29 Δεκ 2020

Μετά τη σημαία και το σταυρό η ΠτΔ… ξήλωσε τα «καριοφίλια» του 1821 από τους τοίχους του Προεδρικού Μεγάρου

Έκανε κάτι που ουδείς Πρόεδρος είχε πριν από αυτήν διανοηθεί.

Είχαν μεταφερθεί το 1975 από το Μουσείο του Αγώνα με απόφαση του Κωνσταντίνου και της Ιωάννας Τσάτσου.

Το έτος στο οποίο πρόκειται να εισέλθουμε εντός των επομένων ημερών είναι το 2021. Το έτος κατά το οποίο συμπληρώνονται 200 χρόνια από την εθνεγερσία. Από την ημέρα που οι Έλληνες πήραν τα όπλα και σήκωσαν τα λάβαρα του αγώνος κατά του κατακτητή. Και από αυτά τα όπλα, από αυτά τα λάβαρα, η Ελλάδα αναγεννήθηκε. Θα έπρεπε να τα τιμά.

Οργανώνουμε εκδηλώσεις και δράσεις για να τιμήσουμε το 1821 και ίσως κάποιοι λησμονούν πως δεν ήταν μόνον το αίμα των ηρώων που εξέθρεψε το δένδρο της Ελευθερίας. Ήταν και τα όπλα των ηρώων. Κάποιος πρέπει να το πει αυτό στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία τα απομάκρυνε από το γραφείο της.

Στην μία φωτογραφία βλέπουμε πίσω από τον Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο, δύο πιστόλες του αγώνος του 1821 να κοσμούν την βιβλιοθήκη του. Δεν τις έφερε όμως εκεί ο τέως Πρόεδρος. Τις βρήκε. Από την εποχή που ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Τσάτσος ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου της Δημοκρατίας, οι πιστόλες ήσαν εκεί. Είχαν μεταφερθεί το 1975 από το Μουσείο του Αγώνα με απόφαση του τότε Προέδρου και της συζύγου του Ιωάννας. Είναι παρακαταθήκη των αγώνων του Έθνους. Κειμήλια ζώσης ιστορίας.

Στην δεύτερη φωτογραφία, βλέπουμε πως η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τα απομάκρυνε. Τα αντικατέστησε με κάποια άχαρα και ανούσια διακοσμητικά. Έκανε κάτι που ουδείς Πρόεδρος είχε πριν από αυτήν διανοηθεί. Θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι το έπραξε από ανευθυνότητα. Ότι η κληρονομιά του ελληνισμού δεν της προκαλεί απέχθεια. Ότι δεν αντελήφθη τι ακριβώς έκανε όταν απεφάσιζε να «ανανεώσει» την διακόσμηση του γραφείου της (μέχρι και τα μέσα Νοέμβρη υπήρχαν τα καριοφίλια, μετά εξαφανίστηκαν).

Αναρωτιόμαστε όμως: Ήταν μόνον τα όπλα; Τον πίνακα που κοσμούσε εκείνην την γωνιά της βιβλιοθήκης γιατί τον απομάκρυνε;

Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για πίνακα του διάσημου Γερμανού ζωγράφου Peter von Hess, που ζωγράφισε πολλούς πίνακες για τον Αγώνα. Ο τίτλος του συγκεκριμένου πίνακα είναι «Παλληκάρια ατενίζοντας την Ακρόπολη».

Θέλουμε και πάλι να πιστεύουμε πως ούτε η θέα της Ακρόπολης ενοχλούσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε ο συμβολισμός των μαχητών της Ελευθερίας που προσέβλεπαν στο αρχαίο, ιερό σύμβολο του Ελληνισμού. Προτιμούμε να θεωρούμε πως και πάλι δεν αντελήφθη τι ακριβώς έκανε.

Πριν λίγες ημέρες η κ. Σακελλαροπούλου μας συγκίνησε, συμμετέχοντας στην διανομή συσσιτίου από μια κοινωνική κουζίνα. Ήταν ακριβώς αυτή η πτυχή ευαισθησίας και ανθρωπιάς που περιμέναμε να δούμε από αυτήν ακριβώς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως δικαιολογείται να απέχει από τις ευρύτερες προσδοκίες που έχουν οι Έλληνες από το πρόσωπο που κατέχει την ανωτάτη θέση της πολιτειακής ιεραρχίας. Πως δικαιούται να απομακρύνει σημαίες και σύμβολα των οποίων οφείλει να είναι θεματοφύλακας.

Όταν το 2021 θα μετέχει σε εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από της Ελληνικής Επανάστασης θα πρέπει να αναρωτηθεί αν οι πράξεις της τιμούν την θέση της. Οι αγωνιστές του 1821, εκείνοι που σήκωσαν πιστόλες και γιαταγάνια για να διώξουν τους κατακτητές, δεν έχουν ανάγκη τις δικές της εκδηλώσεις αναγνώρισης. Την θέση τους στην ιστορία την έχουν επάξια κατακτήσει.

newsbreak,29-12-2020

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΛΕΓΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ(ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ).

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ / 29.12.2020
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, δήλωνε πως τα μνημόνια και η μείωση των συντάξεων είναι συνταγματικά. Μάλλον, γι αυτές τις δηλώσεις της προωθήθηκε σ’ αυτή τη θέση. Τώρα, αναλαμβάνοντας Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δείχνει ένα πρόσωπο με τάσεις εθνομηδενισμού. Επιπλέον, πριν λίγο καιρό έσπευσε να στηρίξει με καλά λόγια μία ομάδα ομοφυλόφιλων, που επισκέφτηκε το γραφείο της. Με την πράξη της αυτή έδειξε ότι συμβαδίζει με την ομοφυλόφιλη ατζέντα της Νέας Παγκόσμιας Τάξης. Πριν επίσης λίγο καιρό, απέφυγε σε μία δήλωσή της να αναφέρει το όνομα της Τουρκίας. Με τις δύο τελευταίες ενέργειές της, συμπληρώνει τις εθνομηδενιστικές τάσεις που έχει. Ενώ μέχρι τώρα, κανένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν διανοούνταν να απομακρύνει ούτε τη σημαία ούτε τα καριοφίλια από το γραφείο του, αυτή το έκανε, αποδεικνύοντας ότι έχει έλλειμμα πατριωτισμού και εθνικής υπερηφάνειας. Ειλικρινά, είναι ντροπή να έχουμε τέτοια άτομα στο ανώτατο αξίωμα της χώρας μας.

Ἰ. Ἀ. Ἠ. είπε...

Έβγαλε τα καριοφίλια γιατί ανεβαίνει στο ράφι η γάτα και θα τα έριχνε.
Τί ζούμε και τί έχουμε να ζήσουμε ακόμα.
Άνθρωποι χωρίς ντροπή και χωρίς φόβο Θεού μας κυβερνούν. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com