2 Ιουν 2020

Κερκύρας Νεκτάριος: «Ο Αρχιεπίσκοπος κατέλυσε το συνοδικό μας σύστημα»

Σκληρή επιστολή του Μητροπολίτη Κερκύρας κατά του Αρχιεπισκόπου
«Ο Αρχιεπίσκοπος κατέλυσε το συνοδικό μας σύστημα» τονίζει ο κ. Νεκτάριος σε επιστολή-κόλαφο που έστειλε στη ΔΙΣ

Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ Αρχιεπισκόπου και μητροπολίτη Κερκύρας που άρχισε την περίοδο της καραντίνας με αφορμή τη στάση της Εκκλησίας απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης. Ο σεβασμιότατος εμμένει στη θέση του ότι υπάρχει ζήτημα κατάλυσης του συνοδικού συστήματος κατά το διάστημα αυτό, ενώ ζήτησε και πάλι έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας, ώστε να δοθούν οι όποιες διευκρινίσεις και να φύγουν τα γκρίζα σύννεφα.
Ο μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος απέστειλε πριν από λίγες ημέρες επιστολή στη ΔΙΣ και σε όλους τους μητροπολίτες στην οποία θέτει όλες τις παρατηρήσεις του και τα παράπονά του. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στο έγγραφο της ΔΙΣ, στο οποίο εκφράζεται η θλίψη της για τις αρχικές δηλώσεις του μητροπολίτη περί κατάλυσης του συνοδικού συστήματος.
Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι οι δηλώσεις του αυτές ήταν σε επιστολή προς την υπουργό Παιδείας και όχι προς τον Αρχιεπίσκοπο, τον μητροπολίτη Ναυπάκτου ή τη Σύνοδο και αφορούσαν την απαγόρευση της υπουργού να γίνει η λιτάνευση του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, λιτανεία την οποία σεβάστηκαν ακόμη και οι Γερμανοί κατακτητές.
«Δεν είδα να δείξατε ανάλογη λύπη, μακαριότατε, όχι δι’ εμέ, αλλά διά την ασέβειαν προς τον άγιο Σπυρίδωνα» αναφέρει ο κ. Νεκτάριος και κάνει γνωστή τη σημασία της εορτής, της λιτανείας και της παρουσίας του αγίου για τη ζωή και την ιστορία του τόπου. Ο σεβασμιότατος έκανε σαφές ότι όλο αυτό υποκινήθηκε από συγκεκριμένο επίσκοπο, ενώ θεωρεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος έπρεπε να είχε καλέσει τον ίδιο και να του ζητήσει εξηγήσεις, και όχι να δείξει περιφρόνηση στην ισότητα και στο δικαίωμα γνώμης όλων των μητροπολιτών.
Ο μητροπολίτης Κερκύρας είχε ζητήσει, άλλωστε, από τη Σύνοδο αντίγραφο των πρακτικών της συνεδρίασης της 1ης Απριλίου, κάτι το οποίο δεν έγινε δεκτό με την αιτιολογία ότι δεν τον αφορούν. Ο ίδιος, ωστόσο, ζητά εκ νέου τόσο τα πρακτικά της συνεδρίασης της 1ης Απριλίου 2020 όσο και της 30ής Απριλίου, ιδίως όσα αφορούν τελικά το όνομά του.
«Το να οχυρώνεσθε πίσω από μία τροποποίηση κανονισμού, το πνεύμα της οποίας έχει να κάνει με την προστασία του απορρήτου των συνεδριάσεων της ΔΙΣ από τρίτα πρόσωπα και πάντως όχι από αρχιερείς μέλη της Ιεραρχίας, για τους οποίους στις συνεδριάσεις γίνεται λόγος, δεν δείχνει κατά τη γνώμη μου και απόλυτο σεβασμό στο συνοδικό μας σύστημα» επισημαίνει ο κ. Νεκτάριος.
Ο Αρχιεπίσκοπος δεν υπερασπίστηκε τη θεία κοινωνία
Σχετικά με το θέμα της θείας μετάληψης, ο σεβασμιότατος εκφράζει τη λύπη του προς τον Αρχιεπίσκοπο, διότι δεν υπερασπίστηκε τη θεία κοινωνία, ενώ εξέφρασε και το παράπονό του που δεν τον στήριξε κατά τη σύλληψή του από τις Αρχές.

