρωτόγνωρες τελετουργικές αυθαιρεσίες.

Εν συνεχεία Αποφάσεως της Συνεδρίας Αυτής της 20ής Απριλίου 2021, περί της λειτουργίας των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, όρισε Τριμελή εξ Αρχιερέων Επιτροπή, αποτελουμένη εκ των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου, Συνοδικού Συνδέσμου της Σ.Ε. επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, Διευθυντού της Α.Ε.Α. Θεσσαλονίκης, και Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου, Καθηγητού της Α.Ε.Α. Βελλάς Ιωαννίνων, με σκοπό την άμεση επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς (Υπουργείο Παιδείας, Ανώτατο Επιστημονικό Συμβούλιο, Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων, Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και τους Προέδρους των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών) προκειμένου να ευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση, ως προς την αναβάθμιση και τον εξορθολογισμό των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, καθώς και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων αποφοίτων αυτών, αφού και τα δύο παραπάνω ζητήματα αποτελούν πάγια αιτήματα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ενημερώθηκε από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικών Μνημείων περί των κατά το παρελθόν έτος 2020 στοιχείων επί αξιοποίνων συμβάντων εις βάρος μνημείων και χώρων θρησκευτικού χαρακτήρος στην Ελληνική Επικράτεια και αποφάσισε να αποστείλει τα σχετικά στοιχεία στην Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων για την κατάρτιση του ετησίου σχετικού Τόμου.

Ενημερώθηκε από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος για την διεξαγωγή της «Β’ Εθνοσυνελεύσεως Νέων» την 17η Απριλίου 2021 και για την μέχρι σήμερα διεξαγωγή, ανά την Ελληνική Επικράτεια, Συνεδρίων της Εκκλησίας της Ελλάδος με αφορμή την συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως και αποφάσισε να εκφράσει εγγράφως τις συγχαρητήριες ευχές Της στους διοργανωτές των Συνεδρίων.

Αποφάσισε να απευθυνθεί εκ νέου στο Υπουργείο Εσωτερικών για ζητήματα που προέκυψαν μετά την εφαρμογή του νέου Νόμου περί Κοιμητηρίων, ιδίως ως προς τους υπαλλήλους των Ιερών Ναών των Κοιμητηρίων και άλλα συναφή ζητήματα.

Όρισε κατόπιν εισηγήσεως της Συνοδικής Επιτροπής επί της Χριστιανικής Αγωγής και της Νεότητος, την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 30 Μαΐου 2021, ως ημερομηνία λήξεως των Κατηχητικών Σχολείων.

Όρισε το Πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό της ιεράς μνήμης του Αγίου Αποστόλου των εθνών Παύλου, ιδρυτού της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως εξής:

α) Την Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021 στις 7.00 μ.μ., στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου επί της οδού Ψαρών της πόλεως των Αθηνών, θα τελεσθεί ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίον θα χοροστατήσει και θα ομιλήσει ως εκπρόσωπος της Δ.Ι.Σ. ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ.

β) Την Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021 στις 7.00 μ.μ., στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, θα τελεσθεί ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίο θα χοροστατήσει και θα ομιλήσει ως εκπρόσωπος της Δ.Ι.Σ., ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος, επ’ ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων τις οποίες διοργανώνει κατ’ έτος η Ιερά Μητρόπολις Κορίνθου, υπό τον τίτλο «ΙΕ’ Κορίνθου Παύλεια 2021».

γ) Το πρωί της εορτής, Τρίτη 29 Ιουνίου 2021, στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου επί της οδού Ψαρών της πόλεως των Αθηνών, θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Μητροπολιτών Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου και Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντωνίου, ο οποίος και θα ομιλήσει.

Ενέκρινε την τοποθέτηση του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Μιχαήλ Λιούμα στην θέση του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, κατόπιν εισηγήσεως του οικείου Ιεράρχου, Σεβασμιωτάτου κ. Νικολάου.

