20 Φεβ 2021

Η αντικανονική χειροτονία Γεωργιανού διακόνου από τον πατριάρχη Βαρθολομαίο δημιουργεί πλήγμα στις σχέσεις με την Εκκλησία της Γεωργίας.

Ο πατριάρχης Βαρθολομαίος χειροτόνησε έναν Γεωργιανό διάκονο, ο οποίος δεν αποδεσμεύτηκε ποτέ κανονικώς από την Εκκλησία της Γεωργίας – Φωτογραφία – orthdoxtimes.com

Οι σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών της Γεωργίας και της Κωνσταντινουπόλεως είναι τεταμένες καθ’ ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος πέρυσι χειροτόνησε αντικανονικώς έναν διάκονο της Εκκλησίας της Γεωργίας εις ιερέα χωρίς να γνωρίζει και να έχει ευλογήσει την ενέργεια αυτή η Εκκλησία της Γεωργίας.

Το ζήτημα τέθηκε στη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Γεωργίας την περασμένη εβδομάδα και αποφασίστηκε ότι μια συνοδική επιτροπή θα μελετήσει πιο διεξοδικά το θέμα.

Στις 13 Ιουλίου η φιλο-Φαναριώτικη ιστοσελίδα Orthodox Times ανέφερε ότι την προηγούμενη ημέρα ο πατρ. Βαρθολομαίος «χειροτόνησε τον Ιεροδιάκονο Ηρακλή Τζιντζολάβα [Irakli Jinjolava], κληρικό Γεωργιανής καταγωγής, εις Πρεσβύτερο, δίνοντάς του το όνομα Ηλίας προς τιμήν του Πατριάρχη Γεωργίας Ηλία Β’». Στη συνέχεια διορίστηκε ως εφημέριος της Γεωργιανής ενορίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ωστόσο, φαίνεται ότι ο Ιεροδιάκονος Ηρακλής δεν ήταν απλά ένας κληρικός «Γεωργιανής καταγωγής» αλλά κληρικός της Εκκλησίας της Γεωργίας. Στη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Γεωργίας την περασμένη Πέμπτη, οι Ιεράρχες εξέτασαν την «διαδικασία μεταφοράς του Ιεροδιακόνου Ηρακλείου (Τζιντζολάβα) στην δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου το 2020, η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς την συγκατάθεση του Καθολικού-Πατριάρχη πάσης Γεωργίας.»

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Ιεροδιάκονος Ηρακλής είναι σθεναρός υποστηρικτής της σχισματικής «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας» και έχει επικρίνει την Εκκλησία της Γεωργίας που δεν την αναγνωρίζει. Άσκησε επίσης αρνητική κριτική στην Εκκλησία της Γεωργίας που κατά την διάρκεια της πανδημίας κρατάει τις Εκκλησίες ανοιχτές για τους πιστούς

Λίγες ημέρες μετά την σύγκληση της Ιεράς Συνόδου και την ανάδειξη του θέματος της αντικανονικής χειροτονίας, το Γεωργιανό πρακτορείο Εκκλησιαστικά νέα της Γεωργίας αναφέρθηκε σε μια επιστολή που έστειλε τον Ιούλιο ο Αρχιεπίσκοπος Ντμανίσι και Αγκαράκ-Τασίρ Ζήνων, Μεγάλη Βρετανία, και Ιρλανδία στον Πατριάρχη Γεωργίας. Στην επιστολή κατηγορεί την Εκκλησία της Γεωργίας ότι κηρύσσει «μυστικό πόλεμο» στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, απαγορεύοντας στους Γεωργιανούς διπλωμάτες στην Τουρκία να παρευρεθούν σε Λειτουργίες που τελούνται από τον πατρ. Βαρθολομαίο ή να συναντηθούν μαζί του.

Οι Orthodox Times ασχολήθηκαν μετά με την υπόθεση. Ωστόσο, κανένα ειδησεογραφικό πρακτορείο δεν ανέφερε γιατί το Πατριαρχείο να προέβη σε ένα τέτοιο βήμα, ούτε αναφέρθηκε στην αντικανονική χειροτονία του Ιεροδιακόνου.

Σύμφωνα με τα Εκκλησιαστικά Νέα ορισμένοι Γεωργιανοί θεολόγοι χρεώνουν την όλη υπόθεση στην δόλια Ρωσική επιρροή.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι Orthodox Times, ο πρέσβης της Γεωργίας στην Τουρκία Γεώργιος Τζαντζάβα [Giorgi Janjgava], αντέκρουσε την επιστολή του Αρχιεπισκόπου, δηλώνοντας στο Facebook: «Δεν ξέρω ποιος είχε ανάγκη να διαδώσει αυτό το ψέμα. Είχα, έχω, και θα έχω σχέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Αγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο

Προφανώς, η Ιερά Σύνοδος της Γεωργίας θα λάβει τελική απόφαση για την υπόθεση του Ιεροδιακόνου Ηρακλή σε μία μεταγενέστερη συνεδρία.

Orthodox Christianity

Μετάφραση ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com