Επίσης, θέτει τα ερωτήματα αν η αργία κληρικών και μοναχών και το επιτίμιο στον λαό να μην κοινωνεί, ήταν τρεχούσης φύσεως εκκλησιαστικόν θέμα, αλλά και ποια ήταν η επαγρύπνηση της ΔΙΣ για την εκπλήρωση των καθηκόντων των κληρικών και των μοναχών, ιδίως κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, και, βέβαια, για ποιο λόγο ανέχθηκαν τις ΚΥΑ που απαγόρευαν σε αδελφότητες άνω των 10 μοναχών να τελούν θεία λειτουργία.
Ο μητροπολίτης αναφέρθηκε ακόμη και στη σχετική εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία αρχικά επιτρεπόταν να είναι ανοιχτοί οι ναοί τη Μεγάλη Εβδομάδα για την προσέλευση πιστών και μετά τον δημοσιογραφικό θόρυβο έσπευσε ο εκπρόσωπος Τύπου μητροπολίτης Ναυπάκτου να διευκρινίσει ότι το μέτρο αυτό είναι καθαρά περιοριστικό. Ο κ. Νεκτάριος δηλώνει ότι αυτό βέβαια δεν ήταν το πνεύμα της απόφασης της ΔΙΣ και αποδεικνύεται από εγκύκλια σημειώματα μητροπολιτών που καλούν τους πιστούς να προσέρχονται στους ναούς για προσκύνηση και προσευχή, ενώ τονίζει με αγανάκτηση ότι η αλλαγή αυτή ήρθε με έγγραφο υπογεγραμμένο από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Θρησκευτικής Διοίκησης του υπουργείου Παιδείας κ. Πιτταδάκη και όχι τον γ. γ. Θρησκευμάτων ή την υπουργό. Θεωρεί δε λυπηρό να διατάζει την Εκκλησία ο προϊστάμενος Θρησκευτικής Διοίκησης.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Μητροποίτης Νεκτάριος φάνηκε άξιος της αποστολής του! Ηταν ο μόνος Ιεράρχης που με τη στάση και το λόγο του υπερασπίσθηκε την Πίστη και την Παράδοση της Εκκλησίας. Η Διαρκής Σύνοδος παρανόμησε διότι δεν είχε την αρμοδιότητα να επιληφθεί τόσο σημαντικού θέματος που αφορά σε ολόκληρη την Εκκλησία. Μόνη αρμόδια ήταν η Ιεραρχία. Ο Αρχιεπίσκοπος έχει τεράστια ευθύνη! Πρέπει να ξεκαθαρισθούν τα πράγματα τώρα πριν έλθουν τα χειρότερα!

Efstathios Efstathios είπε...

Μεταξύ των άλλων, διαβάζοντας αυτό το κατάπτυστο από τη ΔΙΣ: "Καλεί τους πιστούς να προσέρχονται στους ναούς για προσκύνηση και προσευχή" παραπέμπει σε μουσουλμανικές και φράγκικες μεθόδους!!! Η Ορθοδοξία έχει τη Χάρη της Θείας Λειτουργίας που ακύρωσε η ΔΙΣ επί της ουσίας. Τώρα όλα τα άλλα είναι λόγια - λόγια που διατηρούν την σύγχυση!!!

Ανώνυμος είπε...