Τέλος, η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών, ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων, Συνοδικών

Επιτροπών και με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

της Εκκλησίας της Ελλάδος

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τους καλύτερους μητροπολίτες, τα διαμάντια της Ιεραρχίας τους διώκουν.
Οι άνθρωποι που δεν είναι άξιοι ούτε στο στόμα τους να τους πιάσουν.
Ντροπή στους συνοδικούς που πήραν την κατάπτυστη αυτή απόφαση.
Ντροπή και πάλι ντροπή!

Ανώνυμος είπε...

Βλέπετε πόσο τους ενοχλεί που 2 από τους 80 αντιστέκονται; Φανταστείτε να ήταν περισσότεροι...
Το διαπλεκόμενο συνοδικο και αντί - εκκλησιαστικό και αντί - ορθόδοξο σύστημα πνέει τα λοίσθια.. Τα δίνει όλα τώρα γιατί σε λίγο γνωρίζει ότι δεν θα μπορεί να ελέγξει την αντίδραση του ορθόδοξου λαού που γνωρίζει πλέον τις καθαρές ορθόδοξες φωνές.
ΑΓΙΕ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΕ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ. ΜΗΝ ΚΑΜΨΕΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΑΣ. ΜΑΣ ΕΜΠΝΕΕΙ ΟΡΘΌΔΟΞΗ ΣΤΑΣΗ ΣΑΣ!

Ανώνυμος είπε...

Όχι Ιερά Σύνοδο
Αλλά Ιερά εξέταση

Ανώνυμος είπε...

Άξιοι! Ντροπή στον Ιερώνυμο και τη ΔΙΣ!

Αποσπερίτης είπε...

Αίσχος για όλους εκείνους που τολμούν να πιάνουν στο στόμα τους έναν τέτοιον άξιο Ιεράρχη, όπως ο Κυθήρων! Τι ήθελαν δηλαδή; Να προσκυνήσει και αυτός τον Καίσαρα, όπως η πλειονότητα της Ιεραρχίας;

Ανώνυμος είπε...

Μακάριοι οι δεδιωγμένοι ένεκεν δικαιοσύνης, ότι αυτών εστίν η βασιλεία των ουρανών.

Μακάριοι εστέ όταν ονειδίσωσιν υμάς και διώξωσι και είπωσι πάν πονηρόν ρήμα καθ’ υμών ψευδόμενοι ένεκεν εμού.

Χαίρετε και αγαλλιάσθε, ότι ο μισθός υμών πολύς εν τοις ουρανοίς· ούτω γαρ έδιωξαν τους προφήτας τους προ υμών.

Ανώνυμος είπε...

Μα καλά πώς είναι δυνατόν να συμπεριφέρονται με αυτόν τον απρεπή τρόπο στους μητροπολίτες Κυθήρων Σεραφείμ και Αιτωλίας Κοσμά που είναι από τους λίγους διαλεγμένους μητροπολίτες με καθαρή ορθόδοξη γραμμή;
Ντροπή!

Φώτης

Χάρης είπε...

Μεγάλη η τιμή των 2 Επισκόπων και των λοιπών κληρικών να διώκονται για την τήρηση της κανονικής τάξης.
Πάντες οι θέλοντες ευσεβώς ζην εν Χριστώ Ιησού διωχθήσονται.
Δεν έχουμε πειθαρχικούς φακέλλους:
Για εκείνους που τόσα χρόνια καταπατούν συνοδική απόφαση να μη γίνονται Θ. Λειτουργίες προ μεσονυκτίου.
Για εκείνους που τόσα χρόνια καταπατούν συνοδική απόφαση και λειτουργούν στη δημοτική.
Για εκείνους που θεολογούν υπέρ της ομοφυλοφιλίας και των εξώγαμων σχέσεων.
Για εκείνους που λένε ότι αν τους το ζητήσει ο λαός θα αλλάξουν το Ευαγγέλιο.
Για εκείνους που συμπροσεύχονται με αιρετικούς, καταπατώντας και τους Ιερούς Κανόνες και τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκ. της Ελλάδος.
Για όσους καταπατούν το δόγμα, την παράδοση και τις συνοδικές αποφάσεις.
Αλλά έχουμε για εκείνους που έμειναν να εμπνέουν τον πιστό λαό, αντιστεκόμενοι στον αντίχριστο Καίσαρα.