Επί μακαριστού Χριστοδούλου, ο νυν αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, τόξευε τα βέλη του προς τον προκάτοχό του, εγκαλώντας τον, επίσης, για έλλειψη συνοδικότητας.
Τώρα εγκαλείται, και δικαίως, και αυτός, από το συνεπίσκοπό του.
Αποτελεί σκάνδαλο πρώτου μεγέθους και κορυφαία πρόκληση προς το Θείο Δομήτορα της αγίας μας Εκκλησίας, πρωτίστως, και προς τον κλήρο και το λαό δευτερευόντως,η αποφυγή συγκλήσεως της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, εν όψει μιας πρωτόγνωρης, για την εκκλησιαστική ζωή, καταστάσεως , κατά την οποία στραγγαλίστηκε, με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας, η και συνταγματικώς κατοχυρωμένη,ελευθερία ασκήσεως της θρησκευτικής λατρείας.
Η επίκληση του "δικαίου της ανάγκης", καταπάτησε, εν προκειμένω, τη σχετική συνταγματική επιταγή, δημιουργώντας ένα απαίσιο προηγούμενο (αυτό πού το πάνε οι υποστηρικτές του;).
Δυστυχώς, την όλη, άκρως δυσμενή για την Εκκλησία, κατάσταση, τη χειρίσθηκε η δεκατριμελής, λεγόμενη, Διαρκής Ιερά Σύνοδος, με τα γνωστά, σε όλους, αποτελέσματα.
Πώς να λησμονήσουμε το σκανδαλωδέστατο εκείνο συνοδικό ανακοινωθέν, το τραγικά αθεολόγητο, όπως κατέδειξε με περισπούδαστο κείμενό του, ο ομολογητής αρθρογράφος κ.Ιωάννης Λίτινας, παραπέμποντας στο συγγραφικό έργο του μεγάλου Βασιλείου, στο οποίο υπερεξαιρόταν η σωματική υγεία, χαρακτηριζόμενη ως το "ύψιστο αγαθό επί της γης", επί δεινή καταφρονήσει του ευαγγελικού και αγιοπατερικού λόγου;
'Η τις αλήστου μνήμης παρεμβάσεις του συνοδικού εκπροσώπου τύπου καθώς και το "θεολογικό" κατασκεύασμα περί "επιτιμίου" (ένιοι ιεράρχες, μας προέκυψαν και διερμηνείς των βουλών του Θεού...);
Τελευταία, ακούσαμε τον αρχιεπίσκοπο, σε συνέντευξή του, στο συστημικό δημοσιογράφο της σοβαροφανούς, καθεστωτικής φυλλάδας "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ",να προετοιμάζει το έδαφος, ακόμη και για την αλλαγή του τρόπου μεταδόσεως της Θείας Κοινωνίας!
Κάτι παρόμοιο, άφησε να εννοηθεί σε κείμενό του, και ο ομόφρων του κ.Ιερωνύμου, γνωστός και μη εξαιρετέος, μητροπολίτης Αργολίδος.
Αυτή η τελευταία, ανήκουστη εξέλιξη, αποτελεί κορυφαίο δείγμα εκφυλισμού και ευτελισμού του γνήσιου εκκλησιαστικού ήθους και δεινής καθιζήσεως του αρχιερατικού κύρους.
Αυτούς τους "ποιμένες" έχουμε, αλλά μάλλον αυτοί μας αξίζουν σαν ελληνικό λαό, που με την καθημερινή βιοτή μας, αναδεικνύουμε πανηγυρικά αυτήν την αλήθεια...
Λ.Ν.

ELIZA PURMANN είπε...

Ο ΣΕΒΑΣΜΙΏΤΑΤΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΉΡΘΗ ΕΙΣ ΤΟ ΎΨΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΆΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΤΊΜΗΣΕ ΚΑΙ ΤΙΜΆ ΤΗΝ ΙΕΡΩΣΎΝΗ.
ΔΙΑΒΑΖΩ ΜΈΣΑ ΣΤΟ ΚΕΊΜΕΝΟ
"ΟΧΙ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 10 ΜΟΝΑΧΩΝ. ΚΑΛΆ, ΚΛΕΙΣΜΈΝΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ, ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΑΝΔΡΏΕΣ ΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΚΆΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΌΛΟΙ ΜΑΖΊ, ΣΤΗΝ ΤΈΛΕΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑΣ ΘΑ ΕΊΧΑΝ ΠΡΌΒΛΗΜΑ;;;
ΠΌΣΗ ΓΕΛΟΙΌΤΗΤΑ, ΠΟΥ ΈΓΙΝΕ ΑΠΟΔΕΚΤΉ ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΆ ΜΑΤΙΑ, ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΌ ΚΈΛΕΥΣΑΝ ΟΙ.....ΕΠΙΣΤΉΜΟΝΕΣ!!!
ΜΑΖΙ ΤΡΩΝΕ ΣΤΗΝ ΤΡΆΠΕΖΑ. ΕΚΕΊ, ΔΕΝ ΘΑ.....ΚΟΛΛΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΙΟ;;;
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΔΙΩΓΜΟ. ΚΑΙ Ο ΠΛΕΟΝ ΑΜΑΘΉΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΌΝΟΥΣ,ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΊ.
ΌΛΑ ΤΑ ΆΛΛΑ ΕΊΝΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΎ.
ΑΛΛΑ, ΥΠΟΛΌΓΙΣΑΝ, ΧΩΡΊΣ ΤΌΝ ΜΕΓΆΛΟ ΞΕΝΟΔΌΧΟ: ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΌ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ. ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΌ!!!
ΜΌΝΟ ΝΑ ΤΟΛΜΉΣΟΥΝ ΝΑ ΞΑΝΑΚΛΕΊΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΊΕΣ.
ΜΌΝΟ ΝΑ ΤΟΛΜΉΣΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΆΞΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΌΠΟ ΜΕΤΆΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΊΑΣ.ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΎΝ .....
ΟΥΑΊ Σ ΑΥΤΌΝ ΔΙΑ ΤΟΥ ΟΠΟΊΟΥ ΈΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΣΚΆΝΔΑΛΟ! ΟΥΑΊ!

Ανώνυμος είπε...

Τώρα το πήρε χαμπάρι ο Σεβασμιώτατος; Το καλοκαίρι του 2016 στην Κρήτη δεν κατάλαβε τί έγινε; Ποια ήταν τότε η ΣΥΝΟΔΙΚΗ απόφαση και τί υπέγραψε ο κ. Ιερώνυμος;;;

Ανώνυμος είπε...

4:40 μ.μ.
Κάνεις λάθος. Και άλλοι μητροπολίτες υπερασπίσθηκαν την Πίστη και την Παράδοση της Εκκλησίας. (π.χ.Κυθήρων, Αιτωλίας κ.α.)

ΜΑΡΙΑ είπε...

2 Ιουνίου 2020 - 7:45 μ.μ.
Σωστός/τή!

Ἄλλά εἶχε ἀποφασίσει ἡ Ἱερά Σύνοδος τότε, τά δέχθηκε ἐν Ἀθήναις κι ὅταν πῆγε Κολυμπάρι ἔγινε ἀπό μόνος του Σύνοδος καί ὑπέγραψε τά ἀντίθε(τ)α!

Ἡ Ἱερά Παράδοση δέν εἶναι ἀκορντεόν νά τήν ἀνοιγοκλείνουμε. Ἄλλωτε νά τήν ἐπικαλούμεθα κι ἄλλωτε νά τήν καταργοῦμε!

Ανώνυμος είπε...

"Στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εισάγεται σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος για προγραμματισμένη τοποθέτηση βηματοδότη, έπειτα από σύσταση των θεραπόντων ιατρών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών" ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 4/4/2020 .ΕΝ ΜΕΣΩ ΛΟΙΠΟΝ ΧΑΟΥΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΤΟ ΩΝΑΣΕΙΟ.ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΕ ΤΙ ΘΑ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΣΤΑ ΜΜΕ ΑΝ Ο Κ.ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΤΑ ΕΒΑΖΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΕΚΑΝΕ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΑ ΤΟΥ ΤΣΕΚ-ΑΠ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ .

Ανώνυμος είπε...

ΚΙ ΟΠΩΣ ΘΑ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ : ΚΑΛΟΙ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΕΤΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΑΝ ΤΗΝ ΒΑΛΒΙΔΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ,ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΕΣΩΣΑΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.

Διονύσιος είπε...

Καλό θα μας έκανε εάν αποχωρούσε από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών,ο κ. Ιερώνυμος, λόγω υγείας και λόγω της ηλικίας του.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com