Χαράλαμπος Άνδραλης


Ανώνυμος είπε...

Ουδεμία έκπληξη. Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει μακρόχρονη παράδοση να διώκει κληρικούς επειδή πιστεύουν στο Θεό. Να ξέρουν ότι αν το τραβήξουν θα μας βρουν απέναντί τους. Και κληρικούς που έκαναν υπακοή στη ΔΥΣ για το Πάσχα θα τους βρουν απέναντί τους, και λαϊκούς πολλούς και διάσπαρτους σε όλη την Ελλάδα θα τους βρουν απέναντί τους, και κάποιους ιεράρχες, κρυφά ή και λίγο φανερά, θα τους βρουν απέναντί τους.

Άξιοι!

Ανώνυμος είπε...

Αν είναι δυνατόν!!! Δεν το περιμέναμε ποτέ αυτό από καμιά Δ.Ι.Σ.!!!

Κ.

Ανώνυμος είπε...

Οι καλύτεροι μητροπολίτες μας!!!εν Ελλάδα άξιοι άξιοι άξιοι άξιοι άξιοι!!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Προστασία ανθρώπινης ζωής;;; Τόσα χρόνια που ψηφίζονται τα ανώμαλα νομοσχέδια κατά της αιώνιας ζωής!!! είδαμε την ιερά σύνοδο να νοιάζεται και να αφορίζει πολιτικούς.
Αίσχος!!!

Evans είπε...

Χριστός Ανέστη!
Συμφωνώ με τα σχόλια όλων. Αξίζει να σταθούμε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι Άγιοι Ιεράρχες έχουν διωχθεί από συνόδους και στο παρελθόν και αυτό αποτελούσε στεφάνι στον βίο τους...στην παρούσα φάση μάλλον η ΔΙΣ πρέπει να μετονομαστεί σε ΔΑΣ ήτοι Διαρκής ασεβής σύνοδος...

Ανώνυμος είπε...

Η λέξη ντροπή είναι πολύ μικρή για να εκφράσει την ιερή αγανάκτηση του λαού τού Θεού μπροστά στις πρωτόγνωρες αποφάσεις της "Διαρκούς Ιεράς Συνόδου" Είναι σε εισαγωγικά γιατί δεν έχουν σχέση με τα ιερά. Από που κι ως που η διαρκής παίρνει τέτοιου είδους αποφάσεις. Τους κανόνες τους χρησιμοποιείτε μόνο να εξοντώσετε, τους Κανόνες όμως που έχουν σχέση με δόγματα, με εκκλησιολογία κ.λ.π ποιείτε την πάπια. ¨ενα να γνωρίζετε, Υπάρχει αιώνια κόλαση. Πόσες φορές λάβατε θέση όταν υβρίσθηκε το Όνομα του Κυρίου μας, Ποτέ!!!τι κάνατε για τα σύμφωνα συμβίωσης ομοφυλοφύλλων; Μηπως πρωτείνατε στην Κυβέρνηση και την Υιοθεσία από τους ομοφυλλόφυλους.
Ποιες Εκκλησιαστικές πράξεις κάνατε για την Πανδημία, βγάλατε τον Θεό τελείως από αυτό το γεγονός. Μακαριώτατε δεν είναι δουλεια δική σας να μας πείτε να πλενουμε τα χέρια μας. Που καταντήσατε, σκεφτειτε λίγο ότι η ηλικία σας δεν είναι και τόσο μικρή για σκεφτειτε τι λέμε ψάλλοντας τον Μ. Κανόνα. Ψυχή μου, "ψυχή μου, ανάστα, τι καθεύδεις …" Ελπίζω να αναθεωρήσετε αυτά που λέτε για τους δύο αγωνιστές Αρχιερείς μας.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχως σημερα αυτοι που κρατουν την σωστη πιστη διωκωνται .Θα επακολουθησουν κι αλλα τετοια εως του χρονου . Πολλοι παπαδες θα πεταξουν τα ρασα τυπου Κονανου γιατι το αφεντικο τους το Νεο που θα ρθει δεν θα χει ευρα να τους δωσει.

Αναστασία μάρα. είπε...

Άξιοι ομολογητες του Χριστού μας κ της Πίστης μας... Να τους μιμηθουμε!!!!

Αγγελής είπε...

Ένεκα φθόνου παρέδωσαν αυτόν..

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΠΑΝΤΟΤΕ ΕΚΔΙΩΚΟΝΤΕ ΑΠΟ " ΙΕΡΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΔΟΥΣ". Π.Χ. Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ.

Διονύσιος είπε...

Μου θυμίζει την παραβολή των δέκα λεπρών.
Από τούς 82 Δεσπότες, μόνο δύο ευάρεστη σάν, τον δημιουργό μας και Θεός μας, Ιησούς Χριστός μας.
Αυτοί οι Δεσπότες είναι παπικοί Καρδινάλιοι καί ΟΧΙ Ορθόδοξοι κληρικοί.
Ορθόδοξοι Χριστιανοί, μήν τούς εμπιστεύεστε, είναι ανάξιοι ......

Ανώνυμος είπε...

ΑΙΣΧΟΣ !

ORTHODOXIA ORTHO είπε...

Ωραία σχόλια!
Δεν είναι δυνατόν αυτοί οι αξιοσέβαστοι ιερείς,ο καθένας με τον χαρακτήρα του,να σειρονται για κάτι το οποίον η συνειδησις τους,φωνάζει?

Δεν ξέρω,αν ενοχλήθηκε η τέλεση της Ακολουθίας της Αναστάσεως επί Ανδρέα Παπανδρέου τότε με την μόλυνση του Τσερνόμπιλ.
Η Αναστασις έγινε κανονικά.

Θυμήθηκα κ ανετρεξα να δω τον ιερό ναό του προφ.Ηλια στην πόλη αυτή κ εμαθα πως δεν υπήρχε ραδιενέργεια εντός Ναού!
Ας ειρηνευσουμε!!
Εγώ φοβάμαι τα εκείσε,όπως λέγουν οι αββαδες που τέλος δεν έχουσι ποτέ...
Νομίζω και οι ιερείς αυτοί,αυτό σκέφτηκαν!

Κύριε Ιησού Χριστέ,Ο Θεός μου, σώσον τους δούλους Σου!
Χριστός Ανέστη Πατέρες!!
Αληθώς Ανέστη!!!


Ανώνυμος είπε...

Η ΔΙΣ με τις αποφάσεις της για κλείσιμο Ναών, υποχρεωτική μασκοφορία εντός του Ιερού Ναού κλπ κατασκανδάλισε μεγάλο αριθμό ορθοδόξων πιστών.
Οι αποφάσεις της ελέγχονται ως συγκρουόμενες με τον πυρήνα θεμάτων ορθοδόξου θεολογίας αλλά και με διεθνώς εκπεφρασμένες απόψεις διακεκριμένων επιστημόνων τις οποίες ούτε η ίδια ούτε η πολιτεία έλαβαν υπόψη.
Και θα έλθει να ελέγξει Ιεράρχες που διέσωσαν το κύρος και την ακρίβεια της πίστης μας;
Μήπως θέλει να περιπέσει σε μεγαλύτερο σφάλμα;

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com